Indikatorrapporten
Indikatorrapporten
Indikatorrapporten 2021 vil bestå av åtte kapitler. De tre første tar for seg status og utviklingen for utgifter og menneskelige ressurser til FoU i Norge og internasjonalt. Det fjerde kapitlet omhandler bevilgninger og virkemidler for innovasjon og næringsrettet FoU. To kapitler er viet resultater av FoU og innovasjon i form av immaterielle rettigheter og vitenskapelig publisering, og det syvende ser spesifikt på innovasjon. Det siste kapitlet vil bli publisert etter lanseringen av rapporten. Her vil vi gi et overblikk over hovedtrender og innhold i øvrige kapitler, og omtale noen sentrale samfunnstrekk som påvirker FoU og innovasjon. Flere av kapitlene har ulike dypdykk i teksten og referer til fokusartikler, som er signerte tekster som står for forfatternes egen regning. Disse finner du også samlet under Les mer: Fokusartikler og dypdykk.
Forskningsrådets forord
For oss som er opptatt av forsknings- og innovasjonspolitikk er det en høytidsdag når ny utgave av Indikatorrapporten får sin årvisse lansering! Så også i år, etter nærmere to år med nedstengning og unntakstilstander på grunn av koronapandemien. Den har vist oss med all tydelighet at god og tilgjengelig kunnskap er en forutsetning for å ta vare på samfunnet – både for å møte varslede, og uforutsette, kriser. Her har forskningen og hele systemets evne til samhandling og rask omstilling demonstrert sin betydning og evne til fleksibilitet. Derfor er vi nå i all hovedsak gjennom det verste, i alle fall om vi klarer å dele vaksinedosene med de store befolkningene i fattigere land.
Koronapandemien er imidlertid ikke den eneste krisen vårt moderne samfunn står overfor. Miljø- og klimakrisen er en enda mer gjennomgripende utfordring som i tillegg er grundig varslet og analysert. Den stiller også krav om store omstillinger og drastiske tiltak – herunder investeringer i FoU og innovasjon som kan bidra til å løse nettopp disse problemene. Pandemien har vist at dramatiske tiltak lar seg gjennomføre.
Hvordan ligger vi så an når det gjelder investeringer i FoU og innovasjon som kan hjelpe oss i krisetider? Det er her Indikatorrapporten kommer inn. Den gir gode og langsiktige tidsserier som viser vår innsats og resultater. Innenfor en rekke satsingsområder og aktiviteter knyttet til utvikling og effekter av ny og eksisterende kunnskap. Det danner basis for faktabaserte analyser av trender og muligheter og er dermed helt vesentlig for vårt arbeid med strategier og nye satsinger. Samtidig gir den god og fyldig informasjon om bruksområder og begrensninger for statistikken, noe som både kan bidra til å hindre misbruk og synliggjøre behov for videreutvikling. For dette er et kunnskapsområde det er krevende å dokumentere og belegge med statistikk.
Arbeidet med rapporten har gjennom hele dens eksistens foregått i et samarbeid mellom Forskningsrådet, NIFU og SSB. NIFU har hatt det redaksjonelle ansvaret og Forskningsrådet har vært utgiver. Fra og med 2022 blir arbeidet organisert på nye måter, og Forskningsrådet vil selv gjennomføre det redaksjonelle arbeidet med Indikatorrapporten – dog i fortsatt samarbeid med SSB og NIFU. Vi vil imidlertid benytte anledningen til å takke for svært godt arbeid og samarbeid gjennom mer enn 20 år!
I tillegg til NIFU og SSB har mange enkeltpersoner bidratt til rapporten, i form av faglige arbeider og tekster, og gjennom deltakelse i redaksjonskomiteen. Arbeidet foregår gjennom hele året og legger beslag på mye tid og oppmerksomhet. En stor takk også til alle disse viktige bidragsytere!
Avslutningsvis vil jeg få ønske god lesning til alle brukere av rapporten – eller nettstedet må jeg kanskje si, siden det i våre dager er mye mer enn bare en papirrapport slik det var før. Her finner dere masse nyttig og pålitelig informasjon – et viktig bidrag til kunnskapsgrunnlaget for å løse utfordringene vi som samfunn står overfor.
Oslo, oktober 2021
Mari Sundli Tveit
Administrerende direktør
Norges forskningsråd
Redaktørenes forord
Indikatorrapporten har utviklet seg både i form og omfang siden den første gang ble utgitt i 1997. 2020-utgaven er den fjerde nettbaserte utgaven (www.forskningsrådet.no/indikatorrapporten/). Et hovedpoeng med rapporten er å presentere et bredt tallmateriale om norsk og internasjonal forskning og innovasjon og se dette i en større sammenheng. Rapporten bygger på FoU- og innovasjonsstatistikken, men trekker i tillegg på mer enn 30 ulike datakilder.
Årets rapport består av åtte kapitler. De tre første tar for seg status og utviklingen for utgifter og menneskelige ressurser til FoU i Norge og internasjonalt. Det fjerde kapitlet omhandler bevilgninger og virkemidler for innovasjon og næringsrettet FoU. To kapitler er viet resultater av FoU og innovasjon i form av immaterielle rettigheter og vitenskapelig publisering, og det syvende ser spesifikt på innovasjon. Det siste kapitlet gir et overblikk over hovedtrender og innhold i øvrige kapitler. Flere av kapitlene inneholder egne fokusartikler, som er signerte og står for forfatternes egen regning.
Både tekst og tallmateriale vil kunne oppdateres på nettsiden i etterkant. Her kan leserne dessuten finne fullstendige og oppdaterte tabellsett, interaktive figurer, tematiske dypdykk og lenker til relevante nyheter. Før årsskiftet vil det utarbeides en engelsk kortversjon av rapporten.
Rapporten er resultatet av et mangeårig samarbeid mellom NIFU, Statistisk sentralbyrå og Norges forskningsråd, der NIFU hele veien har hatt det redaksjonelle hovedansvaret. Espen Solberg og Kaja Wendt har vært redaktører, og redaksjonssekretær har vært Mona Nedberg Østby, alle fra NIFU. Rapportens redaksjonskomité har ellers bestått av Svein Olav Nås og Tom Skyrud fra Norges forskningsråd, Erik Fjærli, Kristine Langhoff og Lars Wilhelmsen fra SSB, Knut Senneseth fra Innovasjon Norge, Beate Rotefoss fra SIVA, Magnus Otto Rønningen fra Universitetet i Oslo og Michael Spjelkavik Mark fra NIFU. Frøydis Sæbø Steine og Bjørn Magne Olsen, begge fra NIFU har gjort en stor innsats med den tekniske tilretteleggingen av rapporten. Inger Henaug fra NIFU har lagt ned et betydelig arbeid med korrekturlesing av rapporten.
Nærmere 40 personer har vært med på å lage årets rapport og vi vil rette en stor takk til alle som har bidratt med tekster, datagrunnlag og tilrettelegging av rapporten. Vi vil også takke alle de som har svart på våre undersøkelser. Fra 2022 har Kunnskapsdepartementet bestemt at FoU-statistikken for universitets- og høgskolesektoren og instituttsektoren skal flyttes til SSB, som dermed får ansvar for å produsere FoU-statistikken for alle sektorer. Indikatorrapporten skal bestå, men fra og med neste utgave blir det endringer i arbeidsdelingen og det redaksjonelle ansvaret for rapporten. NIFU takker for tilliten gjennom mer enn 20 år og for mange hyggelige tilbakemeldinger. Vi håper at rapporten vil utvikle seg videre og fortsatt gi et godt kunnskapsgrunnlag.
God lesning og takk for oss!
Oslo, oktober 2021
Espen Solberg Kaja Wendt
Forskningsleder, NIFU Ass. forskningsleder/Seniorrådgiver, NIFU
Meldinger ved utskriftstidspunkt 26. mai 2022, 23.43 CEST