Ansvaret for å inkludere fleire barn og unge i utdanning, arbeids- og samfunnsliv er fordelt over ei rekkje politikkområde, forvaltningsnivå og samfunnsaktørar. No mobiliserer regjeringa breitt for å forme ut eit målretta samfunnsoppdrag som skal føre til kunnskapsbasert politikk til det beste for barn og unge.
Forskingsrådet arrangerer søknadslesedag for forskarar som planlegg ein søknad til klyngje 2 i Horisont Europa (kultur, kreativitet og inkluderande samfunn).
Forskingsrådet vil i løpet av hausten 2024 lyse ut om lag 120 millionar kroner til tidlegfase teknologioverføring, for åra 2025 og 2026, retta mot godkjende, norske forskingsorganisasjonar.
C.4 (nivå 4, kurs for viderekomne og avanserte): Master of Project Management and Financial Reporting in Horizon 2020 & Horizon Europe er et 3-dagers praksistungt kurs som vil hjelpe deg med å få en omfattende forståelse av prosjektledelse, rapporteringsprotokoller og beregning av personalkostnader under Horisont Europa og Horisont 2020 og praktiske anvendelse i den daglige driften. I løpet av det 3-dagers programmet vil du lære alt om prosjektledelsesoppgaver og få en grundig forståelse av reglene og rapportering på personalkostnader i Horisont Europa og Horisont 2020.
Noregs forskingsråd arrangerer "ERC søknadslesedagar" for forskarar som planlegg ein søknad til The European Research Council (ERC).
Velkommen til lansereringen av eit nytt rammeverket for etisk innbyggjarinvolvering i forsking og innovasjon. Dette er sluttproduktet frå EU-prosjektet PRO-Ethics som Forskingsrådet er med i. Vi nyttar også høvet til å dele lærdom frå to liknande prosjekt.
Bli med på den opne digitale kafeen vår for klyngje 6 i Horisont Europa! Europa og verda må takle klimaendringar og konsekvensane for menneske og miljø, ei veksande verdsbefolkning som treng mat, og skape eit robust samfunn etter pandemien. Til det treng vi ei grøn og digital omstilling som inkluderer alle.
(Nivå 1, kurs for nybegynnere). Kurset er en introduksjon til finansiering og budsjettering I Horisont Europa, og gjennomgår grunnprinsippene for EU-finansiering i forsknings- og innovasjonsprosjekter. Vi forklarer på hvilke måter budsjettering i Horisont Europa skiller seg fra Horisont 2020, og lærer deg å sette opp en god ressursplan og tilhørende budsjett. Kurset avsluttes med en praktisk workshop, hvor du lærer å sette opp budsjett og kalkulere kostnader for et tenkt prosjekt.
I Forskingsrådet arbeider vi med å forme ut planar for korleis vi best kan lyse ut 1 milliard kroner til forsking på kunstig intelligens. I samband med arbeidet vart det oppnevnt ei eiga rådgivande ekspertgruppe for å kome med anbefalingar. Den rådgivande ekspertgruppa leverte sitt innspel til KI-satsinga 15. november. I dette frukostmøtet vil ekspertgruppa presentere desse anbefalingane.
C.1 (nivå 1, for nybegynnere): Kurset gir en introduksjon til et EU-prosjekts livssyklus; hvordan starte opp prosjektet, samt rapportering og ledelse underveis. Vi vil gjennomgå Funding and Tenders Portal, og du vil få verdifulle tips om gode måter å spre informasjon om prosjektet og prosjektresultater gjennom hele prosjektperioden. Kurset inneholder også en praktisk øvelse i prosjektledelse, hor vi diskuterer hvordan man kan håndtere vanskelige situasjoner som kan oppstå i et prosjekt på best mulig måte.
Innan 2050 skal Noreg kutte klimagassutsleppa ned mot null. Samtidig er det mangel på energi og store utfordringar rundt energitryggleiken. Korleis går vi fram for å få til eit høgare tempo i omstillinga, og korleis sikrar vi at vegvala og investeringane vi gjer i dag også heng saman med 2050-målet?
Staff Exchanges er ei fin moglegheit til å kunne byggje nettverk og utveksle kunnskap over sektor- og landegrenser. Noko som kan førebu grunnen for vidare, eller nye samarbeid innan forsking og innovasjon. Innvilgingsprosenten pleier å vere bra, opp til 25 prosent.
Indikatorrapporten er ein årleg rapport over det norske forskings- og innovasjonssystemet. Statistikk og analyser er i hovudsak produsert av Statistisk sentralbyrå og NIFU og rapporten blir gitt ut av Forskingsrådet.
B1: (Nivå 1, for nybegynnere): kurset gir et innblikk i hva som kjennetegner et vellykket forsknings- og innovasjonsprosjekt i EU, hva som må gjøres i forberedelsesfasen, og forklarer de enkelte partneres ansvar og oppgaver i prosjektet. Vi kommer inn på hvordan man bygger et godt konsortium, de ulike trinnene i søknadsskriveprosessen og hvordan man best kan lede et søknadsutviklingsløp fram til innlevering
For å halde oppe gode tenester framover, må vi gjere ting på nye måtar og jobbe smartare. Vi må bruke dei samla ressursane i samfunnet betre og tenkje på tvers av sektorar.
Visste du at institusjonen din kan søke om samfinansiering av doktorgrad-kandidatar og postdoktorar gjennom Marie Sklodowska-Curie Actions COFUND-ordninga? I dette webinaret får du vite meir om korleis ordninga fungerer.
Bli med på et uformelt møte hver fjerde fredag i hver måned.
Kurset gir en kort introduksjon til Horisont Europa, politisk bakgrunn og viktige mål. Vi kommer inn på hva som er nytt sammenlignet med Horisont 2020. Viktige satsinger som missions, clusters og partnerskap vil bli gjennomgått, samt viktigheten av samfunnseffekt av prosjektene. Det vil bli gitt praktiske eksempler fra tidligere Horisont 2020 søknader som norske miljøer har deltatt i.
Lump Sum finansiering- eller engangsfinansiering brukes i økende grad i Horisont Europa for å gjøre programmet enklere ved å fjerne behovet for å rapportere faktiske kostnader og redusere den økonomiske feilraten. Det er ment å forenkle finansieringsmekanismen mens alle hovedtrekkene i forskningsfinansieringen forblir de samme.
I år fyller Forskingsrådet 30 år. Vi inviterer til storslått bursdagsselskap for å feire norsk forsking og innovasjon på Vippa i Oslo.
På dette søkerwebinaret går vi gjennom det samlede tilbudet innen petroleumsforskning og forskning på miljøvennlig energi og lavutslipp i 2024.
WEBINAR: A.3 - Dette kurset vil hjelpe deg å forstå hvilken type partnere du skal se etter i Horisont Europa, hvis du foreslår et samarbeidsprosjekt i Horisont Europa eller bare leter etter et konsortium å bli med i. Du vil lære hva som kjennetegner et vinnerkonsortium i Horisont Europa, og du vil få praktiske råd og verktøy som du kan bruke når du søker etter prosjektpartnere.
D.3 (nivå 2 og 3, for viderekomne og avanserte): Dette er det ultimate kurset for deg som er interessert i å få full og detaljert oversikt over alle finansielle sider ved Horisont 2020/Horisont Europa, fra budsjettering, rapportering av kostnader og til prosjektrevisjoner i regi av Europakommisjonen. For å få fullt utbytte av kurset er det en forutsetning å ha gjennomført D2-kurset, da D.3-kurset bygger på D.2
Forskningsinnsatsen på kunstig intelligens øker formidabelt. Nylig lanserte regjeringen en satsing på KI og bevilger 1 milliard kroner til forskning på feltet de neste fem årene. Forskningsrådet inviterer derfor til innspillsmøter for å høre hvilke behov det er viktig å møte nå – og på lang sikt.
D.2 (nivå 2, kurs for vidarekomne): Kurset gir deg ein detaljert gjennomgang av økonomireglane i Horisont 2020 og Horisont Europa, og vi går gjennom kva kostnader som er godkjende og kva for nokre av dei som ikkje er det. Vi snakkar om ulike måtar å berekne personalkostnader på, og viser kva andre godkjende kostnader som kan inngå og korleis desse blir berekna (t.d. reisekostnader, utstyr og internfakturerte kostnader). På slutten av kurset går vi gjennom korleis ein prosjektrevisjon blir gjennomført.
Europakommisjonen er tydeleg på at involvering av samfunnsvitskap og humaniora er viktig når vi skal løyse dei store samfunnsutfordringane knytt til mat, bioøkonomi, miljø, landbruk og bruk av naturressursar. Men korleis får vi til involvering på tvers av fag?
Forskingsrådet har fått i oppdrag frå Olje- og energidepartementet å gi råd om det er forskingsfagleg grunnlag for å opprette eit forskings- og testsenter for energiomstilling i Arktis, lokalisert på Svalbard.
Å vere eit kraftsenter og nasjonalt nettverk som hevar ambisjonen for kva vi må gjere for å redusere ung utanforskap. Konferansen skal vere ein kanal og ein møteplass som formidlar ny innsikt om temaet utanforskap og kva ein kan gjere for å redusere det.
Svalbardkonferansen (Svalbard Science Conference) blir arrangert for 4. gong og er eit samarbeid mellom Forskingsrådet, Norsk polarinstitutt , Norsk institutt for luftforsking, Meteorologisk institutt og Svalbard Science Forum.
C.4 (nivå 4, kurs for viderekomne og avanserte): Master of Project Management and Financial Reporting in Horizon 2020 & Horizon Europe er et 3-dagers praksistungt kurs som vil hjelpe deg med å få en omfattende forståelse av prosjektledelse, rapporteringsprotokoller og beregning av personalkostnader i Horisont Europa og Horisont 2020 og praktiske anvendelse i den daglige driften. I løpet av det 3-dagers programmet vil du lære alt om prosjektledelsesoppgaver og få en grundig forståelse av reglene og rapportering på personalkostnader i Horisont Europa og Horisont 2020.
Forskningsrådet inviterer til lunsjseminar i forbindelse med årets Svalbardkonferanse. Fem av årets seks prosjekter blir presentert - etterfulgt av en Q&A.
I webinaret får du vite meir om korleis partnarskapen ERA4Health er bygd opp, prioriteringane og kva utlysingar som kjem.
WEBINAR (nivå 1, for nybegynnere): kurset er en introduksjon til finansiering og budsjettering I Horisont Europa, og gjennomgår grunnprinsippene for EU-finansiering i forsknings- og innovasjonsprosjekter. Vi forklarer på hvilke måter budsjettering i Horisont Europa skiller seg fra Horisont 2020, og lærer deg å sette opp en god ressursplan og tilhørende budsjett. Kurset avsluttes med en praktisk workshop, hvor du lærer å sette opp budsjett og kalkulere kostnader for et tenkt prosjekt.
(Nivå 2, kurs for viderekomne.) Kurset handler essensielt om hvordan du forvandler en forsknings- og innovasjonside' til et attraktivt forslag. Hva du må skrive og råd om hvordan du kan strukturere og presentere ideene dine. En praktisk øvelse med å evaluere et forslag bidrar til å understreke noen viktige leksjoner. Alle deltaker bes ta med egne PC/nettbrett.
I 2023 vil Forskingsrådet setje i gang 45 nye ph.d-prosjekt i privat og offentleg sektor. Vi har gleda av å invitere til oppstartseminar for desse ph.d.-studentane den 25. oktober i Forskingsrådets lokale.
B. 2 (nivå 2, for vidarekomne): Kurset gir ein introduksjon til prosjektutvikling i Horisont Europa (arbeidsprogram, emne og utlysingar, søknadsprosess, kva som kjenneteiknar søknader til Horisont Europa, dei ulike prosjekttypane, og dessutan søknadsførebuing). I løpet av kurset vil vi gå gjennom søknadsprosessen frå ide til ferdig prosjektforslag, og du vil få prøve deg gjennom ei praktisk øving.
WEBINAR: Dette er et erfaringsbasert kurs der kursholderne deler av sin erfaring med EU prosjekter. Vi går gjennom oppbygningen av Horisont Europa og bakgrunnen for dem. I tillegg får kursdeltakere muligheten til å gjennomføre en topic-analyse som en øvelse til hvordan finne relevante utlysninger. Kursholderne går også gjennom hvordan skrive impact i EU søknader og veien videre når man først har fått et EU-prosjekt.
Den overordna drivaren for klynge 5: "Klima, energi og mobilitet", er å akselerere den grøne og digitale omstillinga. Vi ønskjer alle aktørar som er interesserte i å utarbeide prosjektforslag til denne klynga velkomne. Andre personar som berre er nysgjerrige på klynge 5, er også velkomne.
Vi i Forskningsrådet vil presentere førebelse planar for den kommande utlysinga og søknadsbehandlinga.
C.3 (nivå 2 og 3, kurs for viderekomne og avanserte): Dette kurset er for deg som ønsker å bli en god prosjektleder for et EU-prosjekt. Kurset fokuserer på samarbeidsprosjektene i Horisont Europa og Horisont 2020. Vi gjennomgår Grant Agreement og Consortium Agreement, to viktige premissgivere for EU-prosjekter, og du lærer hvordan en god konsortieavtale kan være et svært godt verktøy for prosjektleder.
SANOCEAN-programmet starta i 2019 med eit tydeleg fokus på hav, eit satsingsområde som er prioritert av begge land. Programmet har støtta 10 samarbeidsprosjekt og er no avslutta.
Hvordan kan Europas største økosystem for innovasjon hjelpe deg? European Institute for Innovation&Technology støtter europeisk innovasjon gjennom 9 tematiske kunnskaps- og innovasjonsnettverk (Knowledge and Innovation Communities - KICs).
Ønskjer du å lære meir om korleis du kan bruke Prosjektbanken til å hente ut meir informasjon om prosjekta med tildeling frå Forskingsrådet?
Ta med kaffikoppen og logg på frukostmøtet for ein time med inspirasjon og tips til å søkje finansiering frå EU!
Har du tenkt å søke ERC Consolidator Grant (CoG) i desember 2023? Forskningsrådet og Universitetet i Oslo inviterer forskere til kurs i å skrive søknad til det europeiske forskningsrådet, ERC.
Norges forskningsråd arrangerer "ERC søknadslesedager" for forskere som planlegger en søknad til The European Research Council (ERC). På lesedagen får du mulighet til å se på søknader som har fått finansiering fra ERC, for å se hvordan et vellykket ERC-prosjekt kan struktureres.
I samband med Forskingsrådets utlysing av midlar til Nasjonal satsing på forskingsinfrastruktur, med søknadsfrist 15. november 2023, arrangerer vi eit informasjonsmøte for søkjarar i forkant av søknadsfristen.
I oktober opnar FRIPRO for løpande søknads-mottak og behandling. Tidlegare i år innførte vi også karenstid og karantene. I søkjarwebinara vil vi presentere endringane som blir innførte.
Vi håpar å treffe både forskarar, EU-rådgivarar og andre som er interesserte i tverrfagleg samarbeid. Arrangementet er eit samarbeid mellom: Klyngje 6 (Mat, bioøkonomi, naturressursar, landbruk og miljø) Klyngje 2 (Kultur, kreativitet og inkluderande samfunn).
I oktober opnar FRIPRO for løpande søknads-mottak og behandling. Tidlegare i år innførte vi også karenstid og karantene. I søkjarwebinara 12. september (på norsk) og 13. september (på engelsk) vil vi presentere endringane som blir innførte.
Webinar: Kurset gir en introduksjon til Horisont Europa, EUs niende rammeprogram. (Nivå 1: kurs for nybegynnere.)
Vi inviterer til seks opne innspelsmøte for å få innspel på korleis vi kan nå målet om berekraftig fôr og korleis samfunnsoppdraget kan formast ut. Innspela vil inngå i råda som skal leverast november 2023.
Prosjektverkstaden er eit tilbod til bedrifter og kommunar/offentleg sektor i Vestland som vil lære meir om å strukturere og planlegge eit innovasjonsprosjekt med bruk av FoU.
Bli med på vår åpen digitale kafé for klynge 6 i Horisont Europa! Europa og verden må takle klimaendringer og konsekvensene for mennesker og miljø, en voksende verdensbefolkning som trenger mat, og skape et robust samfunn etter pandemien. Til det trenger vi en grønn og digital omstilling som inkluderer alle.
Vi inviterer til seks åpne innspillsmøter for å få innspill på hvordan vi kan nå målet om bærekraftig fôr og samfunnsoppdraget kan utformes. Innspillene vil inngå i rådene som skal levers november 2023.
Velkommen til open kafé for klyngje 3 - Samfunnstryggleik - i Horisont Europa. Vi presenterer resultat frå 2022 og informere om moglegheiter i 2023, med særleg vekt på utlysingane med søknadsfrist I november, der totalbudsjett er over 185 millionar euro.
Bli med på åpen digital kafé for klynge 5 i Horisont Europa! Den overordnede driveren for klynge 5: klima, energi og mobilitet, er å akselerere den grønne og digitale omstillingen, og tilhørende transformasjon av økonomi, industri og samfunn for å oppnå klimanøytralitet i Europa innen 2050.
Noregs forskingsråd arrangerer "ERC søknadslesedagar" for forskarar som planlegg ein søknad til The European Research Council (ERC). På lesedagen får du høve til å sjå på søknader som har fått finansiering frå ERC, for å sjå korleis eit vellykka ERC-prosjekt kan strukturerast.
Velkommen til åpen kafé for klynge 3 - Samfunnssikkerhet - i Horisont Europa. Vi presenterer resultater fra 2022 og informere om muligheter i 2023, med særlig vekt på utlysningene med søknadsfrist I november, hvor totalbudsjett er over 185 millioner euro.
Forskningsrådet skal gjennomføre en utredning som har som formål å vurdere om det er forskningsfaglig grunnlag for å opprette et kombinert forsknings- og testsenter på Svalbard for utvikling og bruk av null eller lavutslipps -energiteknologi under arktiske forhold.
I kva utstrekning er forskinga representert i standariseringsprosjekter? Og korleis kan standardisering vere til nytte for forskingsprosjekt?
B. 2 (nivå 2, for viderekomne): Kurset gir en introduksjon til prosjektutvikling i Horisont Europa (arbeidsprogram, emner og utlysninger, søknadsprosess, hva som kjennetegner søknader til Horisont Europa, de ulike prosjekttypene, samt søknadsforberedelse). I løpet av kurset vil vi gjennomgå søknadsprosessen fra ide til ferdig prosjektforslag, og du vil få prøve deg gjennom en praktisk øvelse.
ERC Synergy Grants (SyG) let to til fire framifrå "principal investigators" (PI) gå saman om ei problemstilling for eit prosjekt, og gir moglegheita for eit samarbeid i opp til seks år. Norske toppforskarar viser bra interesse for denne ordninga, og Forskingsrådet vil stimulere til endå høgare deltaking ved å arrangere eit webinar 14. juni.
Med Pilot Helse-utlysningen vil vi bidra til økt offentlig-privat samarbeid slik at det offentlige kan utvikle bedre helsetjenester og næringslivet få økt verdiskaping gjennom hjemmemarkedet og muligheter for skalering internasjonalt.
Kva kjenneteiknar forskingssamarbeidet mellom Noreg og India og korleis kan ein skape berekraftige samarbeidskanalar mellom dei to landa i møte med eit geopolitisk verdsbilete i stadig endring?
Horisont Europa har innført en ny type finansiering, kalt Lump Sum Funding - eller engangsfinansiering - for enkelte prosjektutlysninger. I dette kurset går vi igjennom alt du som søker på disse prosjektutlysningene trenger å vite om engangsfinansiering.
33% av Norges befolkning har lav helsekompetanse. Vi vet at lav helsekompetanse er assosiert med redusert helse og det bidrar til sosial ulikhet. Vårens lansering av den nye Folkehelsemeldingen har synliggjort et behov for konkrete tiltak for å utjevne den sosiale ulikheten i Norge.
D.2 (nivå 2, for viderekomne): Kurset gir deg en detaljert gjennomgang av økonomireglene i Horisont 2020 og Horisont Europa, og vi gjennomgår hvilke kostnader som er godkjente og hvilke som ikke er det. Vi snakker om ulike måter å beregne personalkostnader på, og viser hvilke andre godkjente kostnader som kan inngå og hvordan disse beregnes (f.eks. reisekostnader, utstyr og internfakturerte kostnader). På slutten av kurset gjennomgår vi hvordan en prosjektrevisjon gjennomføres.
Har du tenkt å søkje ERC Starting Grant (StG) i oktober 2023? Forskingsrådet og Universitetet i Oslo inviterer forskarar til kurs i å skrive søknad til det europeiske forskingsrådet, ERC.
Webinar (nivå 1, for nybegynnere): kurset er en introduksjon til finansiering og budsjettering I Horisont Europa, og gjennomgår grunnprinsippene for EU-finansiering i forsknings- og innovasjonsprosjekter. Vi forklarer på hvilke måter budsjettering i Horisont Europa skiller seg fra Horisont 2020, og lærer deg å sette opp en god ressursplan og tilhørende budsjett. Kurset avsluttes med en praktisk workshop, hvor du lærer å sette opp budsjett og kalkulere kostnader for et tenkt prosjekt.
Webinar (nivå 1, for nybegynnere): kurset gir en introduksjon til et EU-prosjekts livssyklus; hvordan starte opp prosjektet, samt rapportering og ledelse underveis. Vi vil gjennomgå Funding and Tenders Portal, og du vil få verdifulle tips om gode måter å spre informasjon om prosjektet og prosjektresultater gjennom hele prosjektperioden. Kurset inneholder også en praktisk øvelse i prosjektledelse, hor vi diskuterer hvordan man kan håndtere vanskelige situasjoner som kan oppstå i et prosjekt på best mulig måte.
MSCA DN er open for alle fagfelt og har ingen tematiske prioriteringar. Dette er med på å gjere dei svært ettertrakta, og difor er konkurransen hard. Av den grunn tilrår vi komande deltakarar/rettleiarar i Doctoral Networks om å delta i dette webinaret. Det gjer at du aukar sjansen for at nettopp ditt DN får finansiering.
Velkommen til Åpen digital kafé for klynge 2 i Horisont Europa. Denne gangen vil du møte forskerne Kari Steen-Johnsen og Jan-Paul Brekke fra Institutt for samfunnsforskning. De vil dele sine erfaringer med søknader til Horisont Europa og også fra deltakelse i prosjekter.
Webinar (nivå 1, for nybegynnere): kurset gir et innblikk i hva som kjennetegner et vellykket forsknings- og innovasjonsprosjekt i EU, hva som må gjøres i forberedelsesfasen, og forklarer de enkelte partneres ansvar og oppgaver i prosjektet. Vi kommer inn på hvordan man bygger et godt konsortium, de ulike trinnene i søknadsskriveprosessen og hvordan man best kan lede et søknadsutviklingsløp fram til innlevering
Webinar (nivå 2, kurs for viderekomne): kurset gir deg innsikt i de formelle avtalene knyttet til Horizon Europe-prosjekter. Dette er viktig informasjon ikke bare for koordinatorer av Horizon Europe-prosjekter, men like viktig for prosjektpartnerne.
Forskningsrådet utarbeider et nytt norsk veikart for forskningsinfrastruktur og ønsker at relevante aktører blir informert om veikartets innhold og struktur i god tid før frist for innlevering av skisser.
På lesedagen får du mulighet til å se på søknader som har fått finansiering fra ERC, for å se hvordan et vellykket ERC-prosjekt kan struktureres. Over 60 norske ERC-grantees har vært så vennlige å gi tillatelse til at vi kan gjøre søknaden deres tilgjengelig på lesedagen.
Her er det mulig å få svar på spørsmål om utlysningen til Innovasjonsprosjekt i næringslivet 2023
Webinar: Kurset gir en introduksjon til Horisont Europa, EU's niende rammeprogram. (Nivå 1: kurs for nybegynnere.)
Dette søkjarwebinaret vil gi potensielle søkjarar og samarbeidspartnarar dei beste føresetnadene for å søkje om midlar i Pilot Helse-ordninga og innovasjonsprosjekt i offentleg sektor.
Klynge 5 i Horisont Europa har oppdraget å skape muligheter og løsninger for denne transformasjonen. Aktivitetene i klynge 5 skal bidra til kunnskap for å bedre forstå årsakene, utviklingen, risikoene, virkningene og mulighetene.
Horisont Europa legger stor vekt på å integrere samfunnsvitenskap og humaniora (SSH) i hele rammeprogrammet. På dette webinaret får du høre om mulighetene for samfunnsvitenskapelig og humaniora-forskning innenfor ulike deler av Horisont Europa.
Har du lyst til å ha et postdoktor-opphold utenlands, eller er du en utenlandsk forsker som planlegger å søke om et Marie Skłodowska-Curie Actions Postdoctoral Fellowship (PF) ved en norsk vertsinstitusjon? Eller er du kanskje en mulig veileder som ønsker å få en utenlandsk forsker til din gruppe for to år?
Norge står ovenfor mange og store utfordringer fremover. For å møte disse er det nødvendig med mer forskning og utvikling finansiert av næringslivet. 25.april lanserer Forskningsrådet rapporten "Privat finansiering av forskning, utvikling og forskningsbasert innovasjon i Norge"
Europa og verden må takle klimaendringer og konsekvensene for mennesker og miljø, en voksende verdensbefolkning som trenger mat, og skape et robust samfunn etter pandemien. Til det trenger vi en grønn og digital omstilling som inkluderer alle.
Velkommen til møte i nasjonalt nettverk for folkeforskning. Folkeforskning innebærer å engasjere og involvere folk som ikke har forskerbakgrunn i forskning, i samarbeid med forskere eller forskningsinstitusjoner. Nettverket skal fremme folkeforskning i Norge, koordinere aktiviteter og utveksle erfaringer.
B.2 (nivå 2, kurs for viderekomne): Kurset gir en introduksjon til prosjektutvikling i Horisont Europa (arbeidsprogram, emner og utlysninger, søknadsprosess, hva som kjennetegner søknader til Horisont Europa, de ulike prosjekttypene, samt søknadsforberedelse). I løpet av kurset vil vi gjennomgå søknadsprosessen fra ide til ferdig prosjektforslag, og du vil få prøve deg gjennom en praktisk øvelse.
WEBINAR (nivå 1, kurs for nybegynnere): kurset vil hjelpe deg å forstå hvilken type partnere du skal se etter i Horizon Europe, hvis du foreslår et samarbeidsprosjekt i Horizon Europe eller bare leter etter et konsortium å bli med i. Du vil lære hva som kjennetegner et vinnerkonsortium i Horizon Europe, og du vil få praktiske råd og verktøy som du kan bruke når du søker etter prosjektpartnere.
Møteplass Kina er et forum for kunnskapsdeling for det operative nivået i kunnskapssektoren i Norge. Her diskuterer vi problemstillinger knyttet til akademisk samarbeidet med Kina en til to ganger i året.
Dette er et praktisk webinar som tar for seg hva som er viktig å ha med i søknaden, obligatoriske vedlegg og budsjetter.
Kurset handler essensielt om hvordan du forvandler en forsknings- og innovasjonside' til et attraktivt forslag. Hva du må skrive og råd om hvordan du kan strukturere og presentere ideene dine. En praktisk øvelse med å evaluere et forslag bidrar til å understreke noen viktige leksjoner. Alle deltaker bes ta med egne PC/nettbrett. (Nivå 2, kurs for viderekomne.)
Planlegger din bedrift å utvikle et nytt produkt eller en ny tjeneste? Eller har dere en idé om hvordan bedriften kan produsere på en smartere måte? SkatteFUNN er en skattefradragsordning for bedrifter som jobber med forsknings- og utviklingsprosjekter. I dette kurset vil du få hjelp til å forstå hvilke forsknings- og utviklingsaktiviteter som kan inngå i SkatteFUNN-prosjekter, og veiledning til en god prosjektbeskrivelse.
Prosjektverkstaden er eit tilbod til aktørar i Vestland som vil lære meir om å strukturere og planlegge eit innovasjonsprosjekt med bruk av FoU. I forkant av prosjektverkstaden vil det vere eit kort informasjonsmøte om moglegheiter for finansiering av FoU-prosjekt.
Webinar (nivå 2, kurs for viderekomne): Kurset gir deg innsikt i de formelle avtalene knyttet til Horizon Europe-prosjekter. Dette er viktig informasjon ikke bare for koordinatorer av Horizon Europe-prosjekter, men like viktig for prosjektpartnerne.
Ønsker du å søke om midler til grunnforskning som belyser de sofistikerte og komplekse mekanismene til levende organismer? Da kan du søke om midler fra Human Science Frontier Program (HFSP). Du behøver ikke å ha biologisk bakgrunn. Det er muligheter også for forskere med en annen fagbakgrunn som ønsker å bidra på området.
WEBINAR: A.3 (nivå 1, kurs for nybegynnere): Dette kurset vil hjelpe deg å forstå hvilken type partnere du skal se etter i Horizon Europe, hvis du foreslår et samarbeidsprosjekt i Horizon Europe eller bare leter etter et konsortium å bli med i. Du vil lære hva som kjennetegner et vinnerkonsortium i Horizon Europe, og du vil få praktiske råd og verktøy som du kan bruke når du søker etter prosjektpartnere.
Webinar: Kurset gir en introduksjon til Horisont Europa, EU's niende rammeprogram. Nivå 1 (kurs for nybegynnere).
(Nivå 1, kurs for nybegynnere). Kurset gir en introduksjon til et EU-prosjekts livssyklus; hvordan starte opp prosjektet, samt rapportering og ledelse underveis. Vi vil gjennomgå Funding and Tenders Portal, og du vil få verdifulle tips om gode måter å spre informasjon om prosjektet og prosjektresultater gjennom hele prosjektperioden. Kurset inneholder også en praktisk øvelse i prosjektledelse, hor vi diskuterer hvordan man kan håndtere vanskelige situasjoner som kan oppstå i et prosjekt på best mulig måte.
(Nivå 1, kurs for nybegynnere.) Webinar - kurset gir et innblikk i hva som kjennetegner et vellykket forsknings- og innovasjonsprosjekt i EU, hva som må gjøres i forberedelsesfasen, og forklarer de enkelte partneres ansvar og oppgaver i prosjektet. Vi kommer inn på hvordan man bygger et godt konsortium, de ulike trinnene i søknadsskriveprosessen og hvordan man best kan lede et søknadsutviklingsløp fram til innlevering
D.2 (nivå 2, kurs for viderekomne): Kurset gir deg en detaljert gjennomgang av økonomireglene i Horisont 2020 og Horisont Europa, og vi gjennomgår hvilke kostnader som er godkjente og hvilke som ikke er det. Vi snakker om ulike måter å beregne personalkostnader på, og viser hvilke andre godkjente kostnader som kan inngå og hvordan disse beregnes (f.eks. reisekostnader, utstyr og internfakturerte kostnader). På slutten av kurset gjennomgår vi hvordan en prosjektrevisjon gjennomføres.
D.2 - Kurset gir deg en detaljert gjennomgang av økonomireglene i Horisont 2020 og Horisont Europa, og vi gjennomgår hvilke kostnader som er godkjente og hvilke som ikke er det. Vi snakker om ulike måter å beregne personalkostnader på, og viser hvilke andre godkjente kostnader som kan inngå og hvordan disse beregnes (f.eks. reisekostnader, utstyr og internfakturerte kostnader). På slutten av kurset gjennomgår vi hvordan en prosjektrevisjon gjennomføres.
Vurderer dere å søke midler fra Grønn plattform? På møtet får du mulighet til å stille spørsmål om årets skisseutlysning.
Planlegger din bedrift å utvikle et nytt produkt eller en ny tjeneste? Eller har dere en idé om hvordan bedriften kan produsere på en smartere måte? SkatteFUNN er en skattefradragsordning for bedrifter som jobber med forsknings- og utviklingsprosjekter. Kom og lær mer om hvilke typer utviklingsaktiviteter ordningen omfatter.
Forskningsrådet utlyser nye forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) i 2023. Vi avholder digitalt søkerwebinar om utlysningen.
C.3 - Dette kurset er for deg som ønsker å bli en god prosjektleder for et EU-prosjekt. Kurset fokuserer på samarbeidsprosjektene i Horisont Europa og Horisont 2020. Vi gjennomgår Grant Agreement og Consortium Agreement, to viktige premissgivere for EU-prosjekter, og du lærer hvordan en god konsortieavtale kan være et svært godt verktøy for prosjektleder.
Helseinnovasjonskonferansen er ein årleg, tverrfagleg møteplass for alle med interesse for innovasjon og verdiskaping i helsesektoren. Målet med konferansen er å vere ein relevant arena for nettverksbygging.
B.2 - Kurset gir en introduksjon til prosjektutvikling i Horisont Europa (arbeidsprogram, emner og utlysninger, søknadsprosess, hva som kjennetegner søknader til Horisont Europa, de ulike prosjekttypene, samt søknadsforberedelse). I løpet av kurset vil vi gjennomgå søknadsprosessen fra ide til ferdig prosjektforslag, og du vil få prøve deg gjennom en praktisk øvelse.
Norges forskningsråd og teamet som forvalter BMVI i Norge inviterer til fysisk og digital samling om mulighetene for å kombinere finansiering fra Horisont Europa og BMVI, tirsdag 31. januar fra kl. 10:30-14:30.
Bli med på vår åpen digitale kafé for klynge 6 i Horisont Europa!
Webinar: Kurset gir en introduksjon til Horisont Europa, EU's niende rammeprogram.
Norges forskningsråd arrangerer "ERC søknadslesedager" for forskere som planlegger en søknad til The European Research Council (ERC). På lesedagen vil du få mulighet til å se gjennom søknader som har fått finansiering fra ERC, for å se hvordan et vellykket ERC-prosjekt kan struktureres.
I dette webinaret setter vi søkelys på EUs samarbeid med Korea og Japan: Hva er Europakommisjonens planer og ambisjoner? Hvordan ser landenes arbeid med Horisont ut fra deres perspektiv?
E.3 - Grant Week kurset vil gi en grunnleggende oversikt over fordeler og ulemper med Horizon Europa samarbeidsprosjekter. Deltakerne kunne være med en eller alle tre dagene avhengig av interesse og tilgjengelighet.
Har du tenkt å søke ERC Advanced Grant (AdG) i april 2023? Forskningsrådet og Universitetet i Oslo inviterer forskere til kurs i å skrive søknad til det europeiske forskningsrådet, ERC.
D.3 - Dette er det ultimate kurset for deg som er interessert i å få full og detaljert oversikt over alle finansielle sider ved Horisont 2020/Horisont Europa, fra budsjettering, rapportering av kostnader og til prosjektrevisjoner i regi av Europakommisjonen. For å få fullt utbytte av kurset er det en forutsetning å ha gjennomført D2-kurset, da D.3-kurset bygger på D.2
MSCA Staff Exchanges finansierer korttidsutveksling, internasjonalt og mellom sektorer. Målgruppen er internasjonale konsortier bestående av universiteter og institutter, men også næringslivsinstitusjoner, små- og mellomstore bedrifter og andre ikke-akademiske institusjoner.
Norges forskningsråd arrangerer "ERC søknadslesedager" for forskere som planlegger en søknad til The European Research Council (ERC).
Samfunnsoppdrag jordhelse (Mission A Soil Deal for Europe) er en del av EUs ambisiøse strategi for å skape et klimanøytralt Europa innen 2050. Snart lanserer EU nye utlysninger innen samfunnsoppdrag jordhelse. Gjennom to arrangementer får du høre om mulighetene i både utlysningene og innen det EU kaller levende laboratorier.
Vi feirer 20-årsjubileum for våre næringslivsrettede virkemidler og ser fremover sammen med næringminister Jan Christian Vestre, NHO, innovasjonsforskere og bedrifter. Vi vil også dele ut Innovasjonsprisen 2022.
B. 2 - Kurset gir en introduksjon til prosjektutvikling i Horisont Europa (arbeidsprogram, emner og utlysninger, søknadsprosess, hva som kjennetegner søknader til Horisont Europa, de ulike prosjekttypene, samt søknadsforberedelse). I løpet av kurset vil vi gjennomgå søknadsprosessen fra ide til ferdig prosjektforslag, og du vil få prøve deg gjennom en praktisk øvelse.
Webinar: A.2 - Kurset gir en introduksjon av partnerskapstypene, samt å gi en liste over de 49 partnerskapene som har blitt lansert. Eksempler på prosjekter vil bidra til å skille partnerskap fra klyngeprosjekter.
Hvordan kan petroleumsnæringen bidra med ny kunnskap og teknologi for å øke forsyningssikkerhet, redusere klimagassutslipp og skape verdier for selskaper og samfunnet. Hvilke muligheter ligger i akselerering av ny teknologi for å dempe en gryende konflikt om krafttilgang?
Måten vi tenker på helse og hvordan vi yter helsetjenester er i rask endring. Hvilken retning vi skal ta er avhengig av hvilken verden og hva slags samfunn vi ønsker å skape. Kan vi skape et samfunn som fremmer helse, som også gir økt livskvalitet for den enkelte og som sikrer bærekraft i helsetjenesten? Gjennom en fremtidsvisjon setter man en retning og en endring. Nå formuleres denne visjonen. Slik flytter vi oppmerksomheten fra behandling til forebygging, der vi kan koble sammen aktører og aktivere mennesker for å jobbe sammen mot bærekraftige løsninger, inkluderende partnerskap og helhetstenkning rundt helse.
Kurset handler essensielt om hvordan du forvandler en forsknings- og innovasjonside' til et attraktivt forslag. Hva du må skrive og råd om hvordan du kan strukturere og presentere ideene dine. En praktisk øvelse med å evaluere et forslag bidrar til å understreke noen viktige leksjoner. Alle deltaker bes ta med egne PC/nettbrett.
Meld deg på konferansen som er møteplass for norsk havbruksnæring og en viktig arena for å formidle norsk havbruksforskning.
Kurset gir deg en detaljert gjennomgang av økonomireglene i Horisont 2020 og Horisont Europa, og vi gjennomgår hvilke kostnader som er godkjente og hvilke som ikke er det. Vi snakker om ulike måter å beregne personalkostnader på, og viser hvilke andre godkjente kostnader som kan inngå og hvordan disse beregnes (f.eks. reisekostnader, utstyr og internfakturerte kostnader). På slutten av kurset gjennomgår vi hvordan en prosjektrevisjon gjennomføres.
Kurset er en introduksjon til finansiering og budsjettering I Horisont Europa, og gjennomgår grunnprinsippene for EU-finansiering i forsknings- og innovasjonsprosjekter. Vi forklarer på hvilke måter budsjettering i Horisont Europa skiller seg fra Horisont 2020, og lærer deg å sette opp en god ressursplan og tilhørende budsjett. Kurset avsluttes med en praktisk workshop, hvor du lærer å sette opp budsjett og kalkulere kostnader for et tenkt prosjekt.
Kurset dekker de samme tematiske områdene som dag 2 av kurset Horizon Europe Proposal Writing Focus: Impact (2 dager) – Nivå 2, men går dypere, på et mer avansert nivå.
Kurset gir et innblikk i hva som kjennetegner et vellykket forsknings- og innovasjonsprosjekt i EU, hva som må gjøres i forberedelsesfasen, og forklarer de enkelte partneres ansvar og oppgaver i prosjektet. Vi kommer inn på hvordan man bygger et godt konsortium, de ulike trinnene i søknadsskriveprosessen og hvordan man best kan lede et søknadsutviklingsløp fram til innlevering
WEBINAR: Kurset fokuserer på to viktige elementer i Horisont Europa; Impact (samfunnseffekt) og Exploitation (resultatutnyttelse). Du vil lære hvordan man best får fram og beskriver samfunnseffektene, både av forsknings- og innovasjonsprosjekter (RIA) og innovasjonsprosjekter (IA).
WEBINAR: Kurset starter med en gjennomgang av hvordan en god konsortieavtale kan være et svært godt verktøy for prosjektleder. Deretter får du en gjennomgang av økonomireglene i Horisont Europa, og de viktigste forskjellene fra Horisont 2020, samt en praktisk øvelse i kostnadsberegning.
Dette er det ultimate kurset for deg som er interessert i å få full og detaljert oversikt over alle finansielle sider ved Horisont 2020/Horisont Europa, fra budsjettering, rapportering av kostnader og til prosjektrevisjoner i regi av Europakommisjonen.
Kurset gir deg en introduksjon i å utarbeide en Grant Agreement, trinn for trinn. Kurset gjennomgår også andre formelle og uformelle avtaler mellom partnerne i et prosjekt, slik som hvordan man skal håndtere konfidensiell informasjon, hvilke forpliktelser partnerne har, samt ulike måter å håndtere intellektuell eiendom (IP).
WEBINAR: Kurset er en introduksjon til finansiering og budsjettering I Horisont Europa, og gjennomgår grunnprinsippene for EU-finansiering i forsknings- og innovasjonsprosjekter. Vi forklarer på hvilke måter budsjettering i Horisont Europa skiller seg fra Horisont 2020, og lærer deg å sette opp en god ressursplan og tilhørende budsjett. Kurset avsluttes med en praktisk workshop, hvor du lærer å sette opp budsjett og kalkulere kostnader for et tenkt prosjekt.
Kurset gir en introduksjon til de juridiske forpliktelser man har som deltaker i et EU-prosjekt, og gir tips om gode prosjektledelsesrutiner og verktøy en koordinator kan bruke. Kurset gir også en gjennomgang av periodisk rapportering og sluttrapportering i et prosjekt, både teknisk og økonomisk. Kurset gjennomgår også noen vanlige feil som ofte gjøres i prosjektenes økonomirapportering.
Kurset gir en introduksjon til et EU-prosjekts livssyklus; hvordan starte opp prosjektet, samt rapportering og ledelse underveis. Vi vil gjennomgå Funding and Tenders Portal, og du vil få verdifulle tips om gode måter å spre informasjon om prosjektet og prosjektresultater gjennom hele prosjektperioden. Kurset inneholder også en praktisk øvelse i prosjektledelse, hor vi diskuterer hvordan man kan håndtere vanskelige situasjoner som kan oppstå i et prosjekt på best mulig måte.
Kurset starter med en gjennomgang av hvordan en god konsortieavtale kan være et svært godt verktøy for prosjektleder. Deretter får du en gjennomgang av økonomireglene i Horisont Europa, og de viktigste forskjellene fra Horisont 2020, samt en praktisk øvelse i kostnadsberegning.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 10. desember 2023, 17:20 CET