Forskerprosjekt for unge talenter (tematisk utlysning)
Last ned utlysningen
Last ned maler
Vi lyser ikke ut midler til temaet Banebrytende forskning (FRIPRO) i denne utlysningen. Gå til FRIPRO-utlysningen av Forskerprosjekt for unge talenter.
Viktige datoer
20. des. 2022
Åpen for søknad
8. feb. 2023
Søknadsfrist
15. sep. 2023
Tidligste tillatte prosjektstart
1. apr. 2024
Seneste tillatte prosjektstart
31. mars 2028
Seneste tillatte prosjektslutt
Viktige datoer
Formål
Støtten skal gi unge forskertalenter under 40 år mulighet til å forfølge egne ideer og å lede et forskningsprosjekt. Utlysningen er rettet mot forskere på et tidlig stadium i karrieren, to til sju år etter disputas, som har vist potensial til å utføre forskning av høy vitenskapelig kvalitet. Hvilke fag og forskningsområder utlysningen er åpen for, er spesifisert under hvert enkelt tema.
Om utlysningen
Utlysningen består av flere temaer. Du kan rette søknaden din mot ett av disse. For hvert tema er det et utlyst beløp og spesifiserte prioriteringer for utvelgelse av prosjektene som skal finansieres.
Vi lyser ikke ut midler til temaet Banebrytende forskning (FRIPRO) i denne utlysningen. (Vi legger ut informasjon om utlysning av midler til FRIPRO senere.) Sjekk derfor teksten under aktuelle tema nøye før du starter på arbeidet med en søknad.
Du kan være prosjektleder på kun én søknad som sendes inn til enten Forskerprosjekt for unge talenter (denne utlysningen), Forskerprosjekt for fornyelse (tematisk utlysning med frist 8. februar 2023), Kompetansebyggende prosjekter for næringslivet, Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv (frist 15. februar 2023), eller Forskerprosjekt for unge talenter (FRIPRO) med frist 15. mars 2023).
Du kan opprette søknad og fylle inn i søknadsskjemaet fra og med 20. desember (datoen er utsatt fra 14 desember). Her kan du se en videopresentasjon av hvordan du fyller ut søknadsskjemaet.
Utlysningen finnes både på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende.
Vi tar forbehold om mulige endringer i utlysningen etter vi har mottatt tildelingsbrev for 2023.
Hvem kan søke?
Bare godkjente, norske forskningsorganisasjoner kan søke. Se listen med godkjente forskningsorganisasjoner.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig
Organisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet, må ha godkjent at søknaden sendes til Forskningsrådet.
Krav til prosjektleder
Krav til erfaring: Du må ha godkjent doktorgrad og det må ha gått mellom to og syv år fra disputasdato til søknadsfristen. Du må ha disputert tidligst 8. februar 2016 og senest 8. februar 2021.
Krav til alder: Du kan ikke ha fylt 40 år på søknadsfristdatoen. Det vil si at du må være født 9. februar 1983 eller senere.
Har det gått mer enn syv år siden disputasdatoen, eller du er født tidligere enn 9. februar 1983, kan du søke fratrekk for permisjoner, obligatorisk militær- eller siviltjeneste eller sykefravær i henhold til våre fratrekksregler.
FratrekksreglerDu kan søke fratrekk hvis du har hatt lovbestemte permisjoner, avtjent militær førstegangstjeneste eller siviltjeneste (opp til 12 måneder fratrekk for begge disse) eller hatt sammenhengende fulltids og/eller deltids sykefravær som tilsvarer minst åtte uker fulltidsfravær. Hvis du søker fratrekk for kravet til erfaring må fratrekksperiodene ha funnet sted etter disputasdatoen. Hvis du søker fratrekk for alder må fratrekksperiodene ha funnet sted etter at du fylte 18 år. For å innvilge fratrekk for alder eller erfaring, krever vi at du legger ved dokumentasjon på det du søker om fratrekk for, når du sender inn søknaden. Du må også fylle inn fratrekket i søknadsskjemaet. Vi aksepterer dokumentasjon fra NAV, lege/helsetjeneste og arbeidsgiver. Dokumentasjon fra veileder/tidligere veileder er ikke tilstrekkelig. Hvis du benytter dokumentasjon fra arbeidsgiver, må det være fra administrasjonen hos arbeidsgiver, f.eks. HR-avdelingen. Dokumentasjonen må være på norsk, svensk, dansk eller engelsk, eller det må følge med en godkjent oversettelse til et av disse språkene. Vi følger permisjonsreglene beskrevet i arbeidsmiljøloven, og du kan søke om fratrekk for permisjoner som du ville hatt krav på hvis du bodde i Norge da du hadde permisjonen. For eksempel kan du få fratrekk for foreldrepermisjon i et land hvor foreldrepermisjon ikke er lovbestemt, hvis du faktisk hadde foreldrepermisjon. Kravet er at du kan dokumentere permisjonen slik vi beskriver over. |
- Du kan ikke motta støtte til Forskerprosjekt for unge talenter mer enn én gang.
- Du må jobbe minst 25 prosent av en fulltidsstilling i prosjektet i løpet av prosjektperioden.
- Du må være ansatt i minst 50 prosent stilling ved den prosjektansvarlige forskningsorganisasjonen gjennom hele prosjektperioden.
Du kan være prosjektleder på kun én søknad som sendes inn til enten Forskerprosjekt for unge talenter (denne utlysningen), Forskerprosjekt for fornyelse (tematisk utlysning med frist 8. februar 2023), Kompetansebyggende prosjekter for næringslivet, Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv (frist 15. februar 2023), eller Forskerprosjekt for unge talenter (FRIPRO) med frist 15. mars 2023).
Krav til samarbeidspartner
Det er bare godkjente forskningsorganisasjoner (se "Hvem kan søke?" over) eller tilsvarende forskningsorganisasjoner i andre land som kan være samarbeidspartnere og motta støtte til et Forskerprosjekt.
Andre organisasjonstyper, inkludert bedrifter og andre foretak, kan ikke være samarbeidspartnere i forskerprosjekter.
Les mer om samarbeidspartnere.
Som prosjektansvarlig og/eller samarbeidspartner i prosjektet, kan du engasjere underleverandører til å levere tjenester og bidra til gjennomføring av enkelte oppgaver i prosjektet. Underleverandører kan ikke gis rettigheter til prosjektresultater. Organisasjoner som er underlagt regelverket for offentlige anskaffelser, må på vanlig måte gjennomføre valg av underleverandør i tråd med dette regelverket. Det er ikke mulig å ha FoU-leverandører i prosjektet.
En og samme aktør kan ikke ha to ulike roller i prosjektet. Det betyr at en underleverandør ikke samtidig kan være prosjektansvarlig eller samarbeidspartner i prosjektet.
Hva kan du søke om støtte til?
Du kan søke om støtte til faktiske kostnader som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet. Prosjektansvarlig skal hente inn opplysninger om kostnader fra samarbeidspartnerne i prosjektet. Disse kostnadene skal legges inn i kostnadsplanen under den kostnadstypen de tilhører.
Du kan få støtte til følgende kostnader:
- Personal- og indirekte kostnader, knyttet til forskertid (inkludert stipendiatstillinger) ved forskningsorganisasjonene som deltar i prosjektet. For doktorgradsstipend er støtten begrenset oppad til tre årsverk. For postdoktorstipend er støtten begrenset oppad til fire årsverk.
- Utstyr. Dette omfatter drifts- og avskrivningskostnader for vitenskapelig utstyr og forskningsinfrastruktur som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet.
- Driftskostnader, som er kostnader til øvrig aktivitet som er nødvendig for å gjennomføre prosjektets FoU-aktiviteter. Innkjøp fra underleverandører over 100 000 kroner må spesifiseres.
Du finner detaljert og viktig informasjon på nettsiden om hva budsjettet skal inneholde.
Dersom doktorgrads- og postdoktorstipendiater inngår i prosjektet og det foreligger konkrete planer om utenlandsopphold for disse, kan dette inngå i søknaden. Forskningsrådet har også en egen utlysning for støtte til utenlandsopphold for doktorgrads- og postdoktorstipendiater. Her kan prosjektleder søke om støtte til utenlandsopphold for stipendiater som inngår i prosjektet, i løpet av prosjektperioden.
Omfang av støtte
Vi kan gi støtte på 4–8 millioner kroner per prosjekt i denne utlysningen. Vi stiller ikke krav til egenfinansiering. Dersom våre rundsumsatser ikke dekker alle kostnader ved rekrutteringsstillinger i UH- eller instituttsektoren, eller ved forskerstillinger i UH-sektoren, forutsetter vi at dere dekker mellomlegget med egenfinansiering. For forskerstillinger i instituttsektoren skal det brukes innmeldte timesatser.
Forutsetninger for tildeling av støtte
Vi tildeler ikke statsstøtte gjennom denne utlysningen. Dette innebærer at finansieringen kun skal gå til den ikke-økonomiske aktiviteten deres. Vi forutsetter at nødvendig regnskapsmessig skille er på plass. Våre forutsetninger for bevilgning og utbetaling av støtte for første år, og eventuelle tilsagn og utbetalinger for etterfølgende år, finner du i våre generelle vilkår for FoU-prosjekter på informasjonssiden Dette består kontrakten av.
Dersom du får innvilget prosjektet, må følgende på plass når du reviderer søknaden:
- Fra 2022 skal tilskuddsmottakere i forskningsorganisasjoner og offentlig sektor (prosjektansvarlige og samarbeidspartnere) ha handlingsplaner for likestilling (GEP) tilgjengelig på sine nettsider. Denne må være på plass innen kontraktsinngåelse for prosjekter med tilskudd fra oss. Kravet gjelder ikke for privat næringsliv, interesseorganisasjoner eller frivillig sektor.
- Forskningsrådet stiller krav om full og umiddelbar åpen tilgang (open access) for vitenskapelige artikler, se Plan S - åpen tilgang til publikasjoner.
- For alle prosjekter som håndterer data, skal prosjektansvarlig utarbeide en datahåndteringsplan i forbindelse med revidert søknad. Her finner dere mer informasjon om krav til datahåndteringsplaner i prosjekter som får finansiering fra oss.
- Prosjektansvarlig avgjør hvilke(n) arkivløsning(er) som skal brukes for lagring av forskningsdata som kommer fram i prosjektet.
- For medisinske og helsefaglige studier som involverer mennesker stiller Forskningsrådet særskilte krav og retningslinjer om prospektiv registrering av studier og offentliggjøring av resultater.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
Temaene i denne utlysningen er gruppert i temaområdene nedenfor. Temaene inneholder spesielle krav og føringer som blir vektlagt i vurderingen av søknaden.
Energi, transport og lavutslipp
Midlene skal gå til prosjekter rettet mot grunnleggende teknologisk forskning på stasjonær lagring av fornybar energi.
Framtidens energisystem må håndtere store mengder uregulerbar energi. Analyser viser at dagens lagringsløsninger ikke kan møte utfordringene med langvarig og sammenfallende produksjonssvikt fra sol- og vindkraft eller store effektuttak over kort tid. Målsettingen med disse midlene er å sikre forskerrekruttering og forskning på området stasjonær energilagring for å unngå at dette blir en flaskehals for innfasing av uregulerbar fornybar energi og for realisering av Norges klimaforpliktelser.
Prosjekter må falle inn under ett eller flere av disse områdene:
- Batterimaterialer, -celler eller -systemer som vil kunne være kostnadseffektive og særlig egnede for stasjonær energilagring.
- Hydrogenteknologi og hydrogensystemer som sikrer fleksibel, kostnadseffektiv og sikker stasjonær energilagring.
- Ny teknologi for termisk energilagring tilpasset et nordisk klima og som en integrert del av et energisystem.
Søknader som omhandler ikke-teknologiske aspekter knyttet til lagringsløsninger eller annen tematikk enn lagringsløsninger for fornybar energi, er ikke relevant for finansiering fra dette temaet. Ønsker dere å søke om midler til dette, oppfordrer vi dere til å søke på utlysningene "Kompetanseprosjekt for næringslivet" eller "Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv".
Dersom søknaden treffer et av områdene over, vil vi i relevansvurderingen også legge vekt på:
- betydelig bidrag til minst ett av de tre tematiske områdene beskrevet over
- potensial for kostnadseffektivitet, herunder virkningsgrad, drifts- og kapitalkostnader
- potensial for effekt- og frekvensregulering og innfasing av uregulerbar fornybar energi, samt potensial for utjevning av effektuttak i det norske energisystemet
- bidrag til rekruttering til energiforskning i Norge
Ta gjerne kontakt med oss før du skriver søknad for å sikre at prosjektet ditt faller innenfor dette temaet. Vedlegget "Relevance to the topic" er obligatorisk. Malen ligger nederst i utlysningen.
Skal du søke disse midlene, må du velge temaet " Miljøvennlig energi" i søknadsskjemaet.
Kontakter
Generelle spørsmål
Hydrogen
Batteri
Termisk energi
Relevante planer
Andre relevante utlysninger med samme tema
Hav
Vi lyser ut inntil 36 millioner til forskning på produksjons- og foredlingsteknologi relevant for havbrukssektoren. Denne utlysningen er helt åpen og prosjektene kan omfatte produksjons- og foredlingsteknologi innenfor alle deler av havbrukssektoren, uavhengig av type oppdrettsorganisme.
Forskning på bioteknologi i seg selv regnes ikke som en del av produksjons- og foredlingsteknologi. Vi viser i denne sammenheng til utlysningen Samarbeidsprosjekter for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv med inntil 90 millioner kroner til industriell bioteknologi (lenken åpnes i nytt vindu), søknadsfrist 15. februar 2023.
Vi lyser ut midler både til Forskerprosjekt for fornyelse (lenken åpnes i nytt vindu) og Forskerprosjekt for unge talenter (denne utlysningen), og søknadene vil konkurrere på tvers av disse to utlysningene. Totalt forventer vi å finansiere tre til fire prosjekter. Dere kan søke om 4–8 millioner kroner i støtte per prosjekt.
FNs havforskningstiår for bærekraftig utvikling
Vi lyser ut disse midlene i samarbeid med IOC-UNESCO som en del av FNs havforskningstiår. Målet med FNs havforskningstiår er å øke kunnskapen om havet og sørge for at samfunnet tar kunnskapen i bruk for å nå FNs bærekraftsmål.
Prosjektene som får finansiering i denne utlysningen, vil bli vurdert av IOC-UNESCO sitt sekretariat og kan bli en del av porteføljen til FNs havforskningstiår (vedlegget åpnes i et nytt vindu).
Vurdering av relevans
Ved fastsettelse av karakter for søknadens relevans vil følgende vektlegges:
- graden av tematisk treff på forskningsområdet (dette vektes tyngst)
- om dere har konkrete planer for internasjonalt samarbeid, for eksempel deltakelse i prosjektarbeidet, sampublisering eller mobilitet
I Forskerprosjekt for unge talenter er det ikke tillatt med partnere som er utenfor akademia/ikke er forskningsorganisasjoner, men brukergrupper kan inkluderes i prosjektene f.eks. som referansegrupper.
Vedlegget "Relevance to the topic" er obligatorisk. Malen ligger nederst i utlysningen.
Skal du søke disse midlene, må du velge temaet "Havbruk" i søknadsskjemaet.
Kontakt
Relevante planer
Andre relevante utlysninger med samme tema
Midlene skal gå til forskning for å forstå konsekvensen for marine arter av leveområder i endring.
Prosjekter må falle inn under minst ett av disse områdene:
- Samlede effekter hos ulike arter og livsstadier forårsaket av flere faktorer, deriblant menneskelig aktivitet (for eksempel fiskeri, havbruk, skipstrafikk), klimaendringer, økte nivåer av miljøgifter, hypoksi, sykdom, introduserte arter og varierende mattilgang.
- Samlede effekter på biodiversitet forårsaket av flere faktorer (se punktet over) og tilpasninger til endringene det medfører.
FNs havforskningstiår for bærekraftig utvikling
Vi lyser ut disse midlene i samarbeid med IOC-UNESCO som en del av FNs havforskningstiår. Målet med FNs havforskningstiår er å øke kunnskapen om havet og sørge for at samfunnet tar kunnskapen i bruk for å nå FNs bærekraftsmål.
Prosjektene som får finansiering i denne utlysningen, vil bli vurdert av IOC-UNESCO sitt sekretariat og kan bli en del av porteføljen til FNs havforskningstiår (vedlegget åpnes i et nytt vindu).
Vedlegget "Relevance to the topic" er obligatorisk. Malen ligger nederst i utlysningen.
Vi har ønske om å finansiere prosjekter som dekker bredden i de angitte områdene nevnt over.
Skal du søke disse midlene, må du velge temaet "Konsekvenser for marine arter" i søknadsskjemaet.
Kontakter
Relevante lenker
Midlene skal gå til forskning om og for langsiktig og bærekraftig utnyttelse og forvaltning av viltlevende marine ressurser. Midlene skal gå til forskning som svarer på forskningsbehov angitt i områdene "Bærekraftig høsting og verdiskaping (VERDISKAPING)" og "Forvaltning og samfunnsperspektiver (SAMFUNN)". Dere kan lese mer detaljert informasjon om disse områdene i vedlegget "Forskningsbehov marin forskning" (lenke under).
Prosjekter må falle inn under minst ett av disse områdene
Søkere kan selv velge om søknaden skal rette seg mot VERDISKAPING og/eller SAMFUNN. Punktlisten under er en oppsummering av forskningsbehovene for henholdsvis VERDISKAPING og SAMFUNN og hver av disse har detaljerte underpunkter, som du kan lese om i Forskningsbehov marin forskning (vedlegget åpnes i nytt vindu). Du må rette søknaden din inn mot minst ett av disse underpunktene.
Bærekraftig høsting og verdiskaping (VERDISKAPING)
- beskatningsnivå
- miljøeffekter av høsting, beskatningsmønster og fangstteknologi
- overvåkingsmetodikk og ressurskontroll
- etisk fangst og avlivning
- foredling og produksjon
- forbruker og marked
Forvaltning og samfunnsperspektiver (SAMFUNN)
- marine økosystemtjenester
- hav- og kystarealforvaltning
- utfordringer for forvaltningen i lys av klima- og miljøendringer
- økosystembasert forvaltning
- mattrygghet og ernæring
FNs havforskningstiår for bærekraftig utvikling
Vi lyser ut disse midlene i samarbeid med IOC-UNESCO som en del av FNs havforskningstiår. Målet med FNs havforskningstiår er å øke kunnskapen om havet og sørge for at samfunnet tar kunnskapen i bruk for å nå FNs bærekraftsmål.
Prosjektene som får finansiering i denne utlysningen, vil bli vurdert av IOC-UNESCO sitt sekretariat og kan bli en del av porteføljen til FNs havforskningstiår (vedlegget åpnes i et nytt vindu).
Vedlegget "Relevance to the topic" er obligatorisk. Malen ligger nederst i utlysningen.
Vi ønsker å finansiere minimum ett prosjekt innenfor hvert av områdene VERDISKAPING og SAMFUNN.
Skal du søke disse midlene, må du velge temaet "Marin" i søknadsskjemaet.
Kontakter
Relevante planer
Andre relevante utlysninger med samme tema
Naturvitenskap og teknologi
Midlene skal gå til prosjekter som vil gi økt grunnleggende kunnskap om verdensrommet og jorda og til utviklingen av en ny generasjon romforskere. Midlene skal dessuten bidra til grunnforskning relatert til norsk romaktivitet spesielt knyttet til Norges deltakelse i European Space Agency (ESA), European Incoherent SCATter (EISCAT), Nordic Optical Telescope (NOT) og EUs romprogram (spesielt Copernicus).
Prosjekter må falle inn under minst ett av disse tre områdene:
- sol-jord-fysikk med vekt på forståelse av grunnleggende prosesser i solen og dens atmosfære og hvordan solvind og solaktivitet påvirker jordas øvre atmosfære og det globale miljøet
- universets oppbygning og utvikling, inkludert planetologi, med vekt på forståelsen av fundamentale astrofysiske prosesser
- jordobservasjon fra satellitter, inkludert metodeutvikling for bruk av informasjon samlet inn av satellitter, med vekt på klimaovervåkning, ressurskartlegging, forurensning ved petroleumsvirksomhet, overvåkning, operasjonsstøtte og forvaltning av polarområdene
Du finner mer informasjon om Romforskning i porteføljeplanen for Naturvitenskap og teknologi. Når vi vurderer søknadens relevans vil vi også vurdere:
- relevans for grunnforskning relatert til norsk romaktivitet spesielt knyttet til ESA, EISCAT, NOT og/eller EUs romprogram (spesielt Copernicus)
Vedlegget "Relevance to the topic" er obligatorisk. Malen ligger nederst i utlysningen.
Skal du søke disse midlene, må du velge temaet "Romforskning" i søknadsskjemaet.
Kontaktpersoner
Relevante planer
Utdanning og kompetanse
Midlene skal gå til forskning om og for utdanningssektoren. Vi kan finansiere inntil tre prosjekter.
Vi finansierer prosjekter som handler om undervisning og læring, utdanningens innhold og vurderingsformer, profesjonsutdanning, utdanningsteknologi, styring og organisering av utdanningssektoren og utdanningssystemets rolle for individet og i samfunn og arbeidsliv.
Se porteføljeplan for Utdanning og kompetanse kapittel 4 for nærmere beskrivelser av prioriteringene.
Målet er å bygge kunnskap av høy kvalitet som er av spesiell interesse for aktører og interessenter knyttet til politikkutforming, forvaltning og praksisfelt innenfor utdanning, læring og kompetanseutvikling. Prosjektene skal bidra til kunnskapsbasert utvikling. Vi oppfordrer til prosjekter som er tverr- og flerfaglige når dette tjener formålet.
Dersom søknaden er relevant for områdene over, vil vi prioritere prosjekter som har
- aktivt samarbeid med minst en annen norsk forskningsorganisasjon
- aktivt samarbeid med minst en forskningsorganisasjon i utlandet
- rekrutteringsstillinger
Når vi fastsetter karakteren for hvor relevant søknaden er til det temaet dere har valgt, vurderer vi hvor relevant søknaden er for områdene over og, hvis aktuelt, hvor godt punktene ovenfor er oppfylt. Vedlegget "Relevance to the topic" er obligatorisk. Malen ligger nederst i utlysningen.
Skal du søke disse midlene, må du velge tema "Utdanning" i søknadsskjemaet.
Kontaktpersoner
Relevante planer
Andre relevante utlysninger med samme tema
Velferd, kultur og samfunn
Midlene skal gå til forskning som utfordrer og utvider eksisterende kunnskapsgrunnlag for samfunnsmessige veivalg og som bidrar med nye perspektiver og ny kunnskap på områder med store endringer og utfordringer. Samfunnsutfordringer knyttet til kulturelle endringer og kulturelt mangfold, som utenforskap og inkludering, er sentrale i dagens samfunn.
Innenfor det overordnede forskningstemaet "Kulturell endring og kulturelt mangfold" ønsker vi forskning om ett eller flere av de følgende områdene:
- sosial ekskludering og annen form for utenforskap
- ulike befolkningsgruppers samfunnsdeltakelse
- nye sosiale og kulturelle skiller
- forholdet mellom individ-, gruppe- og fellesverdier
Aktuelle prosjekter må utforske kulturelle dimensjoner ved samfunnsutfordringene gjennom historiske, språklige og kommunikative, religiøse, normative og/eller estetiske analyser. Prosjektene skal gi ny innsikt i viktige utfordringer når det gjelder mangfold og kulturell endring, og i hvordan utfordringene håndteres. Forskningen skal primært omhandle forhold i eller med relevans for Norge, eller der norske forhold er en del av internasjonalt komparative studier.
Dersom søknaden er relevant for forskningstemaet over, vil vi prioritere prosjekter som har et klart tyngdepunkt innenfor humanistiske fag og perspektiver.
Når vi fastsetter karakteren for hvor relevant søknaden er for temaet, vurderer vi hvor godt prioriteringene ovenfor er oppfylt. I tillegg vil det telle positivt dersom prosjektet
- er tverrfaglig på tvers av fagområder (nivå 1 i Universitets- og høgskolerådets inndeling av vitenskapsdisipliner)
- har aktivt samarbeid med minst én annen forskningsorganisasjon i Norge
- har konkrete planer for samarbeid med minst én forskningsorganisasjon eller forsker i utlandet
Vedlegget "Relevance to the topic" er obligatorisk. Malen ligger nederst i utlysningen.
Skal du søke disse midlene, må du velge temaet "Kultur" i søknadsskjemaet.
Kontakter
Relevante planer
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
Søknaden skal opprettes og sendes inn via Mitt nettsted. Du kan endre og sende inn søknaden flere ganger fram til søknadsfristen. Vi anbefaler at du sender inn søknaden så snart du har fylt ut søknadsskjemaet og lastet opp de obligatoriske vedleggene. Når søknadsfristen går ut er det den versjonen av søknaden som ble sendt inn sist, som vi behandler.
Søknaden må oppfylle følgende krav:
- Søknaden og alle vedleggene skal skrives på engelsk, med unntak for beskrivelse av relevans for tema, som du kan skrive på norsk eller engelsk.
- Obligatoriske vedlegg må være med.
- Krav til prosjektleder og prosjektansvarlig forskningsorganisasjon må være oppfylt.
- Prosjektet må starte mellom 15.09.2023 og 01.04.2024.
- Dere må vise tydelig at prosjektet er innenfor prioriteringene beskrevet i temaet dere søker om midler fra.
Søknaden kan bli avvist dersom den ikke oppfyller kravene i listen over.
Obligatoriske vedlegg
De obligatoriske vedleggene skal skrives i fastlagte maler som ligger nederst i utlysningen.
- prosjektbeskrivelse, på maksimalt 11 sider
- CV for prosjektlederen, på maksimalt fire sider
- beskrivelse av relevans for tema. (Lastes opp under Attachments/Other items i søknadsskjemaet.)
- Dersom du søker fratrekk for alder eller erfaring, må dette dokumenteres. (Lastes opp under Attachments/Other items i søknadsskjemaet.)
Valgfrie vedlegg
- Legg ved CV for de mest sentrale prosjektdeltakerne, hver på maksimalt fire sider. Det er obligatorisk å bruke CV-malen nederst i utlysningen.
- Du vurderer selv hvilke prosjektdeltakere som er de mest sentrale, og i hvilke tilfeller det vil være av betydning for søknadsbehandlingen å vurdere prosjektdeltakernes kvalifikasjoner.
- Dersom du ønsker kan du legge ved en kort beskrivelse av kompetanse eller forslag til inntil tre fageksperter du mener vil egne seg til å vurdere din søknad. Vi plikter ikke å bruke forslagene, men kan benytte dem ved behov.
Alle vedlegg til søknaden må sendes inn sammen med søknaden. Vi godtar ikke vedlegg sendt inn etter søknadsfristen med mindre vi har bedt om ytterligere dokumentasjon.
Andre vedlegg enn de som er nevnt her som obligatoriske og valgfrie, samt eventuelle nettsider som du lenker til i søknaden, blir ikke tatt med i vurderingen av søknaden.
Vurderingskriterier
Vi vurderer søknadene i lys av formålet med søknadstypen og etter disse kriteriene:
Forskningskvalitet – potensial for å flytte forskningsfronten| FP
• Vitenskapelig kreativitet og originalitet.
• I hvilken grad hypoteser og problemstillinger er nyskapende og dristige.
• I hvilken grad prosjektet har potensial for å frembringe ny kunnskap som flytter forskningsfronten, inkludert vesentlig utvikling/fornyelse av teori, metoder, eksperimenter eller empirisk kunnskap.
Forskningskvalitet – kvalitet i FoU-aktiviteter | FP
• Kvaliteten på problemstillingene, hypotesene og prosjektets mål, og i hvilken grad de er klart og tydelig beskrevet.
• I hvilken grad den teoretiske tilnærmingen, forskningsdesignet og metodevalget er troverdig og velegnet, og tverrfaglige innfallsvinkler er tilstrekkelig vurdert.
• Hvorvidt prosjektet tar hensyn til etiske problemstillinger, sikkerhetsspørsmål og kjønnsdimensjonen i forskningen på en tilfredsstillende måte. Hvis relevant, hvorvidt prosjektet forholder seg til brukeres/interessenters kunnskap på en tilfredsstillende måte.
Virkninger og effekter | FP
• Potensielle vitenskapelige virkninger og effekter:
I hvilken grad prosjektets planlagte resultater kan bidra til å møte viktige vitenskapelige utfordringer, både nå og i framtiden.
I hvilken grad de planlagte resultatene skal gjøres åpent tilgjengelige for å sikre gjenbruk av forskningsresultatene og forsterke reproduserbarhet.
• Potensielle samfunnsmessige virkninger og effekter (kun dersom søker selv har beskrevet dette i søknaden):
I hvilken grad prosjektets planlagte resultater er relevante for FNs bærekraftsmål eller har potensiale for å bidra til å møte andre viktige samfunnsutfordringer, både nå og i framtiden.
• I hvilken grad de potensielle virkningene og effektene er tydelig formulert og troverdige.
Formidling, kommunikasjon og utnyttelse
• I hvilken grad riktig praksis for åpen forskning er en integrert del av prosjektet for å sikre åpen deling og utstrakt tilgang på forskningsresultater.
• Kvaliteten på og omfanget av formidling til og involvering av forskjellige målgrupper, inkludert relevante interessenter/brukere.
Gjennomføring | FP
• I hvilken grad prosjektleder har relevant kompetanse og erfaring og har vist evne til å utføre forskning av høy kvalitet (sett i forhold til hans/hennes karrierestadium).
• I hvilken grad prosjektdeltakerne utfyller hverandre, og i hvilken grad prosjektgruppen innehar den nødvendige kompetansen for å gjennomføre prosjektet på en effektiv måte.
Kvaliteten på prosjektets organisering og ledelse
• I hvilken grad prosjektets organisering er effektiv, inkludert i hvilken grad ressursene til de forskjellige arbeidspakkene er tilstrekkelige og i samsvar med prosjektets mål og leveranser.
• I hvilken grad oppgavene i prosjektet er fordelt på en måte som sikrer at alle prosjektdeltakere har en tydelig rolle og tilstrekkelig med ressurser til å fylle denne rollen.
• I hvilken grad ledelse og styring i prosjektet er organisert på en egnet måte.
Relevans for valgt tema
Behandlingsprosedyre
Vi vurderer søknaden din slik den er sendt inn, og kan ikke ta hensyn til hvordan en lik eller tilnærmet lik søknad har blitt vurdert tidligere hos oss.
Her kan du lese mer om behandlingsprosedyren av Forskerprosjekt.
Kort oppsummert er prosessen slik: Når søknadene er mottatt vil Forskningsrådet først gjøre en forvurdering for å sjekke at alle formelle krav er oppfylt. Søknader som ikke tilfredsstiller de formelle kravene, kan bli avvist.
Søknadene fordeles så i tematiske paneler for en vurdering av kriteriene Forskningskvalitet – potensial for å flytte forskningsfronten, Forskningskvalitet – kvalitet i FoU-aktiviteter, Virkninger og effekter og Gjennomføring.
Fra 2023 skal fagekspertene vurdere søknadene til Forskerprosjekt på åpen forskningspraksis som en del av kriteriet virkninger og effekter. På denne nettsiden finner du mer informasjon om vurdering av åpen forskning i søknader.
Etter panelbehandlingen gjør vi en vurdering av søknadens relevans for utlysningen. Forskningsrådet legger videre en helhetlig porteføljevurdering til grunn for vedtakene i porteføljestyrene. Denne tar hensyn til følgende faktorer:
- karakterene som er gitt i vurderingen av søknadene
- en god fordeling av prosjekter på temaets prioriterte områder
- sammenhengen mellom søknadstilfang og kvaliteten på søknadene innenfor samme tema i andre utlysninger i 2023
- eventuelle endringer i departementenes økonomiske eller faglige føringer for bevilgningen
- at prosjekter med kvinnelig prosjektleder blir prioritert når søknadene ellers vurderes likt
Porteføljestyrene skal ha vedtaksmøter i perioden juni-september 2023. Vi publiserer resultatene av søknadsbehandlingen fortløpende i etterkant av disse møtene.
Om søknadsresultatene
- Søkt beløp
- Kr 772 344 000
- Tildelte midler
- Kr 199 694 000
- Mottatte søknader
- 98
- Innvilgede søknader
- 25
Prosjektnr. | Organisasjon | Prosjekttittel | Tema | Søkt beløp | Publisert |
---|---|---|---|---|---|
343478 | UiO | Operando Screening of emerging Anodes for Na-based stationary storage of Renewable energy | Energi og lavutslipp | Kr 8 000 000 | 12.06.2023 |
343399 | SINTEF AS | Sodium ion batteries for stationary applications in challenging environment | Energi og lavutslipp | Kr 8 000 000 | 12.06.2023 |
343510 | SINTEF ENERGI AS | Rethinking zinc-air flow batteries for stationary energy storage | Energi og lavutslipp | Kr 7 997 000 | 12.06.2023 |
343732 | SINTEF ENERGI AS | Multi-storage systems for multi-markets under multi-time horizons | Energi og lavutslipp | Kr 8 000 000 | 12.06.2023 |
343193 | UiO | FLUFFY – Fluoride-based Na-ion battery cathodes for stationary energy storage | Energi og lavutslipp | Kr 7 993 000 | 12.06.2023 |
343488 | HAVFORSKNINGSINSTITUTTET | Kinship-based assessment of Norwegian coastal cod to determine sustainable harvest levels and protect genetic diversity in fisheries | Hav | Kr 7 989 000 | 15.06.2023 |
343056 | HAVFORSKNINGSINSTITUTTET | Assessing spatiotemporal dynamics in HERring POPulation Structure under climate change | Hav | Kr 8 000 000 | 15.06.2023 |
343517 | HAVFORSKNINGSINSTITUTTET | Biodiversity in Northern European Seagrass meadows – drivers, responses, and resilience | Hav | Kr 8 000 000 | 15.06.2023 |
343469 | HAVFORSKNINGSINSTITUTTET | Anthropogenic impacts of climate change and fisheries on reproductive and offspring performance of high-latitude marine fishes | Hav | Kr 8 000 000 | 15.06.2023 |
343117 | STIFTELSEN NORSK INSTITUTT FOR NATURFORSKNING NINA | Long-term effects of environmental changes on ArctiC seabirds: effeCts of seasonal distribUtion and contaMination on popULATION dynamics | Hav | Kr 7 880 000 | 15.06.2023 |
344079 | AKVAPLAN-NIVA AS | Migratory Crossroads: predicting the dynamics of a great vertical migration in a changing habitat | Hav | Kr 8 000 000 | 15.06.2023 |
343430 | NMBU | Sustainable aquaculture industry waste valorization through recycling | Hav | Kr 8 000 000 | 15.06.2023 |
343520 | Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, UNIVERSITETET I OSLO | Rising to the challenge: Academic resilience in mathematics and science among disadvantaged students (ARISE) | Utdanning og kompetanse | Kr 8 000 000 | 23.06.2023 |
343474 | Institutt for samfunnsforskning | Missing Men: New conceptual understandings of gendered educational choices | Utdanning og kompetanse | Kr 8 000 000 | 23.06.2023 |
343256 | Institutt for teknologi og sikkerhet, UIT | Bridging Education and Future Work: Reframing Education and Competence Model for Remote Maritime Operations (REFRAME) | Utdanning og kompetanse | Kr 8 000 000 | 23.06.2023 |
343069 | UNIVERSITETET I TROMSØ - NORGES ARKTISKE UNIVERSITET | DynAMIC (Detecting episodes of Arctic sea ice Mass Imbalance) | Naturvitenskap og teknologi | Kr 8 000 000 | 4.7.2023 |
343302 | UNIVERSITETSSENTERET PÅ SVALBARD AS | Aurora-like fragments: From fascinating discovery to understanding | Naturvitenskap og teknologi | Kr 7 996 000 | 4.7.2023 |
344061 | UNIVERSITETET I BERGEN | EISCAT_3D-Based Reconstruction of Ionosphere-Thermosphere Electrodynamics | Naturvitenskap og teknologi | Kr 8 000 000 | 4.7.2023 |
344002 | NTNU | Petitions and Petitioning in the Nascent Democracy. Norway in the long 19th Century | Velferd, kultur og samfunn | Kr 7 999 000 | 14.09.2023 |
343522 | Universitetet i Stavanger | Polarisation, Affect, Identity: Nordic Populism and the Media Landscape | Velferd, kultur og samfunn | Kr 8 000 000 | 14.09.2023 |
343406 | Nord Universitet | Appropriating the Commons: Articulating the Cultural Transformation of Welfare and Charity | Velferd, kultur og samfunn | Kr 7 990 000 | 14.09.2023 |
343310 | Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter | From the Radical to the Norm: The Construction of Normalcy Through Aesthetics in Far-Right Culture | Velferd, kultur og samfunn | Kr 8 000 000 | 14.09.2023 |
343211 | Høgskolen i Innlandet Hamar | Exploring Social Politics, Inclusive Education, and Cultural Democratization Through the lens of Norwegian Hip Hop Music | Velferd, kultur og samfunn | Kr 7 852 000 | 14.09.2023 |
343081 | NORCE Samfunn/Helse Vestland | Reducing digital inequalities: Migrant NEETs struggle for digital inclusion and beneficial outcomes | Velferd, kultur og samfunn | Kr 7 994 000 | 14.09.2023 |
343131 | UIS | Human Reading Assessment | Utdanning og kompetanse | Kr 8 000 000 | 26.10.2023 |
Meldinger ved utskriftstidspunkt 7. desember 2024, kl. 16.31 CET