Innovasjonsprosjekt i næringslivet 2022
Last ned utlysningen
Last ned maler
- Mal for prosjektbeskrivelse Innovasjonsprosjekt i næringslivet 2022.docx
- Template for Project Description -- Innovation Project for the Industrial Sector 2022.docx
- Mal for partneropplysninger - Innovasjonsprosjekt i næringslivet 2022.docx
- Template for Information about Applicant and Partner Companies - Innovation Project for the Industrial Sector 2022.docx
- Template for CV - Innovation Project for the Industrial Sector 2022.docx
Denne utlysningen har løpende frist. Søknader som skal bli med i puljen for søknadsbehandling fram mot årsskiftet (andre søknadsperiode), må være sendt inn innen 14. september. Antatt tilgjengelige midler for 2022 er redusert etter vedtak i Forskningsrådets styre.
Vi anslår at inntil 500 millioner er tilgjengelig for neste tildeling, men denne rammen kan bli endret. De angitte summene i tematekstene er ikke er justert i henhold til ny ramme. Ta eventuelt kontakt med kontaktpersonene oppgitt i tematekstene dersom dere har spørsmål om tilgjengelige midler per tema.
Formål
Utlysningen Innovasjonsprosjekt i næringslivet er rettet mot bedrifter, og midlene skal gå til innovasjonsprosjekter med omfattende innhold av forskning og utvikling (FoU).
Vi ønsker å støtte prosjekter hvor partnerne jobber sammen for fornyelse og verdiskaping og bærekraftige innovasjoner, enten det er nye eller forbedrede produkter, tjenester eller produksjonsprosesser.
Partnerne skal også oppnå kunnskap og innsikt gjennom innovasjonsarbeidet, og prosjektet skal føre til samfunnsøkonomiske gevinster ved at ny kunnskap og nye løsninger fra prosjektet blir tilgjengelige for flere.
Om utlysningen
Hensikten med støtten er å stimulere bedrifter til å investere i FoU som kan bidra til bærekraftige innovasjoner og verdiskaping. Forskningsrådet ønsker å støtte bedrifter som går i front med forskningsbasert innovasjon som et middel for å nå FNs bærekraftsmål og som ser forretningsmuligheter i å nå disse målene. Les mer om forskningsbasert innovasjon og bærekraftige innovasjoner på nettsiden Bærekraft og innovasjonsprosjekt i næringslivet.
Utlysningen dekker i stor grad bredden av norsk næringsliv, med begrensninger som er nærmere omtalt under utlysningens temaområder.
Dere kan sende inn søknaden når som helst, til og med 14. september 2022 klokken 23:59 CEST. Vi behandler søknader to ganger i løpet av året. Les mer under overskriften "Forventet svar på søknaden" (under "Behandlingsprosedyre" nederst i utlysningen).
Denne utlysningen utgjør en støtteordning som meldes til EFTAs overvåkningsorgan, ESA, og ordningen skal praktiseres i tråd med EØS-avtalens statsstøtteregler. Les mer om statsstøtte under overskriften "Forutsetninger for tildeling av støtte".
Se også ofte stilte spørsmål om innovasjonsprosjekt i næringslivet.
Utlysningen finnes både på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende.
Har dere også tenkt å søke støtte fra SkatteFUNN for prosjektet ditt? Les mer her om denne muligheten og forutsetninger på nettsidene: Insentiveffekt og kombinasjon av virkemidler (skattefunn.no, lenken åpnes i nytt vindu).
Merk at dere ikke kan søke om innovasjonsmidler til et prosjekt som allerede er startet.
Hvem kan søke?
Søker må være registrert i det norske foretaksregisteret og ha økonomisk aktivitet i Norge. Søker må enten være en privat bedrift eller et offentlig foretak som driver virksomhet av industriell eller forretningsmessig karakter. I resten av utlysningen bruker vi fellesbetegnelsen "bedrift".
Enkeltpersonforetak og forskningsorganisasjoner kan ikke søke.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig
Prosjektansvarlig må sikre finansiering av prosjektet (utover Forskningsrådets støtte) og andre nødvendige tiltak for å utnytte prosjektresultatene.
Krav til samarbeid og roller i prosjektet
- Prosjektansvarlig må gjennomføre prosjektet sammen med minst én samarbeidspartner eller én FoU-leverandør. Disse må dere registrere under "Samarbeidspartnere og FoU-leverandører" i søknadsskjemaet. Les mer om samarbeidspartnere og FoU-leverandører.
- Også samarbeidspartnere må oppfylle kriteriene under "Hvem kan søke?" for å kunne delta i prosjektet og motta støtte. Samarbeidspartnere inngår i faktisk samarbeid med prosjektansvarlig, som blant annet innebærer at de deler både risikoen i prosjektet og resultatene som kommer ut av det. De samarbeidspartnerne som får dekket deler av sine prosjektkostnader gjennom vår støtte, blir mottakere av statsstøtte.
- Norske og utenlandske kompetansemiljøer og forskningsorganisasjoner kan delta i prosjektet som FoU-leverandører, med ansvar for å utføre FoU-arbeid på oppdrag fra bedriftene i prosjektet. FoU-leverandører skal ikke bidra til å finansiere prosjektet, og har derfor vanligvis ikke rettigheter til prosjektresultatene. De leverer et arbeid på oppdrag, og får betalt for dette arbeidet til markedspris. Dersom en FoU-leverandør likevel skal ta del i rettigheter til prosjektresultatene, kan prisen på det avtalte oppdraget justeres ved at markedsverdien på rettighetene trekkes fra prisen.
- Der doktorgradsarbeid inngår i FoU-leverandørens arbeid med prosjektet, kan dere ikke legge restriksjoner på offentliggjøring av doktorgradsarbeidet, med unntak av eventuelt en på forhånd avtalt utsettelse av datoen for offentliggjøring.
- Siden forskningsorganisasjonenes arbeid i innovasjonsprosjektene skjer på oppdrag, er universiteters og høyskolers arbeid i slike prosjekter definert som oppdragsfinansiert aktivitet. Dette innebærer at de må få dekket alle sine kostnader, også ved doktorgradsarbeid som inngår i prosjektet.
- Andre internasjonale og offentlige aktører kan delta i prosjektet, men dem skal dere ikke legge inn som partnere i søknadsskjemaet. Denne typen samarbeid kan omtales i prosjektbeskrivelsen under punkt 3.3 "Annet samarbeid".
- Prosjektansvarlig eller samarbeidspartnere kan ikke stå i et avhengighetsforhold, for eksempel gjennom en konsernrelasjon, til en FoU-leverandør i prosjektet. De må operere på armlengdes avstand fra disse.
- Prosjektansvarlig og samarbeidspartnere i prosjektet som står i avhengighetsforhold til hverandre, er én og samme støttemottaker etter statsstøtteregelverket.
- Utgangspunktet for vår vurdering av søknaden, er de aktuelle samarbeidspartnerne og FoU-leverandørene ved søknadstidspunktet, og det er en avgjørende betingelse for at vi skal tildele støtte at disse kommer til å delta i prosjektet. Om dere endrer prosjektsammensetningen før vi inngår kontrakt med dere, kan vi derfor trekke tilbake vårt tilsagn om finansiering.
Kjennetegn ved prosjektet
- Dere ønsker å sette i gang prosjektet fordi dere har en unik innovasjonsidé som dere vil realisere. De forventede resultatene kan være et nytt produkt, en ny tjeneste, en ny produksjonsprosess eller en ny måte å levere produkter og tjenester på. Også vesentlige forbedringer, eller nye egenskaper ved eksisterende produkter, tjenester eller prosesser hos bedriftene, kan være et resultat.
- I prosjektet kan dere vise til en sannsynlig og vesentlig positiv effekt innenfor ett eller flere bærekraftsmål. Vi forutsetter positive effekter fra prosjektet uten at det oppstår skadevirkninger på andre områder.
- Sammensetningen av partnere i prosjektet gir grunnlag for langsiktig samarbeid, utvikling og spredning av kunnskap og effektiv gjensidig utnyttelse av resultatene. Samarbeidspartnere og FoU-leverandører som skal delta i prosjektet har avklart sine interesser og oppgaver i prosjektet og har beskrevet sin rolle i de aktivitetene de skal delta i. Mengden partnere i prosjektet avgjør ikke om et prosjekt blir vellykket. Derimot kjennetegner det et godt prosjekt at hver partner har definerte oppgaver og en tydelig rolle i gjennomføringen av prosjektet.
- Bedriftene som samarbeider har behov for ny kunnskap eller ny teknologi for å kunne lykkes med innovasjonen. Kunnskapen og teknologien utvikles gjennom FoU-aktiviteter med bruk av anerkjent metodikk. FoU-aktivitetene må være industriell forskning eller eksperimentell utvikling slik begrepene er definert i statsstøtteregelverket (se Artikkel 25: Viktige definisjoner).
- Prosjektansvarlig og samarbeidspartnere har tilgang til den FoU-kompetansen som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet.
- Prosjektet har et omfang og en risikoprofil som tilsier at bedriftene ikke vil kunne gjennomføre prosjektet uten midler fra Forskningsrådet. Det vil si at støtten vår må være utløsende for å iverksette FoU-aktivitetene. Støtten kan også være avgjørende for å utløse ytterligere private investeringer i bedriftene til videreutvikling og utnyttelse av resultatene.
- I prosjektet har dere klare mål og en konkret plan for gjennomføring og for utnyttelse av FoU-resultatene. Resultater og kunnskap som ikke må beskyttes av hensyn til planlagt kommersiell utnyttelse hos bedriftene i prosjektet, skal spres gjennom publisering og annen relevant formidling.
Hva kan du søke om støtte til?
Vi kan gi støtte til å dekke deler av bedriftenes kostnader ved FoU-prosjektet. Artikkel 25 i statsstøtteregelverket beskriver hvilke aktiviteter som kan støttes og hvilke kostnader ved disse aktivitetene som helt eller delvis kan dekkes. Støtten kan dekke både direkte og indirekte prosjektkostnader i den grad de er kostnader ved industriell forskning eller eksperimentell utvikling. Dette gjelder både kostnader forbundet med FoU-aktiviteter som dere utfører selv og kostnader som dere har til kjøp av FoU-tjenester.
Her finner dere detaljert informasjon om hvilke typer kostnader som vi støtter.
Vi gir ikke støtte til aktiviteter av driftsmessig karakter eller tiltak for å utnytte FoU-resultatene, slik som beskyttelse av immaterielle rettigheter, markedsundersøkelser og markedsføring og uttesting og ferdigstilling av nye produkter og tjenester. Vi gir ikke støtte til kostnader som ikke vil bli bokført i prosjektansvarliges eller samarbeidspartneres offisielle regnskaper, for eksempel ulønnet arbeidsinnsats. Dere skal derfor ikke ta med slike kostnader i prosjektbudsjettet.
Omfanget av støtten
Dere kan søke om støtte for inntil 50 prosent av kostnadene til bedriftene i prosjektet. Graden av støtte til bedriftens prosjektkostnader innenfor rammen på 50 prosent er avhengig av bedriftens størrelse og type FoU-aktiviteter.
Se tabellen nedenfor og les mer på vår nettside om statsstøtte under Artikkel 25: Støtte til forsknings- og utviklingsprosjekter.
Type bedrift/type aktivitet |
Industriell forskning |
Eksperimentell utvikling |
Små bedrifter |
50 % |
45 % |
Mellomstore bedrifter |
50 % |
35 % |
Store bedrifter |
50 % |
25 % |
Når vi innvilger søknader, vil vi vurdere i hvilken grad støtten er utløsende for økt FoU-satsing hos prosjektansvarlig og samarbeidspartnerne i prosjektet. Det endelige støttebeløpet blir fastlagt når vi inngår kontrakt med dere. Dere vil motta tilbud om en betinget bevilgning med forutsetning å utarbeide en revidert søknad i samsvar med bevilgningsvedtaket, jf. kulepunktene nedenfor.
Forutsetninger for tildeling av støtte
Denne utlysningen utgjør en støtteordning som meldes til EFTAs overvåkningsorgan (ESA).
Støtten under ordningen tildeles i henhold til Gruppeunntaksforordningens artikkel 25 (Kommisjonsforordning (EU) nr. 651/2014). I tillegg må de generelle vilkårene i forordningens kapittel I være oppfylt.
Se Gruppeunntaksforordningen i konsolidert versjon med endringer til og med juli 2020 (lenken åpnes i nytt vindu). Ordningen skal praktiseres i tråd med EØS-avtalens statsstøtteregler. Vilkår og begreper skal tolkes i tråd med korresponderende vilkår og begreper i støttereglene. Ved eventuell motstrid mellom utlysningen og statsstøttereglene, skal sistnevnte ha forrang. Av samme grunn kan også utlysningen bli justert.
Støtte kan ikke gis til foretak som ikke har oppfylt krav om tilbakebetaling etter en forutgående beslutning fra ESA/EU-kommisjonsbeslutning der støtten er erklært ulovlig og uforenlig med det indre marked. Støtte kan heller ikke gis til foretak i vanskeligheter i EØS-rettslig forstand, med mindre foretaket ikke var i vanskeligheter per 31.12.2019, men ble et foretak i vanskeligheter i perioden 1.1.2020–31.12.2021. Da kan det likevel få støtte.
Utlysningen er meldt som støtteordning til EFTA Surveillance Authority (ESA) og har referanse GBER 11/2022/R&D&I.
Dersom dere får innvilget prosjektet, må dere revidere søknaden. Den reviderte søknaden skal omfatte oppdaterte og utfyllende opplysninger om prosjektet og partnerne, inkludert dokumentasjon av gjennomføringsevne og egenfinansiering. Bedriftene i prosjektet må dessuten avgi egenerklæring som bekrefter at de er berettiget til å motta statsstøtte.
I tillegg må dere være klar over følgende om dere skulle få bevilgning fra oss:
- Seneste tidspunkt for oppstart av prosjektet vil være fire måneder etter melding om bevilgning. Prosjekter som er vedtatt bevilget, men som ikke har startet innen dette tidspunktet, kan miste bevilgningen.
- Dere må årlig sende oss en prosjektregnskapsrapport som dokumenterer påløpte kostnader og hvordan de er finansiert.
- Annen offentlig støtte til prosjektet, eller til aktiviteter som inngår i prosjektet, vil kunne påvirke omfanget av Forskningsrådets støtte.
- Får dere statsstøtte fra oss som tilsvarer 500 000 euro eller mer, vil vi gjøre det kjent i et offentlig register.
- Dere må så raskt som mulig si ifra til eventuelle samarbeidspartnere som er børsnoterte eller som har søkt om å bli tatt opp til handel på børsen, slik at de kan vurdere om tildelingen av prosjektmidler er børssensitiv informasjon.
- Forskningsrådets forutsetninger for bevilgning finner du i våre generelle vilkår for FoU-prosjekter på informasjonssiden Dette består kontrakten av.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
Temaene listet opp under beskriver formål, vektlegginger og prioriteringer for tildelingen av støtte. For mer informasjon om prioriteringer under de enkelte temaene, kan dere lese de respektive porteføljeplanene som vi viser til under "Relevante planer".
Vi oppfordrer dere som søker til å gå gjennom disse planene for å forstå grunnlaget for hvordan vi vurderer og prioriterer mellom søknadene. Vi legger vekt på å oppnå en balansert portefølje av støttede prosjekter innenfor de enkelte temaene.
Dere velger både temaområde og tema i søknadsskjemaet. Det dere velger er kun veiledende for oss og det hjelper oss å med å plassere søknaden på riktig sted. Dere beskriver relevans opp mot det valgte temaområdet og tema under pkt. 4.2 i prosjektbeskrivelsen. Om vi ser at dere ikke har valgt riktig tema, vil vi flytte søknaden dit den passer best. Vi varsler dere i utgangspunktet ikke om flyttingen.
Det er en nedre grense på 2 millioner for støttebeløp, mens det er ulik øvre grense for støttebeløp for de ulike temaene. Dette er oppgitt under hvert tema. Det er forskjeller på grunn av temaets totale budsjettramme og egenart. Støttebeløpet i søknaden må ligge innenfor grensene for temaet der søknaden blir behandlet, og søknaden kan bli avvist dersom søkt beløp er høyere enn den angitte grensen.
Dersom vi for noen temaer på et tidspunkt har bevilget alle tilgjengelige midler, vil vi legge ut en melding om dette øverst i utlysningen. Søknader som kommer inn til temaer som ikke lenger har tilgjengelige midler, vil bli avslått. Dere kan da søke på nytt når nye midler eventuelt blir tilgjengelig igjen.
Har dere spørsmål, kan dere ta kontakt med fagrådgiverne tilknyttet de respektive temaene.
Energi, transport og lavutslipp
Midlene skal gå til prosjekter som vil bidra til langsiktig og bærekraftig utvikling av energisystemet, som fremmer norsk konkurransedyktig næringsliv og som bidrar til reduksjon av klimagassutslipp.
Vi ønsker oss prosjekter innenfor hele bredden av miljøvennlig energi slik det er definert i porteføljeplanen under tematiske prioriteringer for energi og lavutslipp (se lenke under). Den omfatter:
- energiomstilling og virkninger for samfunn, klima og natur
- fornybar elektrisitet basert på solenergi, vind- og vannkraft
- bioenergi og annen termisk energi
- infrastrukturer for energidistribusjon inkludert et integrert og digitalisert strømnett
- løsninger for energibruk i bygg og bebygde områder
- avkarbonisering av industriprosesser
- batterier og elektrifisering av transport
- hydrogen og andre hydrogenbaserte energibærere
Vi oppfordrer til at dere i søknaden konkretiserer prosjektets direkte og indirekte potensial for kutt i CO2-utslipp og/eller kvantifiserer bidraget til energieffektivisering eller en mer energieffektiv verdikjede. Dette kan dere legge inn i prosjektbeskrivelsens kapittel om prosjektets bidrag til FNs bærekraftsmål.
Når vi fastsetter karakteren for søknadens relevans, vil vi legge vekt på om prosjektet
- er innenfor minst ett av temaene nevnt over
- har en troverdig plan for finansiering av prosjektet og ambisiøse planer for utvikling, industrialisering og skalering
- skal gjennomføres av et sterkt konsortie
Porteføljevurdering og spesielt prioriterte områder i 2022
Vi vil tilstrebe en balansert samlet prosjektportefølje som dekker bredden i områdene vi har beskrevet over.
I tillegg vil vi i 2022 prioritere prosjekter som handler om
- kostnadseffektiv, sikker og bærekraftig produksjon og bruk av ren hydrogen(se Forskningsrådets informasjonsside hydrogensatsing, åpnes i eget vindu). Omtrent halvparten av årets utlyste midler vil allokeres til dette temaet
- effektivt samspill mellom elektrisk infrastruktur og annen energiinfrastruktur, for eksempel termisk, for å avhjelpe utfordringer knyttet til effekttopper
For prosjekter med tilnærmet lik kvalitet, vil vi prioritere prosjekter med kvinnelig prosjektleder
Tilgjengelig beløp og støtte
Vi forventer å tildele mellom 275 og 300 millioner kroner til innovasjonsprosjekter innenfor miljøvennlig energi og lavutslipp i 2022.
Prosjektene kan motta mellom 2 og 20 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Gjennomsnittlig søkt støtte var 9,7 millioner kroner i 2021. For prosjekter som søker om mer enn 10 millioner kroner i støtte, vil vi stille ekstra krav til søkers gjennomføringsevne og til redegjørelsen for egenfinansieringen.
Søknader som har en sektorovergripende karakter mellom energi- og petroleumsforskning og/eller CO2-håndtering, vil bli vurdert for samfinansiering mellom porteføljene.
Kontakter
Generelle spørsmål
Batterier og elektrifisering av transport
Solenergi
Energiomstilling og virkninger for samfunn, klima og natur
Vannkraft
Infrastrukturer for energidistribusjon, inkludert et integrert og digitalisert strømnett
Bioenergi og annen termisk energi
Hydrogen og andre hydrogenbaserte energibærere
Vindkraft
Bygg og bebygde område
Andre relevante utlysninger med samme tema
Midlene skal gå til FoU-baserte innovasjonsprosjekter som bidrar til langsiktig og bærekraftig teknologiutvikling innenfor CO2-håndtering. Prosjektene må fremme norsk konkurransedyktig næringsliv og samtidig bidra til bærekraftig reduksjon av klimagassutslipp.
Søknader innenfor hele temaet er relevante. Se programplanen under som går i dybden på prioriteringene.
Vi vil spesielt oppfordre til å søke dersom dere har prosjekter
- innenfor hydrogenproduksjon fra naturgass kombinert med CO2-håndtering
- som bidrar med resultater som er relevante for gevinstrealiseringen av det norske Langskip-prosjektet for CO2-håndtering
I tillegg vil vi prioritere prosjekter som har en troverdig og ambisiøs plan for utvikling, industrialisering og skalering og prosjekter med sterke konsortier.
Det ble opprinnelig satt av 20 millioner kroner til CO2-håndtering i denne utlysningen. Det er imidlertid ikke lenger midler tilgjengelig for høsten 2022.
Søknader som har en sektorovergripende karakter mellom energi- og petroleumsforskning, CO2-håndtering og/eller maritim transport, vil bli vurdert for samfinansiering mellom porteføljene.
Kontakter
Spørsmål om CO2-håndtering
Generelle spørsmål
Hav
Midlene skal gå til FoU-baserte innovasjonsprosjekter som bidrar til økt verdiskaping for den maritime næringen.
Vi ønsker prosjekter innenfor hele bredden av maritim virksomhet og offshoreoperasjoner:
- muligheter i havnæringene
- autonome og fjernstyrte fartøy
- digitalisering av maritim næring
- klima- og miljøvennlig maritim virksomhet / grønn skipsfart
- sikkerhet til havs
- nordområdene
For mer informasjon om prioriteringene, se porteføljeplanen i Relevante planer under.
Prosjektene innenfor klima- og miljøvennlig maritim virksomhet / grønn skipsfart skal bidra til utslippsreduksjon fra sjøtransport og til grønn omstilling i maritim sektor. Som søker må du redegjøre for hva du ser for deg av totale utslippsreduksjoner for teknologien(e) som prosjektet retter seg mot å utvikle. Tidsperspektivet og rammebetingelsene for implementering av kunnskapen og/eller teknologien, må dere også beskrive i søknaden og dette må ses i sammenheng med klimamålene for 2030 og 2050. Løsningene skal være industrielt skalerbare og skape grunnlag for bærekraftig vekst i eksporten.
Satsingen Maritim Zero 2050
Innenfor klima- og miljøvennlig maritim virksomhet / grønn skipsfart, vil vi prioritere prosjekter som er rettet mot satsingen Maritim Zero 2050. Dette må være prosjekter som gir nye, bedre og gjennomførbare nullutslippsløsninger for skip som går over lengre strekninger. Prosjektene skal bidra til bærekraftige innovasjoner og utvikle ny teknologi og løsninger som egner seg for fartøysegmenter og seilingsdistanser som ikke allerede har tilgjengelig nullutslippsløsninger.
For å oppnå målet om nullutslippsløsninger over lengre strekninger, vil det være behov for innsats med aktiviteter som spenner fra grunnleggende forskning og kompetanseutvikling via anvendt forskning og utvikling, til testing og demonstrasjon av løsninger. For å få til et godt og integrert samarbeid om slike aktiviteter, vil vi invitere forskningsmiljøer og bedrifter om å gå sammen i konsortier og lager sammensatte prosjekter der en del inneholder aktiviteter som egner seg for et kompetanse- og samarbeidsprosjekter mens andre deler egner seg for én eller flere innovasjonsprosjekter eller demonstrasjonsprosjekter.
Slike sammensatte prosjekter som består av alle disse prosjekttypene/søknadstypene vil bli vurdert i sammenheng i søknadsrunden våren 2022 med samtidig behandling og vedtak av porteføljestyret i juni. Innenfor satsingen Maritim Zero 2050 vil vi derfor også prioritere prosjekter hvor søker og de bedriftene som er samarbeidspartnere, deltar som samarbeidspartnere i utlysningen Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv med søknadsfrist 9. februar 2022 (se Andre relevante utlysninger med samme tema under) for tilgrensede prosjekter og aktiviteter til det aktuelle innovasjonsprosjektet.
Til satsingen Maritim Zero 2050 er det satt av cirka 40 millioner til sammen for denne utlysningen og for utlysningene Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv og Demonstrasjonsprosjekt i næringslivet 2022.
Prioriteringer innenfor hele temaet maritime næringer
Innenfor hele temaet maritime næringer prioriterer vi søknader der forskningsoppgavene krever en samlet innsats fra flere ulike aktører for å nå målene og der resultatene kommer til nytte for flere bedrifter i næringen.
For å gjennomføre fullskala testing av forsøksteknologi på skip/anlegg i kommersiell drift, kan du i denne utlysningen av Innovasjonsprosjekter i næringslivet, søke om støtte til demonstrasjonsaktiviteter der flere industriaktører samarbeider om å utstyre slike skip med nye teknologikonsepter for testing og videreutvikling. Støttegraden for slike demonstrasjonsaktiviteter vil i utgangspunktet være begrenset til 25 prosent av prosjektkostnadene, da dette er FoU-aktivitet som klassifiseres som "Eksperimentell utvikling" i statsstøtteregelverket.
Når vi fastsetter karakteren for søknadens relevans, vurderer vi hvor godt avsnittene ovenfor er oppfylt. Beskrivelsen av relevans under pkt. 4.2 i prosjektbeskrivelsen vil bli vektlagt.
Tilgjengelig beløp og støtte
Vi har satt av om lag 60 millioner kroner til maritime næringer.
Prosjektene kan motta mellom 3 og 16 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontakter
Andre relevante utlysninger med samme tema
Midlene skal gå til FoU-baserte innovasjonsprosjekter som skal øke kunnskapen om økosystemene i hav- og kystområdene og hvordan menneskelig aktivitet påvirker havmiljøet.
For mer informasjon om prioriteringer for dette temaet, se porteføljeplanen i Relevante planer under.
Innenfor dette temaet prioriterer vi prosjekter som bidrar til utvikling av løsninger og teknologi, inkludert digitale løsninger, innenfor fiskerinæring, marin foredlingsindustri og bedrifter som bruker marine ressurser til energiformål eller andre nye marine produkter. Samarbeid mellom aktører på tvers av de havbaserte næringene, vil telle positivt i vurderingen av søknadene.
Behandlingstid
Vi behandler alle søknader som er relevant for dette temaområdet etter fristen 14. september 2022, med forventet svar på søknaden innen midten av desember.
Tilgjengelig beløp og støtte
Vi har satt av om lag 20 millioner kroner til fiskeri og andre marine næringer inkludert foredling av fangstet sjømat.
Prosjektene kan motta mellom 2 og 10 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontaktpersoner
Relevante planer
Midlene skal gå til FoU-baserte innovasjonsprosjekter innenfor alle relevante områder for havbruksnæringen. Prosjekter innenfor alle oppdrettsarter og hele verdikjeden fra fôrråvarer til foredling av havbruksprodukter, er aktuelle. Både produsentbedrifter og leverandører til næringen kan søke.
For mer informasjon om prioriteringene, se porteføljeplanen i Relevante planer under.
Innenfor dette temaet prioriterer vi prosjekter som bidrar til å nå målene om bærekraftig vekst og utvikling av havbruksnæringen. For søknader fra leverandører, vil vi prioritere prosjekter som har sluttbruker (produsent) med som partner.
Tilgjengelig beløp og støtte
Vi har satt av om lag 40 millioner kroner til innovasjon i havbruksnæringen.
Prosjektene kan motta mellom 2 og 10 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontaktpersoner
Relevante planer
Midlene skal gå til prosjekter som omfatter utvikling og utveksling av kompetanse og teknologi på tvers av havnæringene, dvs. maritim næring, havbruk, fiskeri, offshore olje, gass og fornybar energi, og nye havbaserte næringer.
I søknaden må dere beskrive hva slags utvikling og/eller utveksling av kompetanse og/eller teknologi mellom havnæringene prosjektet vil bidra til. Søknader som retter seg inn mot disse midlene må beskrive hvilke havnæringer kompetansen eller teknologiutviklingen er relevant for.
Ved prioritering mellom søknader vil vi, i tillegg til å vurdere kvaliteten på hver enkelt søknad til temaet Havteknologi på tvers av havnæringene, også legge vekt på prioriteringer gitt for andre temaer lyst ut for havnæringene i denne utlysningen.
Vi forventer å se prosjektsamarbeid mellom aktører på tvers av de ulike havnæringene. Vi oppfordrer spesielt til at dere inkluderer sluttbrukere i samarbeidet.
Søknader til dette temaet må også ha relevans for minst ett av de andre temaene i denne utlysningen – primært innenfor havnæringene. I søknaden må dere derfor også møte kriteriene som er angitt for dette andre temaet. Søknader som er relevante for temaet Havteknologi på tvers av havnæringene, vil kunne bli flyttet til et annet tema innenfor denne utlysningen uten at vi ber om godkjenning for dette hos søker.
Behandlingstid
Vi behandler alle søknader som er relevant for dette temaområdet etter fristen 14. september 2022, med forventet svar på søknaden innen midten av desember.
Tilgjengelig beløp
Vi har satt av om lag 10 millioner kroner til Havteknologi på tvers av havnæringene. Midlene vil delfinansiere prosjekter som møter kravene til dette temaet. Resten av Forskningsrådets finansiering blir dekt av et annet tema i denne utlysningen.
Kontakt
Relevante planer
Industri og tjenestenæringer
Midlene skal gå til FoU-baserte innovasjonsprosjekter innenfor bredden av norsk næringsliv. Prosjektene skal være forankret i bedriftenes egne strategier og utfordringer. Støtten skal bidra til økt verdiskaping gjennom oppbygging av nytt, kunnskapsbasert næringsliv eller til fornyelse og omstilling av etablert næringsliv.
Industri og tjenestenæringer er komplementær med de andre temaområdene i denne utlysningen. Dette betyr at vi ønsker prosjekter fra alle sektorer, fag- og teknologiområder som ikke dekkes av de andre temaområdene som deltar i utlysningen Innovasjonsprosjekt i næringslivet. Helseporteføljen i Industri og tjenester omfatter kun human helse.
Det vil telle positivt at prosjekter planlegger for deling og spredning av kunnskap slik at resultatene fra prosjektet kan komme flere bedrifter og miljøer i Norge til gode. Det kan gjøres gjennom at prosjekter har et bredt samarbeid, for eksempel mellom aktører langs en verdikjede eller på tvers av sektorer og temaer/fag eller gjennom planlagt faglig publisering, formidling til relevante brukergrupper eller næringsklynger. Den utløsende effekten støtten vil ha for gjennomføring av prosjektet, samarbeidskonstellasjon og spredning av resultater, er avgjørende for å få støtte.
Vi ser etter gode konsortier der næringslivet samarbeider med relevante norske forskningsorganisasjoner og næringslivsaktører for å bidra til bærekraftig omstilling av eksisterende næringsliv eller legger grunnlaget for nytt næringsliv. Det teller positivt om bedrifter bruker bærekraft og grønn omstilling til å styrke sin nasjonale og internasjonale konkurransekraft, for eksempel gjennom økt eksportpotensial. Vi ønsker at hele landet tas i bruk.
Vi ønsker å oppnå en balansert portefølje av prosjekter fra hele landet i bredden av industri- og tjenesteområder, også på tvers av bransjer, sektorer, fagområder, og langs verdikjeder. Vår målsetning er at rundt 40 prosent av midlene skal gå til bedrifter som ikke tidligere har mottatt støtte til innovasjonsprosjekter, enten som søkere eller bedriftspartnere. Vi vil også prioritere næringsområder eller regioner som er svakt representert i porteføljen.
Vi vil prioritere prosjekter med et stort potensial for bærekraftig verdiskaping i Norge, i tråd med FNs bærekraftmål, for eksempel innenfor sirkulær økonomi, bærekraftig produksjon og forbruk eller nye forretningsmodeller.
Når vi fastsetter karakteren for søknadens relevans, vurderer vi hvor godt punktene ovenfor er oppfylt. Beskrivelsen av relevans under pkt. 4.2 i prosjektbeskrivelsen vil bli særlig vektlagt.
Tilgjengelig beløp og støtte
Vi har satt av 530 millioner kroner til bærekraftig omstilling av norsk næringsliv.Prosjektene kan motta mellom 2 og 16 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
20 millioner kroner er øremerket plast
Handelens Miljøfond bidrar med 20 millioner kroner øremerket plast. Aktuelle problemstillinger er blant annet forbruksreduksjon, avfallsforebygging og mer sirkulær plastbruk. Vi vil kontakte aktuelle prosjekter for å be om samtykke til at vi kan dele søknaden med Handelens Miljøfond, som har en rådgivende rolle når det gjelder tildelingen av disse midlene.
Kontakter
Generelle forespørsler
Bygg, anlegg og eiendom
IKT, finans og bank
Media og kultur, varehandel, reiseliv, annen tjenesteyting
Helsenæringen
Vareproduserende industri
Prosess- og foredlingsindustri
Relevante planer
Landbasert mat, miljø og bioressurser
Midlene skal gå til prosjekter som omfatter forskningsbaserte innovasjoner for produksjon, verdikjeder og forbruk av landbasert mat og næringsmidler, skog og trebruk og andre landbaserte bioressurser.
Næringslivet, inkludert de biobaserte næringene på land, har en nøkkelrolle i arbeidet med å realisere en bærekraftig framtid slik det er beskrevet i de globale bærekraftsmålene og i ambisjonene om en grønn omstilling av Norge. Vi ønsker derfor prosjekter som bidrar til å begrense global oppvarming, bevare naturmangfoldet, redusere avfall og forurensing og sikre god matforsyning. Da må vi også tenke nytt om produksjon, verdikjeder og forbruk.
Eksisterende løsninger, teknologier og verdikjeder må utfordres, omstilles og forbedres, og samtidig er det behov for helt nye innovasjoner og teknologier. Vi ønsker å finansiere prosjekter som kan danne grunnlag for nytt næringsliv i Norge, og som også gjerne kan skaleres opp i et internasjonalt marked. Vi ønsker å støtte bedrifter som leder an i realiseringen av grønn omstilling og en bærekraftig framtid.
For mer utfyllende informasjon om prioriteringer for dette temaet, se porteføljeplanen i Relevante planer under.
Tilgjengelig beløp og støtte
Vi har satt av om lag 43 millioner kroner til landbasert mat, miljø og bioressurser. Oppdatert 10.08.22: Det er imidlertid ikke lenger midler tilgjengelig for høsten 2022.
Prosjektene kan motta mellom 2 til 10 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontakter
Relevante planer
Midlene skal gå til prosjekter som bidrar til økt verdiskaping, lønnsomhet og bærekraft i hele landbrukets verdikjede. I tråd med FNs bærekraftsmål omfatter bærekraftig matproduksjon både økonomiske og sosiale forhold, og miljø- og klimahensyn.
Forskningen skal bidra til å nå de landbrukspolitiske målene, og prosjektene bør være knyttet opp mot ett eller flere av de fire overordnede målene i landbrukspolitikken, jf. Meld. St. 11 (2016–2017) og Prop. 1 S (2020–2021). I søknadene må dere vise til eksisterende utfordringer, problemstillinger og kunnskapshull. Dere må vise til hvordan prosjektet konkret vil svare på dette, og hvordan de vil medvirke til at målene nås.
Vær oppmerksom på at det kan bli justeringer i forbindelse med eventuelle føringer i årets jordbruksoppgjør.
Søknader innenfor dette temaet må inkludere et vedlegg på maks én side som inneholder prosjektets tittel og mål og et sammendrag på norsk.
Matsikkerhet og beredskap
Hovedmålene er å sikre forbrukerne trygg mat og å styrke matvareberedskapen. Problemstillinger rundt dette har fått ny aktualitet med Covid-19-pandemien.
Særlig relevant er prosjekter innenfor:
- norsk landbruks forsyningsevne i krisesituasjoner
- økt produksjon og utnyttelse av norske fôrressurser
- forhold som påvirker matjordas produksjonsevne (jordhelse)
- antiresistensstrategier mot planteskadegjørere i jord- og hagebruk og mot sykdomsfremmende organismer i husdyrholdet
- bærekraftige materialer og emballeringsteknologi for riktig holdbarhet og redusert matsvinn
- overføring av helseskadelige forbindelser til mat- og fôrvekster gjennom jord, luft og vann
- risiko for norsk plante- og dyrehelse knyttet til internasjonal handel
Landbruk i hele landet
Landbruk i hele landet kan oppnås ved å legge til rette for et mangfoldig landbruk med en variert bruksstruktur og geografisk produksjonsdeling som gir muligheter for arbeidsplasser og bosetting. Tiltak for økt bruk av jord- og beiteressursene og tiltak som sørger for rekruttering både til jordbruket og til mat- og drikkeindustrien i hele landet, kan bidra til dette. Særlig relevant er prosjekter som forsker på
- økt beitebruk i utmarka
- mer kunnskap som kan bidra til å styrke utdanningstilbudet og øke rekrutteringa til landbruket og matindustrien
- økt bærekraft i norsk landbruk og matproduksjon knyttet til arbeidskraft og/eller menneskelige ressurser
- mer kunnskap om muligheten for å nå de landbrukspolitiske målene gjennom effektiv innretning av markedsordningene og landbrukspolitiske virkemidler rettet mot landbrukets verdikjede, dette inkluderer både produksjon, marked, miljø og klima
Økt verdiskaping
Landbrukspolitikken skal legge til rette for lønnsomme og bærekraftige verdikjeder i landbruk og matindustri, inkludert bondens inntektsmuligheter og evne til å investere i gården, og bidra til en effektiv og lønnsom utnytting av gårdens samlede ressurser. Markedsbaserte produksjonsmuligheter må utnyttes, og verdikjeden for mat må være kostnadseffektiv og konkurransedyktig. Norge må videreutvikles som matnasjon.
Særlig relevant er prosjekter innenfor
- utvikling av kunnskap og metoder for økt utnyttelse av restråstoffer i verdikjeden for mat og drikke til utvikling av nye og lønnsomme produkter
- kartlegging av muligheter for økt norsk matproduksjon og konkurransedyktighet for de landbruksbaserte mat- og drikkenæringene i et marked som er i endring
- kartlegging av innovasjonspotensialet i og på tvers av verdikjeder
- utvikling av ny teknologi og nye metoder som bidrar til effektivisering i alle ledd i verdikjeden, slik som for eksempel automatisering, robotisering, informasjonsteknologi og sensorteknologi
- videreutvikling av metoder og samarbeidsløsninger for innsamling, analyse og bruk av store datamengder
- økt kunnskap om forbrukertrender, kosthold, helse og ernæring
Bærekraftig landbruk med reduserte klimagassutslipp
Et bærekraftig landbruk innebærer bærekraftig bruk og vern av landbrukets areal- og ressursgrunnlag. Kulturlandskapet og naturmangfoldet må ivaretas, og forurensingen og klimagassutslippet fra landbruket må reduseres. Vi må i tillegg øke CO2-opptaket og gjennomføre gode klimatilpasninger.
Særlig relevant er prosjekter innenfor
- ny kunnskap og metoder som bidrar til reduserte klimagassutslipp og økt karbonbinding i landbrukets verdikjeder – fra primærleddet til forbrukeren
- ny kunnskap om klimatilpasset produksjon og tilpasningsstrategier
- bedre kunnskapsgrunnlag om ulike produksjoners klimapåvirkning
- kartlegging av, og løsninger på, miljøutfordringer som følge av jordbrukets påvirkning på økosystem, vannmiljø og naturmangfold
- økologisk produksjon
Hvilke prioriteringer gjør vi når vi velger hvem som skal få støtte?
Styrene for FFL/JA prioriterer søknader ut fra kvalitet, relevans til utlysningen og nytteverdi for landbruks- og matnæringa. I tillegg prioriteres søknadene ut fra næringens FoU-behov, pågående forskning og bransjefordeling. Bakgrunnen for dette er at forskningsprosjektene finansieres av næringen selv ved innbetaling av forskningsavgift på landbruksprodukter og overføringer over jordbruksavtalen. Bidraget fra de ulike bransjene skal derfor gjenspeiles i prosjektporteføljen.
Forskningen skal være tilpasset norske forhold og prosjekter med tverrfaglig samarbeid vurderes positivt. Styrene legger vekt på at resultatene fra forskningen skal komme næringen til nytte så raskt som mulig. Nyskapende og brukervennlige formidlingstiltak vurderes positivt. Samarbeid mellom aktører fra havbruksnæringen og landbruket vil kunne telle positivt der det er aktuelt. Det er likevel et krav at næringsaktører fra den jordbruksbaserte verdikjeden er betydelig involvert i prosjektet.
Styrene for FFL/JA behandler alle søknader med relevans til FFL/JAs del av utlysningen etter fristen 14. september 2022, med forventet svar på søknaden innen midten av desember.
For mer informasjon, se nettsiden lenket under.
Tilgjengelig beløp og støtte
Vi har satt av 55 millioner kroner til forskning på jordbruk og matindustri (FFL/JA).
Prosjektene kan motta mellom 2 og 10 millioner kroner i støtte.
Relevante planer
Muliggjørende teknologier
Vi lyser ut midler til innovasjonsprosjekter for kunnskap- og teknologiutvikling innenfor nanoteknologi, mikroteknologi og avanserte materialer.
Nanoteknologi, mikroteknologi og avanserte materialer er en viktig driver for innovasjon og næringsutvikling. I søknaden må dere beskrive hvordan utviklingen av ny kunnskap og teknologi innenfor nanoteknologi, mikroteknologi og/eller avanserte materialer skal føre til den planlagte innovasjonen i dette prosjektet.
De store samfunnsutfordringene og bærekraftsmålene preger den politiske agendaen. Nanoteknologi, mikroteknologi og avanserte materialer er ikke avgrenset til spesifikke anvendelser og kan være relevant for alle FNs bærekraftsmål.
Det er ofte usikkerhet knyttet til hva som er de faktiske effektene av teknologiutvikling og innovasjon. Bruk av ny teknologi kan i tillegg til å løse samfunnsutfordringer også være med på å skape, eller forsterke, slike effekter. I søknaden skal dere derfor reflektere over – og diskutere – både tilsiktede og mulig utilsiktede anvendelser og effekter av teknologien dere utvikler. Dere må legge til rette for å involvere relevante brukere og andre interessenter, og utvikle løsninger, produkter og/eller prosesser i tråd med forventinger om ansvarlig forskning og innovasjon.
Dersom dere i prosjektet har utfordringer knyttet til helse, miljø og sikkerhet må dere beskrive dette tydelig, der det er relevant.
Tilgjengelig beløp og støtte
Vi har satt av om lag 60 millioner kroner til nanoteknologi, mikroteknologi og avanserte materialer.
Prosjektene kan motta mellom 2 og 16 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Rammen for bevilgninger i første periode vil begrenses med inntil 60 prosent av utlyst budsjett.
Søknaden må ha meget god kvalitet på forskning og innovasjon og høy relevans for temaet nanoteknologi, mikroteknologi og avanserte materialer for å være aktuell for bevilgning.
Kontakter
Relevante planer
Vi lyser ut midler til innovasjonsprosjekter som skal få fram radikalt nye teknologier og konsepter på tvers av de muliggjørende teknologiene. Bioteknologi, IKT og nanoteknologi er typiske eksempler på muliggjørende teknologier, men hver for seg representerer de ikke teknologikonvergens.
Teknologikonvergens er ikke avgrenset til spesifikke anvendelser og kan være relevant for alle FNs bærekraftsmål. De store samfunnsutfordringene og bærekraftsmålene preger den politiske agendaen, og det er forventet at ny teknologi skal bidra med løsninger. Muliggjørende teknologier er blant sentrale drivere for endring og transformasjon.
Prosjektene skal være nyskapende og rettet mot å oppnå radikale innovasjoner. Prosjektene kan gjerne ha høy risiko for ikke å lykkes fullt ut med sine radikale målsettinger (high risk–high gain). Dere må likevel beskrive i søknaden hvordan dere vil håndtere ulike risikoelementer knyttet til gjennomføringen av prosjektet.
Det er ofte usikkert hva som er de faktiske effektene av teknologiutvikling og innovasjon. Bruk av ny teknologi kan i tillegg til å løse samfunnsutfordringer også være delaktig i å skape eller forsterke dem. I søknaden skal dere derfor reflektere over og diskutere både tilsiktede og potensielt utilsiktede anvendelser og effekter av teknologien dere utvikler. Dere må legge til rette for å involvere relevante brukere og andre interessenter ("stakeholdere"), og utvikle løsninger, produkter og/eller prosesser i tråd med forventinger om ansvarlig forskning og innovasjon.
Dersom dere i prosjektet har utfordringer knyttet til helse, miljø og sikkerhet, må dere beskrive dette tydelig.
Tilgjengelig beløp og støtte
Vi har satt av om lag 50 millioner kroner til teknologikonvergens. Prosjektene kan motta mellom 2 og 16 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Rammen for bevilgninger i første periode vil begrenses med inntil 60 prosent av utlyst budsjett.
Søknaden må ha meget god kvalitet på forskning og innovasjon og høy relevans for temaet teknologikonvergens for å være aktuell for bevilgning.
Kontakter
Relevante planer
Petroleum
Midlene skal gå til prosjekter som omfatter forskning på problemstillinger knyttet til petroleumsvirksomheten i åpne områder på norsk kontinentalsokkel. For problemstillinger knyttet til sikkerhet i norsk petroleumsindustri, er også landanleggene relevant.
Dere kan søke prosjekter innenfor følgende temaområder for petroleumsvirksomheten på norsk sokkel:
- Reduksjon av klimagasser, energieffektivisering og miljø
- Undergrunnsforståelse
- Boring, komplettering, intervensjon og permanent avstengning av brønner (P&A)
- Produksjon, prosessering og transport
- Storulykker og arbeidsmiljø
For mer informasjon om prioriteringene, se porteføljeplanen under. Vi vil særlig prioritere prosjekter innenfor Energieffektivisering og reduksjon av klimagassutslipp på norsk sokkel.
Energieffektivisering og reduksjon av klimagassutslipp på norsk sokkel
På tvers av utlysningene Kompetansebyggende prosjekt for næringslivet, Innovasjonsprosjekt i næringslivet (denne utlysningen), Demonstrasjonsprosjekt i næringslivet og Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv ønsker vi i 2022 å bevilge minst 35 millioner kroner til prosjekter som er rettet mot energieffektivisering og reduksjon av klimagassutslipp knyttet til petroleumsvirksomheten på norsk sokkel.
I søknaden må dere redegjøre for hva dere ser for dere av totale utslippsreduksjoner for teknologien(e) som prosjektet skal utvikle. Dere må også beskrive tidsperspektivet og rammebetingelsene for implementering av kunnskapen/teknologien og se det i sammenheng med bransjens nye klimamål for 2030 og 2050.
Sektorovergripende samarbeid
Vi ønsker at prosjektene vi støtter til sammen skal føre til en god sammenheng mellom porteføljene. Søknader som har en reell sektorovergripende karakter mellom energi- og petroleumsforskning og/eller CO2-håndtering, vil bli vurdert for samfinansiering mellom porteføljene.
FNs bærekraftsmål
Vi vil vektlegge i hvilken grad dere konkret beskriver hvordan prosjektet vil bidra til å nå ett eller flere av FNs bærekraftsmål. Vi har under beskrevet hvilke bærekraftsmål som vi mener kan være relevant for forskjellig tematikk, men dere må selv gjøre en vurdering av hvordan prosjektet deres kan bidra til å nå målene.
En bærekraftig forvaltning av petroleumsressursene forutsetter at sektoren lykkes med klimamålene næringen har satt seg. Omstilling mot fremvoksende havnæringer, slik som havvind eller produksjon av blå hydrogen med CCS, vil også være viktig for petroleumsnæringen. Følgende bærekraftsmål kan være relevant: FNs Bærekraftsmål 7 som skal sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris og Bærekraftsmål 13: Stoppe klimaendringene.
FNs Bærekraftsmål 8: Å fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle, vil i hovedsak være relevant for prosjekter som gjelder helse, arbeidsmiljø og sikkerhet. Bærekraftsmål 12: Sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre og Bærekraftsmål 14, som tar for seg det å bevare og bruke havet og de marine ressursene på en måte som fremmer bærekraftig utvikling kan være relevant for prosjekter som medvirker til reduserte utslipp til sjø. Søknader til utlysningen kan også være relevant inn mot Bærekraftsmål 9: Industri, innovasjon og infrastruktur.
Relevans
Når vi fastsetter karakteren for søknadens relevans, vurderer vi hvor godt punktene ovenfor er oppfylt. Beskrivelsen av relevans under pkt. 4.2 i prosjektbeskrivelsen vil bli særlig vektlagt.
Tilgjengelig beløp og støtte
Vi har satt av om lag 87 millioner kroner til petroleum. Prosjektene kan motta mellom 2 til 16 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontakter
Reduksjon av klimagasser, energieffektivisering og miljø
Undergrunnforståelse
Boring, komplettering og intervensjon og P&A
Produksjon, prosessering og transport
Sektorovergripende samarbeid
Relevante planer
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
Søknaden skal opprettes og sendes inn via Mitt nettsted. Søknaden og alle vedlegg skal skrives på norsk eller engelsk. Dette er en løpende utlysning og en søknad kan derfor kun sendes inn én gang (dette i motsetning til utlysninger med faste søknadsfrister der søknad kan sendes inn flere ganger fram til fristen). Det er likevel mulig å opprette en ny søknad – f.eks. som kopi av den dere har sendt inn – og på den måten sende inn en ny versjon før fristen. Da er det opp til dere hvilken versjon vi skal vurdere.
- Alle vedleggene skal være i PDF-format og lastes opp som vedlegg i søknadsskjema. Du finner alle søknadsmalene nederst i utlysningen.
- Prosjektbeskrivelsen skal følge en fast mal og alle punktene må besvares.
- I søknadsskjemaet må du informere om samme søknad eller nært tilgrensende søknader er sendt til andre utlysninger i Forskningsrådet.
- Alle prosjektkostnader skal budsjetteres etter Forskningsrådets retningslinjer for budsjettering.
Obligatoriske vedlegg
- Prosjektbeskrivelse på maksimalt 10 sider. Bruk standard mal.
- Partneropplysninger for prosjektansvarlig og for hver av samarbeidspartnerne. Bruk standard mal.
- CV for prosjektleder og andre sentrale prosjektmedarbeidere (for eksempel ansvarlige for prosjektets arbeidspakker). Bruk standard mal. Det kan sendes inn maksimalt fem CV-er per søknad.
Merk at alle malene er nye for 2022.
Alle krav i utlysningen må være oppfylt. Søknader som ikke oppfyller kravene til utforming eller krav til prosjektansvarlig og krav til samarbeid og roller i prosjektet, vil ikke bli behandlet.
Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider som det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Det gjøres ingen teknisk validering på innholdet i vedleggene du laster opp, så pass på å laste opp korrekt fil på riktig vedleggstype.
Vurderingskriterier
Vi vurderer søknadene i lys av formålet med søknadstypen og etter disse kriteriene:
Forskning og innovasjon | IP-Næringsliv
• I hvilken grad representerer innovasjonen noe nytt?
• I hvilken grad retter innovasjonen seg mot tydelige behov eller nye markedsmuligheter for prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere i prosjektet?
• I hvilken grad bygger prosjektet på relevant og oppdatert kunnskap?
• I hvilken grad benytter prosjektet relevante og anerkjente FoU-metoder?
• I hvilken grad er FoU-aktivitetene ambisiøse og nødvendige for å lykkes med innovasjonen?
• I hvilken grad tar prosjektet hensyn til forskningsetiske problemstillinger og/eller kjønnsperspektivet i forskningen?
Virkninger og effekter | IP-Næringsliv
• I hvilken grad bidrar prosjektet inn mot FNs bærekraftsmål?
• I hvilken grad kan prosjektet gi positive eksterne effekter for næringslivet, offentlig sektor og samfunnet generelt?
• I hvilken grad vil prosjektet gi betydelige bedriftsøkonomiske gevinster for prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere?
• I hvilken grad er planen for implementering av FoU-resultatene og realisering av gevinster relevant og dekkende?
Gjennomføring | IP-Næringsliv
• I hvilken grad har FoU-prosjektplanen solide og gjennomarbeidede mål, arbeidspakker, milepæler, ressursinnsats og relevante risikovurderinger?
• I hvilken grad vil prosjektet ha tilgang til nødvendig FoU-kompetanse og tilstrekkelig kapasitet til å gjennomføre FoU-oppgavene?
• I hvilken grad har prosjektleder egnet kompetanse og erfaring for å lede FoU- prosjektet?
• I hvilken grad har prosjektet en egnet prosjektorganisering med tydelig og relevant fordeling av budsjett, roller og ansvar?
• I hvilken grad fremtrer prosjektet som strategisk forankret hos prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere?
• I hvilken grad er budsjettet og finansieringsplanen realistiske og gjennomførbare?
Relevans for utlysningen | IP-Næringsliv
• I hvilken grad er utlysningens betingelser knyttet til samarbeid og rolleavklaring oppfylt?
• I hvilken grad kan støtte fra Forskningsrådet forventes å utløse økt FoU-satsing hos prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere i prosjektet og tilføre prosjektet merverdi utover den finansielle støtten?
• I hvilken grad tilfredsstiller prosjektet det aktuelle temaets føringer og prioriteringer?
Behandlingsprosedyre
Søknaden, med alle obligatoriske vedlegg, vil bli gjort tilgjengelig digitalt i en nettportal for fagpersoner som skal vurdere kriteriene "forskning og innovasjon", "virkninger og effekter" og "gjennomføring". Hver søknad vurderes av et fagpanel som vanligvis består av tre fagpersoner. Fagpanelet leverer en omforent vurdering av søknaden for hvert av disse tre kriteriene.
Dersom fagpanelet har bedømt samtlige kriterier til karakter 4 eller høyere i en skala med 7 som høyeste karakter, vil søknaden også bli vurdert ut fra kriteriet "relevans for utlysningen" av saksbehandlere i Forskningsrådet. Resultatet av vurderingen av de fire ovennevnte kriteriene oppsummeres i en hovedkarakter som et samlet uttrykk for søknadens kvalitet.
Administrasjonen fremlegger så søknadene og karaktersettingen for vedtak i relevante porteføljestyrer i Forskningsrådet. Porteføljestyrene vil legge vekt på å oppnå en balansert portefølje av prosjekter innenfor sine ansvarsområder – også sett i lys av pågående prosjekter og eventuelle søknader til andre utlysninger. Disse vurderingene vil være basert på budsjettrammer, utlysningsteksten og dokumenter det er henvist til i beskrivelsen av temaene i denne utlysningen. Du kan se hvilke prosjekter som pågår i prosjektbanken.no.
Porteføljestyret vil også legge Forskningsrådets generelle policy for tildeling av midler til grunn, inkludert
- prioritering av prosjekter ut fra effekt på bærekraft og miljø blant søknader med lik kvalitetsvurdering
- prioritering av prosjekter med kvinnelige prosjektleder blant søknader med lik kvalitetsvurdering
- forskningsetiske krav
Forventet svar på søknaden
Vi har løpende mottak av søknader gjennom året. Vi vil behandle søknader to ganger i 2022:
- Periode 1: Søknader innsendt fra 18. januar og før midnatt 9. mars får svar innen utgangen av juni.
- Periode 2: Søknader innsendt fra 10. mars og før midnatt 14. september får svar i løpet av desember.
Vi tar forbehold om at enkelte temaer vil bevilge alle tilgjengelige midler innen juni 2022. Vi vil i så tilfelle legge ut en melding om dette øverst i utlysningen.
Et prosjekt kan ikke starte før dere har fått beskjed om bevilgning. Det vil si at første oppstart for prosjekter innsendt innen 9. mars er 1. juli 2022, og første oppstart for prosjekter innsendt innen 14. september er 1. januar 2023.
Dere kan bli vurdert på nytt etter et avslag
Dersom dere innen 14. september 2022 sender inn en søknad som først ble avslått i juni 2022, og som ikke har noen vesentlige endringer i prosjektet og søknaden, så vil den beholde den opprinnelige faglige vurderingen for behandlingen i porteføljestyret.
Derimot, om dere søker igjen med utgangspunkt i en avslått søknad, og med vesentlige endringer i prosjektet og prosjektsøknad, vil den bli vurdert på nytt. Søknaden kan da bli vurdert av et fagpanel som består helt eller delvis av de samme fagekspertene som vurderte den forrige versjonen av søknaden. Sender dere inn en søknad på nytt etter avslag, må dere redegjøre for endringene og hvor vesentlige de er i prosjektbeskrivelsens del 4, punkt 3.
Last ned maler
- Mal for prosjektbeskrivelse Innovasjonsprosjekt i næringslivet 2022.docx
- Template for Project Description -- Innovation Project for the Industrial Sector 2022.docx
- Mal for partneropplysninger - Innovasjonsprosjekt i næringslivet 2022.docx
- Template for Information about Applicant and Partner Companies - Innovation Project for the Industrial Sector 2022.docx
- Template for CV - Innovation Project for the Industrial Sector 2022.docx
Om søknadsresultatene
- Søkt beløp
- Kr 3 584 710 000
- Tildelte midler
- Kr 817 287 000
- Mottatte søknader
- 378
- Innvilgede søknader
- 93
Prosjektnr. | Organisasjon | Prosjekttittel | Tema | Innstilt beløp | Publisert |
---|---|---|---|---|---|
337101 | CORVUS ENERGY AS | Optimized Hydrogen Powered Maritime Mobility | Hav | N/A | 13.06.2022 |
337158 | KONGSBERG MARITIME AS | HullSkater OBstacle avoidance System. | Hav | N/A | 13.06.2022 |
337001 | OCEAN FOREST AS | Automatisering av gametofyttproduksjon til oppskalering av taredyrking | Hav | N/A | 13.06.2022 |
337056 | NORCOD AS | Utvikling av fôringsstrategier for torsk for bedre produksjon og fiskehelse | Hav | N/A | 13.06.2022 |
337393 | BLUEGROVE AS | Hydroacoustic feeding and monitoring system for recirculation aquaculture systems (RAS) | Hav | N/A | 13.06.2022 |
336948 | IC TECHNOLOGY AS | Low-pressure liquid hydrogen fuel system for fuel-cell-based marine vessels | Energi | N/A | 16.06.2022 |
337013 | REN AS | Forsert elektrifisering gjennom tilknytning til nettet med vilkår og leveringspålitelighet tilpasset ulike nettkunder | Energi | N/A | 16.06.2022 |
336968 | GFMS AS | WindBarge- Low cost floating wind energy production | Energi | N/A | 16.06.2022 |
337019 | AKER SOLUTIONS AS | Adaptive control for robotic prefabrication | Energi | N/A | 16.06.2022 |
337089 | EQUINOR ASA | IPN Solflyt | Energi | N/A | 16.06.2022 |
336980 | SKALAND GRAPHITE AS | Scale-up of world-class graphite purification technology to support the development of an integrated mine-to-anode materials business. | Energi | N/A | 16.06.2022 |
337353 | STATNETT SF | Bedre værprognoser for kraftledninger | Energi | N/A | 16.06.2022 |
336972 | ANTEC BIOGAS AS | HydroAntec: Teknologi for biogassbehandling av fiskeslam | Energi | N/A | 16.06.2022 |
336961 | CAPTIVA ASSET MANAGEMENT AS | Utvikling av digitale analyseverktøy for økt produksjon av uregulerbar vannkraft gjennom bedre drift og vedlikeholdsplanlegging | Energi | N/A | 16.06.2022 |
337075 | GLINT SOLAR AS | Automating the early phase of the PV power plant development | Energi | N/A | 16.06.2022 |
336954 | HAGAL AS | Classification of lithium-ion cells for safe reuse | Energi | N/A | 16.06.2022 |
337143 | GENOFUEL AS | Microbial BioFuel Factories – Sustainable biofuel for the future | Energi | N/A | 16.06.2022 |
337097 | KALKULO AS | AI-supported inversion of marine CSEM measurements | Petroleum | N/A | 17.06.2022 |
337141 | APITEQ AS | 3Drill | Petroleum | N/A | 17.06.2022 |
336959 | RESOPTIMA AS | Reducing CO2-emissions in petroleum production by constraining optimal depletion strategy through inclusion of emission-costs | Petroleum | N/A | 17.06.2022 |
336938 | SAFECLEAN AS | Towards safe discharge and zero pollution | Petroleum | N/A | 17.06.2022 |
336953 | NORCEM AS | Zero Carbon Emission Concrete | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
336958 | GE HEALTHCARE AS | Ready-to-Use formulation of Sonazoid for contrast enhanced ultrasound imaging and therapy | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
336960 | MYWORKOUT AS | Myworkout GO som Medical Device. Digital treningsstøtte som medisin for personer med Multippel sklerose og Parkinson sykdom | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
336962 | ONiO AS | Development of highly accurate asset location systems based on self-powered wireless transmitter devices | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
336964 | VITALTHINGS AS | Sensor-based notification and alert system installed in each patient room enabling safe monitoring of psychiatric patients during night | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
336974 | CURRENCE ROBOTICS AS | Optimization and learning for Warehouse Logistics | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
336977 | NORDVÅGEN AS | Destinasjon Nordvågen - Visningsenter for villfisknæringen | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
336988 | LINK RETAIL AS | Retail Fresh | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
336990 | SCIENCE AND TECHNOLOGY AS | ATELIER-EO: Automated machine learning framework tailored to Earth Observation | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
336993 | NAMMO RAUFOSS AS | RakettAssistert Produkt | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
337007 | HYDRO ALUMINIUM AS | Development of novel technology with zero carbon emissions for primary aluminium production | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
337028 | EVICI UTVIKLING AS | Digital befaring | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
337033 | Ø M FJELD AS | Minimering av treavfall på byggeplass gjennom tidligfase planlegging | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
337045 | GOODTECH AS | Karbonatisering av aske på Haraldrud Energigjenvinningsanlegg for anvendelse som bindemiddel i betong | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
337046 | PRE DIAGNOSTICS AS | PredARIA - A new biomarker system to predict ARIA side effects | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
337065 | PLAACE AS | Data-driven Real Estate Analysis and Matching | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
337071 | NORDIQ PRODUCTS AS | Robust and ultra-portable vital signs multi-monitor Life Saver [LiSa] | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
337078 | MICROA AS | SupaFLEX: Microalgal-derived sulfated polysaccharides as a novel multifunctional treatment of osteoarthritis | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
337085 | SOUNDSENSING AS | On-Edge Anomaly Detection in Machinery Using Sound as a Data Source | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
337133 | FACTIVERSE AS | EXPLAIN: Explainable AI for automated fact-checking and additional insight - when facts are not enough | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
337139 | AIRSIDE INNOVATION AS | From manual to AI-assisted airport safety reporting through human-AI teaming | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
336987 | POINTBREAK AS | Konvertering av multilagsmaterialer til nafta og oligomere i et plastraffineri. | Industri og tjenestenæringer | N/A | 20.06.2022 |
337130 | Inhibio AS | InhiFloat - Novel antifouling approaches for PE based flotation devices | Muliggjørende teknologier | N/A | 20.06.2022 |
337411 | Alginor AS | Spesialcellulose fra Laminaria hyperborea for høyverdi applikasjoner produsert i tråd med legemiddelstandarden. L | Muliggjørende teknologier | N/A | 20.06.2022 |
337127 | NANOPOWER AS | Nanopower technology enabling limitless IoT deployment | Muliggjørende teknologier | N/A | 20.06.2022 |
337135 | NODE PHARMA AS | Product maturation of the Node Nanoparticle (NNP) technology for treatment of metastatic cancer | Muliggjørende teknologier | N/A | 20.06.2022 |
336939 | LedaFlow Technologies DA | Advancing LedaFlow for robust and accurate multiphase flow simulations to enable transport and injection of CO2 | CO2-håndtering | N/A | 22.06.2022 |
337117 | NORSVIN R&D AS | Utilizing spectroscopy and CASA to predict in vivo fertilization in cattle and pigs | Landbasert mat, miljø og bioressurser | N/A | 24.06.2022 |
337016 | Toten Agro AS | Kålrot med stabil indre kvalitet | Landbasert mat, miljø og bioressurser | N/A | 24.06.2022 |
336931 | ORKEL AS | "Fremtidens Fôrsystem - Industri 5.0 for en bærekraftig agri-industri" | Landbasert mat, miljø og bioressurser | N/A | 24.06.2022 |
337012 | AGDIR DRIFT AS | Smart Agriculture Data Fusion for Decision Support | Landbasert mat, miljø og bioressurser | N/A | 24.06.2022 |
336986 | HOLM GÅRD AS | Sustainable increases in market share of Norwegian grown onions by utilizing side streams and improved shelf life of peeled onions. | Landbasert mat, miljø og bioressurser | N/A | 24.06.2022 |
336971 | COLUMBI FARMS AS | Nutricycle | Landbasert mat, miljø og bioressurser | N/A | 24.06.2022 |
340974 | GREENTECH INNOVATORS AS | Microalgal omega-3 rich feed ingredient from mixed organic wastes | Hav | Kr 7 850 000 | 01.12.2022 |
341001 | AQUABIO AS | Optimization of feeding strategies using 3D sonar monitoring of feeding behaviour and pellet detection | Hav | Kr 10 000 000 | 01.12.2022 |
341007 | AKER BIOMARINE ASA | Realizing the full potential of krill processing side streams in sustainable health-promoting ingredients (RealKrill) | Hav | Kr 5 242 000 | 01.12.2022 |
340998 | DNV AS | Marine co-existence scenario building | Hav | Kr 8 844 000 | 01.12.2022 |
337050 | POLAR ALGAE AS | Miljøvennlig sekvensiell ekstraksjon av bioaktive molekyler fra grisetang – Ascophyllum nodosum | Hav | Kr 2 820 000 | 01.12.2022 |
336955 | SHIPSHAVE AS | Reducing ship emissions by hull performance sensing during transit | Hav | Kr 4 836 000 | 01.12.2022 |
340810 | Wavefoil AS | WaveFin - Baugfoiler for havgående fartøy i lav fart | Hav | Kr 3 435 000 | 01.12.2022 |
340981 | VARD DESIGN AS | ICHzero - Integrated cooling and heating for zero-emission operation of offshore ships | Hav | Kr 4 950 000 | 01.12.2022 |
340982 | DOF MANAGEMENT AS | A new cost-effective concept for heavy maintenance of Floating Offshore Wind Turbines by use of large OSCV. | Hav | Kr 8 000 000 | 01.12.2022 |
341045 | DNV AS | The role of SIMulation in assurance of intelligent and comPLEX systems | Hav | Kr 9 649 000 | 01.12.2022 |
341026 | SALAR AS | Yaw control of single point moored floating wind turbines | Energi | Kr 4 877 000 | 12.12.2022 |
341078 | KONGSBERG AUTOMOTIVE AS | New components and systems for thermal management of electrical vehicles | Energi | Kr 10 000 000 | 12.12.2022 |
341054 | CORVUS ENERGY AS | Seal integrity analysis of maritime battery cells for 2nd life applications | Energi | Kr 4 990 000 | 12.12.2022 |
341080 | WAI ENVIRONMENTAL SOLUTIONS AS | Conversion of BIOmass resource from forest industry into hard carbons as greener sodium ion battery ANODE (BIOANODE) | Energi | Kr 9 984 000 | 12.12.2022 |
341058 | OCEANTECH INNOVATION AS | Mooring chain cleaning robot (SeeMoor) | Energi | Kr 11 208 000 | 12.12.2022 |
340988 | YARA INTERNATIONAL ASA | Fast discovery of new functional materials for greening industry | Energi | Kr 11 297 000 | 12.12.2022 |
341077 | NORCONSULT AS | Sikker drift av vindkraftverk i vinterklima | Energi | Kr 4 783 000 | 12.12.2022 |
341013 | OCEAN SUN AS | Improved yield, lifetime and LCOE of floating solar power plants | Energi | Kr 4 200 000 | 12.12.2022 |
341086 | GREENSTATION AS | Fleksibel effektutnyttelse på energistasjoner for å unngå effekttopper fra hurtiglading og hydrogenkomprimering. | Energi | Kr 5 675 000 | 12.12.2022 |
341062 | ENTRO AS | EntroInnova: Digital forsterkning av energiøkonomisering | Energi | Kr 14 400 000 | 12.12.2022 |
341044 | LayerOne AS | Conductive Inks based on Reduced Graphene Oxide | Muliggjørende teknologier | Kr 9 000 000 | 13.12.2022 |
341076 | Nadeno Nanosciense AS | Nano-co-formulations for new combination therapy: Reviving hard-to-deliver drugs for improved and synergistic treatment effect | Muliggjørende teknologier | Kr 10 860 000 | 13.12.2022 |
340853 | OIVI AS | OneVision: Retinal Camera with Integrated Machine Learning Screening and Diagnostics | Muliggjørende teknologier | Kr 16 000 000 | 13.12.2022 |
340865 | NICOUSTIC AS | Non-intrusive separator level monitoring | Petroleum | Kr 8 559 000 | 16.12.2022 |
341124 | PGS Geophysical AS | Cost-efficient, Low-Emission, Acquisition of time-lapse seismic for the Petroleum and New energy sectors (CLEAN) | Petroleum | Kr 11 912 000 | 16.12.2022 |
341194 | KONGSBERG MARITIME AS AVD CARPUS KONGSBERG | Digital life cycle management of interoperable safety systems | Petroleum | Kr 8 200 000 | 16.12.2022 |
341352 | PRE STACK SOLUTIONS-GEO AS | Pre-stack implementation of the AI-based seismic inversion algorithm with artificial constraints | Petroleum | Kr 2 000 000 | 16.12.2022 |
340788 | N2 Applied | Oksidasjon av nitritt til nitrat i organisk avfall behandlet i N2 Applieds plasma-absorpsjonsprosess ved hjelp av oksidanter | Jordbruk og matindustri (FFL/JA) | Kr 4 200 000 | 20.12.2022 |
340994 | Graminor | Innovative verktøy for å bekjempe jordbårne patogener i korn | Jordbruk og matindustri (FFL/JA) | Kr 4 800 000 | 20.12.2022 |
341006 | Orkla Foods Norge | SOUP: Konkurransedyktige, bærekraftige og mer skånsomme, optimaliserte prosesseringsmetoder for sunnere mat med enklere ingredienslister | Jordbruk og matindustri (FFL/JA) | Kr 4 300 000 | 20.12.2022 |
341018 | RealTimeID | Sirkulær verdikjede for smarte øremerker | Jordbruk og matindustri (FFL/JA) | Kr 10 700 000 | 20.12.2022 |
341019 | TINE | Forebyggende effekt ved daglig Jarlsberg-inntak mot beinskjørhet og redusert beinhelse for risikopasienter og aktive skiløpere | Jordbruk og matindustri (FFL/JA) | Kr 8 800 000 | 20.12.2022 |
341031 | Animalia | SAUTO: Småfeklassifisering, AUTomatisk og Objektivt | Jordbruk og matindustri (FFL/JA) | Kr 4 900 000 | 20.12.2022 |
341073 | Gartnerhallen | SmartFrukt: Smarte løsninger i epledyrking sikrer kvalitetsepler til forbruker | Jordbruk og matindustri (FFL/JA) | Kr 8 800 000 | 20.12.2022 |
341083 | Hardanger siderprodusentlag | Siderspråk og produktdifferensiering | Jordbruk og matindustri (FFL/JA) | Kr 6 000 000 | 20.12.2022 |
341106 | NORSVIN | Vitrification of pig embryos for the worldwide dissemination of genetics using embryo technology | Jordbruk og matindustri (FFL/JA) | Kr 6 300 000 | 20.12.2022 |
340986 | Authera AS | Development of a new therapeutic for debilitating eye disease | Industri og tjenestenæringer | Kr 8 000 000 | 21.12.2022 |
341092 | MOMEK TAPPINGMATE AS | Autonom robotisert løsning for tappeprosesser i smelteverk | Industri og tjenestenæringer | Kr 11 500 000 | 21.12.2022 |
340985 | RARE EARTHS NORWAY AS | REEsilience - Sustainable production of light Rare Earth Elements (REE) and other valuable products from the Fen Carbonatite Complex | Industri og tjenestenæringer | Kr 16 000 000 | 21.12.2022 |
340980 | RAILWAY ROBOTICS AS | Boots Off Ballast | Industri og tjenestenæringer | Kr 4 100 000 | 21.12.2022 |
340863 | Jackon AS | Sirkulærøkonomiske løsninger for ombruk og resirkulering av EPS fra bygg og anlegg | Industri og tjenestenæringer | Kr 6 900 000 | 21.12.2022 |
340905 | EXACT THERAPEUTICS AS | Enhancing immune response in solid tumours with Acoustic Cluster Therapy (ACT®) | Industri og tjenestenæringer | Kr 16 000 000 | 21.12.2022 |
340991 | VISMA SOFTWARE INTERNATIONAL AS | Data-driven continuous management of technical debts for sustainable software development | Industri og tjenestenæringer | Kr 15 200 000 | 21.12.2022 |
341036 | LAIOUT AS | State of the art research in automated architectural early-stage floor plan generation. | Industri og tjenestenæringer | Kr 9 950 000 | 21.12.2022 |
341069 | ELKEM SILICON PRODUCT DEVELOPMENT AS | Sustainable graphite Inoculants for Ductile cast Iron | Industri og tjenestenæringer | Kr 13 795 000 | 21.12.2022 |
341118 | THERACULE AS | Clinical development of TQ-217, a novel drug candidate for treatment-resistant epilepsy. | Industri og tjenestenæringer | Kr 10 175 000 | 21.12.2022 |
341231 | PLEAT EVAPORATORS AS | Robuste, kompakte og smarte evaporatorer basert på norsk bretteteknologi - for avsalting og rensing av industrielt avfallsvann | Industri og tjenestenæringer | Kr 3 302 000 | 21.12.2022 |
341132 | Drytech AS | Recyclable Barrier Pouch with extraordinary shelf life | Industri og tjenestenæringer | Kr 9 800 000 | 21.12.2022 |
Meldinger ved utskriftstidspunkt 8. desember 2024, kl. 01.31 CET