Verifisering – Kommersialisering fra offentlig finansiert forskning 2024
Last ned utlysningen
Last ned maler
20. september arrangerer vi et søkerwebinar for utlysingen Verifisering - kommersialisering fra offentlig finansiert forskning 2024. I webinaret går vi gjennom utlysingen og svarer på spørsmål. Les mer: Søkjarwebinar for utlysinga Verifisering - kommersialisering frå offentleg finansiert forsking 2024
Viktige datoer
20. sep. 2024
Søkjarwebinar for utlysinga Verifisering - kommersialisering frå offentleg finansiert forsking 2024
I webinaret går vi gjennom utlysinga og svarar på spørsmål.
1. jan. 2025
Tidligste tillatte prosjektstart
I løpet av februar 2025
Forventet svar på søknaden
1. jun. 2025
Seneste tillatte prosjektstart
31. mai 2028
Seneste tillatte prosjektslutt
Viktige datoer
Formål
Forskningsrådets kommersialiseringsstøtte skal bidra til økt kommersiell anvendelse av offentlig finansiert forskning.
Formålet med verifiseringsstøtte tilsvarer formålet med Horisont Europa sin EIC-Transition; å modne og validere nye teknologier fra laboratoriet til relevante anvendelsesmiljøer.
Målet ved sluttført verifiseringsprosjekt er at de mest kritiske spørsmål og usikkerheter er avklart slik at neste steg i kommersialiseringsprosessen blir utløst.
På informasjonssiden vår om Kommersialiseringsprosjekt finner du nyttig veiledningsmateriale, ofte stilte spørsmål, prosjekteksempler, m.m.
Om utlysningen
Forskningsrådets kommersialiseringsstøtte skal bidra til økt kommersiell anvendelse av offentlig finansiert forskning og tilbyr to støtteformer, som tilsvarer Horisont Europa virkemidler Proof-of-Concept (ERC pilar I) og EIC-Transition (EIC pilar III).
Verifiseringsstøtte tilsvarer EIC-Transition under Horisont Europa og støtter både modning og validering av nye teknologier fra laboratoriet til relevante anvendelsesmiljøer. Målet ved sluttført verifiseringsprosjekt er at de mest kritiske spørsmål og usikkerheter er avklart slik at neste steg i kommersialiseringsprosessen blir utløst.
Denne utlysningen retter seg mot en avgrenset gruppe søkere, og primært mot nye prosjekter som ikke har mottatt kommersialiseringsstøtte fra Forskningsrådet tidligere. Følgende unntak gjelder for dette:
- prosjekter som har mottatt støtte til kvalifisering
- prosjekter som har mottatt verifiseringsstøtte tidligere og kan vise til god progresjon, men hvor det er behov for ytterligere verifisering utover foregående verifiseringsprosjekt.
En eventuell ny søknad vurderes opp mot tidligere innvilget prosjekt og hvorvidt en videre finansiering anses berettiget.
Typiske kjennetegn ved et verifiseringsprosjekt:
- Basert på offentlig finansiert forskning: Prosjektet er basert på forskningsresultater fra godkjente forskningsorganisasjoner.
- Ikke publisert: Forskningsresultatene er ikke åpent tilgjengelige (ikke open source eller allerede publisert) for å sikre muligheten for kommersialisering og rettighetsbeskyttelse.
- Kommersielt potensial: Prosjektet representerer betydelige forbedringer i forhold til eksisterende kunnskap eller "state-of-the-art", og har potensial til å danne grunnlaget for nye produkter, prosesser eller tjenester.
- I en prekommersiell fase: Prosjektet er i fasen hvor innovasjonen utvikles og modnes, og før den blir gjort tilgjengelig på markedet for kommersielt salg.
- Definerte mål og forventninger: Prosjektet har definert tydelige mål for hva som skal oppnås i løpet av prosjektperioden, hva som forventes å være avklart når prosjektet er gjennomført, og hvilken utløsende effekt dette vil ha for videre finansiering i neste fase av kommersialiseringsprosessen.
- TRL 2-7: Prosjektet befinner seg på TRL nivå 2–7 (Technology readiness level – skalaen som benyttes i EU).
Utlysningen er åpen for alle tematiske områder.
Utlysningen finnes både på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende.
Hvem kan søke?
Følgende aktører kan søke:
- godkjente forskningsorganisasjoner
- teknologioverføringskontorer (TTO-er)
- oppstartsselskaper med utspring fra godkjente forskningsorganisasjoner, dvs. at selskapet som søker er opprettet med det formål å kommersialisere nevnte forskingsresultater
Enkeltpersonforetak kan ikke være søker.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig
Organisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet må ha godkjent at søknaden sendes inn.
Den prosjektansvarlige organisasjonen må være én av følgende:
- En forskningsorganisasjon, se listen over godkjente forskningsorganisasjoner.
- Et teknologioverføringskontorer (TTO-er), Forskningsorganisasjonen som eier de immaterielle rettighetene, må være samarbeidspartner i prosjektet.
- Et oppstartsselskap med utspring fra godkjente forskningsorganisasjoner, dvs. at selskapet som søker er opprettet med det formål å kommersialisere nevnte forskingsresultater.
- Oppstartsselskaper må ha utspring fra godkjente forskningsorganisasjoner hvor forskningsresultatene har sitt opphav, og selskapet må oppfylle kriteriene i Gruppeunntaksforordningens artikkel 22.
- Oppstartsselskaper må legge ved en rettighetserklæring fra forskningsorganisasjonens ledelse eller deres teknologioverføringskontor, som bekrefter at forskningen har sitt opphav fra nevnte forskningsorganisasjon og at selskapet har de nødvendige rettighetene til å videreutvikle forskningsresultatene til kommersiell anvendelse.
- Oppstartsselskaper må legge ved en egenerklæring med bekreftelse på størrelsen på selskapet og at det ikke har utestående krav om tilbakebetaling av ulovlig statsstøtte. Merk at det ikke er nødvendig å krysse av på pkt. 2 om foretak i vanskeligheter i erklæringen.
For mer informasjon, se "Forutsetninger for tildeling av støtte" under.
Krav til samarbeidspartnere
- Verifiseringsprosjekter har typisk ikke samarbeidspartner(e) med mindre prosjektansvarlig organisasjon deler eiendomsretten til resultatene som verifiseringsprosjektet bygger på med andre som oppfyller kriteriene under "Hvem kan søke". Prosjektene har derimot ofte underleverandører. Se mer om underleverandører under krav til underleverandører.
- Hvis prosjektet har samarbeidspartner(e), skal de registreres i søknadsskjemaet med rollen "både utførende og finansierende", og prosjektansvarlig skal inngå en avtale med samarbeidspartner(e), som regulerer rettigheter og plikter ved eventuell tildeling og kontraktsinngåelse.
- Når et teknologioverføringskontor (TTO) er prosjektansvarlig, skal forskningsorganisasjonen som eier de immaterielle rettighetene være samarbeidspartner.
Krav til underleverandører
- Leverandører til prosjektet, dvs. rådgivning, utvikling eller andre tjenester, anses som underleverandører.
- En underleverandør bistår med gjennomføringen av konkrete og avgrensede oppgaver i prosjektet, og kan ikke gis rettigheter til prosjektresultatene.
- Underleverandører skal ikke registreres i søknadsskjemaet, men oppdrag av større omfang skal beskrives i søknaden (budsjettspesifikasjon og prosjektbeskrivelse).
- Oppstartsselskap og deres eventuelle underleverandører må være uavhengige parter, i den forstand at den ene ikke kan ha kontrollerende innflytelse over den andre.
På våre nettsider finner du informasjon om samarbeidsavtaler og bruk av underleverandører.
Merk at rollen FoU-leverandør ikke skal brukes i søknader om verifiseringsprosjekt.
Hva kan du søke om støtte til?
Det kan søkes om å få dekket inntil 100 prosent av de budsjetterte prosjektkostnadene. Prosjektkostnader er faktiske kostnader som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet.
Typiske aktiviteter inkluderer:
- å modne og validere nye teknologier fra laboratoriet til relevante anvendelsesmiljøer
- å avklare ulike anvendelsesmuligheter og markedspotensial
- å etablere kontakt med mulige fremtidige investorer, industripartnere, kunder og brukere
- å utarbeide grunnlag for "Freedom to operate", forberede- og levere inn patentsøknader
Følgende er eksempler på kostnader som ikke kan inngå i prosjektkostnadene:
- lisens eller kjøp av rettigheter til forskningsresultater
- driftskostnader som for eksempel vedlikehold av patenter eller andre driftsaktiviteter
- kostnader knyttet til finansiering av utdanningsløpene for stipendiater (doktorgrads- og postdoktorkandidater). Stipendiater kan derimot inngå i prosjektgruppen og gjennomføre aktiviteter for prosjektet. Støtten kan brukes til å frikjøpe tid fra stipendiater.
Du finner detaljert og viktig informasjon om hva budsjettet skal inneholde på nettsiden og i Veiledning for utfylling av søknadsskjema (vedlegget åpnes i et nytt vindu) som er spesifikt utarbeidet for kommersialiseringssøknader.
Forutsetninger for tildeling av støtte
Tildelingen forutsetter at Forskningsrådet tildeles midler til kommersialisering over statsbudsjettet.
Prosjektene må starte opp mellom 01.01.2025 og 01.06.2025. Seneste tillatte prosjektslutt er 31.05.2028.
Forskningsorganisasjoner og teknologioverføringskontorer
Godkjente forskningsorganisasjoner, teknologioverføringskontorene som representerer disse og alle eventuelle samarbeidspartnere som skal motta støtte, må falle inn under definisjonen av organisasjon for forskning og kunnskapsoverføring i statsstøtteregelverket. Eventuelle andre samarbeidspartnere kan ikke motta støtte fra Forskningsrådet i disse prosjektene.
Statsstøtteregelverkets definisjon:
"Organisasjon for forskning og kunnskapsformidling": en enhet (for eksempel universiteter eller forskningsinstitutter, teknologioverføringsbyråer, innovasjonsformidlere, forskningsrettede fysiske eller virtuelle samarbeidende enheter), uavhengig av rettslig status (offentlig- eller privatrettslig) eller finansieringsmåte, som har som hovedformål å drive med uavhengig grunnforskning, industriell forskning eller eksperimentell utvikling eller å oppnå bred spredning av resultatene av slik virksomhet gjennom undervisning, publisering eller teknologioverføring. Når en slik enhet også utøver økonomisk virksomhet, skal kostnadene og inntektene fra denne virksomheten regnskapsføres atskilt. Foretak som kan utøve avgjørende innflytelse på en slik enhet, for eksempel i egenskap av aksjeeiere eller medlemmer, skal ikke ha særskilt adgang til resultatene den oppnår.
Støtte til en forskningsorganisasjon eller deres teknologioverføringskontor kan kun gå til deres ikke-økonomiske aktivitet i form av kunnskapsoverføringsaktivitet, slik dette er beskrevet i ESAs retningslinjer for offentlig støtte til FoUoI, paragraf 20 b). Dere må sikre at det ikke går indirekte støtte til samarbeidende foretak, i form av for eksempel gunstig prisede rettigheter til resultater. Samarbeidsavtalen må sikre at rettigheter til resultater blir fordelt på en måte som er i henhold til ESAs retningslinjer for støtte til forskning, utvikling og innovasjon punkt 29.
Hva er ikke-økonomisk kunnskapsoverføringsaktivitet?
For å regnes som en del av forskningsorganisasjonens ikke-økonomiske aktivitet, slik at støtten til aktiviteten ikke utgjør statsstøtte, må kunnskapsoverføringsaktiviteten i henhold til ESAs retningslinjer enten bli utført av forskningsorganisasjonen selv, eller i samarbeid med eller på vegne av andre slike enheter.
Begrepet kunnskapsoverføring er definert slik i ESAs retningslinjer for offentlig støtte til FoUI:
"knowledge transfer" means any process which has the aim of acquiring, collecting and sharing explicit and tacit knowledge, including skills and competence in both economic and non-economic activities such as research collaborations, consultancy, licensing, spin-off creation, publication and mobility of researchers and other personnel involved in those activities. Besides scientific and technological knowledge, it includes other kinds of knowledge such as knowledge on the use of standards and regulations embedding them and on conditions of real-life operating environments and methods for organizational innovation, as well as management of knowledge related to identifying, acquiring, protecting, defending and exploiting intangible assets.
Alt overskudd fra kunnskapsoverføringsaktivitetene må i tillegg reinvesteres i primæraktivitetene til forskningsorganisasjonen. Aktivitetene mister ikke sin ikke-økonomiske karakter ved at man setter dem ut til tredjeparter gjennom åpne anbud. Vi forutsetter at nødvendig regnskapsmessig skille mellom forskningsorganisasjonens/TTO-ets økonomiske og ikke-økonomiske aktivitet er på plass. Se mer på informasjonssiden vår: Betingelser for tildeling av statsstøtte.
Oppstartsselskaper
Oppstartsselskaper må være oppmerksomme på at støtten tildeles som statsstøtte med hjemmel i EUs gruppeunntaksforordning (Kommisjonsforordning 651/2014 av 17. juni 2014) artikkel 22.
Tildeling av midler skal praktiseres i tråd med statsstøtteregelverket. Vilkår og begreper skal tolkes i tråd med tilsvarende vilkår og begreper i støttereglene. Dersom det er motstrid mellom utlysningen og statsstøttereglene, skal sistnevnte ha forrang. Av samme grunn kan også utlysningen bli justert.
Vi kan ikke gi støtte til foretak som ikke har oppfylt krav om tilbakebetaling etter en tidligere beslutning fra ESA/EU-kommisjonen, der støtten er erklært ulovlig og uforenlig med det indre markedet.
Av artikkel 22 i EUs Gruppeunntaksforordning følger bl.a. at selskapet
- må være unotert
- må være registrert for mindre enn fem år siden
- ikke kan ha tatt over aktiviteten til et annet foretak, med de unntakene som kommer frem av art. 22 (2) a)
- ikke kan ha delt ut utbytte
- ikke kan ha kjøpt opp et annet selskap eller være dannet gjennom en fusjon, med de unntakene som kommer frem av artikkel 22 (2) c) eller art. 22 (2) tredje ledd.
I tillegg til kravene over, har Forskningsrådet følgende tilleggskrav:
- selskapet må ha færre enn ti ansatte
- selskapet kan maksimum ha 2 millioner kroner i årsomsetning og/eller årsbalanse
Ved vurderingen av størrelsen på foretaket, må dere ta i betraktning tall på ansatte og omsetning/balanse også i selskaper som har en eierandel på 25 prosent eller mer i bedriften, eller som bedriften selv har en eierandel på 25 prosent eller mer i. Se definisjon av SMB i Gruppeunntaksforordningens vedlegg I og EUs veileder til SMB-definisjonen.
Utlysningen er meldt som en støtteordning til EFTA Surveillance Authority (ESA) med referanse xx/2024/SME.
I tillegg må dere være klar over følgende om dere skulle få tildeling fra oss:
- Forskningsrådets øvrige forutsetninger for tildeling finner du i våre Generelle vilkår for FoU-prosjekter på informasjonssiden Dette består kontrakten av.
- Forskningsrådet stiller krav om full og umiddelbar åpen tilgang (open access) for vitenskapelige artikler, se Plan S - åpen tilgang til publikasjoner.
- For alle prosjekter som håndterer data, skal prosjektansvarlig utarbeide en datahåndteringsplan i forbindelse med revidert søknad. Her finner dere mer informasjon om krav til datahåndteringsplaner i prosjekter som får finansiering fra oss.
- For medisinske og helsefaglige studier som involverer mennesker, stiller Forskningsrådet særskilte krav og retningslinjer om prospektiv registrering av studier og offentliggjøring av resultater.
Andre krav til prosjektet
- Prosjektet må være basert på forskningsresultater fra godkjente forskningsorganisasjoner.
- Forskningsresultatene som prosjektet bygger på, kan ikke være åpent tilgjengelige (ikke open source eller allerede publisert). Dette er for å sikre at muligheten for kommersialisering og rettighetsbeskyttelse er ivaretatt.
- Prosjektet må være basert på forskningsresultater som representerer betydelige forbedringer i forhold til eksisterende kunnskap eller "state-of-the-art", og har potensial til å danne grunnlaget for nye produkter, prosesser eller tjenester.
- Prosjektet må være i fasen hvor innovasjonen utvikles og modnes i perioden før den blir gjort tilgjengelig på markedet for kommersielt salg.
- Prosjektet må ha definert tydelige mål for hva som skal oppnås i løpet av prosjektperioden og hva som forventes å være avklart når prosjektet er gjennomført, og hvilken utløsende effekt dette vil ha for videre finansiering i neste fase av kommersialiseringsprosessen.
- Prosjektet må befinne seg på TRL nivå 2–7 (Technology readiness level – skalaen som benyttes i EU).
Etablere styringsgruppe
Prosjekter som får støtte, må etablere en styringsgruppe som kompetansemessig dekker alle de viktigste risikomomentene ved prosjektet.
Heving av prosjektkontrakten
Forutsetninger for kontraktsinngåelsen finnes i Generelle vilkår. Eksempler på vesentlige årsaker som kan føre til heving av kontrakten er at:
- forutsetninger i utlysningen, og avtalte forutsetninger for tildelingen, blir brutt
- prosjektfremdrift ikke er i henhold til avtalt plan
- sentrale prosjektmedarbeidere ikke lenger er en del av prosjektet
- prosjektet ikke lenger har tilgang til kritisk og nødvendige ressurser eller utstyr
- det har fremkommet resultater eller ny informasjon som vesentlig svekker prosjektets kommersielle potensial
(listen er ikke uttømmende)
Rapportering og utbetaling av støtte
Alle prosjekter som får tildeling skal sende inn en sluttrapport og en forenklet rapport senest en måned etter at prosjektperioden er avsluttet. Verifiseringsprosjekter har årlig framdriftsrapportering hvor det innhentes referat fra styringsgruppemøter og status på prosjektets fremdrift.
For oppstartsselskap er det krav om årlig regnskapsrapportering i januar.
Støtten utbetales etterskuddsvis og kun reelle kostnader direkte relatert til prosjektet som er ført i institusjonens eller bedriftens regnskap blir dekket. All rapportering skal skje elektronisk.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
Utlysningen er åpen for alle fagområder.
Bransjer og næringer
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
En fullstendig søknad består av søknadsskjema og obligatoriske vedlegg som sendes inn via Mitt nettsted. Legg merke til at dere kan kun sende inn søknaden én gang. Dersom dere sender inn søknaden før fristen og etterpå ser at den likevel må endres, så kan dere opprette en ny søknad – f.eks. som kopi av den dere allerede har sendt inn – og på den måten sende inn en ny versjon før fristen går ut.
- Søknaden og alle vedleggene skal skrives på engelsk.
- Alle vedleggene skal være i PDF-format.
For mer informasjon, se Veiledning for utfylling av søknadsskjema og Ofte stilte spørsmål om Kommersialiseringsprosjekt.
Dersom dere har søkt verifiseringsprosjekt tidligere, og fått avslag, skal det tydelig framgå i begynnelsen av prosjektbeskrivelsen hva som er endret siden forrige søknad. Dersom dere sender inn tidligere avslått søknad på nytt uten vesentlige endringer i prosjektet og prosjektsøknaden, vil vi legge den opprinnelige faglige vurderingen til grunn for videre søknadsbehandling.
Obligatoriske vedlegg
Bruk standard maler for alle obligatoriske vedlegg. Disse kan lastes ned nederst på siden.
- Prosjektbeskrivelse på maks 10 sider. Lastes opp som vedleggstype "Prosjektbeskrivelse".
- CV for prosjektleder og sentrale deltakere i prosjektteamet. Lastes opp som vedleggstype "CV".
- Rettighetserklæring for oppstartsselskaper. Lastes opp som vedleggtype "Annet”. Dersom dere ikke skal levere inn dette skjemaet, må det lastes opp et tomt dokument under "Annet".
- Egenerklæring for oppstartsbedrifter. Lastes opp som vedleggtype "Annet”. Dersom dere ikke skal levere inn dette skjemaet, må det lastes opp et tomt dokument under "Annet".
Valgfritt vedlegg
- Intensjonserklæringer fra eventuelle kunder, industripartnere eller andre samarbeidspartnere.
- Forslag på fagpersoner som kan vurdere søknaden. Last opp som vedleggtype "Annet”.
Søknader som ikke oppfyller kravene over kan bli avvist.
Alle vedlegg til søknaden må sendes inn sammen med søknaden. Vi godtar ikke vedlegg sendt inn etter søknadsfristen med mindre vi har bedt om ytterligere dokumentasjon.
Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Vær nøye med å laste opp riktig vedleggs-type, siden det ikke er lagt noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet.
Vurderingskriterier
Vi vurderer søknadene i lys av formålet med utlysningen og etter disse kriteriene:
Forskning og innovasjon | Verifisering
Forskningsresultater
• I hvilken grad er forskningsgrunnlaget tilstrekkelig redegjort for, herunder hvem som står bak forskningen og hvordan det har utspring fra en offentlig finansiert forskningsorganisasjon, hva er nytt, hvorfor er forskningen interessant, hvor på TRL-skala befinner prosjektet seg?
Innovasjonsgrad
• I hvilken grad er behovet eller problemet som skal løses på en ny eller bedre måte beskrevet og hva er forskjellig ift. eksisterende løsninger (state-of-the-art)?
Virkninger og effekter | Verifisering
Markedsinnsikt og bruksområder
• I hvilken grad er det tilstrekkelig redegjort for markedsinnsikt, bruksområder og hvorfor resultatene er kommersielt interessante? I hvilken grad viser søker til dialog med relevante aktører?
• I hvilken grad identifiseres og beskrives konkurransebildet?
Gjennomføringsstrategi
• I hvilken grad er hovedtrekkene i hva som skal skje etter dette prosjektet redegjort for, herunder hypoteser som adresserer strategivalg, utfordringer, risiko og rettigheter, forventede inntekter, investerings- og bemanningsbehov?
Samfunnsnytte og bærekraft
• I hvilken grad beskrives viktige samfunnsutfordringer som prosjektet vil kunne bidra til å løse?
Gjennomføring | Verifisering
Prosjektplan
• I hvilken grad redegjør prosjektet for hva som skal gjøres, hvorfor aktivitetene er viktig, hva som ansees som suksessfullt utfall og hva resultatene vil utløse?
• I hvilken grad presenterer prosjektet en realistisk gjennomføringsplan med målbare milepæler og tilhørende aktiviteter?
Ledelse, gruppe og ekspertise
• I hvilken grad har prosjektet tilgang til nødvendige ressurser og ekspertise til å gjennomføre prosjektet?
• I hvilken grad finnes det en plan for å involvere relevante eksterne aktører (investorer, partnere, kunder, interessenter, mentorer, samfunnsaktører, osv.)?
Budsjett
• I hvilken grad er budsjett og finansieringsplaner realistiske, kostnadseffektive og tydelig forankret i prosjektets planer og ressursbehov?
Behandlingsprosedyre
Søknader vurderes av minimum tre eksterne eksperter etter kriteriene "Forskning og innovasjon", "Virkninger og effekter" og "Gjennomføring".
Eksempler på typiske eksperter for denne utlysningen er investorer, gründere, industriledere og fagpersoner med kjennskap til relevant teknologi eller anvendelsesområder. Vi anser dermed ekspertene som representative for de miljøer prosjektet søker å skape en utløsende effekt overfor.
Etter at ekspertene har gjort sin individuelle vurdering, beregnes et gjennomsnitt av karakterene per søknad. Deretter deles søknadene inn i tre grupper:
- Gruppe 1 – Søknader med gjennomsnitt 5,0 eller høyere.
- Gruppe 2 – Søknader med gjennomsnitt ≥ 4,0 og lavere enn 5,0. I tilfeller der minst én av ekspertene har vurdert søknaden til gjennomsnitt 6,0 eller bedre, vil søknaden bli videre vurdert i et panelmøte for å komme fram til en omforent vurdering.
- Gruppe 3 – Søknader med gjennomsnitt < 4 vil ikke bli vurdert videre.
Søknader med gjennomsnittskarakterer 5,0 eller høyere anses som støtteverdige. Administrasjonen fremlegger støtteverdige prosjekter, rangert etter hovedkarakter og spredning på nærings-, tema- og utfordringsområder, og på forskningsinstitusjoner og regioner, for vedtak i porteføljestyret for Innovasjon.
Porteføljestyret vil også legge Forskningsrådets generelle policy for tildeling av midler til grunn, inkludert:
- prioritering av prosjekter som bidrar til at Norge blir et lavutslippssamfunn, til grønn omstilling eller til å løse andre viktige samfunnsutfordringer blant søknader med lik kvalitetsvurdering
- prioritering av prosjekter med kvinnelige prosjektleder blant søknader med lik kvalitetsvurdering
Se også: Slik behandler vi søknader.
Vi forventer å publisere hvilke søknader som får tildeling i løpet av februar 2025.
Opprett søknad
Søknader til Verifisering – Kommersialisering fra offentlig finansiert forskning 2024 lages som en esøknad på mitt nettsted. Malene skal fylles ut og lastes opp i søknaden.
Opprett søknadMeldinger ved utskriftstidspunkt 19. september 2024, kl. 00.54 CEST