Berekraftig fôr
Samfunnsoppdraget om berekraftig fôr til husdyr og fisk har som mål at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme frå berekraftige kjelder og bidra til å redusere klimagassutsleppa i matsystema.

Tidslinje for samfunnsoppdraget berekraftig fôr
18. sep. 2025
Styringsgruppemøte
15. okt. 2025
Ekspertgruppa for berekraftig fôr skal levere rapporten sin
5. nov. 2025
Styringsgruppemøte
26. nov. 2025
Formell overrekking av rapport
17. mars 2026
Bærekraftig fôr-konferansen
Tidslinje for samfunnsoppdraget berekraftig fôr
Samfunnsoppdraget er i gang
Samfunnsoppdraget er i gang frå hausten 2024. Dei neste ti åra skal vi nå måla for samfunnsoppdraget. Korleis vi konkret skal nå måla, blir ei av hovudoppgåvene å løyse med dette samfunnsoppdraget. Koordinering og involvering av alle relevante aktørar blir sentralt.
LinkedIn-gruppe
Vi har oppretta ei gruppe på LinkedIn. Der ønskjer vi å samle alle som er interesserte og dele viktig informasjon om samfunnsoppdraget vårt. Vi oppmodar deg til å følgje oss der.
Nytt og nyttig frå samarbeidspartnarane våre
- Ny vegvisar om kva materiale du kan bruke til fôr og gjødsel (frå Mattilsynet)
- Sirkulærøkonomi og berekraftig fôr, ei nettside om regelverk og godkjenning av nye fôrråvarer frå Mattilsynet
Organisering av arbeidet
Samfunnsoppdraget om berekraftig fôr blir leidd av ei departementsgruppe. Nærings- og fiskeridepartementet, i tett samarbeid med Landbruks- og matdepartementet leier gruppa. Kunnskapsdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet er óg involvert.
Ei styringsgruppe med aktørar frå næring, forsking, forvaltning og sivilsamfunnet skal gi faglege og strategiske råd til styresmakter og næring for å nå måla for samfunnsoppdraget.
Forskingsrådet er vertskap for eit sekretariat. Sekretariatet har ansvar for drift og utvikling av samfunnsoppdraget. Det inneber å koordinere arbeidet i styringsgruppa, ekspertgrupper og å vidareutvikle samarbeidet mellom fagetatar og verkemiddelapparatet.
Kvart år vil det bli det ein nasjonal konferanse om berekraftig fôr med deltaking frå næring, forsking, forvaltning og andre relevante aktørar.
Kontakt
Felles e-post til sekretariatet
Sekretariatsleder
- Kjell Emil Naas, Forskningsrådet
Medlem av sekretariatet
- Sissel Beate Rønning, Forskningsrådet
Relevante nyheter og innlegg
- Nyhet

Matsikkerhet: Ett steg i riktig retning
- Nyhet

218 millioner kroner til forskning på dyrevelferd og bærekraftig fôr
- Nyhet

Berekraftig fôr – auka verdiskaping og norsk mattryggleik
- Nyhet

Aqua Nor 2025: Frå lågtrofisk innovasjon til fôrdebatt
- Nyhet

Matsikkerhet på agendaen under Arendalsuka
- Nyhet

Oppsummering frå dialogmøta om berekraftig fôr
Aktuelle utlysninger
Tredje samfinansierte utlysning i partnerskapet bærekraftig blå økonomi (SBEP)
Gjør deg klar for den tredje felles transnasjonale utlysningen i Sustainable Blue Economy Partnership (SBEP) (2025) med tittelen “Digitalisering og innovasjon for robuste marine økosystemer, næringsliv og lokalsamfunn for å styrke EU-blåøkonomiens konkurransekraft”.
Innovasjonsprosjekter i næringslivet: Mat og bioressurser
Forskningsrådet vil løse store samfunnsutfordringer på en klimavennlig måte, og ønsker å fremme forskningsdrevet innovasjon og omstilling i både etablert og nytt næringsliv. Denne utlysningen gjelder for søknader der anvendelsesområdet for innovasjonen er innenfor norsk landbruk, skogbruk, skogforvaltning og trebruk, fiskeri, havbruk og matindus...
Varsling om 2. utlysning fra Partnerskapet for fremtidens bærekraftige matsystemer - FutureFoodS
Norge deltar i det europeiske partnerskapet Fremtidens bærekraftige matsystemer - FutureFoodS - der prosjektsøknader må ha partnere fra minst tre land.
Forhåndsinformasjon: 3. utlysning i det europeiske partnerskapet AGROECOLOGY
Partnerskapet vil finansiere forsknings- og innovasjonsprosjekter som gir viktige bidrag til ett av følgende to temaer: Tema 1: Øke det genetiske mangfoldet og variasjonen i planter og husdyr for agroøkologisk omstilling. Tema 2: Styrke bønders deltakelse og myndiggjøring i den agroøkologiske overgangen.