Innovasjonsprosjekt i næringslivet 2021
Last ned utlysningen
Last ned maler
Viktige datoer
Januar-juni 2021
Periode 1
Søknader innsendt fra 4. januar til midten av april, med svar mellom midten av mai og slutten av juni.
30. aug 2021
Søkerwebinar for næringslivet om temaet teknologikonvergens knyttet til muliggjørende teknologier
April-desember 2021
Periode 2
Søknader innsendt mellom midten av april til midten av september, med svar mellom slutten av oktober og midten av desember.
Viktige datoer
Formål
Et innovasjonsprosjekt i næringslivet (IPN) er et bedriftsledet prosjekt med omfattende innhold av forskning- og utvikling (FoU). Innovasjonsprosjektet skal føre til fornyelse og bærekraftig verdiskaping for bedriftene som deltar i prosjektet. Det skal også gi samfunnsøkonomiske gevinster ved at ny kunnskap og nye løsninger blir tilgjengelige.
Om utlysningen
Hensikten med støtten er å stimulere bedrifter til merinvesteringer i FoU som kan bidra til innovasjon og bærekraftig verdiskapning. Denne utlysningen dekker bredden av norsk næringsliv, noe som er mer detaljert omtalt under utlysningens temaområder.
Vi har løpende mottak av søknader. Behandlingen av søknader vil i utgangspunktet skje periodevis. Les mer under overskriften "Forventet svar på søknaden" (under "Behandlingsprosedyre" nederst i utlysningen).
Denne utlysningen utgjør en støtteordning som meldes til EFTAs overvåkningsorgan, ESA, og ordningen skal praktiseres i tråd med EØS-avtalens statsstøtteregler. Les mer om statsstøtte under overskriften "Forutsetninger for tildeling av støtte".
Se også ofte stilte spørsmål om innovasjonsprosjekt i næringslivet.
Se opptak fra søkerwebinaret (lenken åpnes i eget vindu) vi hadde i mars.
Utlysningen finnes både på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende. Dersom utlysningen endres vesentlig, vil vi gi tre måneders varsel.
Hvem kan søke?
Bedrifter som er registrert i det norske foretaksregisteret og som har økonomisk aktivitet i Norge, kan søke. Offentlige foretak som driver virksomhet av industriell eller forretningsmessig karakter, kan også stå som søker.
Enkeltpersonforetak og forskningsorganisasjoner kan ikke søke.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig
- Prosjektansvarlig må være en bedrift eller et offentlig foretak som driver virksomhet av industriell eller forretningsmessig karakter og som er registrert i det norske foretaksregisteret.
- Prosjektansvarlig må sikre finansiering av prosjektet (utover Forskningsrådets støtte) og andre nødvendige tiltak for å utnytte prosjektresultatene.
Krav til samarbeid og roller i prosjektet
- Prosjektansvarlig må gjennomføre prosjektet sammen med minst én samarbeidspartner eller én FoU-leverandør. Disse må registreres under "Samarbeidspartnere og FoU-leverandører" i søknadsskjemaet. Les mer om samarbeidspartnere og FoU-leverandører.
- Samarbeidspartnere må oppfylle kriteriene under "Hvem kan søke?" for å kunne motta støtte. Samarbeidspartnere inngår i faktisk samarbeid med prosjektansvarlig, som blant annet innebærer at de deler både risikoen i prosjektet og resultatene som kommer ut av det. De samarbeidspartnere som får dekket deler av sine prosjektkostnader gjennom vår støtte blir mottakere av statsstøtte.
- Norske og utenlandske kompetansemiljøer og forskningsorganisasjoner kan delta i prosjektet som FoU-leverandører, med ansvar for å utføre FoU-arbeid på oppdrag fra bedriftene i prosjektet. FoU-leverandører skal ikke bidra til å finansiere prosjektet og har vanligvis ikke rettigheter til prosjektresultater. De leverer et arbeid på oppdrag og skal motta markedspris for dette. Dersom de likevel skal beholde rettigheter til resultater, bør dette reflekteres i prisen på arbeidet.
- Der doktorgradsarbeid inngår i FoU-leverandørens arbeid med prosjektet, kan det ikke legges restriksjoner på offentliggjøring av doktorgradsarbeidet, med unntak av eventuelt en på forhånd avtalt utsettelse av datoen for offentliggjøring.
- Siden forskningsorganisasjonenes arbeid i IPN-prosjektene skjer på oppdrag, skal universiteters og høyskolers arbeid i slike prosjekter klassifiseres som oppdragsfinansiert aktivitet. Dette innebærer at de må få dekket alle kostnader også ved doktorgradsarbeidet.
- Andre internasjonale og offentlige aktører kan delta i prosjektet, men uten støtte fra oss.
- Prosjektansvarlig eller samarbeidspartnere kan ikke stå i et avhengighetsforhold, for eksempel gjennom en konsernrelasjon, til en FoU-leverandør i prosjektet. De må operere på armlengdes avstand fra disse.
- Prosjektansvarlig og samarbeidspartnere i prosjektet som står i avhengighetsforhold til hverandre, vil regnes som én og samme støttemottaker etter statsstøtteregelverket.
- Det er søknaden med de aktuelle samarbeidspartnere og FoU-leverandører ved søknadstidspunktet, som er utgangspunktet for bevilgning, og en avgjørende betingelse for tildeling av støtte. Ved endringer i prosjektsammensetning før eventuell inngåelse av kontakt, kan vårt tilsagn om finansiering trekkes tilbake.
Kjennetegn ved prosjektet
- Prosjektet tar utgangspunkt i en unik innovasjonsidé hos én eller flere av bedriftene som samarbeider i prosjektet. De forventede resultatene kan være et nytt produkt, en ny tjeneste, en ny produksjonsprosess eller en ny måte å levere produkter og tjenester på. Også vesentlige forbedringer, eller nye egenskaper ved eksisterende produkter, tjenester eller prosesser hos bedriftene, kan være et resultat.
- Prosjektet kan vise til en sannsynlig og vesentlig positiv effekt innenfor én eller flere sentrale bærekraftsutfordringer. Eksempler på dette er utslippsreduksjon, klimatilpasning, ressurseffektivitet, velfungerende økosystemer eller sosiale/samfunnsmessige forhold. Vi forutsetter positive effekter fra prosjektet uten at det oppstår skadevirkninger på andre områder.
- Samarbeidskonstellasjonen i prosjektet gir grunnlag for langsiktig samarbeid, utvikling og spredning av kunnskap og effektiv gjensidig utnyttelse av resultatene.
- Bedriftene som samarbeider i prosjektet, har behov for ny kunnskap eller ny teknologi for å kunne lykkes med innovasjonen i prosjektet. Kunnskapen og teknologien utvikles gjennom FoU-aktiviteter med bruk av anerkjent metodikk. FoU-aktivitetene må være industriell forskning eller eksperimentell utvikling slik begrepene er definert i statsstøtteregelverket (se "Artikkel 25: Viktige definisjoner" på statsstøttesiden vår).
- Prosjektansvarlig og samarbeidspartnere har tilgang til den FoU-kompetansen som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet.
- Prosjektet har et omfang og en risikoprofil som tilsier at bedriftene i prosjektet ikke vil kunne gjennomføre prosjektet uten midler fra Forskningsrådet. Det vil si at støtten vår må være utløsende for å iverksette FoU-aktivitetene. Støtten kan også være avgjørende for å utløse ytterligere private investeringer i bedriftene til videreutvikling og utnyttelse av resultatene.
- Prosjektet har klare mål og en konkret plan for gjennomføring og for utnyttelse av FoU-resultatene. Resultater og kunnskap som ikke må beskyttes av hensyn til planlagt kommersiell utnyttelse hos bedriftene i prosjektet, skal spres gjennom publisering og annen relevant formidling.
Hva kan du søke om støtte til?
Vi kan gi støtte til deler av bedriftenes kostnader ved FoU prosjektet. Artikkel 25 beskriver hvilke aktiviteter som kan støttes og hvilke kostnader ved disse aktivitetene som helt eller delvis kan dekkes. Vi kan støtte både direkte og indirekte prosjektkostnader i den grad de kan kategoriseres som kostnader ved industriell forskning eller eksperimentell utvikling. Dette gjelder både kostnader forbundet med FoU-aktiviteter som dere utfører selv og kostnader som dere har til kjøp av FoU-tjenester.
Her finner du finner detaljert informasjon om hvilke prosjektkostnader vi støtter.
Vi gir ikke støtte til aktiviteter av driftsmessig karakter og til tiltak for å utnytte FoU-resultatene, slik som beskyttelse av immaterielle rettigheter, markedsundersøkelser og markedsføring og uttesting og ferdigstilling av nye produkter og tjenester. Vi gir ikke støtte til kostnader som ikke vil bli bokført i prosjektansvarliges eller samarbeidspartneres offisielle regnskap, for eksempel egen, ulønnet arbeidsinnsats. Du skal derfor ikke ta med slike kostnader i prosjektbudsjettet.
Omfang av støtte
Graden av støtte til bedriftens prosjektkostnader er avhengig av bedriftens størrelse og type FoU-aktiviteter, og i hvilken grad støtten er utløsende for økt FoU-satsing hos samarbeidspartnerne i prosjektet. Vi gir ikke ekstra støtte for faktisk samarbeid. Støttegraden vil dermed kunne variere fra 25 til 70 prosent, jf. statsstøtteregelverket (Artikkel 25: Støtte til forsknings- og utviklingsprosjekter), og tabellen under.
Type bedrift/type aktivitet |
Industriell forskning |
Eksperimentell utvikling |
Små bedrifter |
70 % |
45 % |
Mellomstore bedrifter |
60 % |
35 % |
Store bedrifter |
50 % |
25 % |
For innvilgede søknader vil støtten bli endelig fastlagt når vi inngår kontrakt med dere. Dere vil motta tilbud om en betinget bevilgning med forutsetning å utarbeide en revidert søknad i samsvar med bevilgningsvedtaket, jf. kulepunktene under.
Informasjon om hvor mye du kan søke om, og lengden på prosjektperioden, finner du under de enkelte temaområdene.
Forutsetninger for tildeling av støtte
Denne utlysningen utgjør en støtteordning som meldes til EFTAs overvåkningsorgan (ESA).
Støtten under ordningen tildeles i henhold til Gruppeunntaksforordningens artikkel 25 (Kommisjonsforordning (EU) nr. 651/2014). I tillegg må de generelle vilkårene i forordningens kapittel I være oppfylt. Gruppeunntaksforordningen i konsolidert versjon med endringer til og med juli 2020 finner du her. Norsk oversettelse av reglene finner du her.
Ordningen skal praktiseres i tråd med EØS-avtalens statsstøtteregler. Vilkår og begreper skal tolkes i tråd med korresponderende vilkår og begreper i støttereglene. Ved eventuell motstrid mellom utlysningen og statsstøttereglene, skal sistnevnte ha forrang. Av samme grunn kan også utlysningen bli justert.
Støtte kan ikke gis til foretak som ikke har oppfylt krav om tilbakebetaling etter en forutgående beslutning fra ESA/EU-kommisjonsbeslutning der støtten er erklært ulovlig og uforenlig med det indre marked. Støtte kan heller ikke gis til foretak i vanskeligheter i EØS-rettslig forstand, med mindre foretaket ikke var i vanskeligheter per 31.12.2019, men ble et foretak i vanskeligheter i perioden 1.1.2020–30.06.2021. Da kan det likevel få støtte.
- Dersom søknaden innvilges, må prosjektansvarlig utarbeide en revidert søknad i samsvar med bevilgningsvedtaket. Den reviderte søknaden skal omfatte oppdaterte og utfyllende opplysninger om prosjektet og partnerne, inkludert dokumentasjon av gjennomføringsevne og egenfinansiering.
- Bedriftene i prosjektet må samtidig avgi egenerklæring som bekrefter at de er berettiget til å motta statsstøtte.
- Annen offentlig støtte til prosjektet, eller til aktiviteter som inngår i prosjektet, vil kunne påvirke omfanget av Forskningsrådets støtte.
- Tildelt statsstøtte på 500 000 euro eller mer vil bekjentgjøres i et offentlig register.
- Når prosjektansvarlig vet at prosjektet får bevilgning, må den informere eventuelle samarbeidspartnere som er børsnoterte eller har søkt om å bli tatt opp til handel på børsen, slik at de kan vurdere om tildelingen av prosjektmidler er børssensitiv informasjon.
- Seneste tidspunkt for oppstart av prosjektet vil være fire måneder etter melding om bevilgning. Prosjekter som er vedtatt bevilget, men ikke startet innen dette tidspunktet, kan miste bevilgningen.
- For prosjekter innvilget under denne utlysningen, omfatter dette blant annet krav om årlig prosjektregnskapsrapport som dokumenterer påløpte kostnader og finansiering av disse.
Forskningsrådets forutsetninger for bevilgning er angitt i Generelle vilkår for FoU-prosjekter.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
Temaene listet opp under "Temaområde" her, beskriver formål, vektlegginger og prioriteringer for tildelingen av støtte. For mer informasjon om prioriteringer under de enkelte temaene, kan du lese de respektive porteføljeplanene som vi viser til under "Relevante planer".
Vi oppfordrer deg som søker til å gå gjennom disse planene for å forstå grunnlaget for vår kvalitative vurdering og prioritering av søknadene. Vi legger vekt på å oppnå en balansert portefølje av støttede prosjekter innenfor de enkelte temaene.
Du velger både temaområde og tema i søknadsskjemaet. Valg av temaområde og tema er kun veiledende for søknadsbehandlingen, og Forskningsrådet kan flytte søknader til andre temaområder og temaer.
Under de enkelte temaene står det oppført en ramme for tilgjengelige beløp. Dersom de enkelte temaene på et tidspunkt har bevilget alle tilgjengelige midler, vil vi legge ut en offisiell melding om dette øverst i utlysningen. Søknader som kommer inn til temaer som ikke har tilgjengelige midler vil bli avslått. Disse kan sendes inn på nytt når eventuelt nye midler blir tilgjengelig igjen.
Ta kontakt med fagrådgiverne tilknyttet de respektive temaene for mer informasjon om temaene, og om tilgjengelig beløp for prosjektbevilgninger.
Hav
Midlene skal gå til FoU-baserte innovasjonsprosjekter innenfor alle relevante områder for havbruksnæringen. Prosjekter innenfor alle oppdrettsarter og hele verdikjeden fra fôrråvarer til foredling av havbruksprodukter, er aktuelle. Både produsentbedrifter og leverandører til næringen kan søke.
For mer informasjon om prioriteringene, se porteføljeplanen under.
Innenfor dette temaet prioriterer vi prosjekter som bidrar til å nå målene om bærekraftig vekst og utvikling av havbruksnæringen. For søknader fra leverandører, vil vi prioritere prosjekter som har sluttbruker (produsent) med som partner.
Innenfor dette temaet vil søknader innsendt i periode 1 få svar innen begynnelsen av oktober. Behandlingen av søknader innsendt i periode 2 og 3 er lik som for resten av utlysningen.
Tilgjengelig beløp, varighet og støtte
Vi har satt av om lag 40 millioner kroner til innovasjon i havbruksnæringen.
Prosjektene kan ha en varighet mellom 1 og 3 år og kan motta mellom 2 og 6 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontaktpersoner
Relevante planer
Midlene skal gå til FoU-baserte innovasjonsprosjekter som bidrar til økt verdiskaping for den maritime næringen. Innenfor bærekraftige rammer, er målet økt konkurranseevne, styrket omstillingsevne og forbedret samspill og kunnskapsoverføring mellom FoU-miljøene og næringen.
Vi åpner for prosjekter innenfor hele bredden av maritim virksomhet og offshoreoperasjoner:
- muligheter i havnæringene
- autonome og fjernstyrte fartøy
- digitalisering av maritim næring
- klima- og miljøvennlig maritim virksomhet / grønn skipsfart
- sikkerhet til havs
- nordområdene
For mer informasjon om prioriteringene, se porteføljeplanen under.
For å gjennomføre fullskala testing av forsøksteknologi på skip/anlegg i kommersiell drift, kan du søke om støtte til demonstrasjonsprosjekter der flere industriaktører samarbeider om å utstyre slike skip med nye teknologikonsepter for testing og videreutvikling. Støttegraden for slike demonstrasjonsprosjekter vil i utgangspunktet være begrenset til 25 prosent av prosjektkostnadene, da dette er FoU-aktivitet som klassifiseres som "Eksperimentell utvikling" i statsstøtteregelverket.
Innenfor dette temaet prioriterer vi søknader der forskningsoppgavene krever en samlet innsats fra flere ulike aktører for å nå målene, og der resultatene kommer til nytte for flere bedrifter i næringen. For prosjekter med få deltakende bedrifter, har vi større forventninger om høy kvalitet på "Forskning og innovasjon" eller vesentlig positive samfunnsmessige effekter.
Tilgjengelig beløp, varighet og støtte
Vi har satt av om lag 100 millioner kroner til maritime næringer.
Prosjektene kan ha en varighet mellom 2 og 4 år, og kan motta mellom 3 og 16 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontaktpersoner
Midlene skal gå til prosjekter som omfatter utvikling og utveksling av kompetanse og teknologi på tvers av havnæringene, dvs. maritim næring, havbruk, fiskeri, offshore olje, gass og fornybar energi, og nye havbaserte næringer.
For mer informasjon om prioriteringer for dette temaområdet, se porteføljeplanen under.
I søknaden må dere beskrive hva slags utvikling og/eller utveksling av kompetanse og/eller teknologi mellom havnæringene prosjektet vil bidra til. I søknaden må dere også beskrive hvilke havnæringer kompetansen eller teknologiutviklingen er relevant for.
Ved prioritering mellom søknader vil det i tillegg til relevansvurderingen av hver enkelt søknad, også legges vekt på kvalitetsvurdering og prioriteringer gitt for de andre temaene for havnæringene i denne utlysningen.
Vi forventer prosjektsamarbeid mellom aktører på tvers av ulike havnæringer. Vi oppfordrer dere spesielt til å inkludere sluttbrukere i dette samarbeidet.
Prosjekter til dette temaet må også ha relevans for minst ett annet tema, primært innenfor havnæringene, i denne utlysningen. Søknaden må derfor også møte kriteriene som er angitt for dette andre temaet.
Vi vil behandle søknader som er relevant for dette temaet fra midten av september 2021, med forventet svar på søknaden innen midten av desember.
Tilgjengelig beløp, varighet og støtte
Vi har satt av om lag 8 millioner kroner til havteknologi på tvers av havnæringene.
Prosjektene kan ha en varighet mellom 1 og 3 år. Midlene vil gå til å delfinansiere prosjekter som møter kravene til dette temaet. Resten av Forskningsrådets finansiering vil dekkes av annet tema, primært innenfor havnæringene, i denne utlysningen.
Kontaktpersoner
Relevante planer
Midlene skal gå til FoU-baserte innovasjonsprosjekter som skal øke kunnskapen om økosystemene i hav- og kystområdene og hvordan menneskelig aktivitet påvirker havmiljøet.
For mer informasjon om prioriteringer for dette temaet, se porteføljeplanen under.
Innenfor dette temaet prioriterer vi prosjekter som bidrar til utvikling av løsninger og teknologi, inkludert digitale løsninger, innenfor fiskerinæring, marin foredlingsindustri og bedrifter som bruker marine ressurser til energiformål eller andre nye marine produkter. Samarbeid mellom aktører på tvers av de havbaserte næringene, vil telle positivt i vurderingen av søknadene.
Vi behandler alle søknader som er relevant for dette temaområdet fra midten av september 2021, med forventet svar på søknaden innen midten av desember.
Tilgjengelig beløp, varighet og støtte
Vi har satt av om lag 20 millioner kroner til fiskeri og andre marine næringer inkludert foredling av fangstet sjømat.
Prosjektene kan ha en varighet mellom 1 og 3 år og motta mellom 2 og 6 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontaktpersoner
Relevante planer
Energi, transport og lavutslipp
Midlene skal gå til FoU-baserte innovasjonsprosjekter som bidrar til langsiktig og bærekraftig teknologiutvikling innenfor CO2-håndtering. Prosjektene må fremme norsk konkurransedyktig næringsliv og samtidig bidra til reduksjon av klimagassutslipp. Vi åpner for søknader innenfor hele temaet. Se programplanen under som går i dybden på prioriteringene.
Vi vil spesielt oppfordre til å søke dersom dere har prosjekter
- innenfor bærekraftig hydrogenproduksjon kombinert med CO2-håndtering
- som bidrar med resultater som er direkte anvendbare for gevinstrealiseringen av det norske Langskip-prosjektetfor CO2-håndtering.
Vi vil prioritere prosjekter som har en troverdig og ambisiøs plan for utvikling, industrialisering og skalering, og prosjekter med sterke konsortier.
Tilgjengelig beløp, varighet og støtte
Vi har satt av 20 millioner kroner til CO2-håndtering i denne utlysningen.
Prosjektene kan ha en varighet mellom 1 og 3 år og motta mellom 2 og 6 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontaktpersoner
Relevante planer
Midlene skal gå til prosjekter som vil bidra til langsiktig og bærekraftig utvikling av energisystemet, som fremmer norsk konkurransedyktig næringsliv og som bidrar til reduksjon av klimagassutslipp.
Vi ønsker oss prosjekter innenfor hele bredden av miljøvennlig energi slik det er definert i programplanen (se lenke under). Den omfatter:
- fornybar energi (blant annet sol, vind, bio og vannkraft)
- energisystem (energidistribusjon, kraftinfrastruktur og marked)
- effektiv bruk av energi i bygg og industri
- energibruk i transport (batterier, hydrogen og biodrivstoff)
- energipolitikk, økonomi og bærekraft
I tillegg har vi følgende satsinger i 2021, så det teller positivt om prosjektet er innenfor disse feltene:
- Kostnadseffektiv, sikker og bærekraftig produksjon og bruk av ren hydrogen (åpnes i eget vindu).
- Sektorovergripende teknologiutvikling knyttet til fornybar energi, for eksempel bruk av kompetanse fra olje og gass i utvikling av fornybare energiløsninger, i samarbeid med temaområde petroleum.
I 2021 vil vi prioritere prosjekter
- som omhandler hydrogen og/eller har samarbeidskonstellasjoner som har en reell sektorovergripende karakter
- innen andre temaområder; som svarer på prioriteringene i programplanen
- som har en troverdig og ambisiøs plan for utvikling, industrialisering og skalering
- med sterke konsortier
Tilgjengelig beløp, varighet og støtte
Vi forventer å tildele mellom 250 og 280 millioner kroner til innovasjonsprosjekter innenfor miljøvennlig energi og lavutslipp i 2021.
Prosjektene kan ha en varighet på 2 til 4 år, og motta mellom 3 og 20 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Gjennomsnittlig søkt støtte var 9,5 millioner kroner i 2020. For prosjekter som søker om mer enn 10 millioner kroner i støtte, vil det bli stilt ekstra krav til søkers gjennomføringsevne og vi vil i tillegg kreve en redegjørelse for egenfinansieringen.
Kontaktpersoner
Generelle forespørsler
Vind/vannkraft
Energibruk i bygg og industri
Energibruk i transport/batterier/hydrogen
Energibruk i transport/biodrivstoff/biogass
Kraftnett/energisystemet/digitalisering
Bioenergi, biodrivstoff og geotermisk energi
Solenergi
Energipolitikk, økonomi og bærekraft
Petroleum
Midlene skal gå til prosjekter som omfatter forskning på problemstillinger knyttet til petroleumsvirksomheten i åpne områder på norsk kontinentalsokkel. For problemstillinger knyttet til sikkerhet i norsk petroleumsindustri, er også landanleggene relevant.
Midlene skal gå til FoU-baserte innovasjonsprosjekter innenfor alle temaene i porteføljeplanen:
- Reduksjon av klimagasser, energieffektivisering og miljø
- Undergrunnsforståelse
- Boring, komplettering, intervensjon og permanent avstengning av brønner (P&A)
- Produksjon, prosessering og transport
- Storulykker og arbeidsmiljø
Mål og prioriteringer for Petroleum er omtalt i porteføljeplanen lenket under. Vi vil særlig prioritere prosjekter innenfor:
Energieffektivisering og reduksjon av klimagassutslipp på norsk sokkel
Vi vil prioritere å sette av minimum 35 millioner kroner til prosjekter som er rettet mot energieffektivisering og reduksjon av klimagassutslipp knyttet til petroleumsvirksomheten på norsk sokkel. Prioriteringen gjelder på tvers av utlysningene Innovasjonsprosjekt i næringslivet (denne utlysningen), Demonstrasjonsprosjekt i næringslivet og Kompetansebyggende prosjekt for næringslivet i 2021.
Eksempler på forsknings- og teknologibehov innenfor dette temaet er
- varme- og kraftproduksjon med høyere virkningsgrad og lavere klimagassutslipp enn dagens løsninger
- offshore energisystem og -ledelse
- samfunnsøkonomisk forskning, nye konsepter, idéer og teknologi som kan belyse eller muliggjøre integrerte energisystemer som fremmer lavutslipp, inkl. løsninger som omfatter nye verdikjeder midtstrøms
Som søker må du redegjøre for hva du ser for seg av totale utslippsreduksjoner for teknologien(e) som prosjektet retter seg mot å utvikle. Tidsperspektivet og rammebetingelsene for implementering av kunnskapen/teknologien, må også beskrives i søknaden og sees i sammenheng med bransjens nye klimamål for 2030 og 2050.
Sektorovergripende samarbeid mellom fornybar energi og petroleum
Fornybar energiteknologi er i rask utvikling, men for flere teknologier kan det være krevende å få markedstilgang og å finne konkrete anvendelsesområder som gjør teknologiene kommersielle. Samtidig har petroleumssektoren et stort behov for nye teknologiløsninger som raskt gir kutt i klimagassutslippene offshore. Tverrsektorielt samarbeid i FoU-fasen, kan gi akselerert utvikling mot konkrete anvendelser og nye markeder. Eksempler på forsknings- og teknologibehov er:
- reduksjon av klimagassutslipp fra offshore olje- og gassvirksomhet ved hjelp av integrert fornybar energiteknologi
- sikker produksjon av hydrogen og hydrogenbaserte løsninger med lavt karbonfotavtrykk fra naturgass
Vi vil prioritere prosjekter med samarbeidskonstellasjoner som har en reell sektorovergripende karakter.
Satsingen på hydrogen er del av en større satsing på dette feltet i Forskningsrådet. Les mer om hydrogensatsingen, med oversikt over alle aktuelle utlysninger (åpnes i eget vindu).
Tilgjengelig beløp, varighet og støtte
Vi har satt av 70 millioner kroner til petroleum for 2021.
Prosjektene kan ha en varighet på 2 til 4 år, og kan motta mellom 3 og 16 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontaktpersoner
Reduksjon av klimagasser, energieffektivisering og miljø
Undergrunnforståelse
Boring, komplettering og intervensjon og P&A
Produksjon, prosessering og transport
Storulykker og arbeidsmiljø
Sektorovergripende samarbeid
Relevante planer
Industri og tjenestenæringer
Midlene skal gå til FoU-baserte innovasjonsprosjekter innenfor bredden av norsk næringsliv. Prosjektene skal være forankret i bedriftenes egne strategier og utfordringer.
Støtten skal bidra til økt verdiskaping gjennom oppbygging av nytt, kunnskapsbasert næringsliv eller fornyelse og omstilling av etablert næringsliv. Vi ønsker prosjekter fra alle sektorer, fag- og teknologiområder som ikke dekkes av de andre temaene i utlysningen.
Vi vil prioritere prosjekter med et stort potensial for bærekraftig verdiskaping i Norge, i tråd med FNs bærekraftmål, og spesielt prosjekter med positivt bidrag til miljømessig bærekraft, for eksempel innenfor sirkulær økonomi, bærekraftig produksjon og forbruk eller nye forretningsmodeller.
Det vil telle positivt at prosjekter planlegger for deling og spredning av kunnskap slik at resultatene fra prosjektet kan komme flere bedrifter og miljøer i Norge til gode. Det kan gjøres gjennom at prosjekter har et bredt samarbeid, for eksempel mellom aktører langs en verdikjede eller på tvers av sektorer og temaer/fag eller gjennom planlagt faglig publisering, formidling til relevante brukergrupper eller næringsklynger. Den utløsende effekten støtten vil ha for gjennomføring av prosjektet, samarbeidskonstellasjon og spredning av resultater, anser vi også som viktig.
Vi ønsker å oppnå en balansert portefølje av støttede prosjekter i hele bredden av industri- og tjenesteområder, også på tvers av bransjer, sektorer, fagområder, og langs verdikjeder. Videre ønsker vi å få med bedrifter som ikke tidligere har mottatt støtte til innovasjonsprosjekter enten som søkere eller bedriftspartnere og næringsområder eller regioner som er svakt representert i porteføljen.
Tilgjengelig beløp, varighet og støtte
Vi har satt av 580 millioner kroner til bærekraftig verdiskaping i norsk næringsliv.
Prosjektene kan ha en varighet på 2 til 4 år og motta mellom 3 og 16 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontaktpersoner
Bygg, anlegg og eiendom
Finans og bank, Media og kultur, Reiseliv, Varehandel, Annen tjenesteyting
Helsenæringen
IKT-næringen
Vareproduserende industri
Prosess- og foredlingsindustri
Relevante planer
Muliggjørende teknologier
Midlene skal gå til FoU-baserte innovasjonsprosjekter for kunnskap- og teknologiutvikling innenfor nanoteknologi, mikroteknologi og avanserte materialer.
Porteføljeplanen for muliggjørende teknologier er i utgangspunktet temanøytral, men vi ønsker likevel å prioritere prosjekter innenfor:
- Medisin og helse
- Bioøkonomi
- Miljøvennlig energi og lavutslipp
- Bærekraft, miljø og klima
I søknaden må dere inkludere egne refleksjoner og relevante tiltak som bidrar til at forskningen som planlegges gjennomført, er i tråd med forventinger om ansvarlig forskning og innovasjon (RRI).
Du finner utdypende informasjon om prioriteringer og RRI i porteføljeplanen og i vedlegget "RRI-rammeverk".
Tilgjengelig beløp, varighet og støtte
Vi har satt av om lag 50 millioner kroner til nanoteknologi, mikroteknologi og avanserte materialer.
Prosjektene kan ha en varighet på 2 til 4 år, og motta mellom 3 og 16 mill. kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontaktpersoner
Relevante planer
Vi ønsker samfunnsansvarlige innovasjonsprosjekter som bygger nye teknologikonsepter på tvers av de muliggjørende teknologiene. Muliggjørende teknologier kan for eksempel være bioteknologi, IKT og nanoteknologi.
Prosjektene skal være nyskapende og rettet mot å oppnå radikale innovasjoner. Prosjektene kan gjerne ha høy risiko for ikke å lykkes med sine mål dersom potensialet for samfunnsnytte og verdiskaping er høyt (high risk - high gain).
I søknaden må dere inkludere egne refleksjoner og omtale av relevante tiltak som bidrar til at forskningen og bruken som planlegges gjennomført, er i tråd med forventninger om ansvarlig forskning og innovasjon (RRI). Dere finner utdypende informasjon om prioriteringer og RRI i Porteføljeplan for muliggjørende teknologier og i vedlegget "RRI-rammeverk".
Tilgjengelig beløp, varighet og støtte
Vi har satt av om lag 50 millioner kroner til teknologikonvergens. Prosjektene kan ha en varighet på 2 til 4 år og motta mellom 3 og 16 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontaktpersoner
Relevante planer
Landbasert mat, miljø og bioressurser
Midlene skal gå til prosjekter som omfatter forskningsbaserte innovasjoner for produksjon, verdikjeder og forbruk av landbasert mat og næringsmidler, skog og trebruk og andre landbaserte bioressurser.
Næringslivet, inkludert de biobaserte næringer på land, har en nøkkelrolle i arbeidet med å realisere en bærekraftig framtid slik det er målsatt gjennom de globale bærekraftsmålene og gjennom ambisjoner om en grønn omstilling av Norge.
Hvis vi skal lykkes med å begrense global oppvarming, bevare naturmangfoldet, redusere avfall og forurensing og sikre god matforsyning, trenger vi å tenke nytt om produksjon, verdikjeder og forbruk. Eksisterende løsninger, teknologier og verdikjeder må utfordres, omstilles og forbedres. Det er samtidig behov for helt nye innovasjoner og teknologier, både som grunnlag for nytt næringsliv i Norge og/eller som kan skaleres opp i et internasjonalt marked. Vi ønsker å støtte bedrifter som går i front for å realisere det grønne skiftet og en bærekraftig framtid.
I relevansvurderingen av søknaden vil vi vektlegge i hvilken grad:
- dere i prosjektet redegjør for hvordan det skal bidra til grønn omstilling, og til å nå ett eller flere av de globale bærekraftsmålene
- dere i prosjektet viser at det ikke forringer andre viktige ambisjoner knyttet til bærekraft, som:
- reduksjon av klimagasser og klimatilpasninger
- ivaretakelse av sunne økosystemer og biomangfold
- redusert forurensing
- overgang til en sirkulær økonomi
For mer utfyllende informasjon om prioriteringer for dette temaet, se porteføljeplanen under.
Vi ber om at du legger inn at du søker om midler til dette temaet under punkt 15 "utlysningsspesifikke tilleggsopplysninger" i Mal for prosjektbeskrivelse som du kan laste ned nederst i utlysningen.
Tilgjengelig beløp, varighet og støtte
Vi har satt av om lag 80 millioner kroner til landbasert mat, miljø og bioressurser.
Prosjektene kan ha en varighet mellom 2 og 4 år, og kan motta mellom 3 til 16 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontaktpersoner
Relevante planer
Midlene skal gå til prosjekter som bidrar til økt verdiskaping, lønnsomhet og bærekraft i hele landbrukets verdikjede. I tråd med FNs bærekraftsmål omfatter bærekraftig matproduksjon både økonomiske og sosiale forhold, og miljø- og klimahensyn.
Forskningen skal bidra til å nå de landbrukspolitiske målene, og prosjektene bør være knyttet opp mot ett eller flere av de fire overordnede målene i landbrukspolitikken, jf. Meld. St. 11 (2016–2017) og Prop. 1 S (2020–2021). I søknadene må dere vise til eksisterende utfordringer, problemstillinger og kunnskapshull. Dere må vise til hvordan prosjektet konkret vil svare på dette, og hvordan de vil medvirke til at målene nås.
Matsikkerhet og beredskap
Hovedmålene er å sikre forbrukerne trygg mat og å styrke matvareberedskapen. Problemstillinger rundt dette har fått ny aktualitet med Covid-19-pandemien.
Gjennom satsing på avl, forskning og utdanning, skal vi øke utnyttelsen av de biologiske ressursene. God dyre- og plantehelse, god dyrevelferd og høy kvalitet i videreforedlingen, er grunnlaget for nok og trygg mat og drikke.
Særlig relevant er prosjekter innenfor:
- norsk landbruks forsyningsevne i krisesituasjoner
- økt produksjon og utnyttelse av norske fôrressurser
- forhold som påvirker matjordas produksjonsevne (jordhelse)
- antiresistensstrategier mot planteskadegjørere i jord- og hagebruk og mot sykdomsfremmende organismer i husdyrholdet
- bærekraftige materialer og emballeringsteknologi for riktig holdbarhet og redusert matsvinn
- overføring av helseskadelige forbindelser til mat- og fôrvekster gjennom jord, luft og vann
- risiko for norsk plante- og dyrehelse knyttet til internasjonal handel
Landbruk i hele landet
Landbruk i hele landet kan oppnås ved å legge til rette for et mangfoldig landbruk med en variert bruksstruktur og geografisk produksjonsdeling som gir muligheter for arbeidsplasser og bosetting. Tiltak for økt bruk av jord- og beiteressursene og tiltak som sørger for rekruttering både til jordbruket og til mat- og drikkeindustrien i hele landet, kan bidra til dette. Særlig relevant er prosjekter som forsker for:
- økt beitebruk i utmarka
- mer kunnskap som kan bidra til å styrke utdanningstilbudet og øke rekrutteringa til landbruket og matindustrien
- økt bærekraft i norsk landbruk og matproduksjon knyttet til arbeidskraft og/eller menneskelige ressurser
- mer kunnskap om muligheten for å nå de landbrukspolitiske målene gjennom effektiv innretning av markedsordningene og landbrukspolitiske virkemidler rettet mot landbrukets verdikjede, dette inkluderer både produksjon, marked, miljø og klima
Økt verdiskaping
Landbrukspolitikken skal legge til rette for lønnsomme og bærekraftige verdikjeder i landbruk og matindustri, inkludert bondens inntektsmuligheter og evne til å investere i gården, og bidra til en effektiv og lønnsom utnytting av gårdens samlede ressurser. Markedsbaserte produksjonsmuligheter må utnyttes, og verdikjeden for mat må være kostnadseffektiv og konkurransedyktig. Norge må videreutvikles som matnasjon.
Særlig relevant er prosjekter innenfor:
- utvikling av kunnskap og metoder for økt utnyttelse av restråstoffer i verdikjeden for mat og drikke til utvikling av nye og lønnsomme produkter
- kartlegging av muligheter for økt norsk matproduksjon og konkurransedyktighet for de landbruksbaserte mat- og drikkenæringene i et marked som er i endring
- kartlegging av innovasjonspotensialet i og på tvers av verdikjeder
- utvikling av ny teknologi og nye metoder som bidrar til effektivisering i alle ledd i verdikjeden, slik som for eksempel automatisering, robotisering, informasjonsteknologi og sensorteknologi
- videreutvikling av metoder og samarbeidsløsninger for innsamling, analyse og bruk av store datamengder
- økt kunnskap om forbrukertrender, kosthold, helse og ernæring
Bærekraftig landbruk med reduserte klimagassutslipp
Et bærekraftig landbruk innebærer bærekraftig bruk og vern av landbrukets areal- og ressursgrunnlag. Kulturlandskapet og naturmangfoldet må ivaretas, og forurensingen og klimagassutslippet fra landbruket må reduseres. Vi må i tillegg øke CO2-opptaket og gjennomføre gode klimatilpasninger.
Særlig relevant er prosjekter innenfor:
- ny kunnskap og metoder som bidrar til reduserte klimagassutslipp og økt karbonbinding i landbrukets verdikjeder – fra primærleddet til forbrukeren
- ny kunnskap om klimatilpasset produksjon og tilpasningsstrategier
- bedre kunnskapsgrunnlag om ulike produksjoners klimapåvirkning
- kartlegging av, og løsninger på, miljøutfordringer som følge av jordbrukets påvirkning på økosystem, vannmiljø og naturmangfold
- økologisk produksjon
Hvilke prioriteringer gjør vi når vi velger hvem som skal få støtte?
Styrene for FFL/JA prioriterer søknader ut fra kvalitet, relevans til utlysningen og nytteverdi for landbruks- og matnæringa. I tillegg prioriteres søknadene ut fra næringens FoU-behov, pågående forskning og bransjefordeling. Bakgrunnen for dette er at forskningsprosjektene finansieres av næringen selv ved innbetaling av forskningsavgift på landbruksprodukter og overføringer over jordbruksavtalen. Bidraget fra de ulike bransjene skal derfor gjenspeiles i prosjektporteføljen.
Forskningen skal være tilpasset norske forhold og prosjekter med tverrfaglig samarbeid vurderes positivt. Styrene legger vekt på at resultatene fra forskningen skal komme næringen til nytte så raskt som mulig. Nyskapende og brukervennlige formidlingstiltak vurderes positivt. Samarbeid mellom aktører fra havbruksnæringen og landbruket vil kunne telle positivt der det er aktuelt. Det er likevel et krav at næringsaktører fra den jordbruksbaserte verdikjeden er betydelig involvert i prosjektet.
Det kan komme tillegg i denne temateksten i begynnelsen av juni som følge av føringer fra årets jordbruksoppgjør. Søknader som blir sendt inn innen midten av september 2021 med relevans til FFL/JA sin del av utlysningen, vil bli behandlet av styrene for FFL/JA i desember.
Vi ber om at du oppgir at det søkes om midler fra FFL/JA under punkt 15 "Utlysningsspesifikke tilleggsopplysninger" i prosjektbeskrivelsen.
For mer utfyllende informasjon, se nettsiden lenket under.
Tilgjengelig beløp og varighet
Vi har satt av om lag 50 millioner kroner til forskning på jordbruk og matindustri (FFL/JA).
Prosjektene kan ha en varighet på 2 til 4 år, og kan motta mellom 3 og 16 millioner kroner i støtte.
Relevante planer
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
Søknaden skal opprettes og sendes inn via Mitt nettsted. Søknaden og alle vedlegg skal skrives på norsk eller engelsk. Dette er en løpende utlysning og en søknad kan kun sendes inn én gang (i motsetning til utlysninger med faste søknadsfrister der søknad kan sendes inn mange ganger fram til fristen).
- Alle vedlegg skal være i PDF-format og lastes opp som vedlegg i søknadsskjema. Du finner alle søknadsmalene nederst i utlysningen.
- Prosjektbeskrivelsen skal følge en fast mal og alle punktene må besvares.
- I søknadsskjemaet må du informere om samme søknad eller nært tilgrensede søknader er sendt til andre utlysninger i Forskningsrådet.
- Alle prosjektkostnader skal budsjetteres etter Forskningsrådets retningslinjer for budsjettering.
Obligatoriske vedlegg
- Prosjektbeskrivelse på maksimalt 10 sider. Bruk standard mal. Merk at det er en ny mal for 2021.
- Partneropplysninger for prosjektansvarlig og for hver av samarbeidspartnerne. Bruk standard mal. Merk at det er ny mal for 2021.
- CV for prosjektleder og andre sentrale prosjektmedarbeidere (for eksempel ansvarlige for prosjektets arbeidspakker). Bruk standard mal. Det kan sendes inn maksimalt 5 CV-er per søknad.
Alle krav i utlysningen må være oppfylt. Søknader som ikke oppfyller kravene til utforming eller krav til prosjektansvarlig og krav til samarbeid og roller i prosjektet, vil ikke bli behandlet. Søknaden må ligge innenfor de rammene som står under hvert tema når det gjelder beløp og varighet.
Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider som det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Det er ikke teknisk validering på innholdet i vedleggene du laster opp, så pass på å laste opp korrekt fil på riktig vedleggtype.
Vurderingskriterier
Vi vurderer søknadene etter disse kriteriene:
Forskning og innovasjon | IP-Næringsliv
• I hvilken grad representerer innovasjonen noe nytt?
• I hvilken grad retter innovasjonen seg mot tydelige behov eller nye markedsmuligheter for prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere i prosjektet?
• I hvilken grad bygger prosjektet på relevant og oppdatert kunnskap?
• I hvilken grad benytter prosjektet relevante og anerkjente FoU-metoder?
• I hvilken grad er FoU-aktivitetene nødvendige for å lykkes med innovasjonen?
Virkninger og effekter | IP-Næringsliv
• I hvilken grad vil prosjektet ha potensial for bærekraftig verdiskaping i Norge med betydelige bedriftsøkonomiske gevinster for prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere?
• I hvilken grad kan prosjektet gi positive eksterne effekter, for eksempel
– i form av kunnskapsspredning gjennom nettverk og publisering
– ved at resultater kan utnyttes i annet næringsliv, offentlig sektor eller samfunnet generelt
– ved at innovasjonen kan bidra til FNs bærekraftmål eller til å løse andre viktige samfunnsutfordringer?
• I hvilken grad er de potensielle virkningene og effektene av prosjektet tydelig formulert og godt sannsynliggjort?
Gjennomføring | IP-Næringsliv
• I hvilken grad har FoU-prosjektplanen solide og gjennomarbeidede mål, arbeidspakker, milepæler, ressursinnsats og relevante risikovurderinger?
• I hvilken grad vil prosjektet ha tilgang til nødvendig FoU-kompetanse og tilstrekkelig kapasitet til å gjennomføre FoU-oppgavene?
• I hvilken grad fremtrer prosjektet som strategisk forankret hos prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere og med en egnet prosjektorganisering?
• I hvilken grad har prosjektleder egnet kompetanse og erfaring for å lede et FoU- prosjekt rettet mot innovasjon og bærekraftig verdiskaping for bedrifter?
• I hvilken grad er planen for implementering av FoU-resultatene og realisering av gevinster relevant og dekkende, for eksempel når det gjelder spørsmål som:
– håndtering av IPR
– vurderinger av konkurranseforhold og markedsrisiko
– behov og planer for investeringer
– behov og planer for partnerskap for kommersialisering eller industrialisering
– behov for utvikling av forretningsmodeller?
Relevans for utlysningen | IP-Næringsliv
• I hvilken grad oppfyller bedriftene i prosjektet utlysningens krav og forventninger til prosjektansvarlig og samarbeidspartnere?
• I hvilken grad er utlysningens betingelser knyttet til samarbeid og rolleavklaring oppfylt?
• I hvilken grad kan støtte fra Forskningsrådet forventes å utløse økt FoU-satsing hos prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere i prosjektet og tilføre prosjektet merverdi utover den finansielle støtten?
• I hvilken grad samsvarer prosjektet med tematiske eller budsjettmessige føringer i utlysningen, der dette er relevant ut fra prosjektets innhold?
Behandlingsprosedyre
Søknaden, med alle obligatoriske vedlegg, vil bli gjort tilgjengelig digitalt i en nettportal for fagpersoner som skal vurdere kriteriene "forskning og innovasjon", "virkninger og effekter" og "gjennomføring". Hver søknad vurderes av et fagpanel som vanligvis består av tre fagpersoner. Fagpanelet leverer en omforent vurdering av søknaden for hvert av disse tre kriteriene.
Dersom fagpanelet har bedømt samtlige kriterier til karakter 4 eller høyere i en skala med 7 som høyeste karakter, vil søknaden også bli vurdert ut fra kriteriet "relevans for utlysningen" av saksbehandlere i Forskningsrådet. Resultatet av vurderingen av de fire ovennevnte kriteriene oppsummeres i en hovedkarakter som et samlet uttrykk for søknadens kvalitet.
Administrasjonen fremlegger så søknadene og karaktersettingen for vedtak i relevante porteføljestyrer i Forskningsrådet. Porteføljestyrene vil legge vekt på å oppnå en balansert portefølje av prosjekter innenfor sine ansvarsområder – også sett i lys av pågående prosjekter og eventuelle søknader til andre utlysninger. Disse vurderingene vil være basert på budsjettrammer, utlysningsteksten og dokumenter det er henvist til i beskrivelsen av temaene i denne utlysningen. Du kan se hvilke prosjekter som pågår i prosjektbanken.no.
Porteføljestyret vil også legge Forskningsrådets generelle policy for tildeling av midler til grunn, inkludert:
- prioritering av prosjekter ut fra effekt på bærekraft og miljø blant søknader med lik kvalitetsvurdering
- prioritering av prosjekter med kvinnelige prosjektleder blant søknader med lik kvalitetsvurdering
- forskningsetiske krav
Forventet svar på søknaden
Vi har løpende mottak av søknader gjennom året. Når søknaden din er klar, kan du sende den inn. Når du får svar vil avhenge blant annet av antall innkomne søknader til de ulike temaene, og våre interne søknadsbehandlingsrutiner. I 2021 vil vi i utgangspunktet ha tre perioder der vi mottar og behandler søknadene:
- Periode 1: Søknader innsendt fra 4. januar til midten av april, med svar mellom midten av mai og slutten av juni.
- Periode 2: Søknader innsendt mellom midten av april til midten av september, med svar mellom slutten av oktober og midten av desember.
Enkelte temaer vil kun behandle søknader i periode 2, og dette er opplyst under de respektive temaene det gjelder. Vi tar forbehold om at enkelte temaer vil bevilge alle tilgjengelige midler i løpet av periode 1 eller 2. Vi vil i så tilfelle legge ut en offisiell melding om dette øverst i utlysningen. Søknader som kommer inn til temaer som ikke har tilgjengelige midler, vil bli avslått. Disse kan eventuelt sendes inn på nytt når eventuelt nye midler blir tilgjengelig igjen.
Et prosjekt kan ikke starte før dere har fått beskjed om bevilgning, og seneste oppstart er innen fire måneder etter beskjed om bevilgning.
Legg merke til at det for periodene angitt over, ikke er absolutte datoer med tidspunkter (“søknadsfrister”) for innlevering av søknader. Det vil si at en søknad som sendes inn innen torsdag 15. april, vil være innsendt under periode 1, og vil som regel behandles under denne perioden. Søker vil da mest sannsynlig få svar senest i slutten av juni. Også en søknad som eksempelvis sendes inn et par dager etter 15. april, kan komme inn under periode 1 og behandles i denne perioden, men vi kan ikke garantere at den vil behandles som del av denne perioden. Dersom du sender inn søknaden din tidlig i en av de angitte periodene over, så kan du får svar tidligere.
Ta kontakt med fagrådgiverne tilknyttet de respektive temaene for nærmere informasjon om søknadsmottak og søknadsbehandling i periodene, og om tilgjengelig beløp for prosjektbevilgninger.
Dersom du sender inn en avslått søknad på nytt, uten vesentlige endringer i prosjektet og prosjektsøknaden, vil den beholde den opprinnelige faglige vurderingen for behandlingen i porteføljestyret. Om du sender inn en avslått søknad på nytt, men med vesentlige endringer i prosjektet og prosjektsøknad, kan denne søknaden bli vurdert av et fagpanel som består helt eller delvis av de samme fagekspertene som vurderte den tidligere versjonen av søknaden. Dersom du sender inn søknad på nytt etter avslag, må du redegjøre for endringene og hvor vesentlige de er i prosjektbeskrivelsens del 4, punkt 15.
Om søknadsresultatene
Disse søknadsresultatene gjelder for periode 2 i IPN 2021 innenfor temaområdene Bia (Industri og tjenestenæringer), Energi, transport og lavutslipp, Teknologikonvergens, Hav, Petroleum og Landbasert mat, miljø og bioressurser.
- Søkt beløp
- Kr 2 580 426 000
- Innstilt til bevilgning
- Kr 731 392 000
- Mottatte søknader
- 250
- Innvilgede søknader
- 74
Prosjektnr. | Organisasjon | Prosjekttittel | Tema | Søkt beløp | Publisert |
---|---|---|---|---|---|
332110 | ELKEM ASA TECHNOLOGY KRISTIANSAND | H2Si - Silicon Production from Quartz and Hydrogen | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332308 | ENERIN AS | Rask innfrysing av fisk ved ultralave temperaturer, med lavt energiforbruk, ved bruk av ny kuldeteknologi | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332081 | BEYONDER AS | Upscaling of Super Activated Carbone (SAC) from laboratory scale (500 g/batch) to prototype scale (5-10 kg/batch) | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332227 | YARA INTERNATIONAL ASA AVD PORSGRUNN | Highly efficient combined production of green hydrogen and chemicals | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332357 | HYDROGEN MEM-TECH AS | PALLAMONIA | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332277 | TioTech AS | Titania Anodes for Sustainable, High-Power Batteries | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332287 | Cenate AS | COULOMBUS: Silisiumanoder med høy Coulombisk effektivitet for neste generasjon Li-ion-batterier | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332279 | NEL ASA | Optimization of Nickel usage for corrosion protection and efficiency gains in high performance hydrogen producing electrolyzers. | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332080 | HYPERTHERMICS AS | New hyperthermophilic organisms to increase biogas production | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332178 | HYSTAR AS | Autostack – Optimised and automated Norwegian production of low cost, high efficiency PEM electrolysers | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332136 | YARA MARINE TECHNOLOGIES AS | AMmoniA Zero Emission abateMENT (AMAZEMENT) | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332314 | NEL ASA | H2ACCELERATE - Fast-tracking advanced PEM electrolysis materials and monitoring | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332323 | AGDER ENERGI NETT AS | Simuleringstjeneste for elektrifisering - DataArena | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332325 | NEXANS NORWAY AS HOVEDKONTOR | Connect- Floating Offshore Wind | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332354 | REN AS | Risikobasert fornyelsesplanlegging av kraftledninger | N/A | N/A | 07.12.2021 |
331676 | STATKRAFT ENERGI AS | Innovative monitoring and modelling of loads and damage processes on embankment dams | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332261 | REC Solar Norway AS | Recycled kerf for mono silicon feedstock | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332149 | REELWELL AS | Geothermal Energy - Horizontal Closed Loop System | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332198 | OVER EASY SOLAR AS | Vertical.Solar by Over Easy: Overcoming challenges for vertically mounted bifacial solar panels in different climatic conditions | N/A | N/A | 07.12.2021 |
331908 | Hyper Energy | IPN2022_RotoReformer. Compact, rotating reformer converting natural gas and water to hydrogen and liquid CO2 | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332165 | Nemo Maritime AS | Intervallbasert injeksjon av store mengder CO2 | N/A | N/A | 07.12.2021 |
332391 | DOSCON AS | Hybrid Sensors for Safe Drinking Water | N/A | N/A | 09.12.2021 |
332280 | Nordovo Biosciences AS | Automated Production of Tissue-Engineered Vein Grafts | N/A | N/A | 09.12.2021 |
332148 | CORTICALIS AS | New, ultra-efficient, non-antibiotic gel for clinical decontaminations of ailing bone anchored implants | N/A | N/A | 09.12.2021 |
331591 | PACERTOOL AS | Precision medicine at the heart of heart failure therapy | N/A | N/A | 09.12.2021 |
332366 | CRAYONANO AS | UVC LEDs based on nanowires-on-graphene | N/A | N/A | 09.12.2021 |
332265 | NORBAIT AS | Norbait Crustacean | N/A | N/A | 09.12.2021 |
332286 | TAU TECH AS | PresiSkjell - Bærekraftig presisjonsfiske av haneskjell | N/A | N/A | 09.12.2021 |
327148 | UNDER RESTAURANT AS | Konsept for levendelagring av flere arter | N/A | N/A | 09.12.2021 |
327771 | FORSØLJENTA AS | Verdiskaping av små kongekrabbe gjennom målrettet fangst, levendelagring og oppfôring i merder i sjø | N/A | N/A | 09.12.2021 |
332161 | EWOS AS | OmegaTrout – Optimizing the use of omega-3 for the production of robust rainbow trout | N/A | N/A | 09.12.2021 |
332349 | MOWI GENETICS AS | Economic impact of genomic selection on reducing treatments for sea lice infestation in Atlantic salmon aquaculture | N/A | N/A | 09.12.2021 |
332312 | BENCHMARK ANIMAL HEALTH NORWAY AS | Novel vaccines against tenacibaculosis and mouth rot. | N/A | N/A | 09.12.2021 |
332298 | KRISTIAN GERHARD JEBSEN SKIPSREDERI AS | Route optimization integrating low-carbon technologies | N/A | N/A | 09.12.2021 |
332369 | ARCTIC COATING AS | GREEn Norwegian LubricANt proDuction | N/A | N/A | 09.12.2021 |
332374 | WILHELMSEN SHIPS SERVICE AS | Disrupting and Adding Value to maritime supply chains by using Additively Manufactured Spare parts | N/A | N/A | 09.12.2021 |
330474 | ELECTRICAL SUBSEA & DRILLING AS | Open Water Drilling – Well & System, modelling and analysis | N/A | N/A | 10.12.2021 |
332335 | ZEG POWER AS | System & tech. development enabling large-scale clean hydrogen and power prod. by the ZEG ICC™ technology, including offshore applications | N/A | N/A | 10.12.2021 |
332086 | DYNAMIC WELL SOLUTIONS AS | Dynavac Separator – A sustainable and responsible system to handle offshore drilling waste | N/A | N/A | 10.12.2021 |
332271 | ANIMALIA AS | EyeAM! - Digital transformation of meat inspection | N/A | N/A | 10.12.2021 |
332151 | GRAMINOR AS | How high can we get? High-yielding and winter hardy perennial ryegrass cultivars for higher latitudes | N/A | N/A | 10.12.2021 |
332249 | ENERGONX AS | Energon Arktiske Feltrasjoner - et innovativt og bærekraftig næringsprodukt tilpasset militære og sivile marked. | N/A | N/A | 10.12.2021 |
332444 | NORTURA SA | First generation of animal derived hydrolysates meeting sensory conditions and consumers’ demand | N/A | N/A | 10.12.2021 |
332390 | AGROSENSE AS | FILIMA – The smart farmers' solution for more sustainable and effective Field Lifecycle Management | N/A | N/A | 10.12.2021 |
332304 | BAMA GRUPPEN AS | Vekst-i-vekst – Bærekraftig vekst i norsk veksthusproduksjon | N/A | N/A | 10.12.2021 |
332130 | NORSVIN R&D AS | Breeding for better cardiovascular and respiratory function of pigs - “A heart for pigs” | N/A | N/A | 10.12.2021 |
332243 | FLOWFOOD AS | Novel production method for boosting texture and binding of Nordic plant-based meat [PlantBoost] | N/A | N/A | 10.12.2021 |
332248 | GREENCAP SOLUTIONS AS | Energieffektivisering av fangst og utnyttelse av grønn CO2 | N/A | N/A | 10.12.2021 |
331662 | NORGES BIRØKTERLAG | Bærekraftig birøkt og bevaring av ville pollinerende insekter | N/A | N/A | 10.12.2021 |
332310 | RANHEIM PAPER & BOARD AS | EcosatX - Innovativt produkt for eksteriørlaminat basert på resirkulerte råvarer | N/A | N/A | 10.12.2021 |
328147 | GLENCORE NIKKELVERK AS | Hyperspektral imaging for produkt- og prosesskontroll av basemetall-elektrolyse | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332139 | MNEMONIC AS | Delautomatisering av digital risikostyring | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332144 | NOAH AS | Askepott - Utnyttelse av verdiskapingspotensialet i flyveaske og avfallssyre | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332152 | NORNER AS | HULK - The Ultrastrong Green PE Fiber | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332166 | SOLGT.NO AS | Decision support system for professional real-estate price estimation | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332168 | QUANTAFUEL ASA | Chemical Recycling of Plastic Wastes | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332188 | REQ CAPITAL AS | REQ Cultural Index Model | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332230 | PRE DIAGNOSTICS AS | New blood test for diagnosing early stage Parkinson's Disease | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332239 | WENAAS WORKWEAR AS | Lighten the load by optimized occupational footwear | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332241 | AKER SOLUTIONS AS | Mot fremtidens bærekraftige betongkonstruksjoner i marine miljøer | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332266 | MOBAI AS | SALT - Secure privacy preserving Authentication using faciaL biometrics to proTect your identity | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332268 | ASAP-NORWAY AS | SmartLaken for tilstandsovervåkning av pasienter | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332270 | ØSTLANDSKE LETTMETALL AS | Resirkulert aluminium for Marine Applikasjoner | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332273 | SMARTFISH AS | Remune™-Complete - Nytt fullverdig næringsmiddel til spesielle medisinske formål til pasienter med kreft kakeksi | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332274 | KRISTIANSAND DYREPARK AS | AIM: AI-drevet Multiformatunivers | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332299 | THEFACTORY AS | An AI Tool to Assess, Track, and Predict Early-Stage Startup Impact | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332316 | FOODBACK AS | LAUNCH: Data-driven insights to boost the success rate and lifetime of retail food and beverage products | N/A | N/A | 15.12.20.21 |
332319 | DIPS AS | UNITY - pasientens digitale veiviser | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332336 | SKIPLUKKERN AS | SKidx: Plattform for klassifisering og karakterisering av skiegenskaper til langrennsski | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332371 | AIDEE HEALTH AS | (IPN) Hypersension 2.0 | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332411 | Targovax ASA | Development of targeted therapies for mutant RAS cancers | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332416 | ALGIPHARMA AS | Targeting Alginates to Resistant and Recurrent Infections: Generating Eradication Therapies (TARRGET) | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332449 | AS B'ZEOS | AlgiPack: Alginate-based films for packaging | N/A | N/A | 15.12.2021 |
332455 | SERAM COATINGS AS | A new pilot reactor for producing metal bound SiC microparticles for the thermal spray market | N/A | N/A | 15.12.2021 |
Meldinger ved utskriftstidspunkt 30. november 2023, 17:53 CET