Banebrytende forskning (FRIPRO)
FRIPRO er en åpen, nasjonal konkurransearena innenfor alle fag. FRIPRO finansierer grunnleggende, fremragende forskning, hvor prosjektideene kommer fra forskerne selv.
Viktige datoer knyttet til utlysning og søknadsbehandling
6. januar 2022
Webinar om utlysninger 2022: Bli kjent med søknadsskjemaet
2. februar 2022
Søknadsfrist
Søknadsfrist Forskerprosjekt 2022: Se alle utlysningene til denne fristen.
Januar-februar 2022
Inngå kontrakt for søknader innvilget i 2021
Søkere som fikk innvilget søknader til 2021-fristene reviderer søknaden og inngår kontrakt om prosjektene.
September 2022
Svar på søknader sendt til fristen 2. februar kommer i starten av september 2022
Søknadsresultater offentliggjøres på den aktuelle utlysningen. og på oversikten over tildelinger.
15. september 2022
Tidligste tillatte prosjektstart
15. februar 2023
Seneste tillatte prosjektstart
Viktige datoer knyttet til utlysning og søknadsbehandling
Om Banebrytende forskning (FRIPRO)
Ny viten oppstår ofte på uventede måter og på områder det er umulig å forutsi. Derfor er fri, grunnleggende forskning viktig for vitenskapelig og faglig fornyelse, og kan danne grunnlag for mer anvendt forskning, næringsutvikling og politikkutforming. FRIPRO skal bidra til dette, og vi lyser ut midler til grunnleggende og anvendte forskningsprosjekter innenfor alle fagområder, hvor prosjektideene kommer fra forskerne selv.
Nyskapende, fremragende forskning for store fremskritt
FRIPRO skal fremme
- vitenskapelig kvalitet i internasjonal forskningsfront
- dristig og nyskapende forskning
- karriere og internasjonal mobilitet for unge forskere
Ingen kan vite nøyaktig hva resultatene og fremtidig verdi fra et forskningsprosjekt vil bli. Samtidig er det lov til å drømme stort og sikte mot forskning som har mulighet til å gi betydelige fremskritt i fagfeltet. Gjennom FRIPRO er vi villige til å satse på dristig forskning med potensielt høy risiko. Vi forventer god risikoplanlegging og reserveplaner i søknader om slike prosjekter.
For forskningsorganisasjoner og karrierebygging
Gjennom FRIPRO ønsker vi å nå forskere i ulike stadier av forskerkarrieren. Vi lyser derfor årlig ut midler gjennom søknadstypen Forskerprosjekt, med de tre utlysningene Forskerprosjekt for fornyelse, Forskerprosjekt for unge talenter og Treåring Forskerprosjekt med internasjonal mobilitet. I tillegg kan prosjektledere for Forskerprosjekt for unge talenter og eldre prosjekter av typen Unge forskertalenter, søke om midler til utenlandsopphold på 3-12 måneder.
FRIPRO er rettet mot forskermiljøer, og det er derfor kun forskningsorganisasjoner, eventuelt i samarbeid med andre forskningsorganisasjoner, som kan søke om midler her. Bedrifter og andre foretak kan ikke være samarbeidspartnere, men kan levere FoU-tjenester til prosjektene som underleverandører.
Konkurransen i FRIPRO er hard
Forventet innvilgelse er om lag fem prosent de kommende årene. Det gjør at kun de beste forskerne med spesielt gode søknader har mulighet til å nå opp. Prosjektenes faglig nyskapende karakter og vitenskapelige kvalitet (vurderingskriteriene Forskningskvalitet – potensial for å flytte forskningsfronten og Forskningskvalitet – kvalitet i FoU-aktiviteter) er det viktigste når søknader blir valgt ut til finansiering fra FRIPRO.
Porteføljestyrene fatter vedtak
Porteføljestyrene for humaniora og samfunnsvitenskap, livsvitenskap, og naturvitenskap og teknologi, fatter vedtak om bevilgning eller avslag for søknader til FRIPRO.
Humaniora og samfunnsvitenskap
Siri Tønseth
- Universitets- og høgskolepolitikk
- st@forskningsradet.no
Livsvitenskap
Line Tangerås
- Åpen forskerarena
- lta@forskningsradet.no
Naturvitenskap og teknologi
Heidi Roggen
- Åpen forskerarena
- hero@forskningsradet.no