Horisont Europa
EUs niende rammeprogram for forskning og innovasjon Horisont Europa, startet opp 1. januar 2021 med et totalbudsjett på 95,5 milliarder euro. Norske aktører kan søke om midler på lik linje med bedrifter, offentlige virksomheter og forskningsinstitusjoner i EU-medlemsland.
Fakta om Horisont Europa
Horisont Europa er en videreføring av Horisont 2020. En viktig endring er innføring av mission-orientert forskning og mer innovasjon.
Finn noen som kan hjelpe deg
Vi har et nettverk av nasjonale kontaktpersoner innenfor ulike fagområder som HEU støtter. I tillegg kan du få hjelp av konsulenter, eller du kan følge ulike kurs.
Støtteordninger til norske søkere
Forskningsrådet vil tilrettelegge for best mulig deltakelse i Horisont Europa og etablerer ulike økonomiske ordninger for norske aktører.
Grunnleggende ERC
Horisont Europa kurstilbud
Vi har kurstilbud til deg enten du er nybegynner eller allerede har lang erfaring med EU-prosjekter. Kursene har tre vanskelighetsgrader. For at alle skal få mest mulig ut av kursene er det viktig at du holder deg til kurs som passer til din erfaring, ikke bare det første som kommer i kalenderen.
Ofte stilte spørsmål
På denne siden finner du svar på spørsmål som ofte stilles av søkere til Horisont Europa, både i søknadsfasen og i selve gjennomføringen av prosjektet.
Nasjonale referansegrupper
Det er etablert ti nasjonale referansegrupper som vil være tett påkoblet utviklingen av arbeidsprogrammene for de ulike delene av Horisont Europa.
i totalbudsjettet for forskning og innovasjon
Hva er Horisont Europa?
Horisont Europa er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram med et budsjett på 95,5 milliarder euro. Hele 35 prosent av budsjettet skal gå til klimaformål for å oppnå grønn omstilling og bærekraftig verdiskaping for bedrifter, forskningsinstitusjoner og offentlig forvaltning.
Programmet er det niende i rekken av EUs forsknings- og innovasjonsprogrammer og etterfølger Horisont 2020. En viktig nyvinning er innføringen av ambisiøse "missions"-orienterte forsknings- og innovasjonsoppdrag for å løse utvalgte store samfunnsutfordringer.
Norske bedrifter kan søke midler til og delta i forsknings- og innovasjonsprosjekter på lik linje med næringslivet i EUs medlemsland. 95,5 milliarder euro ligger i potten og sammen med Innovasjon Norge hjelper vi deg videre.
Suksesshistorier fra de som har lykkes med EU-søknadene
- Artikkel22. jun. 2023
Proof of concept-midler til norsk forskning på blodkreft
Mange års forskning ligger bak gjennombruddet Johanna Olweus og teamet hennes ved Universitetet i Oslo har oppnådd i sin kreftforskning. Nå har de fått til det få andre norske forskere har klart, en Proof of Concept-tildeling fra Det europeiske forskningsrådet.
- Artikkel3. mars 2022
Kommune fikk millionbeløp til å klimatilpasse avløpssystemet
Det betalte seg for Gjøvik kommune å være med på en forskningssøknad til EU. Forskningssamarbeidet gir dem nå mulighet til å teste ut avansert teknologi på avløpssystemet sitt og bygge kompetanse blant egne ansatte.
- Artikkel1. feb. 2022
– Forskningsrådets støtte gjorde det mulig å få ERC-midler
Forskningsrådets nasjonale ordninger kan være et springbrett for de som senere vil søke Det europeiske forskningsrådet (ERC). Vi har snakket med tre yngre forskere som anbefaler andre å søke Forskningsrådet før de søker europeiske midler.