Planlagt

Forprosjekter innenfor global helse

Viktige datoer

15. okt. 2024

Tidligste tillatte prosjektstart

1. jan. 2025

Seneste tillatte prosjektstart

31. mars 2025

Seneste tillatte prosjektslutt

Viktige datoer

Formål

Vi lyser ut midler til forskningsmiljøer som ønsker å videreutvikle eller etablere nye likeverdige partnerskap med samarbeidspartnere i lav- eller lavere mellominntektsland, med sikte på å søke midler gjennom utlysningen av Kompetanse- og samarbeidsprosjekt innenfor global helse i 2025. Forprosjektene må også søke samarbeid med partnere utenfor forskningssektoren.

Om utlysningen

Denne utlysningen gir dere mulighet til å søke støtte til å forberede en søknad til utlysningen av Kompetanse- og samarbeidsprosjekt innenfor global helse som har søknadsfrist i mars 2025. I forprosjektet skal dere utvikle likeverdig samarbeid med eksisterende og/eller nye partnere fra lav- og lavere mellominntektsland (LLMIC), og inkludere relevante samarbeidspartnere utenfor forskningssektoren.  

Midlene skal brukes til aktiviteter for å utvikle ideer og konsepter, til å avklare brukerbehov, strategisk forankring, nytteverdi og kunnskaps- og forskningsbehov, og til å utvikle prinsipper for likeverdig partnerskap i samarbeidskonstellasjonen. Midlene skal ikke brukes til forskning. 

Aktiviteter som støttes kan for eksempel være reiser, workshops, møter og skrivearbeid. Hvert prosjekt kan søke om inntil 300 000, -. 

Om hovedutlysningen i 2025 

I 2025 er søknadsfristen for Kompetanse- og samarbeidsprosjekt 5. mars. Hovedmålet med midlene som lyses ut innenfor global helse vil være å støtte forskning på bedre helse for sårbare grupper i lav- og lavere mellominntektsland (LLMICs). Forskningen må være relevant for Bærekraftsmål 3 "God helse for alle" og ett eller flere av delmålene.  

I samarbeidsprosjektet må dere ha samarbeidspartnere fra lav- og lavere mellominntektsland (LLMICs) definert i OECD DAC-listen som "least developed countries, low income countries, and lower middle income countries and territories which are not LDCs". Vi regner samarbeidspartnere fra Colombia som samarbeidspartnere fra lav- og lavere mellominntektsland (LLMICs), ettersom Colombia er et partnerland for langsiktig utvikling i norsk utviklingspolitikk. 

Vi vil ha krav til at prosjektet har med minst én forskningsorganisasjon fra LLMICs som samarbeidspartner. I tillegg må prosjektet inkludere minst to relevante aktører utenfor forskningssektoren, hvorav minst én må være fra LLMICs.  

Samarbeidet skal baseres på prinsipper for likeverdig partnerskap, og utlysningen vil ha følgende krav til likeverdige partnerskap:  

  • at prosjektet har en rettferdig fordeling av midler og institusjonelle kostnader med partnerinstitusjoner i LLMICs. Fordelingen av midler til og kostnader hos partnere i LLMICs skal stå i forhold til deres forventede roller, involvering og ansvar i prosjektet.  
  • at prosjektet har likeverdig deling av kreditering, f.eks. vitenskapelige analyser, forfatterskap, intellektuelle rettigheter og formidling.  
  • at prosjektet bidrar til styrking av individuell kompetanse og institusjonell kapasitet hos partnerinstitusjoner i LLMICs. Prosjektet må inkludere minst én doktorgrads- eller postdoktorkandidat ved en partnerinstitusjon i LLMIC.  
  • at dere sørger for felles lederskap med prosjektledere fra LLMIC-institusjonene om det vitenskapelige innholdet i prosjektet.  

Vi krever ikke at dere må ha gjennomført og fått støtte til forprosjekt for å kunne søke om midler til et Kompetanse- og samarbeidsprosjekt innenfor global helse i 2025. 

Mer informasjon om krav til likeverdige partnerskap finnes under punkt 4.4. "Structural priorities" i Porteføljeplan for Global utvikling og internasjonale relasjoner og i Retningslinjer for ansvarlig internasjonalt samarbeid (Hvordan få til likeverdighet i partnerskap?). 

Utlysningen finnes både på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende. 

Hvem kan søke?

Bare godkjente, norske forskningsorganisasjoner kan søke. Se listen med godkjente forskningsorganisasjoner.

Hvem kan delta i prosjektet?

Krav til prosjektansvarlig 

Den prosjektansvarlige organisasjonen må være en forskningsorganisasjon.  

Forskningsorganisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet må ha godkjent at søknaden sendes inn.  

Dersom søknaden er et samarbeid mellom flere organisasjoner, sender prosjektansvarlig organisasjonen inn søknaden på vegne av alle samarbeidspartnere.  

Krav til prosjektleder 

Du må ha godkjent doktorgrad eller tilsvarende før søknadsfristen. 

I denne utlysningen regnes det å være eller å ha vært ansatt som forsker 1, forsker 2 eller seniorforsker i instituttsektoren som førstestillingskompetanse.  

Krav til samarbeidspartnere 

Det er ikke et absolutt krav at dere inkludere samarbeidspartnere i søknaden til forprosjektet, men hensikten med utlysningen er å gi støtte og tid til å utvikle likeverdig samarbeid med eksisterende og nye partnere fra lav- og lavere mellominntektsland, og inkludere relevante aktører utenfor forskningssektoren. Relevante samarbeidspartnere kan være forskningsorganisasjoner og/eller aktører i offentlig sektor, frivillige organisasjoner, og/eller andre private organisasjoner. Vi gir ikke støtte til partnere fra næringslivet i denne utlysningen. 

Hovedprosjekt 

I Kompetanse- og samarbeidsprosjektet som forprosjektene skal forberede, må prosjektet ha med minimum to samarbeidspartnere som ikke er forskningsorganisasjoner. Minst en av disse partnerne må være fra et lav- eller lavere mellominntektsland. Dette kan være relevante aktører i offentlig sektor, frivillige organisasjoner, og/eller andre private organisasjoner. Inkludering av sluttbrukere vil styrke prosjektets relevans og nytteverdi. Partnere fra næringslivet kan ikke være samarbeidspartnere i hovedutlysningen, men kan om nødvendig være med som FoU-leverandører.

Hva kan du søke om støtte til?

Dere kan søke om inntil 300 000 kroner i støtte til å dekke kostnader som er nødvendig for å gjennomføre forprosjektet. Kostnader som dekkes er: 

Innkjøp av FoU-tjenester og Utstyr er ikke godkjente prosjektkostnader i forprosjektet.  

Foretak kan ikke få dekket sine kostnader ved prosjektet gjennom støtte fra Forskningsrådet, ettersom det ikke skal tildeles statsstøtte eller bagatellmessig støtte under denne utlysningen. 

Du finner detaljert og viktig informasjon om hva budsjettet skal inneholde på nettsiden.  

Forutsetninger for tildeling av støtte 

Prosjektene må starte opp mellom 15.08.24 og 31.12.24 og du må søke om midler fra Forskningsrådet for 2024. Seneste tillatte prosjektslutt er 31.03.25. 

Forskningsrådets forutsetninger for bevilgning finner du i våre generelle vilkår for FoU-prosjekter på informasjonssiden Dette består kontrakten av. 

I tillegg må dere være klar over følgende om dere skulle få bevilgning fra oss: 

  • Fra 2022 skal tilskuddsmottakere i forskningsorganisasjoner og offentlig sektor (prosjektansvarlige og samarbeidspartnere) ha handlingsplaner for likestilling (GEP) tilgjengelig på sine nettsider. Denne må være på plass innen kontraktsinngåelse for prosjekter med tilskudd fra oss. Kravet gjelder ikke for privat næringsliv, interesseorganisasjoner eller frivillig sektor.  

Rapportering og utbetaling av støtte 

Prosjektet vil få en forenklet kontrakt med Forskningsrådet. Vi utbetaler støtten etterskuddsvis basert på godkjent sluttrapport og spesifisert faktura. Dere får bare dekket reelle kostnader som er ført i institusjonens regnskap. 

I sluttrapporten skal dere beskrive aktivitetene dere har gjennomført og resultatene dere har oppnådd. 

Dere må føre et regnskap over alle kostnader i prosjektet inkludert personal- og indirekte kostnader. Prosjektregnskapet kan bli underlagt kontroll og skal kunne vises til oss ved forespørsel. 

Aktuelle temaområder for denne utlysningen

Demokrati og global utvikling

Global helse

Praktiske opplysninger

Krav til utforming

Søknaden skal opprettes og sendes inn via Mitt nettsted.    

Denne utlysningen har løpende søknadsmottak, med frist for innsending 20. desember 2024. Legg merke til at dere bare kan sende inn søknaden én gang. Dersom dere sender inn søknaden og kort tid etterpå ser at den likevel må endres, så kan dere opprette en ny søknad, f.eks. som kopi av den dere allerede har sendt inn. 

  • Søknaden og alle vedlegg må være skrevet på norsk eller engelsk.  
  • Alle vedleggene skal være i PDF-format.  

Obligatoriske vedlegg  

  • Prosjektbeskrivelse på maks 3 sider. Bruk standard mal som du kan laste ned nederst på siden.   
  • CV for prosjektleder. Bruk standard mal som du kan laste ned nederst på siden.  

Søknader som ikke oppfyller kravene over vil bli avvist. 

Alle vedlegg til søknaden må sendes inn sammen med søknaden. Vi godtar ikke vedlegg sendt inn etter at dere har sendt inn søknaden med mindre vi har bedt om ytterligere dokumentasjon. 

Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Vær nøye med å laste opp riktig vedleggstype, siden det ikke er lagt noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet. 

Vurdering

Søknadene vil vurderes etter følgende:

  • Søker/prosjektansvarlig må være i riktig kategori 
  • Søknadsbeløpet, type kostnader og prosjektperiode må være innenfor rammer fastsatt i utlysningen 
  • De etterspurte vedleggene må ligge ved, i riktig mal 
  • Søknaden må oppfylle de tematiske og strukturelle kravene i utlysningen 

Behandlingsprosedyre

Søknader behandles administrativt og fortløpende av Forskningsrådets administrasjon. 

Hvis vi mottar flere søknader enn midlene kan dekke, vil de som sendte inn søknaden først, få tildelt støtte. Søknader som blir ferdigbehandlet etter at midlene er oppbrukt, vil ikke motta støtte. 

Forventet svar på søknaden er innen fire uker etter at søknaden er sendt.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 12. september 2024, kl. 16.56 CEST

Viktig informasjon

Til utlysingane med søknadsfrist 18. september betener vi vakttelefonen +47 22 03 72 00 måndag 16. september og tysdag 17. september kl. 08.00–15.45 og onsdag 18. september kl. 08.00–13.00.