Forskerprosjekt for teknologikonvergens knyttet til muliggjørende teknologier
Last ned utlysningen
Last ned maler
Interessen for utlysningen på Teknologikonvergens har vært stor, og vi fikk langt flere søknader enn forventet. Vi trenger derfor noe mer tid til søknadsbehandlingen enn opprinnelig planlagt. Søknadsresultatene vil bli kunngjort i månedsskiftet januar/februar 2022.
Viktige datoer
02. jun 2021
Søkerwebinar om utlysning på teknologikonvergens knyttet til muliggjørende teknologier
04. aug 2021
Åpen for søknad
15. sep 2021
Søknadsfrist
01. feb 2022
Tidligste tillatte prosjektstart
01. jul 2022
Seneste tillatte prosjektstart
30. jun 2028
Seneste tillatte prosjektslutt
Viktige datoer
Formål
Formålet med utlysningen er å oppnå radikalt ny teknologiutvikling på tvers av de muliggjørende teknologiene. Muliggjørende teknologier kan for eksempel være bioteknologi, IKT og nanoteknologi.
Samlet lyser vi ut 195 millioner kroner fordelt på to utlysninger: den du leser nå, og Samarbeidsprosjekt for teknologikonvergens knyttet til muliggjørende teknologier.
Om utlysningen
Vi lyser samlet ut 195 millioner kroner til prosjekter som har som mål å oppnå radikalt ny teknologiutvikling gjennom grensesprengende forskning på tvers av de muliggjørende teknologiene. Les mer om hva vi ønsker oss av prosjektene under Aktuelle temaområder lenger ned i utlysningen. Der finner du også alle kontaktpersonene for utlysningen.
Utlysningen finnes både på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende.
Hvem kan søke?
Bare godkjente, norske forskningsorganisasjoner kan søke. Se listen med godkjente forskningsorganisasjoner.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig
Organisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet må ha godkjent at søknaden sendes til Forskningsrådet.
Krav til prosjektleder
Du må ha godkjent doktorgrad eller tilsvarende før søknadsfristen.
Har du ikke godkjent doktorgrad, men førstestillingskompetanse eller ansettelse som forsker 1, forsker 2 eller seniorforsker i instituttsektoren eller i helseforetak, kan du også søke.
Du kan være prosjektleder for maksimalt en søknad til denne utlysningen eller utlysningen Samarbeidsprosjekt for teknologikonvergens knyttet til muliggjørende teknologier, begge med søknadsfrist 15. september 2021.
Krav til samarbeidspartner
Det er bare godkjente norske forskningsorganisasjoner (se liste over disse under "Hvem kan søke?" over) eller tilsvarende forskningsorganisasjoner i andre land som kan være samarbeidspartnere og motta støtte til et Forskerprosjekt.
Andre organisasjonstyper, inkludert bedrifter og andre foretak, kan ikke være samarbeidspartnere i forskerprosjekter.
Prosjektansvarlig og/eller samarbeidspartnere i prosjektet kan engasjere underleverandører til å levere tjenester og bidra til gjennomføring av enkelte oppgaver i prosjektet.
Les mer om samarbeidspartnere.
En og samme aktør kan ikke inneha to ulike roller i prosjektet. Det betyr at en underleverandør ikke samtidig kan være prosjektansvarlig eller samarbeidspartner i prosjektet.
Hva kan du søke om støtte til?
Du finner detaljert og viktig informasjon om hva budsjettet skal inneholde på nettsiden.
Du kan søke om støtte til faktiske kostnader som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet. Prosjektansvarlig skal hente inn opplysninger om kostnader fra samarbeidspartnerne i prosjektet. Disse kostnadene skal legges inn i kostnadsplanen under den kostnadstypen de tilhører.
Du kan få støtte til følgende kostnader:
- Personal- og indirekte kostnader, knyttet til forskertid (inkludert stipendiatstillinger) ved forskningsorganisasjonene som deltar i prosjektet. For doktorgradsstipend og postdoktorstipend er støtten begrenset oppad til tre årsverk.
- Utstyr. Dette omfatter drifts- og avskrivningskostnader for vitenskapelig utstyr og forskningsinfrastruktur som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet.
- Driftskostnader, som er kostnader til øvrig aktivitet som er nødvendig for å gjennomføre prosjektets FoU-aktiviteter.
Dersom doktorgrads- og postdoktorstipendiater inngår i prosjektet og det foreligger konkrete planer om utenlandsopphold for disse, kan dette inngå i søknaden. Forskningsrådet har også en egen utlysning for støtte til utenlandsopphold for doktorgrads- og postdoktorstipendiater. Her kan prosjektleder søke om støtte til utenlandsopphold for stipendiater som inngår i prosjektet, i løpet av prosjektperioden.
Omfang av støtte
Vi kan gi støtte på 12–20 millioner kroner per prosjekt i denne utlysningen. Det stilles ikke krav til egenfinansiering, men dersom våre satser for forskertid i UH-sektoren ikke dekker alle kostnader forbundet med en forsker- eller rekrutteringsstilling, skal dette dekkes av egenfinansiering.
Forutsetning for støtte
Forskningsrådet tildeler ikke statsstøtte gjennom denne utlysningen. Dette innebærer at Forskningsrådets finansiering kun skal gå til forskningsorganisasjonenes ikke-økonomiske aktivitet. Vi forutsetter at nødvendig regnskapsmessig skille er på plass. Foretak kan ikke motta støtte til å dekke prosjektkostnader eller motta indirekte støtte gjennom rettigheter til prosjektresultater.
Forskningsrådets forutsetninger for bevilgning og utbetaling av støtte for første år, og eventuelle tilsagn og utbetalinger for etterfølgende år, er angitt i Generelle vilkår for FoU-prosjekter.
Forskningsartikler og forskningsdata
Forskningsrådet stiller krav om full og umiddelbar åpen tilgang (open access) for vitenskapelige artikler, se Plan S - åpen tilgang til publikasjoner.
Forskningsdata skal gjøres tilgjengelig i tråd med FAIR-prinsippene (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable). For prosjekter som håndterer data skal den prosjektansvarlige organisasjonen utarbeide en datahåndteringsplan i forbindelse med revidert søknad.
Den prosjektansvarlige organisasjonen avgjør hvilke(n) arkivløsning(er) som skal brukes for lagring av forskningsdata som kommer fram i prosjektet.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
Muliggjørende teknologier
FNs bærekraftsmål og store samfunnsutfordringer preger den politiske agendaen, og det forventes at ny teknologi skal bidra med løsninger. Muliggjørende teknologier er sentrale drivere for endring og transformasjon, og den nyetablerte satsingen på teknologikonvergens skal få frem grensesprengende teknologi og radikale innovasjoner knyttet til bærekraft og samfunnsutfordringer.
Relevante prosjekter
Vi lyser ut midler til prosjekter som skal få fram radikalt nye teknologier basert på samarbeid mellom etablerte teknologiområder innenfor de muliggjørende teknologiene. Bioteknologi, IKT og nanoteknologi er typiske eksempler på muliggjørende teknologier. Prosjektene skal ha en målsetting om å komme fram til løsninger som kan komme til anvendelse. Prosjektene kan gjerne ha høy risiko for ikke å lykkes fullt ut med sine radikale målsettinger (high risk – high gain) så lenge den faglige nyhetsgraden er høy og teknologiene som skal utvikles har stort potensial. Men dere må likevel beskrive i søknaden hvordan dere vil håndtere ulike risikoelementer knyttet til gjennomføring av prosjektet.
Det er usikkerhet knyttet til effektene av teknologiutvikling og innovasjon, og bruk av ny teknologi kan i tillegg til å løse samfunnsutfordringer også være delaktig i å skape eller forsterke dem. Både teknologiutviklingen og løsningene skal implementere ansvarlig forskning og innovasjon. I søknaden skal dere beskrive prosesser og styringsstruktur for hvordan dere i prosjektet vil reflektere over og diskutere tilsiktede og utilsiktede anvendelser og effekter av teknologien dere utvikler. Vi forventer at dere involverer relevante samfunnsaktører i disse diskusjonene.
Utfordringer knyttet til helse, miljø og sikkerhet må beskrives tydelig der det er relevant.
Forskning på etiske, samfunnsmessige og politiske dimensjoner ved teknologiutviklingen kan inngå i prosjektene.
Vis at dere vil oppnå grensesprengende forskning
Vi ønsker prosjekter som er ambisiøse, flytter forskningsfronten og kan skape radikal teknologiutvikling, og vi gjør noen grep for å øke mulighetene til å identifisere grensesprengende prosjekter. I tillegg til søkernes tidligere meritter innenfor feltet som utlysningen gjelder, vil vi ta hensyn til meritter fra andre felt. Vi er åpne for at planene for gjennomføring av prosjektene kan gjenspeile behov for fleksibilitet.
Egne midler til nettverk og læringsarenaer
De prosjektene som får midler fra oss, må være villige til å delta i nettverk og læringsarenaer på tvers av prosjektene. Vi setter av egne midler til dette. Disse vil bli lyst ut i 2022.
Kontakter
Relevante planer
Andre relevante utlysninger med samme tema
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
Søknaden skal opprettes og sendes inn via Mitt nettsted. Du kan endre og sende inn søknaden flere ganger fram til søknadsfristen. Vi anbefaler at du sender inn søknaden så snart du har fylt ut søknadsskjemaet og lastet opp de obligatoriske vedleggene. Når søknadsfristen går ut er det den versjonen av søknaden som ble sendt inn sist, som vi behandler.
Søknaden må oppfylle følgende krav:
- Søknaden og alle vedleggene skal skrives på engelsk.
- Alle vedleggene skal være i PDF-format.
- Obligatoriske vedlegg må være med.
- Krav til prosjektleder og prosjektansvarlig forskningsorganisasjon må være oppfylt.
- Prosjektet må starte mellom 01.02.2022 og 01.07.2022.
Søknaden vil bli avvist dersom den ikke oppfyller kravene i listen over.
Obligatoriske vedlegg
Vedleggene skal skrives i fastlagt mal som du finner nederst i utlysningen (prosjektbeskrivelsesmalen kommer snart).
- prosjektbeskrivelse, på maksimalt 15 sider
- CV for prosjektlederen, på maksimalt fire sider
- CV for de sentrale forskerne i prosjektet, hver på maksimalt fire sider
Valgfritt vedlegg
Dersom du ønsker kan du legge ved forslag til inntil tre fageksperter du mener vil egne seg til å vurdere din søknad, basert på faglig kompetanse og habilitet. Vi plikter ikke å bruke forslagene, men kan benytte dem ved behov.
Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Vær nøye med å laste opp riktig vedleggs-type, siden det ikke er lagt noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet.
Vurderingskriterier
Vi vurderer søknadene etter disse kriteriene:
Forskningskvalitet | FP-Teknologikonvergens
• Vitenskapelig kreativitet og originalitet.
• I hvilken grad hypoteser og problemstillinger er nyskapende og dristige.
• I hvilken grad prosjektet har potensial for å frembringe ny kunnskap som flytter forskningsfronten, inkludert vesentlig utvikling/fornyelse av teori, metoder, eksperimenter eller empirisk kunnskap.
Kvaliteten på prosjektets FoU-aktiviteter
• Kvaliteten på problemstillingene, hypotesene og prosjektets mål, og i hvilken grad de er klart og tydelig beskrevet.
• I hvilken grad den teoretiske tilnærmingen, forskningsdesignet og metodevalget er troverdig og velegnet, og tverrfaglige innfallsvinkler er tilstrekkelig vurdert.
• Hvorvidt prosjektet tar hensyn til etiske problemstillinger, sikkerhetsspørsmål og kjønnsdimensjonen i forskningen på en tilfredsstillende måte. Hvis relevant, hvorvidt prosjektet forholder seg til brukeres/interessenters kunnskap på en tilfredsstillende måte.
Ved fastsettelse av karakteren for forskningskvalitet vektlegges i hvilken grad prosjektet er ambisøst, nyskapende og kan flytte forskningsfronten med 2/3 og kvaliteten på prosjektets FoU-aktiviteter med 1/3.
Virkninger og effekter | FP-Teknologikonvergens
• Potensielle vitenskapelige virkninger og effekter:
I hvilken grad prosjektets planlagte resultater kan bidra til å møte viktige vitenskapelige utfordringer, både nå og i framtiden.
• Potensielle samfunnsmessige virkninger og effekter
I hvilken grad prosjektets planlagte resultater er relevante for FNs bærekraftsmål eller har potensiale for å bidra til å møte andre viktige samfunnsutfordringer, både nå og i framtiden.
• I hvilken grad de potensielle virkningene og effektene er tydelig formulert og troverdige.
Formidling, kommunikasjon og utnyttelse
• Kvaliteten på og omfanget av formidling til og involvering av forskjellige målgrupper, inkludert relevante interessenter/brukere.
Gjennomføring | FP-Teknologikonvergens
• I hvilken grad prosjektleder har relevant kompetanse og erfaring og har vist evne til å utføre forskning av høy kvalitet (sett i forhold til hans/hennes karrierestadium). I tillegg til prosjektleders meritter innenfor feltet som utlysningen gjelder, vil det tas hensyn til meritter fra andre felt.
• I hvilken grad prosjektdeltakerne utfyller hverandre, og i hvilken grad prosjektgruppen innehar den nødvendige kompetansen for å gjennomføre prosjektet på en effektiv måte.
Kvaliteten på prosjektets organisering og ledelse
• I hvilken grad prosjektets organisering er effektiv, inkludert i hvilken grad ressursene til de forskjellige arbeidspakkene er tilstrekkelige og i samsvar med prosjektets mål og leveranser. Det åpnes for at planene for gjennomføring av prosjektet kan gjenspeile behov for fleksibilitet.
• I hvilken grad oppgavene i prosjektet er fordelt på en måte som sikrer at alle prosjektdeltakere har en tydelig rolle og tilstrekkelig med ressurser til å fylle denne rollen.
• I hvilken grad ledelse og styring i prosjektet er organisert på en egnet måte.
Samlet vurdering fra fageksperten/panelet | FP
Behandlingsprosedyre
Forvurdering
Når søknadene er mottatt vil Forskningsrådet først gjøre en forvurdering for å sjekke at alle formelle krav er oppfylt. Søknader som ikke tilfredsstiller de formelle kravene, vil bli avvist.
Panelbehandling
Søknadene fordeles på ekspertpaneler, og for hver enkelt søknad sjekker vi at panelet er habilt og har tilstrekkelig kompetanse på søknadens forskningstema. For enkelte søknader henter vi i tillegg inn ekstra vurderinger fra eksterne eksperter til støtte for panelets omforente vurdering.
Ekspertpanelet samles i et møte, blir enige om endelige karakterer for vurderingskriteriene og en samlet vurdering, og utarbeider omforente skriftlige vurderinger. Ekspertene vil også få utlysningstekstene, og ekspertpanelet vil vurdere relevans for utlysningen som en integrert del av evalueringen av søknadene.
Administrasjonen skriver deretter en innstilling med anbefalinger til bevilgende organ, som er porteføljestyret for Muliggjørende teknologier.
Prioritering av søknader til bevilgning
Alle søknader med karakter 7 i samlet vurdering fra ekspertpanelet, vil bli finansiert.
Hvis det gjenstår midler til fordeling, vil vi prioritere søknader som har karakter 6 i samlet vurdering. Blant disse søknadene vil karakteren for Forskningskvalitet bli tillagt større vekt enn karakterene for Virkninger og effekter og Gjennomføring. Hvis det ikke gjenstår midler til å finansiere alle søknadene med hovedkarakter 6, vil vi bruke randomisert utvelgelse blant søknader som har lik karakter.
Gjenstår det fremdeles midler etter at søknader med hovedkarakter 7 og 6 har blitt innstilt, vil søknader med hovedkarakter 5 bli vurdert innstilt etter de samme prinsippene.
Søknader med kvinnelig prosjektleder vil bli prioritert i gjeldende kategori før en eventuell randomisering.
Vær oppmerksom på at utlyst beløp er et anslag over tilgjengelige midler. Endelige bevilgede beløp kan avvike noe fra dette anslaget. Vi vil ta hensyn til eventuelle endringer i departementenes økonomiske eller faglige føringer for bevilgningen.
Vi tar sikte på å gjennomføre søknadsbehandlingen i et møte i porteføljestyret i desember. Utfallet av søknadsbehandlingen publiseres på nettsidene våre i etterkant av møtet.
Se også: Slik behandler vi søknader.
Last ned maler
Om søknadsresultatene
- Søkt beløp
- Kr 1 800 000 000
- Tildelte midler
- Kr 138 407 000
- Mottatte søknader
- 98
- Innvilgede søknader
- 7
Prosjektnr. | Organisasjon | Prosjekttittel | Tema | Søkt beløp | Publisert |
---|---|---|---|---|---|
331821 | NTNU | Spin-based Intermittent Computer | N/A | Kr 19 134 000 | 26.01.2022 |
331736 | STIFTINGA VESTLANDSFORSKING | Violence-inducing Behaviour Prevention in Social-Cyber Space of Local Communities | N/A | Kr 19 319 000 | 26.01.2022 |
332004 | Institutt for medisinske basalfag-UiO | Wireless Neuroprobe-On-A-Chip | N/A | Kr 20 000 000 | 26.01.2022 |
331912 | Norsk senter for molekylærmedisin (NCMM)-UiO | CRISPR-Cas9 corrected T cells for personalized therapy | N/A | Kr 19 996 000 | 26.01.2022 |
331967 | Kjemisk institutt-UiB | Integrated Catalyst Discovery for Biotechnology | N/A | Kr 19 958 000 | 26.01.2022 |
331890 | UNIVERSITETET I OSLO | AB-AG-DESIGN: Rule-guided antibody and antigen design | N/A | Kr 20 000 000 | 26.01.2022 |
331725 | UNIVERSITETET I BERGEN | New technologies for target discovery in neuropsychiatric disorders | N/A | Kr 20 000 000 | 26.01.2022 |
Meldinger ved utskriftstidspunkt 28. mai 2023, 05:52 CEST