Spør KI-samtaleroboten vår
Planlagt

Senter for kvanteteknologisk forskning

Obligatorisk vedlegg

Utlysningsteksten vil kunne endres fram til utlysningen åpner for søknader 6 uker før søknadsfristen.

Vi publiserer malen for prosjektbeskrivelse så snart den er klar.

Viktige datoer

13. aug. 2025

Åpen for søknad

24. sep. 2025

Søknadsfrist

12. des. 2025

Forventet svar på søknaden

1. feb. 2026

Tidligste tillatte prosjektstart

1. mai 2026

Seneste tillatte prosjektstart

30. apr. 2031

Seneste tillatte prosjektslutt

Viktige datoer

Formål

Formålet med denne utlysningen er å bygge solide norske fagmiljøer på høyt internasjonalt nivå innenfor kvanteberegning, kvantesensorer og kvantekommunikasjon.

Om utlysningen

Norge har behov for sterke fagmiljøer som driver banebrytende forskning innenfor kvanteteknologi, og det er nødvendig med økt rekruttering til fagfeltet. Midlene i denne utlysningen skal gå til forskningssentre med tyngdepunkt i grunnleggende forskningsaktiviteter innenfor matematisk, naturvitenskapelig og/eller teknologisk forskning.  

Hvilke mål skal sentrene oppfylle? 

Sentrene skal gi økt nasjonal kapasitet og kvalitet på forskningsområdet kvanteteknologi gjennom målrettet økt forskningsaktivitet innenfor fagfeltet. 

Sentrene skal gi styrket nasjonal evne til å utvikle, utnytte og tilpasse seg kvanteteknologiske løsninger gjennom fag- og teknologiutvikling, forskerutdanning og bruk og utvikling av infrastruktur. 

Sentrene skal sikre at Norge på sikt kan håndtere sikkerhetsutfordringer knyttet til kvanteteknologi. 

Et senter for kvanteteknologi skal 

  • ha forskningsaktivitet som bygger nasjonal kompetanse og styrker Norges kunnskapsberedskap innenfor kvanteteknologi 
  • ha hovedvekt på matematisk, naturvitenskapelig og/eller teknologisk forskning, men kan også ha noe forskningsaktivitet som belyser kvanteteknologiens konsekvenser og spesielt betydningen for stats- og samfunnssikkerhet 
  • benytte eksisterende nasjonal og/eller internasjonal forskningsinfrastruktur der Norge er partner, dersom slik infrastruktur er tilgjengelig, relevant og nødvendig for å nå senterets mål 
  • ha minst én internasjonal samarbeidspartner 
  • inkludere relevante interessenter fra næringsliv og offentlig sektor, gjennom referansegrupper, advisory board eller annen relevant kontakt 

Hva slags forskning skal sentrene utføre? 

Med kvanteteknologi mener vi i denne utlysningen teknologi som utnytter og kontrollerer kvantemekaniske fenomener for å utvikle avanserte enheter og systemer. Forskningssentrene skal utføre forskning av høy kvalitet innenfor de tre kvanteteknologiske sporene 

  • kvanteberegning 
  • kvantekommunikasjon 
  • kvantesensorer 

Et senter kan dekke ett av sporene, men kan også inkludere flere.  

Midlene i denne utlysningen skal ikke gå til forskningsprosjekter innenfor ren konvensjonell databehandling, inkludert klassisk post-kvantekryptografi. Vi henviser slike prosjekter til utlysningen Forskerprosjekt for fornyelse og utvikling av IKT.  

Alle aktivitetene skal følge prinsipper for ansvarlig forskning og innovasjon

Forskningsprosjektene i senterne skal bidra til målene i porteføljeplanen for muliggjørende teknologier

Organiseringen av senteret  

Forskningsrådets generelle vilkår gjelder.  

Senteret opprettes for en periode på fem år. Senteret skal inngå som en del av prosjektansvarliges administrative organisasjon og må organiseres på en måte som effektivt realiserer målene i prosjektbeskrivelsen, med en organisasjons- og styringsform som passer godt inn hos prosjektansvarlig og med etablerte rutiner som sikrer godt samspill med alle samarbeidspartnere. 

Senteret skal ha tydelige retningslinjer for ansvar og myndighet, og skal ha én felles daglig ledelse og én forskningsplan i tråd med prosjektbeskrivelsen. Senteret skal også ha effektive ordninger for kommunikasjon og utveksling av personell mellom de ulike delene av senteret. Prosjektansvarlig må sikre at senteret har en sterk ledelse med stor faglig og administrativ selvstendighet innenfor rammene av prosjektbeskrivelsen og finansierings- og kostnadsplanen.  

Senterleder og eventuelle medlemmer av en ledergruppe utpekes av prosjektansvarlig i samråd med samarbeidspartnerne. Dere skal utarbeide en beskrivelse av senterleders fullmakter. 

Senteret skal bygges rundt forskere som allerede har vist potensial til å hevde seg på et høyt faglig nivå. Prosjektansvarlig og samarbeidspartnerne bestemmer selv hvordan arbeidsgiveransvaret for personalet i senteret ivaretas, men senteret kan ikke ha arbeidsgiveransvar. Ved rekruttering skal senteret sikre god kjønnsbalanse og aktivt arbeide for å tiltrekke seg fremragende forskere. 

I tråd med prinsippene for ansvarlig forskning og innovasjon oppfordrer vi dere til å etablere en referansegruppe, advisory board eller tilsvarende for senteret, med relevante representanter fra en bredere gruppe brukere og interessenter, inkludert næringsliv, offentlig sektor og øvrige samfunnsaktører. 

Prosjektansvarlig kan fritt velge å oppnevne et styre for senteret dersom de anser det hensiktsmessig. Et eventuelt styres fremste oppgave blir å bidra til at intensjonene og planene som ligger til grunn for kontrakten med Forskningsrådet blir innfridd, spesielt at virksomheten slik den er beskrevet i prosjektbeskrivelsen gjennomføres innenfor vedtatte budsjett- og tidsrammer. Styret skal sikre godt samspill mellom prosjektansvarlig og samarbeidspartnerne. Styrets fullmakter og regler for styrerepresentasjon må være tydelige, og mandatet må sikre at styret ikke fatter vedtak som griper inn i prosjektansvarliges ansvarsområde. 

Prosjektansvarlig og samarbeidspartnerne har ansvar for personalmessige forhold ved avvikling av senteret. 

Forskningsrådet inngår kontrakten med forskningsorganisasjonen som er prosjektansvarlig for senteret, ikke med selve senteret.  Samarbeidspartnernes roller skal være klart definerte, og underleverandører kan ikke tilhøre samme konsern som oppdragsgiveren. 

Utlysningen finnes både på norsk og engelsk (kommer). Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende. 

Hvem kan søke?

Bare godkjente, norske forskningsorganisasjoner kan søke. Se listen med godkjente forskningsorganisasjoner

Hvem kan delta i prosjektet?

Krav til prosjektansvarlig 

Forskningsorganisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet må ha godkjent at søknaden sendes inn. 

Krav til prosjektleder 

Prosjektleder i søknaden må være senterleder. 

  • Du må ha godkjent doktorgrad eller oppnådd førstestillingskompetanse før søknadsfristen. I denne utlysningen regnes det å være eller å ha vært ansatt som forsker 1, forsker 2 eller seniorforsker i instituttsektoren som førstestillingskompetanse. 
  • Du må ha dokumentert kompetanse og/eller erfaring med ledelse av store prosjekter. 
  • Du kan være prosjektleder på kun én søknad som sendes inn til denne utlysningen. 
  • Prosjektleder må være ansatt ved vertsinstitusjonen. 

Krav til samarbeidspartnere 

Godkjente norske forskningsorganisasjoner og tilsvarende utenlandske organisasjoner kan delta som samarbeidspartnere i prosjektet og motta støtte. Prosjektet skal gjennomføres i faktisk samarbeid mellom partene som deltar i prosjektet. 

Relevante aktører i næringsliv og offentlig sektor kan også inngå som samarbeidspartnere i senteret, men kan ikke motta støtte fra Forskningsrådet. 

Søknaden skal være strategisk forankret hos prosjektansvarlig og alle samarbeidspartnerne. 

Hva kan du søke om støtte til?

Dere kan søke om støtte til å dekke faktiske kostnader som er nødvendige for å gjennomføre aktivitetene i senteret. Dere finner detaljert og viktig informasjon om hva budsjettet skal inneholde på nettsiden

Dere kan få støtte til følgende kostnader: 

  • Personal- og indirekte kostnader knyttet til forskertid (inkludert stipendiatstillinger) ved forskningsorganisasjonene som deltar i senteret. For doktorgradsstipend er støtten begrenset oppad til tre årsverk per stipendiat. For postdoktorstipend er støtten begrenset oppad til fire årsverk per stipendiat, og åremålsperioden skal være tre til fire år. For å sikre langsiktig effekt av senteret på norsk kunnskapsberedskap, kan opprettelse av nye, faste forskerstillinger være en del av forskningsorganisasjonenes planer. Slike forskerstillinger, som skal bidra direkte i senterets aktiviteter, kan finansieres innenfor senterbevilgningen for en periode på inntil tre år. En viktig effekt skal være økt kapasitet og høyere kvalitet på forskningsområdet på lang sikt. Derfor er det viktig at forskerne i senteret også underviser studenter. Unntak kan gjøres for senterleder. Professor II-stillinger kan få finansiering.  
  • Utstyr som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet. Dette omfatter leie- og avskrivningskostnader for vitenskapelig utstyr, tilgang til og bruk av nasjonal eller internasjonal forskningsinfrastruktur og mindre nyanskaffelser og oppgradering av eksisterende utstyr, oppad til 50% av totalbudsjettet i senteret.  Midlene skal ikke gå til innkjøp av kommersielle kvantedatamaskiner. 
  • Andre driftskostnader som er kostnader til øvrig aktivitet som er nødvendig for å gjennomføre senterets FoU-aktiviteter. Innkjøp fra underleverandører over 100 000 kroner må spesifiseres. 

Kostnadstypen Innkjøp av FoU-tjenester i søknadsskjemaet skal ikke benyttes. 

Omfanget av støtten 

Vi kan gi støtte på inntil 61 millioner kroner per prosjekt gjennom denne utlysningen.  

Vi forventer at vertsinstitusjonen og samarbeidspartnere bidrar med finansiering for å synliggjøre strategisk forankring og engasjement, men vi stiller ikke krav om egenfinansiering. 

Dere må dekke utenlandsopphold for doktorgrads- og postdoktorstipendiater innenfor rammen av senteret. Forskningssenteret omfattes dermed ikke av utlysningen vår om støtte til utenlandsopphold. 

Etikk  

Forskningsrådet stiller krav om høy forskningsetisk standard i prosjektene vi finansierer, og etikk inngår i vurderingskriteriene våre. Det dere skriver om etikk i søknadene, er og fremst en forsikring til fagfellene om at det foreligger en plan for å håndtere de viktigste etiske dilemmaene i prosjektet. Ansvaret for at den forskningsetiske standarden følges, ligger hos den enkelte forsker og forskerinstitusjon (jfr.  Lov om organisering av forskningsetisk arbeid).  Panelets vurdering og Forskningsrådets vedtak om tildeling innebærer dermed ingen forskningsetisk godkjenning.  

Forutsetninger for tildeling av støtte 

Vi tildeler ikke statsstøtte gjennom denne utlysningen. Dette innebærer at finansieringen kun skal gå til den ikke-økonomiske aktiviteten deres. Vi forutsetter at nødvendig regnskapsmessig skille er på plass.  

Forskningsrådets forutsetninger for tildeling og utbetaling av støtte for første år, og tilsagn og utbetalinger for etterfølgende år, finner du i våre generelle vilkår for FoU-prosjekter

Dersom dere får innvilget prosjektet, må følgende på plass før dere inngår kontrakt med oss: 

  • Prosjektansvarlig må etablere en felles samarbeidsavtale med alle samarbeidspartnerne og mandat for et eventuelt styre. 
  • Prosjektleder og prosjektansvarlig skal ha vurdert og håndtert hensynet til forskningssikkerhet i prosjektet. Forskningssikkerhet handler om risiko knyttet til uønsket overføring av kunnskap og teknologi, påvirkning på forskning og innovasjon eller brudd på forskningsetikk/-integritet hvor kunnskap og teknologi brukes til å underminere sentrale samfunnsverdier.  
  • Prosjektansvarlige og samarbeidspartnere skal ha handlingsplaner for likestilling (GEP) tilgjengelig på sine nettsider. Kravet gjelder ikke for privat næringsliv, interesseorganisasjoner eller frivillig sektor. 
  • Forskningsrådet stiller krav om full og umiddelbar åpen tilgang (open access) for vitenskapelige artikler, se Plan S - åpen tilgang til publikasjoner
  • For alle prosjekter som håndterer data, skal prosjektansvarlig utarbeide en datahåndteringsplan i forbindelse med revidert søknad.  

Aktuelle temaområder for denne utlysningen

Muliggjørende teknologier

Kvanteteknologi

Praktiske opplysninger

Krav til utforming

Du kan endre og sende inn søknaden flere ganger fram til søknadsfristen. Vi anbefaler at du sender inn søknaden så snart du har fylt ut søknadsskjemaet og lastet opp de obligatoriske vedleggene. Når søknadsfristen går ut, er det den versjonen av søknaden som ble sendt inn sist, som vi behandler. 

Hvis dere ønsker å trekke en søknad, kan dere gjøre det ved å sende oss en e-post med kopi til administrativt ansvarlig der dere oppgir ES-nummeret til søknaden. 

Søknaden må oppfylle følgende krav: 

  • Søknaden og alle vedleggene skal skrives på engelsk. Dere kan laste ned alle standardmalene nederst i utlysningen. 
  • Krav til prosjektansvarlig forskningsorganisasjon må være oppfylt. 
  • Krav til samarbeidspartnerne må være oppfylt. 
  • Dere kan maksimalt sende inn fem CV-er. 

Obligatoriske vedlegg 

  • Prosjektbeskrivelse, inntil 20 sider.
  • CV for prosjektleder (senterleder).  
  • Dersom senteret skal kunne utdanne kandidater på doktorgrads- og/eller postdoktorgradsnivå som kan sikkerhetsklareres (se Behandlingsprosedyre) skal dere legge ved en beskrivelse av hvordan dere planlegger å gjennomføre prosessen med å lyse ut og ansette i stipendiatstillinger, slik at dere ivaretar kravet om sikkerhetsklarering. Dette lastes opp under vedleggskategorien "Annet".

Søknader som ikke oppfyller kravene over kan bli avvist. Dere må bruke standardmaler for de obligatoriske vedleggene prosjektbeskrivelse og CV. Malene finner dere nederst i utlysningen.   

Valgfrie vedlegg 

  • CV for inntil fire av de mest sentrale personene (for eksempel arbeidspakkeledere) i prosjektet. Bruk standard mal. 
  • Forslag på inntil fem fagfeller som antas å være habile til å behandle søknaden. Fagfellenes navn, tittel, e-post, institusjonstilhørighet og en begrunnelse om hvorfor de er egnet, skal legges inn. Vi er ikke forpliktet til å bruke disse forslagene. 

Alle vedlegg til søknaden må sendes inn sammen med søknaden. Vi godtar ikke vedlegg sendt inn etter søknadsfristen med mindre vi har bedt om ytterligere dokumentasjon. 

Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Vær nøye med å laste opp riktig vedleggstype, siden det ikke er noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet. 

Vurderingskriterier

Vi vurderer søknadene i lys av formålet med utlysningen og etter disse kriteriene: 

Forskningskvalitet | FS-Grunnleggende forskning

I hvilken grad senteret er ambisiøst, nyskapende og flytter forskningsfronten
• Vitenskapelig kreativitet og originalitet.
• I hvilken grad hypoteser og problemstillinger er nyskapende og dristige.
• I hvilken grad senteret har potensial for å frembringe ny kunnskap som flytter forskningsfronten, inkludert vesentlig utvikling/fornyelse av teori, metoder, eksperimenter eller empirisk kunnskap.

Kvaliteten på senterets FoU-aktiviteter
• Kvaliteten på problemstillingene, hypotesene og senterets mål, og i hvilken grad de er klart og tydelig beskrevet.
• I hvilken grad den teoretiske tilnærmingen, forskningsdesignet og metodevalget er troverdig og velegnet, og tverrfaglige innfallsvinkler er tilstrekkelig vurdert.
• I hvilken grad senteret tar hensyn til samfunnsansvar, etiske problemstillinger og kjønnsdimensjonen i forskningen på en tilfredsstillende måte.

Virkninger og effekter | FS-Grunnleggende forskning

Potensielle virkninger og effekter av den foreslåtte aktiviteten ved senteret
• I hvilken grad senterets planlagte resultater kan bidra til å møte viktige vitenskapelige utfordringer, både nå og i fremtiden.
• I hvilken grad de planlagte resultatene skal gjøres åpent tilgjengelige for å sikre gjenbruk av forskningsresultatene og forsterke reproduserbarhet.
• I hvilken grad senteret vil bidra til å styrke kapasitet og kvalitet på området, også utover senterets finansieringsperiode.
• I hvilken grad de potensielle virkningene og effektene er tydelig formulert og troverdige.

Kommunikasjon og utnyttelse
• I hvilken grad riktig praksis for åpen forskning er en integrert del av prosjektet for å sikre åpen deling og utstrakt tilgang på forskningsresultater.
• Kvaliteten på og omfanget av, kommunikasjons- og involveringsaktiviteter rettet mot relevante målgrupper.

Gjennomføring | FS-Grunnleggende forskning

Kvalitet på prosjektleder (senterleder) og prosjektgruppe
• I hvilken grad prosjektleder (senterleder) har relevant kompetanse og erfaring og er kvalifisert til å lede en satsing på denne størrelsen.
• I hvilken grad prosjektdeltakerne utfyller hverandre, og i hvilken grad prosjektgruppen innehar den nødvendige kompetansen for å gjennomføre sentersatsingen på en effektiv måte.

Kvaliteten på senterets organisering og ledelse
• I hvilken grad det gir merverdi at forskningsaktivitetene er organisert som et senter framfor flere separate prosjekter.
• I hvilken grad senteret vil bli organisert på en effektiv måte, herunder om ressursene allokert til de forskjellige arbeidspakkene er tilstrekkelige og i samsvar med senterets mål og leveranser.
• I hvilken grad oppgavene i senteret er fordelt på en måte som sikrer at alle prosjektdeltakere har en tydelig rolle og tilstrekkelig med ressurser til å fylle denne rollen.
• I hvilken grad ledelse og styring i senteret er organisert på en egnet måte., inkludert risikostyring.

Kvaliteten og graden på internasjonalt samarbeid
• I hvilken grad omfanget av og kvaliteten på de internasjonale samarbeidsaktivitetene er i tråd med senterets mål.

Kjønnsbalanse i senterets prosjektgruppe
• Dersom det er dårlig kjønnsbalanse i senterets ledergruppe (senterleder og forskningslederne), i hvilken grad planene for å støtte utviklingen av forskertalenter av det underrepresenterte kjønn mot kvalifisering til stillinger på seniornivå er hensiktsmessige.

Behandlingsprosedyre

Når søknadsfristen er passert og vi har mottatt søknadene, vil vi først sjekke at de formelle kravene til søknaden er oppfylt. Søknader som ikke tilfredsstiller disse kravene, kan bli avvist.    

Der hvor kravene er oppfylt, gjør vi søknaden, med alle obligatoriske vedlegg, tilgjengelig for internasjonale fagfeller som hver for seg vurderer kriteriene Forskningskvalitet, Virkninger og effekter og Gjennomføring. Deretter møtes fagfellene i paneler hvor de kommer frem til en omforent vurdering av søknaden for hvert av kriteriene. 

Porteføljestyret for muliggjørende teknologier bestemmer til slutt hvilke søkere som får penger. Først rangerer vi søknadene ut fra gjennomsnittlig karakter på vurderingskriteriene. Deretter gjør porteføljestyret en samlet vurdering av søknadene med de høyeste gjennomsnittskarakterene, basert på følgende porteføljekriterier: 

Samlet skal sentrene dekke de tre områdene kvanteberegning, kvantesensorer samt kvantekommunikasjon.   

  • Samlet skal sentrene ha samarbeidspartnere fra minst to nordiske land utenom Norge.  
  • Samlet skal sentrene involvere flere norske bedrifter og/eller offentlig sektor, f.eks. i referansegrupper.  
  • Samlet skal sentrene utdanne minst 8 kandidater, på doktorgrads- og/eller postdoktorgradsnivå som kan sikkerhetsklareres til minimum "Hemmelig”. 
  • Samlet skal sentrenes forskningsaktiviteter belyse kvanteteknologiens konsekvenser og spesielt betydningen for stats- og samfunnssikkerhet 

Detaljer om porteføljestyrets generelle mål kan leses i porteføljeplanen for muliggjørende teknologier

Tilbakemelding til søker   

Vi vil informere om hvilke søknader som er innvilget og statistikk over søknader og karakterer på våre nettsider og i nyhetsbrevet vårt. 

Søkere som får avslag på søknaden sin, får avslagsbrev på Mitt nettsted så raskt det lar seg gjøre. Søkere som får innvilget søknaden sin, får brev om tildelingen på Mitt nettsted. Brevet kan inneholde betingelser om endringer som må gjøres i en revidert søknad før Forskningsrådet og prosjektansvarlig kan inngå kontrakt. 

Alle søkere vil motta en tilbakemelding som inkluderer karakterer og skriftlige begrunnelser for vurderingen. Dere vil også få vite hvilke fagfeller som deltok i panelet. 

Se også: Slik behandler vi søknader.  

Vi forventer å publisere hvilke søknader som får bevilgning 12.12.2025.  

Obligatorisk vedlegg

Meldinger ved utskriftstidspunkt 12. mai 2025, kl. 22.06 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.