Forskerprosjekt
Vi lyser ut midler til Forskerprosjekt årlig. Godkjente forskningsorganisasjoner kan søke eller være samarbeidspartner i et forskerprosjekt.
Se oversikt over Godkjente forskningsorganisasjoner.
Hva skjer framover?
02. feb 2022
Søknadsfrist i 2022
14. des 2022
De tematiske utlysningene for 2023 åpner for søknader
08. feb 2023
Søknadsfrist for de tematiske utlysningene i 2023
15. mar 2023
Søknadsfrist Forskerprosjekt for unge talenter (kun FRIPRO)
Hva skjer framover?
Gjennomførte utlysninger så langt i 2023:
- Søknadsfrist 8. februar: Forskerprosjekt for fornyelse (tematisk utlysning)
- Søknadsfrist 8. februar: Forskerprosjekt for unge talenter (tematisk utlysning
- Søknadsfrist 8. februar: Stort, tverrfaglig Forskerprosjekt (tematisk utlysning)
- Søknadsfrist 15. mars: Forskerprosjekt for unge talenter (FRIPRO)
Vi legger ut mer informasjon om FRIPRO-utlysningen av Forskerprosjekt for fornyelse senere.
Ny behandlingsprosedyre i 2022
Etter mange gode innspill fra søkerne i løpet av 2021, har vi gjort flere endringer i behandlingsprosedyren for Forskerprosjekt i 2022. Endringene skal blant annet gi
- bedre kvalitet i ekspertpanelenes vurderinger
- en tilbakemelding på søknaden som begrunner søknadsresultatet på en god måte
- bedre informasjon om hva som skjer i de ulike trinnene av søknadsbehandlingen
Se Behandlingsprosedyren for Forskerprosjekt for mer informasjon om de ulike punktene. Nedenfor finner du de viktigste endringene oppsummert:
I februar utvidet vi informasjonen om behandlingsprosedyren for 2021-utlysningen på nettsidene våre. Nettsiden er i store trekk oppdatert med tanke på 2022-utlysningen, men vil detaljeres videre. Vi vil utvide informasjonen om en rekke aspekter vi ser søkerne har etterlyst, blant annet om
- hvordan fageksperter velges ut og settes sammen i paneler og hvordan panelene jobber inkludert bruk av vurderingskriterier og karakter
- hva informasjonen som etterspørres i de ulike delene av søknadsskjemaet brukes til
- administrasjonens rolle i relevansvurderingen
- porteføljestyrenes rolle og prinsippene de har anvendt når de prioriterer mellom søknader før vedtak
- Vi gir panelet tilgang til temateksten når de vurderer søknaden, så de kan se søknaden i kontekst av prioriteringene. Søknadens relevans for prioriteringene i temateksten vil fremdeles vurderes av Forskningsrådet.
- Søknaden kan bare rettes mot ett tema i søknadsskjemaet, men hvis du har søkt et annet tema enn Banebrytende forskning (FRIPRO) og den får spesielt god vurdering fra panelet, vil den også konkurrere om midlene til Banebrytende forskning.
- Vi oppfordrer søkerne til å legge ved en kort beskrivelse av kompetansen de mener vil egne seg til å vurdere sin søknad, ikke bare oppgi forslag til navngitte eksperter, som i 2021.
- Vi gir porteføljestyrene flere verktøy når de skal prioritere mellom søknader: Fjorårets vurderingskriterium Forskningskvalitet deles i to og søknadene får separate karakterer på Kvalitet i FoU-aktivitetene og Potensial for å flytte forskningsfronten.
- Vi gir informasjon til panelene om hvordan søknadene skal vurderes på en måte som gir mindre rom for skjønn.
- Når ekspertene skal oppgi sitt kompetansenivå på den enkelte søknad, vil vi gi dem tydeligere definisjoner av de tre nivåene de kan velge mellom (specialist, generalist eller minor). Minimumskravet til kompetanse er at hver søknad skal vurderes av to generalister.
- Vi vil styrke kompetansen om tverrfaglighet i panelene.
- Informasjon til panelene om hvilken form tilbakemeldingen skal ha, vil gis på en måte som gir mindre rom for skjønn. Tilbakemeldingen fra ekspertene skal begrunne karakterene, påpeke styrker og svakheter ved søknaden og ha en lengde på 5-10 setninger.
- Vi setter av mer tid til å kontrollere at tilbakemeldingen er i henhold til panelets beslutning og oppfyller kvalitetskravene.
- Vi gir mer og bedre informasjon ved endt søknadsbehandling enn før, blant annet om relevansvurderingen, om prosessen i hvert porteføljestyre og i form av karakterstatistikker.
Se Behandlingsprosedyren for Forskerprosjekt for mer informasjon om de ulike punktene.
Om søknadstypen
Formålet med Forskerprosjekt er å fremme fornyelse og utvikling i forskningen innenfor alle fag og tematiske områder. Prosjektene skal bidra til viktig ny innsikt i den internasjonale kunnskapsfronten, og kan være med eller uten ambisjoner om anvendelse.
Utlysningene er innrettet for å nå forskere i ulike stadier av karrieren, fremme grensesprengende forskning og internasjonalisering.
Fakta om Forskerprosjekt for fornyelse
Dette tilsvarer det som inntil 2019 het forskerprosjekt og ble lyst ut gjennom en rekke programmer og aktiviteter. Formålet er fornyelse og utvikling i forskningen som kan bidra til å flytte den internasjonale forskningsfronten. Utlysningen retter seg derfor mot forskere som har vist evne til å utføre forskning av høy vitenskapelig kvalitet.
Fakta om Forskerprosjekt for unge talenter
Støtten skal gi unge forskertalenter under 40 år innenfor alle fag og tematiske områder mulighet til å forfølge egne ideer og å lede et forskningsprosjekt. Utlysningen er rettet mot forskere på et tidlig stadium i karrieren, 2–7 år etter disputas, som har vist potensial til å utføre forskning av høy vitenskapelig kvalitet.
Fakta om Treårig Forskerprosjekt med internasjonal mobilitet
Formålet er å fremme internasjonal mobilitet og karriereutvikling blant forskere tidlig i karrieren, og bidra til kunnskapsoverføring til norske forskningsmiljøer. Utlysningen retter seg mot forskere på postdoktornivå, som skal tilbringe to år ved en utenlandsk forskningsorganisasjon og det tredje året ved en norsk forskningsorganisasjon.
Ingen åpne utlysninger akkurat no.
Slik foregår panelmøtet for søknader til forskerprosjekter
Meldinger ved utskriftstidspunkt 1. juni 2023, 18:15 CEST
IT-feil Skattefunn
Har du fått e-post om at prosjektet ditt til SkatteFUNN er trukket? Dette skyldes en IT-feil. Vi beklager dette og jobber med å rette opp i feilen.