Spør KI-samtaleroboten vår

Energiforskning gir store positive effekter og er svært samfunnsmessig lønnsom

Vi kan trygt si at forskning lønner seg. Samtidig er det ikke alltid like enkelt å dokumentere akkurat hva som har ført til hvilke økonomiske effekter i en lang, lang rekke av forskningsresultater som bygger på hverandre. For å kunne vise og tallfeste sammenhengene er det ofte nødvendig med studier som går effektene etter i sømmene.

Denne teksten ble første gang publisert i Dagens Perspektiv 30. juni 2025.

Finansiering av forskning på miljøvennlig energi lønner seg

Derfor er jeg veldig glad for at vi for andre gang på under 10 år har fått en studie som viser at Forskningsrådets finansiering av forskning på miljøvennlig energi har gitt stor avkastning. Rapporten, som er gjennomført av Menon Economics og Multiconsult, har tatt for seg 60 prosjekter som Forskningsrådet har støttet i perioden 2016-2025. Studien har gått i dybden på seks av disse prosjektene og anslår at de kan få en samfunnsøkonomisk lønnsomhet for Norge på mellom 9 og 36 milliarder kroner. Av disse milliardene er fem allerede realisert. Og de globale effektene vil være langt større.

Energiforskningen har bidratt til økt fornybar energiproduksjon, energieffektivisering, reduserte klimagassutslipp, redusert miljøpåvirkning, økt forsyningssikkerhet, reduserte kostnader og økt næringslivspotensial.

Mindre effekt på patenter og spin-offs

Gevinstene knytter seg særlig til reduksjoner i energiforbruk og i klimagassutslipp. Mens den samfunnsøkonomiske gevinsten er stor, finner Menon i mindre grad direkte effekter for de mange bedriftene som har deltatt i de utvalgte prosjektene i form av patenter og spin-offs. Dette er noe vi jobber tett med i hele virkemiddelapparatet for å bedre: Hvordan kan de offentlige virkemidlene og det omfattende samarbeidet mellom forskningsmiljøene og store og små bedrifter i enda større grad akselerere og øke effekten på norsk verdiskaping? Norske bedrifter forsker stadig mer, og mye er i positiv utvikling, men fortsatt ser vi at næringslivet i Danmark, Sverige og Finland forsker enda mer enn det norske.

Vannkraften dominerer

Selv om vi ser en rivende utvikling innenfor vind- og solkraft internasjonalt, er det fortsatt vannkraften som dominerer den norske kraftforsyningen. Rapporten viser at forskningen har gitt mer effektiv og lønnsom vannkraftproduksjon, og dermed gjort strømmarkedet mer robust overfor svingninger i etterspørselen. Flere forskningsprosjekter har bidratt til økt oppetid på kraftverkene. Forskningen har også muliggjort fremtidig omlegging av eksisterende vannkraftverk til pumpekraftverk, som igjen gjør det mulig å utnytte de enorme norske vannkraftmagasinene bedre ved å pumpe vann tilbake i kraftverkene i perioder med lave strømpriser. Utviklingen av vannkraftturbiner som er tilpasset et tøffere driftsmønster, med lavere risiko for havari, har også vært svært viktig.

Vind- og solkraft

Også innenfor vind og sol ser vi at forskningen har gitt betydelige bidrag. Innenfor vindenergi har forskningen bidratt til å øke produksjonen ved å bedre kostnadseffektiviteten samtidig som miljøbelastningen er blitt redusert. Forskning på drift og vedlikehold av solparker har bidratt til økt produksjon av solenergi som har en stor global effekt.

Store utslippskutt

Forskningen har gitt store utslippskutt i transportsektoren og i industrien, og økte muligheter for CO2- fangst og -lagring.

Et av selskapene som trekkes fram i rapporten er Heimdall Power. De har utviklet sensorkuler som festes på kraftlinjer for å overvåke strømnettet i sanntid. Denne teknologien gjør det mulig å bruke strømnettet mer effektivt og trygt. Ifølge rapporten kan dette alene gi Norge en samfunnsøkonomisk gevinst på mellom 1,4 og 18,9 milliarder kroner.

Befolkningens syn på forskning på fornybar energi

Forskningsrådets løpende befolkningsundersøkelse viser at folks syn på forskning på fornybar energi er i endring. Tilliten til denne type forskning har sunket gjennom de siste fem årene og det ser ut til at enkelte grupper er i tvil om at energiforskning og klimaforskning er til å stole på og gir positive samfunnseffekter. Det er faglig svært godt dokumentert at klimaet er i endring og at endringene er menneskeskapte, og det er helt nødvendig med en stor omlegging til klimavennlig energi som samtidig tar hensyn til naturen. Samtidig må vi finne energiløsninger som gjør at vi kan sikre nok energi til folk flest, til offentlige tjenester og til næringslivet. Løsningene finner vi gjennom forskning og innovasjon. Og det er svært viktig å kunne dokumentere og formidle at forskningen på fornybar energi både gir gode resultater og løsninger og er svært lønnsom for samfunnet.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 1. juli 2025, kl. 18.18 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.