Prosjektdøme og statistikk
Her har vi samla tal, statistikk og aktive prosjekt og dessutan tidlegare SkatteFUNN-prosjekt som de kan bli inspirerte av.
SkatteFUNN i tal
Vi fekk 2607 søknader til SkatteFUNN i 2022, med ei innvilgingsgrad på 74 prosent. Talet på løpande/aktive prosjekt var 5559 per årsskiftet 2022-2023. Budsjetterte FoU-kostnader for pågåande SkatteFUNN-prosjekt i 2022 var totalt 27 mrd. kroner, og budsjettert skattefrådrag var på 4,6 mrd. kroner.
Nedgang i søknader i 2020 og 2021, auke i 2022
Dei siste to åra har vi sett ein tydeleg nedgang i talet på søknader til SkatteFUNN (2933 i 2021, mot 4141 og 4543 i høvesvis 2020 og 2019). I 2022 var det ein auke på 30-40 prosent samanlikna med fjoråret, noko som gir ein prognose på 3000 søknader for perioden april-desember, mot 2200 for same periode i 2021. Det er grunn til å tru at årsaka til utviklinga er samansett, men at effektar av koronapandemien speler ei viktig rolle, inkl. forseinkingar i pågåande prosjekt, nedprioritering av FoU, tiltakspakkar og auka tilgang til andre støtteordningar.
Små og mellomstore bedrifter får oftast støtte
Over tid ser vi at om lag 75 prosent av det budsjetterte skattefrådraget i SkatteFUNN er hos små og mellomstore bedrifter. Meir enn 60 prosent av bedriftene seier at dei har samarbeid med leverandør, kunde eller brukar i prosjektet sitt. Om lag 20 prosent har eit FoU-miljø som deltakar i prosjektet og 10 prosent nemner at dei har samarbeid med ei anna bedrift.
Typisk bedrift og prosjekt i SkatteFUNN
- bedrifta er mindre enn ti år
- færre enn 20 tilsette
- sendt inn to søknader tidligare
- årlege prosjektkostnader på tre millionar
- prosjektvarigheit på to–tre år
Prosjektbanken
Finn prosjekter som har fått støtte i Prosjektbanken.
Se eksempler på prosjekter som har fått SkatteFUNN-midler
- Artikkel25. nov. 2022
Nye løysingar for berekraftig matproduksjon
Innovasjon i landbruket er viktig for å lykkast med grøn omstilling. Derfor har N2 Applied utvikla ein metode som gjer det mogleg for bonden å produsere miljøvennleg gjødsel på eigen gard.
- Artikkel25. okt. 2022
Gikk «all in» på velferdsteknologi for eldre da markedet endret seg
Et tilfeldig møte med kommunen ble øyeåpneren til et helt nytt marked innen velferdsteknologi. Nå skal Tromsø-bedriften sende Nattugla til utlandet.
- Artikkel6. apr. 2022
SkatteFUNN-midler har bidratt til eventyrlig vekst hos Nofitech
Å finne balansen mellom å prioritere kjernevirksomhet og forskning er ikke alltid like lett. Med støtte fra SkatteFUNN satser Nofitech på forskning og utvikling. Det har bidratt til de siste årenes mangedobling av ansatte og en enorm vekst i omsetning.
- Artikkel23. mars 2022
Støtta frå SkatteFUNN heldt maskineriet i gang
Med nytt og kraftig girsystem får syklane lengre levetid, og på sikt kan dei erstatte bilar på korte distansar i byane. SkatteFUNN ga lønn til gründerane i CA Technology, slik at dei kunne halde hjula i gang.
- Artikkel13. apr. 2021
Safedesign - Alternativ til stillas
Safedesign er en start-up som jobber med å utvikle et alternativ til tradisjonelle stillas for takarbeid på bygninger. De er godt i gang med utviklingen av sikkerhetssystemet Roofbarrier som gjør det enklere og raskere å sikre personer som jobber på tak.
- Artikkel12. mars 2021
AppSens – utvikling av sensor for deteksjon av hjerteflimmer
AppSens er et norsk medisinsk teknologiselskap som utvikler trådløse medisinske sensorer og enheter. De har nylig utviklet en hjerterytmesensor for påvisning av atrieflimmer (hjerteflimmer). Denne kan kjøpes og brukes av pasienter uten behov for henvisning fra spesialisthelsetjenesten. Sensoren er liten, kompakt og enkel i bruk.
- Artikkel1. des. 2020
- Forskning er nøkkelen til restaurantsuksessen
Matglade reiser helt fra Shanghai og New York for å spise på undervannsrestauranten Under ved Lindesnes. – Vi har brukt forskning for å få det til, sier eier Gaute Ubostad.
- Artikkel25. nov. 2020
KVS Technologies – Droner for linjeinspeksjon
Det er et krav fra myndighetene at alle nettselskap må utføre løpende linjeinspeksjon og vegetasjonskontroll. Dette utføres i dag for en stor del ved hjelp av helikopter, men metoden med lavtflygende, bemannede helikopter er forbundet med risiko. Det skaper også støy for befolkning og dyreliv i nærheten av linjene. For å løse utfordringene har KVS Technologies utviklet et system for en autonom drone som kan gjøre jobben.
- Artikkel10. nov. 2020
VITAS AS -Utvikling av test for antistoff mot SARS-CoV-2
Det norske firmaet Vitas AS bidro gjennom sitt innovasjonsarbeid til håndteringen av pandemien, og med støtte fra SkatteFUNN utviklet de en analysemetode for testing av antistoff mot det nye viruset SARS-CoV-2. Resultatet av prosjektet har gjort det mulig å teste et stort antall mennesker på kort tid.
- Artikkel5. okt. 2020
Ergonomisk bilstol som gir tilbakemelding på riktig montering
HTS BeSafe har lagd bilseter siden 60 tallet, og har siden vokst til et ledende firma i utviklingen av sikkerhetsprodukter for barn i bil. Innovasjonsarbeid er en selvfølgelig del av bedriftsmodellen de lever etter, og de har en verdensomspennende distribusjon i over 50 land. Bedriften utvikler kontinuerlig nye produkter og har brukt SkatteFUNN-ordningen i mange år
- Artikkel22. sep. 2020
Prisbelønt bygg- og anleggsbedrift satser på innovasjon nedenfra
- Vi tenker at vi aldri må stå stille, for da blir vi tatt igjen. Vi ser alltid etter muligheter til å forbedre prosesser og finne mer miljøvennlige løsninger, sier Stian Reinholdtsen som leder Øksnes Entreprenør i Vesterålen. Nylig ble de kåret til Europas beste bedrift.
- Artikkel18. sep. 2020
Varig Technologies AS - Ny programvare for en mer bærekraftig bygg- og eiendomsbransje
Store næringsbygg har til sammen et enormt energiforbruk og representerer store klimagassutslipp. Nå utvikler det norske proptech-selskapet Varig Technologies en ny programvare som skal redusere miljøavtrykket til bygg- og eiendomsbransjen.
- Artikkel17. sep. 2020
7Sense AS -Trådløs vannovervåkning i landbruket
7Sense Products AS leverer overvåkingssystemer til landbrukssektoren. De driver også kontinuerlig utvikling av nye produkter, deltar i flere forskningsprosjekt og har begynt sine første steg på vei mot internasjonalisering.
- Artikkel15. sep. 2020
Arctic lavvo AS - Telt for nordlysturismen
Arctic lavvo AS leverer og produserer lavvoer til bruk i reindriftsnæringen, turistindustrien og privatmarkedet. De er en veletablert bedrift som legger vekt på solid håndverk, høy kvalitet og lokal produksjon i Kautokeino. For noen år siden gikk de i gang med utviklingen av et nytt produkt, der målet var å utvikle en mobil teltløsning for vinter- og nordlysturismen i nord.
- Artikkel4. sep. 2020
Oppland stål AS -utvikling av brorekkverk
Brorekkverk tenker vi som bilister ikke særlige mye over når vi suser forbi dem på norske veier, men hvis det skulle smelle kan slike rekkverk redde liv. Derfor stilles det strenge krav til hvordan rekkverkene skal være, og tidligere var det bare Statens vegvesens egne brorekkverk som var godkjent for bruk.
- Artikkel3. sep. 2020
MyKid AS – digital plattform for kommunikasjon i barnehager
Det er ofte mye informasjon som skal utveksles mellom barnehager og foreldrene til barna som går der. Kommunikasjon dem imellom har lenge foregått på e-post, via papirlapper i sekken og muntlig ved henting og bringing, men for 12 år siden bestemte MyKid AS seg for å gjøre noe med det. Bedriften ble en av de første som digitaliserte denne kommunikasjonen for barnehagene.
- Artikkel8. jun. 2020
Rebartek AS - Robotisert prefabrikering
Å bygge med armeringsjern er et tidkrevende og belastende arbeid. Typisk vil ferdig kuttede og forhåndsbøyde stenger settes sammen på selve byggeplassen, som et gigantisk geometrisk puslespill, og denne jobben er både dyr og farlig. Derfor har Rebartek AS gått inn for å utvikle en robot som kan gjøre arbeidsprosessen bedre og tryggere.
- Artikkel22. aug. 2019
Norsk by blir pilot for FNs smarte byar
Ålesund er pilot for FN i arbeidet med å utvikle smarte byar. Eit norskutvikla, digitalt verktøy skal bidra til å utvikle betre løysingar for innbyggjarane i byen. Det er Offshore Simulator Centre AS og kompetansemiljøa deira innanfor visualisering og simulering ved Campus Ålesund som har sett Sunnmøres hovudstad på kartet, som Noregs prototype for digital tvilling.