Porteføljeanalyse for Velferd, kultur og samfunn

Prioriteringer i forholdet til EUs rammeprogram (Horisont Europa)

EUs rammeprogram har en rekke utlysninger som er relevante for porteføljens ansvarsområder, flere i destinasjonen "Social and economic transformations" i klynge 2. Norske miljøer har så langt gjort en solid innsats på dette området, med en returandel på 5,1 % (Norges ambisjon i Horisont Europa er en returandel på 2,8 %). Det vurderes at de nasjonale satsingene, i regi av porteføljestyret og Forskningsrådet, bidrar til å kvalifisere norske aktører til å konkurrere i Horisont Europa. Dette gjelder spesielt på deler av velferds- og arbeidsfeltene, og kulturfeltet.
 
I 2022 ble det finansiert flere prosjekter med norsk deltakelse på porteføljens ansvarsområder. Ett av disse har norsk koordinator og omhandler nye måter å inkludere sårbare individer i pressede arbeidsmarkeder. Norske forskningsorganisasjoner deltar videre i tildelte prosjekter om bl.a. kompetansegapet i arbeidsmarkedet, inkludering og oppvekst, og et infrastrukturprosjekt som har relevans for kunnskapsutviklingen om oppvekst og familieforhold.

Innenfor porteføljestyrets ansvarsområder var det en økning i EU-finansiering fra ca. 52 mill. kr til 107 mill. kr i perioden 2018-2021, men noe nedgang i 2022 (ca. 100 mill. kr). Det er imidlertid et stort antall utlysninger og nye muligheter for norske miljøer i 2023-2024, i bredden av porteføljestyrets ansvarsområder. På kulturfeltet er det midler til spesielt forskning om kulturarv og norske miljøer deltar for tiden i seks prosjekter på dette feltet. Det lyses også ut midler til forskningsnettverk og -prosjekter om kreative industrier, kulturell kompetanse, og kunst og kulturs rolle i inkludering av barn. På arbeidsfeltet kan norske miljøer konkurrere om midler til forskning om kompetansemangel, fjernarbeid, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoners påvirkning på arbeidsdeltakelse og sosiale utfall, kunstig intelligens, jobbskapelse, og overganger mellom utdanning og skole. På velferdsfeltet er det midler til forskning om bl.a. ulikheter i boligmarkedet og sosiale tjenester. Videre lyses det ut midler til ulikhetsforskning om digital og grønn omstilling, sosial og økonomisk transformasjon, medborgerskap og samfunnsdeltakelse og arbeidsmarkeders omstillingsevne.  

Meldinger ved utskriftstidspunkt 9. mai 2024, kl. 11:25 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.