Portefølje for forskningssystemet
Porteføljen skal dekke ansvar for forskningsinfrastruktur, internasjonalt samarbeid, tverrgående policyområder som åpen forskning (inkl. deling og gjenbruk av forskningsdata), kjønnsbalanse og mangfold, forskerrekruttering og tidlig karriere samt forskningsintegritet og etikk. Porteføljetyret for forskningssystemet skal være rådgivende overfor Styret og administrasjon i policyutvikling og overordnede strategiske vurderinger som har et systemperspektiv, herunder Forskningsrådets strategiske rolle for utviklingen av UH- og instituttsektor og utviklingen av et velfungerende forskningssystem nasjonalt og internasjonalt.
Nye porteføljer 1/1-2024
Fra 2024 er porteføljeinndelingen endret. Noen porteføljer videreføres uendret, mens andre slås sammen eller splittes opp. Porteføljen for Forskningssystemet er helt ny. Det finnes derved ingen samlet porteføljeplan, porteføljeanalyse eller investeringsplan ennå. Planer kommer i løpet av 2024.
Porteføljen styres inntil videre etter de enkeltplanene vi har for de ulike temaene porteføljen skal dekke. Under er det en oversikt over de største områdene.
Nasjonal satsing på forskningsinfrastruktur
Forskningsrådets Nasjonal satsing på forskningsinfrastruktur skal være med på å bygge opp relevant og oppdatert infrastruktur som norske forskningsmiljøer og næringsliv har tilgang til. Ny infrastruktur bidrar til internasjonalt ledende forskning og innovasjon på områder som er viktige for samfunnet, for eksempel ren energi, teknologi for framtidens norske industriprodukter og bedre helse.
Instituttsektoren
Forskningsinstituttene skal bidra med forskning av høy kvalitet og relevans for næringsliv, forvaltning og samfunnet for øvrig. Forskningsrådet har et strategisk ansvar for instituttsektoren. Grunnbevilgningen er vårt viktigste instrument for å ivareta dette ansvaret.
Internasjonalt samarbeid
Er du ute etter å søke midler fra EU eller andre internasjonale organisasjoner? Det fins utallige muligheter i og utenfor Europa, både for deg som forsker og for din institusjon eller bedrift.
Åpen forskning
Forskningsrådet vil være en pådriver for å gjøre forskning så åpen som mulig. Her finner du våre krav, retningslinjer og veiledere om åpen forskning.
Forskning om forskning og innovasjon
Forskning om forsknings- og innovasjonspolitikk er en satsing som skal bidra til et styrket og relevant kunnskapsgrunnlag for utforming og gjennomføring av forsknings- og innovasjonspolitikk.
Kjønnsbalanse i toppstillinger og forskningsledelse
BALANSE støtter forskningsinstitusjonenes arbeid for å bedre kjønnsbalansen i norsk forskning. Ny kunnskap, læring og innovative tiltak skal fremme likestilling og kjønnsbalanse. Den målrettede satsningen BALANSE er fra 2023 vedtatt videreført som BALANSE+, men med et bredere nedslagsfelt som også inkluderer mangfold. Arbeidet for kjønnsbalanse står fortsatt sentralt.
Forskningsintegritet og etikk
Forskningsrådet jobber med en handlingsplan for forskningsintegritet og etikk.
Forskerrekruttering og tidlig karriere
Porteføljestyret for forskningssystemet
Porteføljestyret skal gi strategiske råd om forskning og innovasjon innenfor porteføljeområdet forskningssystemet, og gi støtte til prosjekter som bidrar til målene som er satt for porteføljen. De fleste av medlemmene i dette porteføljestyret inngår også i et av de øvrige porteføljestyrene.
Medlemmene er:
Tanja Storsul (Leder)
Sandrine Benard (Klima og miljø)
Rebekka Borsch (Demokrati og utvikling)
Astri Dankertsen (Samisk kultur og samfunn)
Rune Dahl Fitjar (Innovasjon)
Magnus Gulbrandsen (Muliggjørende teknologier)
Ingeborg Palm Helland (Energi og transport)
Marit Lofnes Mellingen (Velferd og utdanning)
Dagfinn Myhre
Tove Klæboe Nilsen (Helse)
David Budtz Pedersen (Banebrytende forskning)
Sven Stafström
Ågot Aakra (Mat og bioressurser)