Portefølje for demokrati og global utvikling
Porteføljen dekker store samfunnsutfordringer nasjonalt og internasjonalt. Den skaper kunnskap om hvordan Norge kan opprettholde og videreutvikle et velfungerende, demokratisk og trygt samfunn, med evne til å møte kriser. Porteføljen omfatter også forskning og utvikling om internasjonale relasjoner og sikkerhetsutfordringer, global helse og migrasjon og utviklingsforskning.
Nye porteføljer 1/1-2024
Fra 2024 er porteføljeinndelingen endret. Noen porteføljer videreføres uendret, mens andre slås sammen eller splittes opp. Porteføljen for global utvikling og internasjonale relasjoner slås sammen med deler av demokrati, styring og fornyelse dvs samfunnsikkehetsforskningen, lov og rett, samt forskningen på demokrati og styring og forvaltning (innovasjon i offentlig sektor er nå lagt inn i porteføljen for innovasjon). Inntil nye planer er laget styrer porteføljestyret etter disse planene.
Overordnede planer, Portefølje for global utvikling og internasjonale relasjoner
Porteføljeplan
Porteføljeplanen beskriver investeringsmål, prioriteringer, tiltak og forventede virkninger og effekter av de totale investeringene innenfor porteføljeområdet. Denne planen er kun på engelsk.
Porteføljeanalyse
Porteføljeanalysen skal være et grunnlag for porteføljeplaner, investeringsplaner og rapportering. Denne analysen er kun på engelsk.
Investeringsplan
Investeringsplanen inneholder planlagte tiltak og utlysninger av porteføljestyrets strategiske midler i den kommende treårsperioden. Denne planen er kun på engelsk.
Overordnede planer, Portefølje for demokrati, styring og fornyelse
Porteføljeplan
Porteføljeplanen beskriver investeringsmål, prioriteringer, tiltak og forventede virkninger og effekter av de totale investeringene innenfor porteføljeområdet.
Porteføljeanalyse
Porteføljeanalysen skal være et grunnlag for porteføljeplaner, investeringsplaner og rapportering.
Investeringsplan
Investeringsplanen inneholder planlagte tiltak og utlysninger av porteføljestyrets strategiske midler i den kommende treårsperioden.
Porteføljestyre for demokrati og global utvikling
Porteføljestyret skal gi strategiske råd om forskning og innovasjon innenfor porteføljeområdet Demokrati og global utvikling, og gi støtte til prosjekter som bidrar til målene som er satt for porteføljen. Medlemmene er:
Cecilie Daae (Leder)
Tobias Alfvén
Rebekka Borsch
Eirik Holmøyvik
Sissel Haugdal Jore
Einar Jørstad
Ivar Kolstad
Kristin Skare Orgeret
Stig Rune Sellevåg
Ane-Marthe Solheim Skar
Indra de Soysa
Camilla Tenna Nørup Sørensen
Kontakt demokrati og global utvikling
Aktuelt, Portefølje for demokrati og global utvikling
- Nyhet5. okt. 2023
Sjå tematiske søkjarkurs til fristar i 2024
- Nyhet10. mai 2023
Innovativt partnerskap for finansiering gir brennaktuell forskning som redder liv og verdier
- Pressemelding9. des. 2022
Vil ha mer kompetanse og kunnskap om EØS-rett
- Nyhet9. des. 2022
Oppretter to sentre for skatteøkonomisk forskning
- Nyhet28. okt. 2022
COP 27: Vi trenger mer forskning for å begrense klima- og naturkrisen
- Nyhet20. sep. 2022
24 millioner kroner til økt samarbeid innenfor rettsvitenskap
Prosjekter som har fått støtte i denne porteføljen
- Artikkel18. sep. 2024
Forskningsprosjekt gjenoppdaget sjøsamisk identitet i Altafjorden
I hjertet av Altafjorden har et forskningsprosjekt vekket en glemt kulturarv til live. Prosjektet "Tilbakeføring av samisk kulturarv – hva skjer lokalt?" har gitt lokalsamfunnet en ny forståelse av egen historie og identitet.
- Artikkel16. sep. 2024
Forsking kan gi oss eit meir robust og rettferdig helsesystem
Kan utdanning vere nøkkelen til å få bukt med barnedødelegheit? Forsking viser at utdanningsnivået hos foreldre har ein kraftig innverknad på barns helse. Centre for Global Health Inequalities Research (CHAIN) avdekkjer overraskande funn om sosial ulikskap og global helse.
- Artikkel11. sep. 2024
Kor vart jentebarna av i fortidas Europa?
Sjølv i dag finst det samfunn der kvinner og jenter blir sett på som mindre verdifulle enn menn. Dette fører ofte til diskriminering som ulik lønn for likt arbeid og til vald i heimen. Forskingsprosjektet "Savnede jenter" utforskar kjønnsdiskriminering i Europas historie. Målet er å få på plass tiltak som kan forbetre situasjonen i dagens utviklingsland.