Investeringsplanen for Livsvitenskap
Investeringsplanen beskriver hvordan porteføljeplanen er tenkt operasjonalisert. Den inneholder hvilke prioriteringer som ligger til grunn for bruk av porteføljestyrets egne midler samt planer for utlysninger og andre tiltak. Investeringsplanen er treårig, men rulleres hvert år.
Investeringsplanen for Livsvitenskap
Oppdatert investeringsplan for 2023-2025 kommer i månedsskiftet november/desember.
Forskningsrådets fagportefølje for livsvitenskap favner bredt og omfatter mange fagdisipliner og tema som i 2020 har en verdi på ca. 2,9 mrd kroner. Porteføljen inngår i porteføljen til en rekke porteføljestyrer og finansieres gjennom aktiviteter underlagt disse.
Porteføljeplanen for livsvitenskap har følgende samfunns- og brukermål som bygger opp under mål og prioriteringer i Forskningsrådets strategi
Hovedmål (samfunnsmål) | Delmål (brukermål) |
---|---|
a) Norske livsvitenskapelige b) Velfungerende forsknings- og c) Livsvitenskaplig forskning bidrar til å løse store bærekraft- og samfunnsutfordringer |
|
Porteføljestyret for livsvitenskap forvalter investeringer i FRIPRO/FRIMEDBIO som utgjør om lag 20 prosent av den totale livsvitenskapsporteføljen. Foreliggende investeringsplan gjelder kun for de budsjettmidlene Porteføljestyret for livsvitenskap forvalter.
Porteføljestyrets viktigste egne tiltak (fra porteføljeplan)
- Investere i de kvalitativt beste prosjektene innenfor formålet med FRIPRO – banebrytende forskning
- Gi råd for å videreutvikle Forskningsrådets satsing på grensesprengende forskning og fremme at FRIPRO/FRIMEDBIO-midler skal gå til særlig dristig forskning
- Gi råd for å videreutvikle satsinger for unge forskertalenter og fremragende etablerte forskere
- Gi råd for å videreutvikle Forskningsrådets fagportefølje innenfor livsvitenskap
Viktigste tiltak i andre deler av Forskningsrådet (fra porteføljeplan)
- Øke investeringene til grensesprengende og grunnleggende forskning basert på åpen konkurranse på tvers av fag og tema basert på måltall som er høyere enn dagens nivå.
- Løfte investeringene til grunnleggende forskning til 50 prosent av Forskningsrådets bevilgninger (fremkommer av Forskningsrådets eget merkesystem, bør nås innen 2024).
- Toppfinansiering av utgående MSCA-stipendiater som insentiv til mobilitet.
- Videreutvikle Forskningsrådets virkemidler for å fremme særlig sterke forskere på alle karrieretrinn.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 8. februar 2023, 14.07 CET