Spør KI-samtaleroboten vår

Spørsmål og svar om utlysningen av SFF-VI, trinn 1

Her finner du svar på spørsmål vi har mottatt fra søkerne om utlysningen.

Gå direkte til:

Prosjektbeskrivelsen i trinn 1

Er det lov å bruke fotnoter i prosjektbeskrivelsen?

Vi anbefaler ikke utstrakt bruk av fotnoter fordi det går ut over lesbarheten, men man kan bruke noen få fotnoter for forklaringer av forkortelser. Minimum fontstørrelse for fotnoter er 9 pkt. Fotnotene må stå innenfor margene.

I referanselisten er vi bedt om å oppgi fullstendige referanser. Kan vi likevel liste de første X forfatterne og så skrive et al.?

Ja. Se malen for prosjektbeskrivelsen side 7:

"References: References must be complete, including the article title and full author list. In the case of > 5 authors, you may use the et al. notation. If the centre director and/or group leaders/PIs with submitted CVs are authors, you may highlight these authors in bold. In the case of > 5 authors and the centre director/group leaders are co-authors, you may use the et al. notation and state the total number x of authors: First author et al. (x authors in total), centre director (author no. y), group leader (author no. z).”

Kan vi skrive noe i margene?

Dere kan ha en topptekst som inneholder senters navn og vertsinstitusjon samt sidenumre i margene. Ellers er margene absolutte, dvs. at dere ikke kan skrive noe annet der.

Vi søker fra realfag, men det er veldig mye samfunnsfag i søknaden, velger vi da allikevel en komite fra realfag, eller kan vi velge en komite fra samfunnsfag?

Dere bør vurdere hvor de vitenskapelige gjennombruddene vil komme. Og det er mulig å sende tverrfaglige søknader til to komiteer (Se mal for prosjektbeskrivelse)

I malen for prosjektbeskrivelsen ber dere om at "the references for key publications/references must be complete, including the publication titles". Hva mener dere med "publication title"? Er det "article title" eller "journal title"?

Vi mener "article title". Poenget er at det skal være lett for ekspertene å få en ide om hva artikkelen som det er referert til handler om.

Kan vi legge inn aktive lenker i prosjektbeskrivelsen eller andre vedlegg?

Nei, de vil ikke bli tatt hensyn til i vurderingen av søknaden.

Kan vi legge inn animasjon i figurene i prosjektbeskrivelsen eller i andre dokumenter?

Nei.

Hva mener dere med “The extra assessment criteria for Phase 2 shall be answered in the proposal submitted for Phase 1, or wait until Phase 2”?

Den vitenskapelige komiteen vil bedømme søknaden kun ut fra vurderingskriteriene til trinn 1. Prosjektbeskrivelsen skal derfor bare svare ut vurderingskriteriene som gjelder for trinn 1.

Anbefaler dere tverrfaglighet? Eller er dette avhengig av temaet som stilles?

Vurderingskriteriet “Excellence” legger bla. vekt på at forskningen skal flytte forskningsfronten og ha potensiale for banebrytende resultater. Både tverrfaglig og ikke-tverrfaglig forskning kan score godt på dette kriteriet.

Kan man skrive inn personer (spesialister) i søknaden som ikke er forskere?

Det kan man godt, det kan støtte opp om at den planlagte forskningen er gjennomførbar. Det er vanlig å velge å sende inn CV for prosjektdeltagere som har tidligere forskningsresultater, se mal for CV og track record.

Første side skal ha “project summary” på 2000 tegn og “primary objectives” på 1000 tegn. Med skriftstørrelse 11, kan det være vanskelig å få plass. Kan vi benytte skriftstørrelse 10?

Nei, det kan dere ikke. De formelle kravene i malen til denne siden MÅ være oppfylt. Formålet med krav til skriftstørrelse er god lesbarhet i systemene vi bruker videre.

«Implementation» delen dreier seg mest om PI'ene/lederen. Holder det med informasjon fra CV og “track record”, eller forventes det at man omtaler erfaringene sine også i søknadsteksten?

Dette må søker vurdere ut fra vurderingskriteriene. Den vitenskapelige komiteen i trinn 1 vil ha tilgang til både CV og prosjektbeskrivelse. Det er absolutt mulig å understreke den delen av prosjektleder/gruppelederes/ PI'enes ekspertise som er viktig for senterets forskning i prosjektbeskrivelsen.

Hva blir lest i trinn 2? Er det kun den «lange» prosjektbeskrivelsen som blir lest i trinn 2, eller vil panelmedlemmene også ha tilgang til den korte versjonen som sendes inn i trinn 1? Skal vi tenke på de to versjonen som to selvstendige dokumenter?

I trinn 2 leser fagfellene (panelene/den vitenskapelige komiteen) søknaden for trinn 2. Dere må behandle de to søknadene som selvstendige dokumenter. For å sikre at prosjektet i trinn 2 er det samme som i trinn 1, kan Forskningsrådet også gi panelene/den vitenskapelige komiteen i trinn 2 tilgang til søknaden fra trinn 1.

I “track record”, delen “up to ten representative publications…” står det “Describe your contribution to each publication.” Hva bør vi skrive her? Det er ikke så mye plass å skrive på.

Siden det er en sidebegrensning på to sider, er det ikke plass til lange forklaringer. Eksempler kan være: Tok initiativ til prosjektet og forskningsideen, planla eksperimentet, gjennomførte målingene, analyserte dataene, utviklet teorien eller lignende type roller i arbeidet som resulterte i publikasjonen.

Kan vi sende inn alle vedlegg utenom prosjektbeskrivelsen som ett stort samlevedlegg?

Nei.

Kan vi legge inn animasjon i figurene i prosjektbeskrivelsen eller i andre dokumenter?

Nei.

Senterleder og forskningsledere (PI)

Gå direkte til Prosjektbeskrivelsen i trinn 1Senterleder og forskningsledereCV-malSamarbeidspartnereBudsjetteringSøknadsskjemaet på "Mitt nettsted"Andre spørsmål

Kan man bytte ut senterleder(e) mellom trinn 1 og trinn 2 søknadene?

Nei, man kan ikke bytte ut senterleder(e) mellom trinn 1 og trinn 2.

De beste forskerne er ikke nødvendigvis de beste senterlederne, og vice versa. Hvorfor er det krav til at senterleder skal ha begge roller? 

Vi ønsker at senterlederen er en fremragende forsker med solid vitenskapelig erfaring. Hun eller han skal kunne bygge et sterkt team rundt seg, eller ansette en god administrativ leder.

Vi ønsker å bytte senterleder i løpet av prosjektperioden. Kan de to senterlederne være ansatt ved forskjellige organisasjoner?

Det er et krav at senterleder skal være ansatt ved vertsinstitusjonen, så de må begge ha et ansattforhold der i perioden når vedkommende er senterleder. Dvs. for den som er første senterleder, senest ved kontraktsinngåelse. Og eventuelt ved tidspunkt for lederskifte, hvis senteret skal ha to etterfølgende senterledere.

Hvis man har to senterledere og den ene er en kvinne og den annen en mann, hvordan fordeles dette på kravet om 40 prosent kvinnelige senterledere?

I utlysningen står det at vi forventer at de vertsinstitusjonene som sender inn flere enn fire søknader, har minst 40 prosent kvinnelige senterledere i søknadsbunken. Kvinnelig senterleder gjelder likt for halve eller hele perioden, det vil si uavhengig av om det er en kvinnelig senterleder ved senterets start, eller det er planlagt å bytte til en navngitt kvinnelig senterleder når minst halvparten av perioden gjenstår, regnes dette som en kvinnelig senterleder. For at vi skal kunne følge opp dette, skal vertsinstitusjonene som planlegger å sende inn flere enn fire søknader, sende inn en liste med de planlagte søknadene og senterlederne i god tid før søknadsfristen, og senest 1. oktober 2025.  

Er en person med et ERC consolidator grant sannsynligvis for uerfaren til å vinne fram som senterleder?

Det er fagfellene i den vitenskapelige komiteen som vurderer dette. Fordi senterleder sender inn “10 year track record”, blir det lagt mer vekt på de siste 10 årenes produksjon enn hele forskerkarrieren.

Hvilke krav til stillingsprosent og tid i Norge er det for en utenlandsk senterleder?

En senterleder må ha minst 80 prosent stilling ved vertsinstitusjonen. Senterleders skal arbeide i minst 80 prosent stilling for vertsinstitusjonen og senteret og oppholde seg ved vertsinstitusjonen hoveddelen av tiden hvert år. Senterleders arbeide omfatter både ledelse og forskningsaktiviteter. Det er en mal for dette i utlysningen, se malen "SFF-VI - Confirmation Centre director".

Hvis en senterleder ikke er leder i hele senterperioden (10 år) er det ønskelig at vedkommende er/fortsetter som forskningsleder i senteret i den perioden hen ikke er senterleder.

Er det et minus hvis senterlederen må gå av med pensjon underveis, for eksempel halvveis i ti-årsperioden?

Det er opp til den vitenskapelige komiteen å vurdere dette.

I brevet som senterleder skal signere står det «I will dedicate [x]% (minimum 80 %) of my working time to the scientific leadership and daily management of the centre”. Vil dette si at personer som allerede har bundet mer enn 20 prosent av tiden sin i for eksempel ERC prosjekt ikke kan være senterleder, eller kan tid på prosjekt inngå i denne 80 prosent dersom prosjektene er innenfor senterets forskningsmål?

Tid bundet opp i prosjekter som inngår i senterets totale aktivitet (altså summen av det som er inkludert i senterets grunnfinansiering og tilleggsfinansiering) skal til sammen være nok til å tilfredsstille kravet til prosjektleder/senterleder om minimum 80 prosent arbeidstid i senteret.

Kan beskrivelsen sløyfes for publikasjonene hvor man er eneforfatter? Forventer Forskningsrådet at det står en setning etter hver publikasjon? 

Det er den vitenskapelige komiteen som vurderer, og vi kan ikke forutsi deres vurdering, men det er naturlig at dersom man er eneforfatter trenger man ikke utdype. 

Er det ok å oppgi artiklene hvor man IKKE er hovedforfatter?

Ja, man kan ta med artikler man er forfatter på selv om man ikke er hovedforfatter. Men her blir det viktig å presisere hva man har bidratt med. Man må forvente at disse kan tillegges mindre vekt av komiteen.

CV-mal

Gå direkte til Prosjektbeskrivelsen i trinn 1Senterleder og forskningsledereCV-malSamarbeidspartnereBudsjetteringSøknadsskjemaet på "Mitt nettsted"Andre spørsmål

Kan du bekrefte om karriereavbrudd, f.eks. ved foreldrepermisjon, bør vurderes ved utarbeidelse av “10 year track record” dokumentet, det vil si kan 10-årsperioden for prestasjoner forlenges for å ta hensyn til disse pausene. Og i så fall, bør vi vurdere den faktiske permisjonsperioden eller 18 måneder per barn som er ERC-normen?

Foreldrepermisjoner og lignende kan beskrives i CV-en, og 10-årsperioden for prestasjoner kan forlenges på grunn av slike permisjoner.

Hva betyr det når det i mal for “track record” står slik: “Publications must be complete, including the article title and full author list. In the case of >5 authors, you may use the et al. notation.

Hvis det er 5 forfattere eller færre skal alle navnene skrives inn i samme rekkefølge som i artikkelen, men hvis det er flere enn fem forfattere kan du skrive første forfatter og et al.

Hvordan bør vi omtale forskningsledere i senteret som kommer i tillegg til de personene det sendes inn CV for? Er uttrykket forskningsleder/principal investigator/group leader forbeholdt de det sendes CV for?

PI= principal investigator/forskningsleder er en av de opp til 6 personene som det er levert CV for i trinn 1 (i tillegg til senterleder). Totalt kan det sendes inn maksimalt 7 CVer. Det er disse personene som blir vurdert gjennom søknadsbehandlingen, og vårt råd er at det sendes CV for de personene som er mest sentrale.

Det er selvfølgelig mulig å nevne ytterligere personer i prosjektbeskrivelsen som er tiltenkt en rolle i senterets forskning, men som man ikke har sendt inn CV for pga. begrensning i antall CV'er. Vårt råd er å bruke de mulighetene som finnes til å formidle tydelig den planlagte organiseringen av senteret til den vitenskapelige komiteen.

Kan man bytte eller legge til forskningsledere i søknaden mellom trinn 1 og trinn 2?

Nei, man kan ikke bytte hvilke personer man sender inn CV for mellom trinn 1 og trinn 2. Man kan heller ikke legge til nye CVer i trinn 2.

Kan en PI/forskningsleder ha hovedstilling hos en samarbeidspartner?

Ja.

Er det krav om at forskningsledere som har hovedstilling ved en samarbeidspartnerorganisasjon i Norge også oppholder seg fysisk ved senteret i minst 1 mnd/år, i likhet med de som er ansatt ved en utenlandsk samarbeidsorganisasjon?

Kravet er at forskningsledere skal være ansatt enten ved vertsinstitusjonen eller hos en samarbeidspartner. Dersom senteret blir finansiert, skal senteret forholde seg til kontrakten med Forskningsrådet. Foreløpig versjon av Krav og retningslinjer for SFF-VI har formuleringen:

"4.1 Lokalisering: Som hovedregel skal et senter bestå av samlokaliserte forskergrupper. Et senter kan ha samarbeidspartnere, men hovedtyngden av de ansatte skal arbeide ved vertsinstitusjonen. Dersom en forskningsleder har sitt hovedarbeidssted utenfor senterets vertsinstitusjon, forventes det at vedkommende oppholder seg fysisk ved senteret i en betydelig del av tiden (se punkt 3.4)."

"3.4 Forskningsledere: Forskningsrådet forventer at forskningslederne bruker minst 20 % av tiden sin på senterets forskningsaktiviteter, samt at de regelmessig oppholder seg ved vertsinstitusjonens senterlokaler, minimum 4 uker per år."

Er det mulig å bytte forskningsledere underveis i senterperioden, eller kreves det at de vi sender inn CV for innehar forskningslederfunksjon i hele perioden?

Forskningslederne kan byttes ut. Fra krav og retningslinjer i SFF: "Det er mulig å endre eller legge til forskningsledere i senteret. Slike endringer skal være godkjent av senterleder, senterstyret og Scientific Advisory Committee." Forskningsrådet oppfordrer til å involvere yngre forskere og forskere fra det underrepresenterte kjønn som forskningsledere underveis i senterperioden. I tidligere midtveisevalueringer har sentrene blitt bedt om å begrunne eventuelle skifter og beskrive hvordan det endret senterets planer. SFF-VI sentre vil eventuelt ha en underveisvurdering (tidligere midtveisevaluering), og dette vil nå kunne bli vurdert som del av denne underveisvurderingen.

Kan man ha flere enn seks forskningsledere enn man sender CVer inn for? Eller kan man velge å sende inn CVer for kun en del av forskningslederne?

Man kan kun sende inn 7 CVer totalt. En (eller to) av CVene må være for senterleder(ne). En søknad kan likevel i prosjektbeskrivelsen omtale innsats fra flere personer enn dem det sendes inn CV for. Det er de personene som det er sendt inn CV for som vurderes som søknadens forskningsledere. Det er et krav å sende inn CV for minst to forskningsledere i tillegg til senterleder(e).

Kan en forskningsleder (PI) være fra utlandet uten at vedkommendes institusjon er samarbeidspartner?

Ja, men da skal forskningslederen ansettes ved vertsinstitusjonen i en minst 20 prosent stilling før SFF-kontrakten signeres. Det skal sendes inn egen bekreftelse fra forskningslederen – les informasjon under punktet om vedlegg til søknaden og bruk riktig mal for dette, se "SFF-VI - Confirmation group leader-PI".

Forstår jeg det riktig at for alle forskningsledere i søknaden som det sendes inn CVer for, og som er ansatt ved en annen institusjon enn vertsinstitusjonen, så må tilsvarende institusjon oppføres som en formell samarbeidspartner i søknaden?

Ja, det er riktig at vi har et krav om at forskningsledere må være ansatt ved vertsinstitusjon eller ved en samarbeidspartner. Institusjonen vedkommende er ansatt ved kan oppføres som formell samarbeidspartner, eller man kan velge å ansette forskningslederen ved vertsinstitusjonen (eller en annen samarbeidspartner) før kontrakten signeres.

Dersom en forskningsleder ikke har ansettelse i Norge ved søknadstidspunktet, skal det legges ved en bekreftelse, se "SFF-VI - Confirmation group leader-PI".

Gjelder kravene beskrevet for forskningsledere i utlysning for alle forskningsledere eller kun for dem man sender inn CV for (som det står på nettsiden)?

Kravet gjelder kun dem det sendes inn CV for.

Hva skjer hvis en forskningsleders institusjon i utlandet ikke er oppført som samarbeidspartner fordi man ikke har sendt inn CV for vedkommende? Gjelder da også kravet om 20 prosent, 4 uker per år, og brev/avtaler som må vedlegges?

Nei, det er ikke krav til eventuelle forskningslederne som det ikke sendes inn CV for.

Minst én PI/forskningsleder i tillegg til prosjektleder bør ha ekstra god CV. Hva menes i denne sammenheng med god CV?

Et godt SFF har mer enn en forsker med tidligere banebrytende forskningsresultater. Det er opp til den vitenskapelige komiteen å vurdere om kriteriet er oppfylt.

Hvor mange forskningsledere anbefaler dere?

Vi anbefaler 2-6 forskningsledere. Vi ønsker også SFF-søknader fra forskere som trenger tidsperspektivet og samarbeidet et senter vil gi, men som ikke trenger mange forskningsledere eller store sentre. Støttegrenser for Forskningsrådets finansiering for det enkelte SFF-VI senter er 80–160 millioner kroner over ti år.

Hvis en forskningsleder i utgangspunktet er ansatt ved en utenlandsk samarbeidspartner, kan han/hun da velge å enten være ansatt i 20 prosent ved den norske vertsinstitusjonen i løpet av senterperioden, eller bruke 20 prosent av hans/hennes stilling ved den utenlandske institusjonen for SFFen i løpet av senterperioden? I tillegg må vedkommende oppholde seg ved den norske vertsinstitusjonen i minimum 4 uker totalt per år.

Forskningslederen skal jobbe minimum 20 prosent av tiden for senteret, noe av denne tiden kan jobben utføres andre steder enn hos vertsinstitusjonen. Et aller minste minimum er at forskningslederen oppholder seg fysisk ved vertsinstitusjonen 4 uker årlig. Vi anser det som ønskelig med mer.

Hvis en forskningsleder er ansatt ved en utenlandsk samarbeidspartner, kreves da BÅDE et signert brev fra forskningslederen OG en signert intensjonsavtale fra rektorene av vedkommende institusjon i utlandet?

Ja. Vi viser til beskrivelsen i utlysningen under obligatoriske vedlegg om signert intensjonsavtale (ikke en mal for dette) og signert bekreftelse fra forskningslederen, se malen "SFF-VI - Confirmation group leader-PI".

Hvis en forskningsleder som er ansatt i utlandet bestemmer seg for a takke ja til en 20 prosent-stilling ved den norske vertsinstitusjonen (i tilfelle senteret får tildelt midler), er det da fremdeles nødvendig å oppføre den utenlandske institusjonen som samarbeidspartner og sende en signert intensjonsavtale fra rektorene av vedkommende institusjon i utlandet?

Nei.

Er kravet om å oppholde seg ved vertsinstitusjonen i minimum fire uker totalt per år per kalenderår eller beregnet på 12 måneder?

Vi ser ikke for oss at det vil være noen vesentlig forskjell på dette i en ti-årsperiode, så det er valgfritt.

Må personer som er planlagt inn i SFF-en som PI være ansatt ved vertsinstitusjonen ved søknadstidspunktet?

PI-ene/forskningslederne må være ansatt ved vertsinstitusjonen (eller hos samarbeidspartner) når kontrakten signeres.

Kan man endre en eller flere PI for trinn 2?

Nei.

Vi har en ung forskningsleder som skal inn i SFF. Vi ser at han kan velge mellom to CV-maler: "SFF-VI – CV + early achievement track record template" eller "SFF-VI – CV + 10 year track record template". For førstnevnte kan han ta med maks. 5 artikler, “highlighting those as main author or without the presence as co-author of their PhD supervisor”. Han har mye mer enn 5 artikler, men samtidig blir nok hans "10 year track record" CV ganske kort. Hvilken CV bør han bruke?"

Vi råder til å velge den som får den unge forskningslederen til å framstå på best mulig måte.

Kan en Professor Emeritus være en PI/forskningsleder i senteret?

Bare dersom dere kan oppfylle kravene i utlysningen. Det kan være at det lar seg gjøre, men ansettelsesforhold kan være problematiske. Men dette er det opp til institusjonen selv å sikre.

Kan man ha med PI som går av med pensjon innen 10 års perioden?

Dere må oppfylle kravene i utlysningen ved søknadsfristen til trinn 1. Dere kan anta at de samme kravene vil gjelde til søknadsfrist trinn 2 (planlagt til 2026), så ta dette med i beregningen. Dere kan ikke endre PIer dere sender CV for mellom trinn 1 og trinn 2. Så lenge personen oppfyller kravene i utlysningen ved søknadsfrist, er det ok om de går av med pensjon i senterperioden.

Hvis en PI/forskningsleder pensjonerer seg halvveis i prosjektet, kan vi erstatte vedkommende med en ny PI/forskningsleder? Med andre ord, er PI/ forskningslederne faste for hele 10-årsperioden?

PI/ forskningslederne som sender inn CV-er i trinn 2-søknaden må være de samme som i trinn 1. Men når en SFF er operativt, er det mulig å gjøre endringer dersom det er nødvendig.

Kan PI være ansatte hos en samarbeidspartner? Eller må de være ansatt hos vertinstitusjonen?

Forskningsledere/PIer (som dere sender inn CV for) kan være ansatt hos vertsinstitusjonen eller en offisiell samarbeidspartner ("collaborating partner" i søknadsskjemaet). Se utlysningsteksten under "Krav til forskningsledere".

Kan vi forkorte veiledningstekst i CV-malen for å spare plass?

Ja, men la det stå igjen en forklarende overskrift, for eksempel “Representative publications”. 

Etter presiseringen i utlysningen (resultater/prestasjoner fra kun de siste ti årene) spør noen om man kan inkludere publikasjoner mm fra 2015. Evt. må man i tilfelle oppgi at det var i nov/des 2015?

Det er i orden å ta med publikasjoner fra hele 2015.

Hvis noen vil bruke CV for yngre, "SFF-VI – CV + early achievement track record template", skal de da bruke i år (2025) eller 2027 for å regne ut 2-7 år etter PhD?

I malen har vi henvist til reglene i utlysningen "Reseacher Project for Early Career Scientists/ Forskerprosjekt for tidlig karriere" når det gjelder hvem som har anledning til å sende inn "early achievements track record" i stedet for "10 year track record" som del av CV-vedlegget. For de som passer inn i reglene for tidlig karriere når det gjelder maksimalt antall år fra avlagt doktorgrad ved søknadsfrist til trinn 1, er det valgfritt hvilken "track record" dere vil velge å sende inn. Velg den som får personen til å skinne mest, er vårt råd. De som har avlagt doktorgrad for så lenge siden at de ikke er omfattet av reglene for tidlig karriere, må velge "10 year track record". Forskerprosjekt for tidlig karriere utlysningen har i tillegg en grense på minimum to år fra avlagt PhD. Denne bryr vi oss ikke om i SFF.

En ung forsker som har potensial og ambisjoner om å bli PI senere i senterets levetid, hvordan kan man synliggjøre han eller hun i søknaden? Kan man legge inn mulige fremtidige prosjektmidler, der vedkomnes prosjekt blir lagt inn under SFFen i budsjettet som fremtidig eksternfinansierte midler? Eller er det en annen måte eller løsning man har for å synliggjøre unge forskertalenter som vil være en del av senteret?

Unge forskere kan synliggjøres som en av de 2-6 forskningsledere det sendes inn CV for, gitt at vedkommende tilfredsstiller kravene. Se eget avsnitt om Krav til forskningsledere i utlysningen. Man kan velge å benytte malen "SFF-VI - CV + early achievements track record template" for forskningsledere som tilfredsstiller dette kravet (se beskrivelse der): "Principal investigators that qualify to apply for the RCN call Researcher Project for Early Career Scientists (FRIPRO) (see "Requirements relating to the project manager"), may choose to submit the early achievements track record instead of the 10-year track record."

Uavhengig av om vedkommende tilfredsstiller kravene til forskningsleder kan man omtale vedkommende i prosjektbeskrivelsen. Potensielle framtidige prosjektmidler kan synliggjøres som "Estimated supplementary funding" i Excel-malen "SFF-VI - 10-year budget". Les mer om dette i avsnittet Tilleggsfinansiering i utlysningen.

Education": Trenger dere kun to oppføringer: PhD og MA?

Ja, i utgangspunket mener vi det er de to siste som er mest relevante. Det er mulig at vedkommende har en annen grad enn PhD, og da bør man bytte ut det med riktig grad, selvfølgelig. Om du ønsker å vise hva du har tatt Bachelorgrad innen - fordi det f.eks. er relevant for prosjektet - kan du det.

Er det lov å fjerne de feltene /tabellene i CV-malen som ikke er relevante for noen av våre forskningsledere? Helt konkret: Kan man fjerne tabellen om veiledning i sin helhet hvis vedkommende ikke har hatt noe betydelig veiledning?

Det er mulig å fjerne bokser i malen som ikke er relevante. Men vi vil likevel anbefale å la dem stå, slik at alle CV'ene har et likt utseende. Tidligere komiteer har vært opptatt av at de skal se like ut. 

Ang «breaks»: jeg ser på CVene jeg har fått fra noen internasjonale forskere at de skriver opp årstallene for sin ansettelse slik at de ikke overlapper. For eksempel: Stanford: 2010-2011. Cambridge 2012-2014. Er dette noe de som leser søknaden, er klare over, og ser stort på det, eller vil det bli oppfattet som et break?

Å skrive ikke-overlappende ansettelsesår vil nok være greit siden det er mulig å ha byttet ansattforhold ved årsskiftet. Den vitenskapelige komiteen vil altså ikke kunne se om dette er en "break", så at komiteen skal lese dette som en pause, er ikke sannsynlig.

Undertitlene i malen (særlig positions og projects) opererer med strek mellom ordene, slik som «Faculty/department - University/institution – Country” eller «Project owner - Project - Role – Funder”. Betyr det at vi må fylle ut informasjonen nøyaktig på samme vis, for eksempel «Associate Professor– Stanford School of Education – USA».

Bruk samme rekkefølge, strekene kan fjernes eller byttes med komma om man vil.

Bør vi, eller bør vi ikke, legge til noe som helst ytterligere informasjon om stillinger (professor tilknyttet hvilket program), prosjekter (grant size) osv. Eller ønsker dere en strømlinjeformet utforming med kun kortfattet informasjon?

Det er greit å utnytte plassen med noe relevant ekstra informasjon. Men det er viktig at malen brukes nettopp for at komitemedlemmene skal gjenfinne informasjon der de forventer den.

Hvordan synliggjør man CV-erfaringer til forskere som har lang "track record" utover de 10 siste årene i CV-malen?

I mal for CV er det mulig å legge inn "publication statistics" på slutten av side 2 dersom dere har plass – der kan man for eksempel ta med antall x fagfellevurderte publikasjoner over y antall år, H-faktor/siteringer etc. Søker kan imidlertid selv velge å legge inn ekstra opplysninger om forskere som tekst i prosjektbeskrivelsen. Oppfordringen i mal for prosjektbeskrivelse er å "Clearly address the assessment criteria." Vurderingskriteriene finnes i utlysningen.

Må CV malen være i tabellform eller kan vi beholde inndelingen (overskrifter) men skrive med 11 pt Calibri og enkel linjeavstand? 

Malen skal beholdes som den er, i tabellform. Det er mulig å fjerne bokser i malen som ikke er relevante. Men vi ville likevel anbefale å la dem stå, slik at alle CV'ene har et likt utseende. Tidligere vitenskapelige komiteer har vært opptatt av at de skal se like ut på tvers av søknadene. Man kan forkorte veiledningstekst i CV-malen for å spare plass, men la det stå igjen en forklarende overskrift, for eksempel “Representative publications”.  

Kan jeg legge til post doc mentoring i CV under veiledning (av master, PhD)?

Ja.

Skal en indikere tall for master, PhD (og post doc) uten å presisere om det er fullførte eller pågående, hovedveileder eller medveileder?

Inkluder gjerne tall og informasjon om fullført/ikke, hovedveileder/medveileder.

Kan vi skrive navn på PI i toppteksten i CV-en sammen med senternavnet, eller kan dette bare være senternavnet?

Dere kan legge til navn på forskningsleder/PI om dere vil.

Utdanning, som spesialist i et klinisk fag 5-6 år (ikke forskning), hvor skal det stå? Skal det regnes som avbrekk i forskning? Skal klinisk arbeid regnes som "positions" eller som "carrier breaks"

Vi mener at klinisk arbeid bør stå under "Positions". Dere kan f.eks. legge til en kommentar for å vise at stillingen ikke innebar tid til forskning. Under karriereavbrekk er det tenkt at man legger foreldrepermisjoner o.l.. Spesialistutdanning i kliniske fag kan gjerne stå under "Positions" også, men dere kan vurdere om det er riktigere å sette det under utdanning.

References must be complete, including the article title and full author list.” Men er det mulig å bruke godkjente forkortelser på tidsskriftene som f.eks. ISI Journal Title Abbreviations eller tilsvarende?

Ja, det kan dere.

"10-year track record"; kan vi f.eks fjerne ekspedisjoner for de som ikke har vært på det?

Ja, det kan dere gjøre. Det er ingen overskrifter/felter for de to siste sidene av denne malen "SFF-VI - CV +10-year track record template». Der er det kun forslag til hva dere kan velge å ha med i "10-year track record".

Vi har en gjeng unge og flotte forskere, er det greit å inkludere bilder på alle CVer for en søknad?

Vi oppfordrer dere til å følge malene. Et bilde vil imidlertid ikke medføre at søknaden ikke tas med i den videre søknadsbehandlingen.

Har vi lov til å velge hvor publiseringsstatistikken skal fylles inn, enten i CV-en eller i "track record"?

Vi vil anbefale at du følger malen når det gjelder hvilken informasjon som skal inkluderes i CV-delen og "track record"-delen.

Er det OK å legge til en kolonne med antall postdoktorer som man har veiledet, under "Supervision"?

Det er OK.

I CV gir "project owner" ikke alltid mening for "grant" fra andre land/finansieringsordninger, fordi det følger forskeren. Hva skal jeg skrive da?

I avsnittet "project management experience" i CV-delen av malene, kan du fylle inn vertsinstitusjonen der prosjektet ble utført i "project owner", og du kan oppgi mer informasjon, inkludert "Role" og "Funder".

Samarbeidspartnere/partners

Gå direkte til Prosjektbeskrivelsen i trinn 1Senterleder og forskningsledereCV-malSamarbeidspartnereBudsjetteringSøknadsskjemaet på "Mitt nettsted"Andre spørsmål

Hva er en samarbeidspartner?

En samarbeidspartner er en institusjon. Det er bare godkjente norske forskningsorganisasjoner og tilsvarende forskningsorganisasjoner i andre land som kan være samarbeidspartnere og motta støtte.  Vi definerer samarbeidspartnerne som de institusjonene som er listet opp i søknadsskjemaet under "Collaborating partners". Det kreves samarbeidsavtaler med alle samarbeidspartnere i søknadsskjemaet på institusjonsnivå, før første utbetaling til senteret. Samarbeidsavtalene vil være en del av kontrakten mellom vertsinstitusjonen og Forskningsrådet.

Er det viktig å ha samarbeidspartnere i en SFF?

Nei, mange sentre har ikke formelle samarbeidspartnere, men har likevel tett samarbeid med andre forskningsinstitusjoner i inn- og utland.

Vårt inntrykk er at samlokaliserte sentre ofte fungerer bedre enn distribuerte sentre. Man kan velge å ansette viktige forskere i hel/deltidsstillinger ved vertsinstitusjonen og inkludere dem i senteret på den måten.

Hvor mange samarbeidspartnere er det vanlig å ha i en SFF?

Det er ikke krav om å ha formelle samarbeidspartnere i SFF-VI. Du finner mer informasjon om dette her: Prosjekter med samarbeidspartnere.

Kan en SFF ha utenlandske samarbeidspartnere?

Ja. Vår erfaring viser imidlertid at mange utenlandske universiteter ikke skriver samarbeidsavtaler på institusjonsnivå, slik vi krever. Man kan vurdere å inkludere en god utenlandsk forsker i senteret enten som PI eller som en forsker i senteret, ved å tilby vedkommende en deltidsstilling ved vertsinstitusjonen.

Skal vi kun oppgi partnere fra andre institusjoner som samarbeidspartnere i søknadsskjemaet?

Det stemmer, samarbeidspartnere er forskningsinstitusjoner/virksomheter utenfor vertsinstitusjonen. Hvis flere institutter eller fakulteter fra vertsinstitusjonen deltar i søknaden, er disse ikke samarbeidspartnere i søknadsskjemaet.

Hvem skal vi velge å sette opp som samarbeidspartnere i søknadsskjemaet og hvem skal vi kun beskrive at vi samarbeider med i prosjektbeskrivelsen?

Vi krever samarbeidsavtale med de samarbeidspartnerne som blir oppført i søknadsskjemaet (under "Collaborating partners") før en eventuell kontraktsinngåelse. Dette er erfaringsmessig arbeidskrevende. Vi anbefaler derfor at dere bare setter opp som formelle samarbeidspartnere i søknadsskjemaet de som det er hensiktsmessig å inngå en juridisk bindende avtale med, for at samarbeidet skal fungere godt.

Det er krav om at senterleder må være ansatt ved vertsinstitusjonen i senterperioden, og at forskningsleder/PIs må være ansatt ved vertsinstitusjonen eller ved en samarbeidspartner i senterperioden.

Samarbeid med enkeltforskere, laboratorier osv. som er viktig for søknaden, bør beskrives i prosjektbeskrivelsen, enten man velger å ha institusjonen som formell samarbeidspartner eller ikke.

Alle deltagere/Project participants skal også nevnes i søknadsskjemaet for habilitetssjekk i forbindelse med søknadsbehandlingen.

Kan vi legge ved brev som bekrefter interesse fra samarbeidspartnere som er viktige for senteret, men som vi har valgt å ikke føre opp som offisielle samarbeidspartnere i søknadsskjemaet?

Nei. Vedlegg som vi ikke har bedt om, vil bli fjernet fra søknaden før den sendes videre til behandling av komiteen. Viktige forskningsbidrag og -samarbeid, enten det er bidrag fra samarbeidspartnere eller ikke, bør beskrives i prosjektbeskrivelsen. Det er uansett det beste stedet å beskrive forskningsbidrag og -samarbeid.

Er definisjonen av samarbeidspartnere i SFF-sammenheng ulik definisjonen som brukes i andre utlysninger? Fint om dere kan si litt mer om hvordan en avgjør om en samarbeidspartner faller inn under den formelle definisjonen av "Collaborating Partner".

For detaljer finner du mer informasjon om dette her: Prosjekter med samarbeidspartnere.. Det er også et eget avsnitt om samarbeidspartnere i utlysningen og hvilke krav vi har til dem. Forskjellige utlysninger vil ha forskjellige spesialkrav. Generelt tenker vi at en samarbeidspartner er en organisasjon der relativt mange personer er involvert i senteret.

Skal alle som ikke er ansatt hos vertsinstitusjonen, men som skal lønnes fra SFF-ordningen, føres opp som partnere i eSøknaden og senere, kontrakten?

Samarbeidspartnere er organisasjoner, ikke enkeltpersoner. Vi har spesifikke krav om at senterledere og forskningsledere (de personene dere sender inn CV til i søknaden) har ansettelsesforhold hos vertsinstitusjon eller samarbeidspartner, Se utlysningen for beskrivelse av disse kravene. Les reglene som står i avsnittet om samarbeidspartnere i utlysningen.

Kan man bytte samarbeidspartner mellom trinn 1 og 2, for eksempel hvis man kan få ansatt en person i vertsinstitusjonen istedenfor via samarbeidspartner. 

Ja.

"Samarbeidspartner" - er det absolutt alle som nevnes i søknad, eller kun Partnere i senteret (PIs)? Må vi ha bekreftelse fra utenlandsk institusjon om samarbeid i trinn 1, dersom partnerne ikke er PIs eller skal bidra inn med finansiering?

Samarbeidspartner er en organisasjon, ikke en enkeltperson. Se utlysningen: "Dersom søknaden har en utenlandsk samarbeidspartner skal det sendes inn: Signert intensjonsavtale fra rektor/leder på at den utenlandske forskningsinstitusjonen vil signere en samarbeidsavtale med vertsinstitusjonen dersom senteret får finansiering. Last opp vedlegget under "Attachements/Confirmation from partners"."

Det er også regler for hvor forskningsledere/PIer, som dere sender inn CV for, kan være ansatt (vertsinstitusjon eller samarbeidspartnere).

Lurer på om institusjoner/fakulteter/avdelinger fra den samme vertinstitusjonen regnes som samarbeidspartnere i søknadskjemaet?

Nei, det gjør de ikke.

Er det riktig at det ikke er behov for bekreftelse fra norske samarbeidspartnere om PI ikke er fra vertsinstitusjon, men annen institusjon i Norge?

Ja, det er riktig.

Hvis vi har en samarbeidspartner innen samme universitet, skal vi legge inn informasjonen for dem som "samarbeidspartner"?

Nei, institusjoner/fakulteter/avdelinger i vertsinstitusjonen skal ikke oppføres som samarbeidspartnere.

Budsjettering

Gå direkte til Prosjektbeskrivelsen i trinn 1Senterleder og forskningsledereCV-malSamarbeidspartnereBudsjetteringSøknadsskjemaet på "Mitt nettsted"Andre spørsmål

Hva er et normalt nivå på egenfinansieringen av en SFF for et universitet/høyskole?

Dette varierer en del, men det har vært mest vanlig at en SFF har omtrent like mye i egenfinansiering som den får i støtte fra Forskningsrådet.

Hvilke krav er det til egenfinansieringen?

Vi har en bred forskningssektor i Norge med ulike rammebetingelser, og ulik evne til å bidra med egenfinansiering, derfor er dette ikke et krav. Men vi oppfordrer til å synliggjøre det som faktisk er der (f.eks. stillinger der noen vil bruke deler av sin tid i SFFen).

Vi signaliserer også at vi forventer en grad av egenfinansiering, fordi vi ser at sentre kan ha behov for mer midler enn Forskningsrådets rammer for tilskudd. Universiteter og høyskoler har vanligvis bidratt med like mye egenfinansiering som Forskningsrådets tildeling. Det er likevel ikke slik at det er et krav om grad av egenfinansiering, da riktige ambisjoner for tilleggsfinansiering kan kompensere for egenfinansiering. Klar finansiell støtte fra vertsinstitusjonen er likevel viktig for å tydeliggjøre at institusjonen står bak søknaden.

Er det en fordel å ha egenfinansiering og spiller størrelsen på egenfinansieringen noen rolle?

Vi stiller ikke krav om egenfinansiering. En SFF har likevel vitenskapelige mål og kompleksitet som normalt krever et vesentlig høyere nivå på finansieringen enn Forskningsrådets bidrag. Vi anbefaler derfor at prosjektansvarlig forskningsorganisasjon/vertsinstitusjon og eventuelle samarbeidspartnere selv bidrar til grunnfinansieringen.

Den vitenskapelige komiteen forholder seg til vurderingskriteriene. Da tenker vi det er om senteret fremstår som solid og realistisk som er viktig.

Skal vi inkludere hele prosjekter i tilleggsfinansieringen, eller bare den andelen av prosjektet som er relevante for SFFen?

Ta med den andelen som "støtter opp om senterets forskningsmål".

Jeg ser at det ikke er noe maks og min. støttebeløp fra Forskningsrådet per år så lenge de 6 første årene utgjør 60 prosent av total finansiering. Stemmer det?

Det er riktig at det ikke er gitt regler i utlysningen for maks og min. støttebeløp pr. år. Årlig finansiering fra SFF-ordningen kan være ujevnt fordelt over år. Men det er en regel for fordeling av budsjettet på de to periodene før og etter underveisvurderingen som skjer etter ca. 6 år. Det er et krav at maksimalt 60 prosent av Forskningsrådets SFF-bidrag for tiårsperioden skal budsjetteres i perioden før de første 72 månedene."

Det er imidlertid kun tabeller for årene 2028-2032 i søknadsskjemaet, så det begrenser hva vi kan be om at dere legger inn der. Budsjett for hele 10-årsperioden skal legges inn i vedlegg (se mal for «SFF-VI – 10-year budget» i utlysningen).

Trenger man å budsjettere per arbeidspakke? 

Det er ikke krav om budsjettering pr. arbeidspakke i denne utlysningen.

10 års budsjett skal sendes inn i trinn 1, og så er budsjett også med i trinn 2: hva er forskjellene? Hvor mange detaljer skal være på plass i trinn 1? Kan vi skaffe mer finansiering i trinn 2? Hvor bindende er budsjettet som sendes inn i trinn 1 for trinn 2 og er det mulig å endre budsjett mellom de to trinnene?

Hva reglene vil være i trinn 2 er ikke endelig avgjort ennå. Vi oppfordrer til å levere et så riktig budsjett som mulig. Les nærmere om dette i utlysningen.

Kan tilskudd fra Forskningsrådet benyttes til å dekke kostnader som påløper hos samarbeidspartnere i utlandet? 

Senteret skal videreutvikle et ledende forskningsmiljø i Norge, dette ligger i vurderingskriteriet "Impact". Derfor skal finansiell støtte til utenlandske forskningsorganisasjoner være begrenset. Dersom dere planlegger støtte til utlandet, må dere i prosjektbeskrivelsen begrunne hvordan det norske forskningsmiljøet videreutvikles som en følge av støtten som går til utlandet.

Kan du forklare problemet med stipend for utenlandsopphold igjen? Hvordan er det annerledes for SFF?

Forskningsrådet har en løpende utlysning om stipend for utenlandsopphold for doktorgrads- og postdoktorstipendiaterfinansiert av Forskningsrådsprosjekter Utenlandsopphold for doktorgrads- og postdoktorstipendiater. SFF er ikke omfattet av denne ordningen. For SFF må dere derfor planlegge nivået av slike utenlandsopphold for PhD og postdoktorene, som dere planlegger å sende utenlands, og legge inn kostnader for dette i søknaden nå.

På hvilken budsjettpost skal vi legge inn utenlandsopphold? 

Reiseutgifter o.l. legges under "Drift". Se For prosjektstøtte skal budsjettet inneholde. Lønnskostnader under utenlandsopphold legges som "Personell og indirekte kostnader".

Ang. utenlandske samarbeidspartnere; må de være en del av budsjettet og føres eksplisitt? Må summen også inn i samarbeidserklæringen fra ekstern partner som vedlegges?

Bare dersom dere kan oppfylle kravene i utlysningen. Det kan være at det lar seg gjøre, men ansettelsesforhold kan være problematiske. Men dette er det opp til institusjonen selv å sikre. Vi ber ikke om sum og det er ikke mal for signert intensjonsavtale. Vi viser til informasjonen i utlysningen, under obligatoriske vedlegg.

Skal sikker prosjektfinansiering (allerede oppnådd) regnes som tilleggsfinansiering?

Ja, for perioden som overlapper med SFFens prosjektperiode ("already secured supplementary funding"). 

Kan SFFen lønne personer som passerer 70 i løpet av SFF-perioden?

Dette er opp til vertsinstitusjonen. Vi har ikke regler som begrenser dette.

Er det noen begrensninger i budsjettet med hensyn til innkjøp av utstyr til en SFF?

Det er spesifikke krav til hva du kan og ikke kan kjøpe og hvordan du gjør det. Vi forholder oss til Forskningsrådets regelverk om betaling for utstyr, se Hva skal legges inn i prosjektbudsjettet.

Bør absolutt all innsats (også in-kind) som beskrives i prosjektbeskrivelsen også tallfestes i budsjettabellene?

Nei.

Tilleggsfinansiering: Skal egeninnsatsen til vertsinstitusjon og samarbeidspartnere legges inn, eller er det kun den eksterne finansieringen som skal med? Kan vi legge inn beløp for hele oppstartsåret? 

Ja, for perioden som overlapper med SFFens prosjektperiode. Tilleggsfinansiering som brukes før planlagt oppstartdato for senteret, skal ikke tas med.

Det er greit å ta med egenfinansieringen fra vertsinstitusjon og samarbeidspartnere i tilleggsfinansieringen, så lenge samme beløp ikke legges både som grunnfinansiering og som tilleggsfinansiering. 

Kan vi legge inn samme tilleggsfinansiering - dvs. de samme pågående prosjekter og/eller innsendte søknader - i ulike SFF-søknader? 

Ja. 

Hva kan vi i UH-sektoren søke om tilskudd til for å dekke lønn for senterleder og administrativ leder?

UH-sektor skal budsjettere etter TDI-modellen. Det finnes lenke til informasjon om TDI fra våre nettsider Føring av personalkostnader og indirekte kostnader i UH-sektoren. Institusjonen har antakelig også interne retningslinjer for hvordan dere skal bruke TDI-modellen.

Dere skal bruke rundsumssats også for prosjektleder, SFF følger forskningsrådets vanlige regler for finansiering av forskere For prosjektstøtte skal budsjettet inneholde. For organisasjoner i universitets- og høgskolesektoren vil Forskningsrådet kun finansiere en andel av kostnadsførte personal- og indirekte kostnader i en situasjon der faktisk lønn er høyere enn våre satser. Les mer om satser for finansiering av forskertid i UH-sektoren og i helseforetakene. En eventuell differanse mellom budsjetterte kostnader og Forskningsrådets satser, må dekkes gjennom egen eller annen finansiering.

Når det gjelder rundsumssats for SFFens administrative leder, så regnes de ikke som vitenskapelig ansatte og dermed er de ikke omfattet av våre rundsumssatser. Vanligvis er administrativt personell inkludert i overhead, men dersom slikt personell skulle være direkte tilordnet til prosjektet, kan dere synliggjøre personalkostnadene som prosjektkostnader

Kan vi legge inn kostnader til tungregning i budsjettet i søknaden?

Kostnader til bruk av tungregningsinfrastruktur anses som likeverdig med kostnader til bruk av øvrig forskningsinfrastruktur, og kan budsjetteres på samme måte. Se også informasjon om "Utstyr definert som leiested eller ikke" på Forskningsrådets hjemmeside: Dette skal budsjettet inneholde

Søknadsskjemaet på "Mitt nettsted"

Gå direkte til Prosjektbeskrivelsen i trinn 1Senterleder og forskningsledereCV-malSamarbeidspartnereBudsjetteringSøknadsskjemaet på "Mitt nettsted"Andre spørsmål

Kan aktiviteter og milepæler justeres i budsjettet og/eller søknaden i trinn 2 (dersom vi kommer dit)?

Ja, du vil kunne gjøre endringer i milepæler/aktiviteter og budsjetter. Det er imidlertid viktig at søknaden til trinn 2 er klart det samme prosjektet som i trinn 1.

Vil samme søknadskjema følge oss inn i trinn 2, eller kan det justeres, lages nytt?

Det er to separate utlysninger. Utlysningen SFF-VI Trinn 2 vil ha nytt, tilsvarende søknadsskjema. Når dere oppretter ny søknad for trinn 2, kan dere velge å kopiere fra trinn 1-skjemaet.

Det er noen deler som vi kun må fylle ut i trinn 2: Vil vi ha tilgang til samme e-skjema, eller må vi åpne og fylle ut et nytt? Kan vi for eksempel korrigere det vi skriver i trinn 1 når det gjelder antall doktorgradstipendiater?

Utlysningen SFF-VI Trinn 2 er en egen utlysning og reglene for trinn 2 er ikke klare enda. Søknadsskjemaet for vil være nytt, men dere kan kopiere fra trinn 1 søknaden. Prosjektbeskrivelsesmalen vil være ny og lengre. 

Må innsender av søknad være senterleder?

Det er den som oppretter søknaden som må sende den inn. Første senterleder skal være prosjektleder i søknadsskjemaet og det er ofte prosjektleder som opprinnelig har opprettet søknaden.

Er det kun en person som kan sende inn søknaden? Det kan potensielt være sårbart dersom denne personen blir syk eller på andre måter blir forhindret i å sende søknaden.

Ja, det er bare den som har opprettet søknaden som kan sende inn. Dere kan sende inn mange ganger, bare siste versjon vurderes. Dere kan dele søknader ("share applications") slik at flere kan ha tilgang til å jobbe i søknaden og gjøre den klar. 

Kan en endre prosjekttittelen? Eventuelt hvor gjøres det?

Prosjekttittelen ligger som "project title" under punktet "project info" i søknadsskjema og kan endres der, men det må samsvare med oversikten/listen sendt inn fra vertsinstitusjonen.

Dere kan endre prosjekttittelen i forhold til listen som er sendt inn fra vertsinstitusjonen til fristen 1. oktober.

Men søknaden må ha samme tittel og senterleder som listen som sendes inn fra vertsinstitusjonen til søknadsfristen.

Er det PIs som skal nevnes under "Project participants", eller alle involverte forskere?

Det er alle involverte forskere.

"Fellowships": skal vi i nettskjemaet kun nevne de PhD-stipendiatene og postdoktorene som er tenkt finansiert over grunnfinansieringen, eller også de som er tenkt finansiert ved tilleggsfinansiering?

De skal nevnes kun i grunnfinansieringen.

Kan vi gi mulige fageksperter også i trinn 2?

Det har vi ikke bestemt, men det er mye bedre dersom dere sender inn navn nå. Dere kan i trinn 1 ha et valgfritt vedlegg som er: "Forslag til opptil tre habile, utenlandske fagfeller (navn, tittel og arbeidssted) som kan brukes i trinn 2 dersom søknaden går videre. Ved tverrfaglige søknader oppfordrer vi dere til å foreslå tverrfaglige fagfeller, evt. fagfeller på alle søknadens fagområder. Forskningsrådet plikter ikke å bruke forslagene, men kan velge å benytte en av fagfellene ved behov."

"Under funding scheme" skriver vi informasjon om "other grant applications and ongoing projects". Er det bare andre Forskningsrådet finansierte søknader/prosjekter som gjelder her eller er det alle andre søknader/prosjekter som er aktuelle for senteret?

Det er prosjekter finansiert av Forskningsrådet og andre offentlige kilder.

Spørsmål til punktet "Location". Det virker som om vertsinstitusjon og fysisk lokalisasjon sidestilles: For f.eks. UiO, så kan forskningsledere være lokalisert på ulike sykehus (RH og Ullevål, for eksempel). Regnes dette som samme lokalisasjon?

Nei, med samlokalisert menes at de som jobber i sentret sitter i samme lokaler.

Er det slik at det bør være et universitet som er vertsinstitusjon?

Alle institusjoner som finnes i listen over godkjente forskningsinstitusjoner, som det er lenket til i utlysningen, kan være vertsinstitusjon.

Er det begrensinger når det gjelder antall tegn i prosjekttittelen og kortnavn/akronym? Vi er kjent med at det til vanlig (altså i vanlige prosjektsøknader til Forskningsrådet) er maks 140 tegn til prosjekttittel og maks 45 på kortnavn. Gjelder det samme for SFF?

Det er vanlige regler for prosjekttittel, men alle SFFer fram til nå har hatt et kortnavn, så det er smart å finne et fengende og beskrivende kortnavn med én gang. I så fall må både prosjekttittel og kortnavn inn i de 140 karakterene, det kan være lurt å ha kortnavnet først i tittelen.

I trinn 1 skal vi sende inn elektronisk søknadsskjema med vedlegg, herunder 5 sider prosjektbeskrivelse. Vil det være det samme i trinn 2, altså at vi sender inn det elektroniske skjemaet på nytt og legger ved den lange versjonen (15 sider)?

Utlysningen SFF-VI Trinn 2 er en egen utlysning. Dere skal sende inn søknad og elektronisk søknadsskjema på nytt hvis dere blir invitert til trinn 2. Det kan ha dukket opp små endringer i vårt søknadsskjema i trinn 2, så det er ikke sikkert dere kan fylle inn identisk det samme.

Kan vi budsjettere utenlandsstipend for både Forskningsrådet-finansierte og egenfinansierte stipendiater så lenge de er del av grunnfinansieringen?

Ja.

Vi er forvirret over at det ikke er samsvar mellom guidelines i søknadsskjema og beskrivelse i utlysningen for hva punktet "dissemination" skal inneholde. Kan dere oppklare?

Kravene i utlysningen SFF-VI gjelder. Guidelines i søknadsskjemaet er generelle regler for alle Forskningsrådets utlysninger.

Andre spørsmål

Gå direkte til Prosjektbeskrivelsen i trinn 1Senterleder og forskningsledereCV-malSamarbeidspartnereBudsjetteringSøknadsskjemaet på "Mitt nettsted"Andre spørsmål

Ett av våre søkermiljøer spør om muligheten for å kunne ansette forskere i 3-årige stillinger suksessivt gjennom hele SFF-ens levetid. Dvs. at det til enhver tid er en eller to midlertidig ansatte i forskerstillinger i senteret (dette i tillegg til postdoktorer og ph.d.-kandidater). Vi snakker da 100 prosent prosjektansatte, helfinansiert av Forskningsrådet. Er dette vanlig? 

Søkere kan velge den organiseringen/sammensetningen av ansatte som vil være best for senterets forskning. I vurderingskriteriene er det først og fremst under "Implementation" og underpunktet «Centre organisation» dette er relevant.

Vil det bli en ekstra side for referanser i prosjektbeskrivelsen i trinn 2 også?

Dette er foreløpig ikke klart.

Hvorfor er det krav at intensjonsavtale med internasjonale partnere må signeres på rektornivå?

Det er viktig å vite allerede i søknaden til trinn 1 om det vil bli mulig å signere en samarbeidsavtale, slik at det ikke blir problemer for senteret å starte opp. Hvis det viser seg å bli vanskelig, kan man på søknadstidspunktet velge andre samarbeidsformer enn å ha partneren som formell samarbeidspartner i søknaden.

Finnes det en øvre grense på hvor mye utstyr kan kjøpes på SFF-prosjekt? Jeg har bare funnet generelle regler som sier at det kan kjøpes utstyr «nødvendig for å gjennomføre prosjektet» på siden For prosjektstøtte skal budsjettet inneholde
Betyr "nødvendig" for eksempel at utstyret ikke kan finnes på andre universiteter i Norge?

Det finnes ikke en øvre grense for utstyr som finansieres av et SFF-prosjekt. Vær imidlertid oppmerksom på at det er vertsinstitusjonen – og ikke SFF-senteret - som kjøper inn og eier utstyret. SFF'en betaler leie for tiden den bruker utstyret. For SFF er det i noen tilfeller slik at kapasiteten på utstyret (leiested) utnyttes 100 prosent over mange år, og dermed vil senteret også belastes for hele kostnaden, gitt at avskrivningstiden er slutt innen sluttdato for prosjektet.

Du kan lese mer om reglene våre for dette, og hvordan du setter opp budsjett i «Utstyr definert som leiested eller ikke». Dette finner du på samme nettside som du selv har henvist til.

Har jeg forstått rett at det ikke skal legges ved bekreftelser, støttebrev, fra for eksempel IAB medlemmer?

Ja, det skal det ikke.

Når publiseres listen over medlemmer i den vitenskapelige komite i trinn 1?

Listen vil bli publisert så snart den er klar og innen søknadsfristen.

Må vi legge inn navn på medlemmer av "scientific advisory committee" o.l. (SAC/SAB/IAB) nå i trinn 1?

Nei, det er ikke nødvendig.

Lyses det ut midler til forprosjekter eller liknende i forkant av utlysning av midler til SFF?

Nei.

Hvordan blir søknadsvurderingen i trinn 2? Ser panelene begge prosjektbeskrivelsene? 

Vi forutsetter at det er det samme prosjektet som blir valgt ut i trinn 1 som det sendes inn søknad for til den planlagte utlysningen SFF-VI Trinn 2.

Normalt vil fagfellene (panelene/ den vitenskapelige komiteen) i trinn 2 lese kun trinn 2 søknaden, men hvis vi for et prosjekt skulle være i tvil om at det faktisk er det samme prosjektet, vil vi gi trinn 2 fagfellene tilgang også til trinn 1 søknaden. 

Opererer Forskningsrådet med noe maks grense for hvor mange gjesteforskerstipender Forskningsrådet er villig til å finansiere per institusjon / per prosjekt? I vårt tilfelle, SFF?

Nei, vi har ingen spesifikk grense. 

Vil porteføljestyrene være med å bestemme hvilke prosjekter som går videre fra trinn 1?

Fra utlysningen om vedtak i trinn 1: "Porteføljestyre for Banebrytende forskning vurderer om søknadsbehandlingsprosessen i trinn 1 skal godkjennes. Hvis prosessen godkjennes, vil porteføljestyret fatte vedtak om at søkerne på listen fra den vitenskapelige komiteen inviteres til trinn 2."

Er det politiske føringer for tildeling til nye sentre?

Nei.

I vår sentersøknad har vi valgt å fokusere på karriereutvikling og satse på yngre forskere, er dette positivt, eller er det kun "excellence" hos forskerne som vurderes?

Se nøye på vurderingskriteriene. Det er det som vil bli vurdert. Karriereutvikling etc. er inkludert i trinn 2 (Ny, lukket utlysning SFF-VI Trinn 2, høsten 2026), men ikke i trinn 1 der prosjektbeskrivelsen er kort.

Hvordan defineres habilitet for foreslåtte fagfeller?

Du finner Forskningsrådets regler her Habilitet i saksbehandlingen.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 8. juli 2025, kl. 16.32 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.