Portefølje for muliggjørende teknologier
Porteføljen skal dekke IKT, nano- og bioteknologi, som har et bredt spekter av anvendelsesområder og potensial til å bidra til store endringer for individ, samfunn og næringer. Teknologiområdene skal på en samfunnsansvarlig måte videreutvikles og tas i bruk gjennom konvergens mellom teknologiene, med ulike fagdisipliner og med privat og offentlig sektor. Viktige områder er kunstig intelligens og digital sikkerhet. Porteføljen skal se innsatsen, utvikling og bruk av teknologiene i lys av den internasjonale trender og norske fortrinn.
Nye porteføljer 1/1-2024
Fra 2024 er porteføljeinndelingen endret. Noen porteføljer videreføres uendret, mens andre slås sammen eller splittes opp. Porteføljen for Muliggjørende teknologier videreføres i samme form som tidligere.
Tidligere dokumenter
Ser du etter sakslister, møtereferater og protokoll for 2023 eller tidligere? Send e-post til post@forskningsradet.no for å få tilsendt dokumentene.
Overordnede planer, Portefølje for muliggjørende teknologier
Porteføljeplan
Porteføljeplanen beskriver investeringsmål, prioriteringer, tiltak og forventede virkninger og effekter av de totale investeringene innenfor porteføljeområdet.
Porteføljeanalysen
Porteføljeanalysen skal være et grunnlag for porteføljeplaner, investeringsplaner og rapportering.
Investeringsplan
Investeringsplanen inneholder planlagte tiltak og utlysninger av porteføljestyrets strategiske midler i den kommende treårsperioden.
Porteføljestyre for muliggjørende teknologier fra 1/1 -24
Porteføljestyret skal gi strategiske råd om forskning og innovasjon innenfor porteføljeområdet Muliggjørende teknologier, og gi støtte til prosjekter som bidrar til målene som er satt for porteføljen. Medlemmene er:
Pinar Heggernes (Leder)
Lars Ailo Bongo
Andreas Brekke
Siri Bromander
Magnus Gulbrandsen
Hanne Haslene-Hox
Kristin Hollung
Cathrine Pihl Lyngstad
Helge Myklebust
Ingrid Schjølberg
Solveig Steinsland
Dhayalan Velauthapillai
Kontakt
Aktuelt, Portefølje for muliggjørende teknologier
Aktuelle arrangementer om muliggjørende teknologier
Relaterte prosjekter som har fått midler fra Forskningsrådet
- Artikkel15. mai 2024
Styrking av barnevernets samtaler gjennom kunstig intelligens
Med nye AI-drevne avatarer kan vi gi barnevernsansatte bedre verktøy for å trene samtaleferdigheter og engasjere barn i samtaler. Dette kan revolusjonere opplæringen av de ansatte og forbedre livene til utsatte barn.
- Artikkel14. feb. 2024
Kan forskning gi oss et plastfritt samfunn?
Årlig produseres det 400 millioner tonn plast. 12 millioner tonn av plasten havner i havet. Orkla og NHHs forskningsprosjekt viser hvordan forskning kan gi oss mindre plast, et renere miljø og samtidig skape nye jobber.
- Artikkel11. jan. 2024
Oslo kommune bruker forskning for å styrke samfunnssikkerheten
Den digitale utviklingen skjer fort, og kunstig intelligens er blitt en del av hverdagen vår. For å sikre at teknologien ikke går forbi oss, kan offentlig sektor bruke forskning, utvikling og kontinuerlig læring.
- Artikkel4. jan. 2024
Bærekraftige og miljøvennlige aluminiumprodukter: resultatet av 30 års forskning
Ved bruk av kunstig intelligens har stolene fra Flokk blitt 200 gram lettere. Dermed spares energi, materialbruken går ned og stolene blir rimeligere i butikken.
- Artikkel19. jan. 2023
Pilot-E bidrar til et nytt mulig industrieventyr for Norge
Verdens første selvnavigerende fartøy går i fast rute mellom Moss og Horten i Oslofjorden. Skipene er fulle av norsk teknologi, og kan bety starten på et nytt norsk industrieventyr.
- Artikkel16. jan. 2023
Norsk industri må ha en tydeligere rolle i fremtidens energisystem
FME HighEFF er verdens største forskningssenter for energieffektivisering. Senteret hjelper norsk industri med å få mer produksjon ut av hver kilowattime energi de bruker. Målet er å kutte energiforbruket med 20-30 prosent, og klimagassutslippene med 10 prosent.