Tynnere plastfilm reduserte plastforbruket med 27 tonn

Hva skal til for å redusere tykkelsen på plasten i sjømatemballasje uten at det går utover kvaliteten og holdbarheten? Forskningsprosjektet SeaPack fant ut at det er mulig å bruke tynnere plastfilmer og redusere plastforbruket.

I forskningsprosjektet SeaPack har forskere fra Nofima undersøkt hva som skal til for å lage en tynnere plastfilm som beskytter laksen like godt som dagens produkter. Ved å bruke tynnere plastfilm, har SalMar redusert plastforbruket med 27 tonn i året. (Foto: Shutterstock)

Norge eksporterer store mengder laksefilet, og det er viktig at kvaliteten ikke forringes selv når laksen skal transporteres langt. For å bevare kvaliteten og holdbarheten må filetene beskyttes mot oksygen.

En stor del av laksefiletene som sendes ut av landet pakkes i Big batch, det vil si pakninger med 10-12 kg filet. Det er plass til to slike Big batch-pakker i hver transportkasse. Pakkene håndteres ofte av maskiner, så de må tåle en trøkk. Derfor er det viktig at materialet både er sterkt, tett og litt elastisk, og at det beskytter mot oksygen.

I forskningsprosjektet SeaPack har forskere fra Nofima undersøkt hva som skal til for å lage en tynnere plastfilm som beskytter laksen like godt som dagens produkter. Undersøkelsene viste at det ikke var forskjell i fiskens kvalitet og holdbarhet når de brukte en tynnere plastfilm.

Basert på dette har selskapet SalMar valgt å bytte til tynnere plastfilmer på Big batch-pakkene. Det har ført til at de har redusert plastforbruket med 27 tonn i året.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 18. juli 2024, kl. 18.26 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.