Grønn kai skal gi grønn fjord

Geirangerfjorden er et av de mest besøkte turistmålene i Norge. Mange som vil oppleve verdensarvfjorden kommer sjøveien i cruiseskip. I 2022 er det planlagt over 153 anløp av cruiseskip i Geiranger, og inntekten fra tilreisende er livsgrunnlaget for mange av de rundt 200 fastboende i bygda.

Mange som vil oppleve Geirangerfjorden kommer sjøveien med cruiseskip. (Foto: Shutterstock)

Stortinget har vedtatt krav om nullutslipp i verdensarvfjordene fra 2026. Hvis man skal rekke fristen for nullutslipp i Geirangerfjorden, må en rekke teknologiske og praktiske utfordringer løses.

Stranda kommune skal sammen med NTNU komme fram til gode løsninger for å oppfylle nullutslippskravet. Grønn kai-prosjektet skal blant annet utrede muligheten for ny kai-infrastruktur ved bygdene Stranda og Hellesylt. Tanken er at cruisepassasjerene kan gå over i mindre, utslippsfrie fartøy, som tar dem innover i Geirangerfjorden.

Et nytt anlegg må forsynes med landstrøm og ladestrøm til de utslippsfrie fartøyene. I tillegg må kloakk og avfall håndteres, siden dette også er en del av kravet om nullutslipp.

Løsningene som forskerne kommer fram til i Grønn kai-prosjektet vil trolig endre måten cruiseturister opplever verden på i framtiden.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 4. juni 2023, 06:53 CEST

IT-feil Skattefunn

Har du fått e-post om at prosjektet ditt til SkatteFUNN er trukket? Dette skyldes en IT-feil. Vi beklager dette og jobber med å rette opp i feilen.