Grønn kai skal gi grønn fjord

Geirangerfjorden er et av de mest besøkte turistmålene i Norge. Mange som vil oppleve verdensarvfjorden kommer sjøveien i cruiseskip. I 2022 er det planlagt over 153 anløp av cruiseskip i Geiranger, og inntekten fra tilreisende er livsgrunnlaget for mange av de rundt 200 fastboende i bygda.

Fjord med grønne fjellsider og sne på fjelltoppene. Innerst i fjorden er det en bygd der det ligger det et cruise skip til kai
Mange som vil oppleve Geirangerfjorden kommer sjøveien med cruiseskip. (Foto: Shutterstock)

Stortinget har vedtatt krav om nullutslipp i verdensarvfjordene fra 2026. Hvis man skal rekke fristen for nullutslipp i Geirangerfjorden, må en rekke teknologiske og praktiske utfordringer løses.

Stranda kommune skal sammen med NTNU komme fram til gode løsninger for å oppfylle nullutslippskravet. Grønn kai-prosjektet skal blant annet utrede muligheten for ny kai-infrastruktur ved bygdene Stranda og Hellesylt. Tanken er at cruisepassasjerene kan gå over i mindre, utslippsfrie fartøy, som tar dem innover i Geirangerfjorden.

Et nytt anlegg må forsynes med landstrøm og ladestrøm til de utslippsfrie fartøyene. I tillegg må kloakk og avfall håndteres, siden dette også er en del av kravet om nullutslipp.

Løsningene som forskerne kommer fram til i Grønn kai-prosjektet vil trolig endre måten cruiseturister opplever verden på i framtiden.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 20. juli 2024, kl. 09.34 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.