Ny sjanse for millionstøtte til studentgründere

Nå har masterstudenter som vil starte egen bedrift en ny sjanse til å få millionstøtte fra Norges forskningsråd. I vår ga Forskningsrådet for første gang støtte til studentgründere, da 15 prosjekter fikk en million kroner hver. 3. oktober er det ny søknadsfrist, med 17 millioner til i potten. Målet er flere gründere og nye suksessbedrifter basert på ideer fra studenter.

Torunn har fått støtte fra Forskningsrådet for å matche reisende med deres drømmedestinasjon. Her er hun selv på tur i Rondane Nasjonalpark. Foto: Vigdis Rosenkilde
Torunn har fått støtte fra Forskningsrådet for å matche reisende med deres drømmedestinasjon. Her er hun selv på tur i Rondane Nasjonalpark. Foto: Vigdis Rosenkilde

– Fremtidens arbeidsplasser vil bli skapt av mennesker som tør å ta en sjanse, og som satser på egne evner og ideer. Vi ønsker at flere studenter bruker kunnskapen de har fått gjennom utdanningen til å bli gründere, sier næringsminister Monica Mæland.

Kan få inntil en million hver

StudENT-ordningen kan gi gründere i slutten av masterstudiene, eller med nylig avlagt mastergrad, inntil en million kroner i løpet av et år. Pengene skal brukes til å jobbe fulltid med å realisere en idé etter avlagt mastergradseksamen, og kan brukes til både lønn og utviklingskostnader.

Pengene kommer fra en ekstrabevilgning fra Nærings- og fiskeridepartementet til FORNY2020, Forskningsrådets program for å bringe resultater fra offentlig finansierte forskningsinstitusjoner fram til markedet.

– Gjennom denne ordningen får universitetene og høgskolene mulighet til å løfte frem de mest lovende student-ideene og bidra til at disse kan settes ut i livet, sier Mæland. 

Vil styrke entreprenørskapskulturen i universitets- og høyskolesektoren

Universitet eller høyskolen bidrar med en mentor inn i prosjektet, samtidig som de stiller spisskompetanse til rådighet der prosjektene har behov for dette. I prosjektene som fikk støtte fra første runde bidrar institusjonene med alt fra tilgang til laboratorier, bistand til gjennomføring av tester og rådgivning knyttet til materialegenskaper. I et av prosjektene er universitetet også en viktig pilotkunde!

– Dette mener vi er en styrke for studentene, og samtidig gir det studiestedene et unikt innblikk i oppstartsfasen til en ny bedrift. Et av målene med ordningen er å få flere av de gode ideene fra høyskoler og universiteter ut i markedet, sier Arvid Hallén.

Støtten gjør at gründerne satser på fulltid

Tilbakemeldinger fra de 15 studentprosjektene som fikk støtte før sommeren viser at støtten gjør at de kan satse fulltid på prosjektene sine, og kommer videre med arbeidet sitt raskere

– Det har gjort at jeg har turt å ta satse 100 prosent på en ide som jeg er overbevist om at vil skape verdi både til kvalitetstilbydere i norsk reiseliv og individuelle reisende som søker unike opplevelser. I tillegg til den finansielle tildelingen, gir den tette oppfølgingen fra Forskningsrådets rådgivere, og den opprettholdte kontakten med nøkkelpersoner på Norges Handelshøyskole, enorm merverdi i den strategiske forretningsutviklingen, sier Torunn Tronsvang som fikk støtte til å utvikle et digitalt verktøy for å koble turister med deres drømmereise i Norge.

Disse prosjektene fikk støtte i vår:

FlowStick: Verdens mest stabile GoPro-stabilisator. (NTNU)

Voico: En stille mikrofon, til bruk i for eks. kontorlandskap, hvor andre ikke blir forstyrret eller hører hva som blir sagt. (NTNU)

StormPetrel: Drone med bevegelige propeller, som kan korrigere for sidevind samt kombinerer vertikal takeoff og landing, egenskaper med rekkevidde og hastighet til droner med vinger. (NTNU)

Graphiq: En online plattform som kobler bedriftskunder med freelance grafiske designere. (NTNU)

Ace Education: App hvor studenter løser korte quizzer knyttet til pensum og gjør hvert ledig øyeblikk til en mulighet for å lære noe. . (NTNU)

Dropracks: Et bevegelig takstativ som senkes horisontalt ned på siden av bilen slik at man på en mye enklere måte kan feste kajakken, sykkelen eller skiboksen til takstativet. (NTNU)

Hold: App som belønner studenter for å fokusere på skolen ved at de samler poeng når de ikke bruker telefonen. Poengene brukes for å løse ut ulike produkter. (BI)

Peersway: Gir vanlige mennesker, og ikke bare topp-bloggere, muligheten til å tjene penger på å promoter produkter i sosiale medier. (UiO)

Better player: Ekspertverktøy for utvikling av fotballspillere. (HISF)

Technium: Et piggdekk med glidelås til sykkelen slik at du kan skifte dekk på under 30 sekunder. (NTNU)

Morpho Solar: Et høyeffektivt varmelagringsbatteri som i kombinasjon med en solgrill vil gi muligheten for å grille mat selv når solen har gått ned. (NTNU)

up!norway: En online plattform som kobler utenlandske turister med deres drømmereise i Norge. (NHH)

Mode Hydration Tracker: Utvikling av armbånd som varsler om bæreren blir dehydrert. (NTNU)

Daal Noise Control Systems: Aktiv støydemping av skadelig vindstøy i motorsykkelhjelmer. (NTNU)

OXYPUFA: Fremstilling av oksygenerte fettsyrer som viser lovende potensiale ved bekjempelse av sykdomstilstander hvor kronisk inflammasjon er involvert. (UiO)