Kreft-forskning til topps i Forsker grand prix-finale

Sofie Snipstad fra NTNU fikk flest poeng av alle og sikret seg seieren da den nasjonale finalen i Forsker grand prix gikk av stabelen i Bergen lørdag kveld.

Sofie jobber med å forstå hvordan nanopartikler effektivt kan leveres til kreftvev, og hvordan de påvirker kreftcellene. Nanopartiklene er spesielle fordi de kan danne små gassbobler. Ved bruk av ultralyd vibrerer og sprekker boblene inne i kroppen, og hjelper dermed nanomedisinen inn i kreftvevet.

Deltakerne i Forsker grand prix er doktorgradsstipendiater som er godt i gang arbeidet med graden sin, men som ennå ikke har disputert. De er plukket ut flere måneder i forveien og har fått profesjonell hjelp både med innholdet i presentasjonen og til sin sceneopptreden. Etter lokale show i Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo, hvor de to beste gikk videre, ble den nasjonale finalen holdt i Grieghallen i Bergen i kveld.

Alle de åtte kandidatene gjorde en strålende jobb, og konkurransen ble jevn. Dommerne kommenterte at nivået var svært høyt. Til slutt kunne 300 publikummere, juble for Sofie Snipstad, som opprinnelig er fra Bergen, som vinneren av konkurransen.

Og fagfeltene var mange under årets finale.  Bare hør her: Publikum fikk høre om pilegrimsferder, det handlet om akuttmedisin og leseropplevelser mellom 16-åringer og 6-åringer. Bedre utnyttelse av oljereservoarene, hvordan redde nyfødte som ikke puster og hvordan forfedrenes matvaner og påkjenninger påvirker genene våre var andre temaer for kvelden.

Etter at alle åtte hadde holdt sitt fire minutters innlegg gikk tre kandidater videre. I tillegg til Sofie Snipstads innlegg om nanomedisin mot kreft, snakket Milos Novovic om hvordan Facebook og andre sosiale medier har grep om vårt digitale liv, og Maren Ranhoff Hov fortalte med innlevelse om sin viktige forskning for å få bedre medisinsk utstyr ut i ambulansene og dermed redde flere liv.

Pokalen ble delt ut av administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén.

Bildene:

Sofie Snipstad som holder innlegg under den nasjonale finalen i Forsker grand prix i Bergen, lørdag kveld, 1.10.16.

Sofie Snipstad sammen med programleder Nadia Hasnaoui, og øvrige deltakere bak.

Foto: Sigve Ferstad/Forskningsdagene