Vant Forsker Grand Prix med stamcelleforskning

Byscenen i Trondheim var fylt til randen av forventningsfulle forskningsentusiaster under lørdagens finale i Forsker Grand Prix. Den jublende glade vinner i forskningsformidling 2015 ble Cecilie G. Gjerde fra Universitetet i Bergen som med stor innlevelse og smittende entusiasme fortalte hun hvordan hun bruker stamceller til å bygge nytt kjevebein

–Vi hjelper folk som fordi de mangler tenner ikke tør smile, synge i kor eller takke ja til middagsinvitasjoner, sier hun. Det nye beinet blir solid base for tannimplantater som skrus på plass, og vips er livet atskillig bedre å leve for disse pasientene.

Enerådende i Europa

-Vi er de eneste i Europa som benytter denne metoden, og jeg vil takke de 11 pasientene mine som har vært med på å sette denne helt nye forskningen ut i livet, sier doktorgradskandidat Cecilie G. Gjerde smilende med favnen full av skinnende pokal, vakre blomster og en reisegavesjekk på 20.000 kroner.

Høy kvalitet på deltakerne

Dommerpanelet besto i år av rektor ved Universitetet i Oslo Ole Petter Ottersen, regissør Marit Moum Aune og sjefredaktør i Adresseavisen Tor Olav Mørseth. Prorektor for undervisning ved NTNU Berit Kjeldstad var imponert over kvaliteten på årets deltakere, og misunnet ikke dommerne jobben med å bedømme kandidatene, og sammen med publikum finne den verdige vinner.

Formidle forskning på fire minutter

Nadia Hasnaoui ledet deltakerne med sedvanlig stø hånd gjennom konkurransen, hvor hver av de åtte deltakerne fikk fire minutter hver til å formidle sin forskning til publikum. De tre som ble stemt videre til gullfinalen fikk nye seks minutter til å utdype sitt tema.

Doktorgradskandidatene Jon Magnus Haga fra Universitetet i Oslo og Nasjonalt kunnskapssenter mot vold og traumatisk stress, og Armend Gazmeno Håti fra NTNU slo følge med Cecilie G. Gjerde til gullfinalen.

Her er de åtte finalistene:

Armend Gazmeno Håti - NTNU

Emilie Ranheim Skytøen - NTNU

Kari Einarsen – UiS

Valeri Aristide Razafimanantsoa – UiS

Marte Eidsand Kjørven – UiO

Jon Magnus Haga – UiO og NKVTS

Cecilie Gudveig Gjerde - UiB

Tone Aspevik – UiB og Nofima

 

(Bilder til saken: https://www.flickr.com/photos/ntnu-trondheim/albums/72157658576502680)