Region sør: Til finalen i Årets Nysgjerrigper 2015

I konkurranse med 3000 elever har fem prosjekter fra de sørligste fylkene kapret en plass i finalen i Nysgjerrigper-konkurransen: Tre fra Rogaland og to fra Aust-Agder går videre i den tradisjonsrike forskningskonkurransen for barn.

21 prosjekter av totalt 167 deltok i Region sør, som består av Rogaland, Telemark, Vestfold og Agderfylkene. Fem av disse imponerte juryen ved Vitengarden Jærmuseet så mye at de ble sendt videre til den nasjonale finalen i Oslo.

-Det blir viktigere og viktigere å ha gode forskningsmiljøer og et høyt kunnskapsnivå i hele samfunnet, sier Forskningsrådets leder, Arvid Hallén. - Det begynner i skolen, og gjennom Nysgjerrigpermetoden får elever tidlige erfaringer med å løse konkrete problemstillinger.

Om prosjektet "Hvorfor har snegler slim?" av klasse 3B ved Smeaheia skole: Slimete snegleforskning som oppklarer alt du ikke visste at du lurte på om snegleslim. Les hele forskningsrapporten "Hvorfor har snegler slim?" på Nysgjerrigpers nettside.

Om prosjektet "Presterer vi bedre med musikk?" av klasse 5A og 5B ved Buggeland skole: En mengde krevende prestasjonsøvelser som spinning, matteoppgaver, dataspill, drilling og hukommelsetest blir gjennomført med og uten musikk til. Les hele forskningsrapporten "Presterer vi bedre med musikk?" på Nysgjerrigpers nettside.

Om prosjektet "Hvem husker best av gamle og unge?" av klasse 7A og 7B ved Buggeland skole: Elevene tror de unge husker bedre det som nettopp har skjedd, mens de gamle er flinkere til å huske ting over lengre tid. Utstyrt med en hukommelsestest jakter de på svar. Les hele forskningsrapporten "Hvem husker best av gamle og unge?" på Nysgjerrigpers nettside.

Om prosjektet "Kvifor luktar hundebæsj og kattebæsj vondare enn menneskebæsj?" av 4. klasse ved Hornnes barneskule: Etter omfattende lukttesting, begynte enkelte av forskerne å angre på valg av problemstilling. Disse elevene har nese for forskning! Les hele forskningsrapporten "Kvifor luktar hundebæsj og kattebæsj vondare enn menneskebæsj?" på Nysgjerrigpers nettside.

Om prosjektet "Hvordan er skolen vår for en som er blind?" av 3. klasse ved Samfundets skole Oftenes: Disse elevene sjekker hvordan det er å gå på skolen for en som er blind, og overleverer forbedringstiltak til rektor. Les hele forskningsrapporten "Hvordan er skolen vår for en som er blind?" på Nysgjerrigpers nettside.

Nå må elevene vente i spenning til 10. juni og dagen hvor hele ti priser offentliggjøres. Førsteprisvinneren får hederstittelen "Årets Nysgjerrigper 2015" og en tredagers premietur spekket med opplevelser. De øvrige prisene er: 2. pris for småskole- og for mellomtrinnet – 20 000 kr 3. pris for småskole- og for mellomtrinnet – 10 000 kr Fagpriser innen helse, matematikk, språk, naturfag og teknologi- og design – premie til en verdi av 10 000 kr. Fagprisene er et samarbeid med henholdsvis Kreftforeningen, Matematikksenteret, Språkrådet, Naturfagsenteret, Teknologi- og designprisen.