Region nord: Til finalen i Årets Nysgjerrigper 2015

I konkurranse med 3000 elever har fem prosjekter fra de nordligste fylkene kapret en plass i finalen i Nysgjerrigper-konkurransen: Tre fra Nordland, et fra Troms og et fra Sør-Trøndelag går videre i den tradisjonsrike forskningskonkurransen for barn.

18 prosjekter av totalt 167 deltok i Region nord, som består av Finnmark, Troms, Nordland og Trøndelagsfylkene. Fem av disse imponerte juryen ved Nordnorsk vitensenter så mye at de ble sendt videre til den nasjonale finalen i Oslo.

-Det blir viktigere og viktigere å ha gode forskningsmiljøer og et høyt kunnskapsnivå i hele samfunnet, sier Forskningsrådets leder, Arvid Hallén. - Det begynner i skolen, og gjennom Nysgjerrigpermetoden får elever tidlige erfaringer med å løse konkrete problemstillinger.

Om prosjektet "Hvordan kan fargene på himmelen fortelle om været?" av 1.–4. klasse ved Konsvik skole: Er det hold i de gamle værtegnene? Elevene funderer over sammenhengen mellom farger, skyer og himmelfenomener, og sjekker hva de har å si for morgendagens vær. Les hele forskningsrapporten "Hvordan kan fargene på himmelen fortelle om været?" på Nysgjerrigpers nettside.

Om prosjektet "Prosjekt øyemål" av 6. klasse ved Korgen sentralskole: Eleven undersøker evnen til å bedømme avstander hos unge og gamle, menn og kvinner. Les hele forskningsrapporten "Prosjekt øyemål" på Nysgjerrigpers nettside.

Om prosjektet "Hvor var det kverner i bygda vår, hvorfor var de der, og hvorfor sto de der de sto?" av 1.–7. klasse ved Tverlandet skole: Elevene dokumenterer lokal landbrukshistorie ved hjelp av muntlige kilder og turer til gårder og elver i bygda. Les hele forskningsrapporten "Hvor var det kverner i bygda vår, hvorfor var de der, og hvorfor sto de der de sto?" på Nysgjerrigpers nettside.

Om prosjektet "Vokser barn saktere om vinteren enn resten av året?" av 3. og 4. klasse ved Vannareid oppvekstsenter: Barn får ofte høre "Oj, som du har vokst i sommer!". Betyr det at barn faktisk vokser ekstra fort om sommeren? Disse elevene tviler på det. Les hele forskningsrapporten "Vokser barn saktere om vinteren enn resten av året?" på Nysgjerrigpers nettside.

Om prosjektet "Hvilke tekstiler isolerer best mot kulde?" av 6. trinn ved Hårberg skole: Hva bør man kle på seg når kaldt ute? Er det faktisk ull som er best, som voksne gjerne sier? Les hele forskningsrapporten "Hvilke tekstiler isolerer best mot kulde?" på Nysgjerrigpers nettside.

Nå må elevene vente i spenning til 10. juni og dagen hvor hele ti priser offentliggjøres. Førsteprisvinneren får hederstittelen "Årets Nysgjerrigper 2015" og en tredagers premietur spekket med opplevelser. De øvrige prisene er:
2. pris for småskole- og for mellomtrinnet – 20 000 kr
3. pris for småskole- og for mellomtrinnet – 10 000 kr
Fagpriser innen helse, matematikk, språk, naturfag og teknologi- og design – premie til en verdi av 10 000 kr, gis i samarbeid med henholdsvis Kreftforeningen, Matematikksenteret, Språkrådet, Naturfagsenteret og NITO.