Forskningsdagene åpner i dag

Forskning knyttet til mat står i sentrum når Forskningsdagene i år arrangeres for 21. gang. Fra i dag til 27.september treffer man forskere på kjøpesentre, i busser, kantiner, på scener, kafeer, puber, torg og gater i hele Norge.

Festivalen for folk og forskere foregår i år fra 16. til 27. september. Det blir nesten tusen arrangementer på over hundre steder i landet. 

Det starter med nasjonal åpning og debatt på Munchmuseet i Oslo onsdag kveld, og til helgen kommer forskerne ut til telt og boder på de innholdsrike forskningstorgene, som foregår i hele 15 byer og tettsteder. Arrangementene er gratis.

Små og store spørsmål Forskningsdagene gir folk flest muligheten til å diskutere små og store spørsmål med fagfolk. Årets tema er mat, og det finnes mange dilemmaer knyttet til mat og forskning. Hvem kan vi stole på og hvor kan vi finne kunnskap? På flere arrangementer gir eksperter og spørrelystne fagene en humoristisk vri eller en ny tilnærming.

På den offisielle åpningen stiller vi spørsmålet om hvem vi kan stole på når det gjelder kosthold og ernæring – på Munchmuseet i Oslo 16.9. kl. 1830.

En annen interessant debatt om et stort spørsmål, tar for seg antibiotikaresistens på Kulturhuset i Oslo 22.9: Ifølge en britisk rapport vil det i 2050 dø flere som følge av resistens mot antibiotika enn av kreft, og omkostningene vil bli enorme. Professor Dag Berild ved Oslo universitetssykehus mener det er risikabelt å dra til India for å få nye pupper eller til Baltikum for å fikse på tennene, og at reisevanene er en av årsakene til at problemene med antibiotikaresistens øker markant her i landet.

Forsker grand prix og forskere på bestilling Forskere skal konkurrere i Forsker grand prix i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Hvem blir den beste formidleren?

I åtte fylker eller byer kan skoler, arbeidsplasser og andre bestille en forsker som kommer på besøk. Her er det lett å la seg inspirere, og temaene spenner fra om drosjeapper er en innovasjon eller en invasjon, til internasjonale konflikter og show off på Facebook.

Vedlagt finner du eksempler på arrangementer fra hele landet. Sjekk hva i oversikten på www.forskningsdagene.no.

Vedlagte foto er fra Forskningstorget i Oslo i fjor, og er tatt av Bård Gudim for Forskningsdagene.