CERN utsetter oppstarten av partikkelakseleratoren

Den planlagte oppstarten av partikkelakseleratoren LHC ved Den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning (CERN) er utsatt med alt fra noen få dager til et par uker. Utsettelsen skyldes at man har funnet en feil ved en av magnetene.

Syv av de åtte sektorene i den 27 kilometer lange maskinen som ligger 100 meter under bakken i grenseområdet mellom Sveits og Frankrike er klargjort for energier tilsvarende 6,5 terraeletronvolt (TeV), som er den marsjfarten partikkelaksekeratoren LHC skal starte med i denne andre runden. I den åttende sektoren er man også på god vei til å nå denne energien.

På grunn av en feil ved en av magnetene, som ble oppdaget den 21. mars, vil det imidlertid ikke bli sendt protonstråler gjennom partikkelakseleratoren denne uken som planlagt. Problemet er kjent og løsbart, men kan ta litt tid å utbedre, siden den er oppstått i en del av maskinen som er kjølt ned. For å reparere feilen må maskinen først varmes opp, deretter må den kjøles ned igjen etter at reparasjonen er utført.

- Det som ville tatt oss noen timer i en varm maskin, tar mye lengre tid når maskinen er kald, sier CERNs direktør for akseleratorene, Frédérick Bordry. 

CERN anslår at forsinkelsene kan bli på alt fra noen dager til flere uker. Ny timeplan for restarten av partikkelakseleratoren LHC vil bli offentliggjort så snart som mulig. Ved CERN ser både ingeniører, teknikere og fysikere frem til å erfare hva den oppgraderte maskinen duger til og gleder seg til å se hva eksperimentene kan bringe av ny kunnskap de neste årene. optimistiske:

- Alt tyder på den andre runden med eksperimenter i den oppgraderte maskinen blir fantastisk, sier CERNs generaldirektør Rolf Heuer.

- Når alt kommer til alt er et par ukers forsinkelse en liten sak i forhold til de store spørsmålene vi forsøker å finne svar på, nemlig å forstå universet vi lever i.