Grand prix-seier til livredder

Arne Skulberg er Norges beste forskningsformidler. Selv er NTNU-forskeren mest opptatt av å redde liv. Lørdag kveld vant han den nasjonale finalen i Forsker grand prix.

Arne Skulberg – doktorgradsstipendiat ved Det medisinske fakultet på NTNU – jubler over seieren i Forsker Grand Prix.
Arne Skulberg – doktorgradsstipendiat ved Det medisinske fakultet på NTNU – jubler over seieren i Forsker Grand Prix.

Chat Noir en lørdagskveld. Taktfast applaus fra salen. Forfriskninger i glassene. På scenen: Gode replikker i kø. Er det standup? Nei, dette er viktigere enn som så. Det er forskere som konkurrerer om publikums gunst.

Forsker Grand Prix er arrangementet som beviser at forskning er fascinerende og at forskerne ikke er grå og triste. Det er som en Melodi Grand Prix-finale med mindre glitter og mer innhold.

Derfor er forskningen viktig

Hit kom havforskeren med fiskestang og en laks, og økonomen som sto på ett ben med fire velfylte handleposer. Publikum fikk høre om om de demente som får et bedre liv med enkel fysisk trening, og om Martin, som er tilbake i jobb etter et liv med alvorlig angst.

Statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet – som selv har en doktorgrad, men innrømmer at folk pleier å sovne når han bruker ti minutter på å fortelle om den – er ikke i tvil om hvorfor forskning oftere må formidles på denne måten:

– Dere får frem hvorfor forskningen er viktig og hva den betyr for folks hverdag. Vi trenger mye mer slik formidlingsevne og talent hos forskerne, sier han.

Elektroner på sjekker'n

Etter at sølvvinner Siv Gundrosen Aalbergsjø hadde beskrevet hydrogenatomers sjekkevaner og Helene Uri i det tre kvinner sterke dommerpanelet hadde forklart en av forskerne hvorfor han kunne gjøre suksess som romanforfatter, var det klart:

Norges beste forskningsformidler er til daglig å finne i Trondheim. Når han ikke er opptatt med å redde livet til heroinmisbrukere i Oslo, vel å merke.

Forsker på misbrukerne

– Det finnes ikke et legemiddelfirma i verden som driver klinisk forskning ute blant de sprøytenarkomane. Men NTNU, Helse Midt-Norge og St. Olavs Hospital var villige til å prøve, sier Arne Skulberg.

Han vant med presentasjonen av hvordan overdosepasienter kanskje kan hjelpes med nesespray. I dag får de motgift rett i blodet – Skulberg forsker på om nesespray kan være like effektivt, men ikke like vanskelig og risikabelt som en sprøyte.

Selv er han overrasket over å vinne, men svært glad fordi seieren kan bidra til oppmerksomhet om hvordan de svakeste i samfunnet kan hjelpes. For Arne Skulberg er en pris gledelig – men at forskningen kan redde liv, er mye viktigere.

Den nasjonale finalen i Forsker grand prix avslutter Forskningsdagene, festivalen hvor folk møter forskere.

Tekst: Georg Mathisen

Bildetekst:
Arne Skulberg – doktorgradsstipendiat ved Det medisinske fakultet på NTNU – jubler over seieren i Forsker Grand Prix.

Foto: Bård Gudim