Årets Nysgjerrigper 2014: Hallagerbakken skole i Oslo

Elleve elever ved 7. trinn ved Hallagerbakken skole på Holmlia i Oslo har vunnet den nasjonale forskningskonkurransen Årets Nysgjerrigper. Elevene tok gull med å forske på hva som avgjør hvor mye noe lukter.

Elevene kan ikke finne svar på problemstillingen sin i lærebøkene, og bestemmer seg for å prøve seg som forskere. De kommer frem til noen betingelser de vil teste: Hvilken fase noe er i, hvordan overflaten er, om det er vått eller tørt, gammelt eller fersk, hardt eller mykt. Elevene setter opp en luktebod i skolegården, der medelever får være forsøkskaniner. Placeboeffekten kommer også opp som en variabel, og de tester om hjernen kan lure nesen. Les mer om prosjektet og hva de kom fram til her: Hva avgjør hvor mye noe lukter?

 I konkurranse med 2000

2000 barn har i år konkurrert om prisene i Forskningsrådets konkurranse Årets Nysgjerrigper. – Vitebegjæret hos barn kobles med vitenskapelig metode og kritisk tenkning i denne konkurransen, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén. Han mener disse forskningsprosjektene gir nyttig læring for livet. Det er 25. gang konkurransen arrangeres.

 

Disse vant også priser:

Det er juryleder for Årets Nysgjerrigper, Bjørn Samset, som deler ut prisen til elever ved Hallagerbakken skole i Oslo. Foto: Forskningsrådet/Tine Simi Brun.

Pressekontakt:

Prosjektleder i Nysgjerrigper: Kate A. Furøy, Norges forskningsråd, mobil 93439430, e-post: kaf@forskningsradet.no