Aarebrot får Formidlingsprisen

Professor Frank Aarebrot er tildelt Forskningsrådets formidlingspris for 2013. - Engasjert og uredd, tydelig og klar i all sin kommunikasjon og med en imponerende gjennomslagskraft, lyder karakteristikken fra juryen, som pekte ut Frank Aarebrot som soleklar vinner av årets formidlingspris.

Frank Aarebrot. Foto: Thor Brødreskift
Frank Aarebrot. Foto: Thor Brødreskift

Årets vinner av formidlingsprisen har evnet å skape engasjement og oppmerksomhet, ikke bare om sitt eget fagfelt, men også om samfunnsspørsmål generelt, skriver juryen i sin begrunnelse.

Hevet listen for forskningsformidling

Frank Aarebrot har i en årrekke holdt høyt tempo som forskningsformidler. Han er et yndet intervjuobjekt for journalister, kanskje den professoren på Universitetet i Bergen som har størst oppmøte på forelesningene sine, og den eneste statsviteren i Norge med yrkesskade, i følge NRK. I februar i år hevet han listen for forskningsformidling et hakk høyere med maratonforelesningen 'Norgeshistorien på 200 minutter, som ble direktesendt på NRK2.  

Hele 230 000 seere fulgte sendingen på NRK2, og under sendingen kom det inn 5000 Twitter-meldinger fra begeistrede seere. Blant dem som hyllet professoren for innsatsen var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som tvitret ‘The Frank er strålende på foredrag, pausene er ubetalelige’. 

Det var ni kandidater til årets formidlingspris. Prisen er på 250 000 kroner. Formålet med Forskningsrådets formidlingspris er å belønne og stimulere til formidling av egen forskning overfor et bredt publikum. 

http://www.forskningsradet.no/no/Vedtekter_for_formidlingsprisen/1138785824305

http://www.nrk.no/hordaland/aarebrot-holder-sitt-livs-foredrag-1.11570192

http://www.bt.no/bergenpuls/Nasjonalskalden-3070010.html