1814 på 24 timer

Norgeshistoriens lengste foredragsmaraton skal gjennomføres i Eidsvollsbygningen. Fra 9. til 10. mai presenterer forskere og andre formidlere grunnlovshistorien og dens virkning fram til i dag. Gjør deg klar for et av de mest spektakulære arrangementene i jubileumsåret.

Norges forskningsråd har gjennomført en storstilt forskningssatsing for Grunnlovsjubileet 2014. Siden 2009 har de brukt 40 millioner til grunnlovsforskning innenfor humaniora, samfunnsvitenskap og rettsvitenskap. Resultatet er over 20 bøker og en lang rekke artikler og arrangementer.

Museet Eidsvoll 1814, Forskningsrådet og NRK går nå sammen om å formidle denne nye forskningen og annen aktuell grunnlovsforskning til et bredt publikum. I et helt døgn, fra kl. 18.00 fredag 9. mai til kl. 18.00 lørdag 10. mai, avløser forskerne hverandre i den historiske Rikssalen i Eidsvollsbygningen. Det innebærer et døgnåpent museum for publikum, og sakte-TV for resten av befolkningen på NRK 2.

Ideen og initiativet til «1814 på 24 timer» kommer fra Eidsvoll 1814.

– Dette arrangementet er helt unikt og det blir en veldig morsom måte å bruke en museumsinstitusjon på. I tillegg er det unikt som forskningsformidling og som TV-konsept. Vi er stolt av å kunne presentere «1814 på 24 timer», et av våre største arrangementer i jubileumsåret, sier Erik Jondell, direktør ved Eidsvoll 1814.

Forskningen rundt 1814, og formidlingen som vil foregå i Eidsvollsbygningen, er delt i tre hovedspørsmål: Hva skjedde i 1814 – egentlig? Hva er de lange linjene gjennom 200 år? Hva er utfordringene i dag?

– Den nye forskningen setter i større grad enn tidligere den norske grunnloven inn i et internasjonalt perspektiv. 1814 var et resultat av napoleonskrigene og har gitt fred i Norden i 200 år. Norge fikk en moderat revolusjonsgrunnlov som la selve grunnlaget for senere demokratisk utvikling sier Ola Mestad, jussprofessor og leder for Forskningsrådets komité for grunnlovsjubileet.

For Mestad blir det ikke noe hviledøgn. Han holder åpningsforedraget og deltar i flere seanser i løpet av de 24 timene.

–Jeg skal prøve å sove litt underveis. Seerne skal alltid få møte folk som er friske og opplagte, forsikrer han.

Som publikum kan man møte opp til alle døgnets tider i Rikssalen og Eidsvollsbygningen ellers, der det vil være liv hele døgnet. Ellers kan man enkelt benke seg foran TV-skjermen, der hele seansen sendes direkte på NRK2.

Med sine 24 timer, skriver ikke arrangementet bare norsk formidlingshistorie, men også TV-historie.

– De siste årene har sakte-TV blitt godt etablert som sendeformat hos NRK. Men dette konseptet er helt nytt. Vi har aldri tidligere gjennomført dette som kunnskapsmaraton over et helt døgn, og det gleder vi oss stort til, sier Thomas Hellum, prosjektleder i NRK.