Forskningsdagene i Oslo: Hesjing av tang og den viktige sebrafisken

Vil du høre om blodsugeren som elsker skolebarn, eller vite om mykt vann kan gi sprø bein? Hvordan kan vannkanalene i hjernen virke som rengjøringsmaskiner og rense den for avfallsstoffer? Kan man smake om en fisk er stresset? Dette er bare en brøkdel av det du kan finne ut aunder Forskningsdagene i Oslo.

Det blir stor aktivitet på forskningstorget på Universitetsplassen fredag 20.9 og lørdag 21.9. Også Folkehelseinstituttet har aktiviteter og foredrag fredag og lørdag. På Litteraturhuset finnes ti ulike arrangementer, om alt fra synapser og selvforståelse til sjømat, klimaendringer og ungdommen nå til dags.

Hav og vann er hovedtema for Forskningsdagene i år. Det er ikke tilfeldig. Utfordringene knyttet til hav og vann er mange. Noen forslag til løsninger, – og mye annen forskning, presenteres for publikum under festivalen.

Underholdning, inspirasjon og engasjement er sentrale stikkord for Forskningsdagene. Fra 18. til 29. september byr festivalen på mer enn tusen forskermøter over hele landet. Forskningsdagene arrangeres i år for 19. gang. Under festivalen tar forskerne turen ut der folk ferdes – i kantiner og kafeer, på brygger, torg, scener og i svømmebassenget.

 • HKH Kronprinsesse Mette-Marit får en omvisning på Forskningstorget, Universitetsplassen kl. 10.15, fredag 20.9.
 • Det er forskningstorg i 15 byer over hele landet under Forskningsdagene, og det største av dem er i Oslo 20. og 21. september.  Her vil rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, ordfører Fabian Stang og kunnskapsminister Kristin Halvorsen delta under åpningen av torget kl. 10, fredag 20.9.

 

De aller fleste arrangementene er gratis og åpne for alle. Forskningsrådet står bak festivalen.

Gjør et søk på www.forskningsdagene.no og sjekk hva som skjer i Oslo og Akershus.

 

Eksempler fra programmet:

 • La deg underholde av britisk forskningskomikk på høyt nivå på Blindern. Dette er showet der sprudlende humor møter vitenskap. Med Helen Arney (stand-up-er og fysiker, Helen Keen (fra BBCs it IS rocket science) og Simon Watt (programleder på engelsk TV og president for «The Ugly animal Preservation Society»)
 • I Forsker grand prix konkurrerer 50 doktorgradsstudenter i fem regionale del-finaler. Oslofinale tirsdag 24.9 kl. 18 på Sentrum Scene.
 • De ti som formidler best deltar i den nasjonale finalen i Forsker grand prix på Edderkoppen Teater lørdag 29.9. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen overrekker premien til vinneren.
 • På Litteraturhuset i Oslo blir det ti foredrag og debatter under festivalen. «Må Oslos historie skrives om?» og «Ung og vellykket – ungdommen nå til dags» er to av temaene.
 •  Åpne dager på Folkehelseinstituttet: Helsetorg, foredrag, utstillinger og aktiviteter i Lovisenberggata 8. Forskerne snakker blant annet om:
  • Klamydia – lett å få. Men ikke noe å spare på.
  • Vet vi om barnevaksinasjonsprogrammet virker?
  • Miss Marple på besøk – om forgiftningsdødsfall
 • På Salmalaksens fødested, Ås, kan du bli med på hesjing av tang og sushi-rally i anledning Forskningsdagenes tema hav og vann.
 • Ved Bærum sykehus presenteres en studie av 1000 pasienter som viser sammenhengen mellom blodpropp og kreft. Rundt ti prosent av de som får blodpropp, har en skjult kreftsykdom.
 • Sebrafisken er et av de viktigste forsøksdyrene i Norge. Fisken har like mange gener som mennesket, og kan bidra til å helbrede sykdommer som Alzheimers og Parkinson. Se og lær om mirakelfisken på Forskningstorget i Oslo.
 • Står Oslo på trygg grunn? Kan alle tunellene til t-bane, kloakk o.l. gjøre at Oslo synker sammen? Se de geofysiske målingene selv på Forskningstorget i Oslo.
 • Hvorfor hadde klærne fra Amerika-kofferten en helt spesiell lukt? Lukt på innholdet selv, og lær mer om kvinnene som utvandret fra Norge til Brooklyn i New York i de første tiårene etter 2. verdenskrig på Forskningstorget i Oslo.