Forskningsdagene åpner i dag

Underholdning, inspirasjon og engasjement er sentrale stikkord for festivalen. Fra 18. til 29. september byr Forskningsdagene på mer enn tusen forskermøter over hele landet. Under festivalen tar forskerne turen ut der folk ferdes – i kantiner og kafeer, på brygger, torg, scener og i svømmebassenget.

Hav og vann er valgt som hovedtema for Forskningsdagene i år. Det er ikke tilfeldig. Utfordringene knyttet til hav og vann er mange, både her i landet og i resten av verden. Noen forslag til løsninger, – og mye annen forskning, presenteres for publikum under festivalen.


Salmalaksens fødested, Ås, kan for eksempel by på hesjing av tang og sushi-rally i anledning Forskningsdagenes tema. I Trøndelag, Nordland og Troms kan publikum delta på ulike båtturer og oppleve forskning på nært hold.  


Kan man smake om en fisk er stresset? Liker fisk musikk? Vil du høre om blodsugeren som elsker skolebarn, eller om mykt vann kan gi sprø bein? Det er mye de mange formidlingsglade forskerne kan gi publikum svar på under Forskningsdagene.


Det er forskningstorg i 15 byer over hele landet, og aktiviteter på 100 små og store steder.  De aller fleste arrangementene er gratis og åpne for alle. Forskningsrådet står bak festivalen.


Sjekk hva som skjer i ditt fylke på www.forskningsdagene.no

 

Kontakt i Forskningsdagenes sekretariat:
Sidsel Flock Bachmann, telefon 22 03 75 76/977 555 66,
sfb@forskningsradet.no

 

Eksempler fra programmet:

  • HKH Kronprinsesse Mette-Marit vises rundt på Forskningstorget i Oslo fredag 20.9.
  • I Forsker grand prix konkurrerer 50 doktorgradsstudenter i fem regionale del-finaler. De som formidler best deltar i en nasjonal finale på Edderkoppen Teater i Oslo.
  • Sebrafisken er et av de viktigste forsøksdyrene i Norge. Fisken har like mange gener som mennesket, og kan bidra til å helbrede sykdommer som Alzheimers og Parkinson. Se og lær om mirakelfisken på Forskningstorget i Oslo.
  • Ved Bærum sykehus presenteres en studie av 1000 pasienter som viser sammenhengen mellom blodpropp og kreft. Rundt ti prosent av de som får blodpropp, har en skjult kreftsykdom.
  • Hvilke skjønnhetsregler gjelder i dag? En sosiolog på Lillehammer presenterer forskningen sin på hvordan tenåringsjenter jobber med utseendet sitt. Forskeren har valgt svømmebassenget som arena for formidlingen.
  • På Litteraturhuset i Oslo blir det daglige foredrag og debatter. «Trenger vi akvarier?» og «Må Oslos historie skrives om igjen?» er blant disse. Også Litteraturhuset i Fredrikstad og i Bergen fylles av arrangementer under Forskningsdagene.
  • MS Gamle Salten legger fra kai i Bodø og inviterer lokalbefolkningen om bord til minicruise med nyheter fra dagsaktuell havforskning. Trøndere inviteres ut i Trondheimsfjorden til å se tusenvis av laks i stim på oppdrettsanlegget Leksa.
  • I Lofoten blir det folkemøter under fanen «Brennpunkt Lofoten» med fokus på forvaltning av havressursene.  
  • I Tromsø får folk innblikk i den mest omfattende helseundersøkelsen av ungdom noensinne. Den indikerer at de unge har lav blodprosent og et mangelfullt kosthold.