Årets Nysgjerrigper: 2D ved Eiksmarka skole i Bærum

2D ved Eiksmarka skole i Bærum kan smykke seg med tittelen Årets Nysgjerrigper 2011. Elevene har forsket best i barnas forskningskonkurranse og vunnet med prosjektet "Hvorfor krymper gamle mennesker?".

Elevene fra Akershus har gått til topps i tøff konkurranse med 200 andre prosjekter. – Eiksmarka skole har markert seg som en sterk "forskerskole" og har i mange år gjort det sterkt i Nysgjerrigper-konkurransen, forteller prosjektleder Knut van der Wel. – Skolen har flere priser bak seg, og i 2005 vant Eiksmarka sin første seier. I dag blir de overrakt prisen av Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland under et arrangement ved Vitensenteret Innlandet på Gjøvik.

Årets Nysgjerrigper er en årlig konkurranse Norges forskningsråd utlyser for elever i barneskolen. I konkurransen blir barna kjent med bruk av vitenskapelige metoder når de arbeider som "forskere". Det er 22. gang konkurransen arrangeres.

Melk og trening hindrer krymping
Prosjektet startet da en av guttene i klassen påstod at farfaren hadde krympet to meter(!) i løpet av voksenlivet. En kontrollmåling fastslår at gutten har tatt kraftig feil og blingset mellom begrepene centimeter og meter. Elevene arbeider med liv og lyst, måler eldre mennesker (som de definerer å være aldersgruppen 28 til 120 år), undersøker om trivsel og glede virker på høyden til brukerne av et eldresenter, intervjuer, spør og graver. Svaret ligger i ryggraden hos mennesket, og fra 30-årsalderen krymper kroppen om lag én centimeter per tiår. Heldigvis kan elevene komme med gode råd om at jevnlig inntak av melk fram til man er 35 år virker preventivt, det samme gjør trening gjennom hele livet.

Øvrige priser i konkurransen: 

 • 2. pris på mellomtrinnet: 5.–7. klasse ved Bruvik skule i Osterøy/Hordaland for prosjektet "Fins det mange kallenamn brukt på personar i bygda vår, og var det meir vanleg med kallenamn før i tida?"
 • 2. pris på småskoletrinnet: 3. klasse ved Hillestad skole i Holmestrand/Vestfold for prosjektet "Finnes det noen snarvei til bedre sangstemme?"
 • 3. pris på mellomtrinnet: 5.–7. klasse ved Tylldalen skole i Tynset/Hedmark for prosjektet "Har naturen i Tylldalen forandret seg de siste 100 år?"
 • 3. pris på småskoletrinnet: 3C ved Kjelsås skole i Oslo for prosjektet "Hvorfor hører ungdommer på musikk når de gjør skolearbeid?"
 • Kreftforeningens Helsepris: 1.–4. klasse ved Konsvik skole i Lurøy/Nordland for prosjektet "Hvorfor spiser barn mer kjøtt enn fisk?"
 • Naturfagsenterets Naturfagpris: 6B ved Jar skole i Bærum/Akershus for prosjektet "Hvorfor skyller det ned på jentedo av seg selv, spøker det på do?"
 • NITOs Teknologi- og designpris: 5. og 6. klasse ved Neverdal skole i Meløy/Nordland for prosjektet "Hvordan kan vi videreutvikle hjelpemidlene vi har laget?"
 • ENOVAs Energipris: 3A ved Ulsmåg skole i Bergen/Hordaland for prosjektet "Hvilke egenskaper har en kopp som holder best på varmen?"
 • Matematikksenterets Matematikkpris: 6. klasse ved Hillestad skole i Holmestrand/Vestfold for prosjektet "Hvor mye matte kan vi finne i en dorull?"

Pressekontakter:

 • Sidsel Flock Bachmann, Norges forskningsråd, tlf. 22 03 75 76/977 55 566, e-post: sfb@rcn.no
 • Fung. prosjektleder for Nysgjerrigper: Knut van der Wel, Norges forskningsråd, tlf. 22 03 71 63/952 16 743, e-post: kw@forskningsradet.no