Sola-elever er Årets Nysgjerrigper 2010

5A og 5B ved Storevarden skole på Sola i Rogaland kan slippe jubelen løs. De er vinnere av barnas forskningskonkurranse Årets Nysgjerrigper. Elevene tok gull for forskning på høytlesning for dyr.

Prisen ble i dag delt ut av Kunnskapsminister Kristin Halvorsen under et arrangement på Chateau Neuf i Oslo. Flere enn 150 skoleklasser deltok i år i konkurransen. Rogalandselevene har forsket seg til heder og ære og et drømmeopphold i Oslo.

Høytlesning for dyr

Hunder, gullfisker og undulater er blant dyrene femteklassingene har lest for og observert. Hvilken effekt har stemmen vår? Hvilke type tekster virker inn? Elevene har gått grundig til verks både i observasjonene sine og i kontakt med fagpersoner. Juryen berømmer elevene for en original problemstilling og for bruk av mange kilder.

Les elevenes rapport og se et sammendrag på www.nysgjerrigper.no

Barnas egen forskningskonkurranse  

Årets Nysgjerrigper er en årlig konkurranse Norges forskningsråd utlyser for elever i barneskolen. – Barna må ta i bruk enkle, vitenskapelige metoder når de skal forske på ting de lurer på, forteller prosjektleder Kate Furøy. Det er 20 år siden konkurransen første gang ble utlyst.  

Andre vinnere:

  • 2. pris på småskoletrinnet: 4. klasse ved Hillestad skole i Vestfold for prosjektet "Hva er ekte glede?"
  • 2. pris på mellomtrinnet: 6C ved Jåtten skole i Stavanger for prosjektet "Hvorfor har vi lekser?"
  • 3. pris på småskoletrinnet: 4B ved Marker skole i Østfold for prosjektet "Hvorfor liker gutter å kysse på jenter?"
  • 3. pris på mellomtrinnet: 6B ved Mjølkeråen skole i Bergen for prosjektet "Hvorfor plukker ikke folk opp hundebæsjen?"
  • Kreftforeningens Helsepris: 7. klasse ved Haus skole i Hordaland for prosjektet "Får barn betre konsentrasjon på skulen av å vere i mykje fysisk aktivitet i løpet av skuledagen?"
  • Naturfagsenterets Naturfagpris: 1.–4. klasse ved Onøy/Lurøy skole i Nordland for prosjektet "Hvorfor glitrer snøen?"
  • Vinner av både NITOs Teknologi- og designpris og ENOVAs Energipris: 7A ved Ulsmåg skole i Bergen for prosjektet "Futt og fart med sol"
  • Matematikksenterets Matematikkpris: 1. klasse ved Hillestad skole i Vestfold for prosjektet "Mister jenter flere tenner enn gutter i 1. klasse?"

Pressekontakt:

Prosjektleder for den nasjonale konkurransen: Kate Furøy, Norges forskningsråd, tlf. 22 03 75 55/93 43 94 30, e-post: kaf@forskningsradet.no