Gir Synne (8) en stemme

Abilia AS får Forskningsrådets innovasjonspris for å gjøre åtte år gamle Synne i stand til å delta i samfunnet.

Synne (8) har cerebral parese. Hun kan kun bevege armene og har vanskeligheter med å snakke. Dette har gjort det svært vanskelig å gi uttrykk for hva hun tenker. Men takket være Abilia-produktet Rolltalk kan hun uttrykke seg med tale og delta selvstendig i aktiviteter på skolen og i fritiden.

Nå har et panel bestående av rundt 2 000 bedriftslivsledere stemt fram Abilia som vinner av Forskningsrådets innovasjonspris 2010.

– Vi vil bli verdensledende på hjelpemidler for kognisjon, kommunikasjon og omgivelseskontroll, sier daglig leder i Abilia AS, Bjørn Arntzen. Bedriften er allerede størst på IT-hjelpemidler til funksjonshemmede i Norden og kanskje også Europa.

Kreativ direktør Øystein Johnsen forteller at Rolltalk allerede brukes av 2000 mennesker med funksjonsnedsettelser.

 -Abilia har fokus på alle aldersgrupper. Fra skolestart i år er hele 1. og 2. klassepensumet tilgjengelig på Rolltalk. Barna kan derfor delta i undervisning sammen med andre barn, sier han.

– For brukerne våre er det veldig viktig å vise at de kan tenke og forstå. Grunntanken vår er at vi ønsker å gjøre brukerne i stand til å endre rolle fra tilskuer til deltaker, forteller Johnsen.

I tillegg til Rolltalk har Abilia blant annet utviklet Memo-serien, som er digitale kalendere med bilder og påminning. Memo-serien gjør mennesker med kognitive vansker i stand til å mestre hverdagen sin.

 Soleklar vinner

I konkurranse med nominerte bedrifter innenfor søppelsortering, lydteknologi, havbruk og boreteknikk mottok Abilia hele 34,4 prosent av stemmene. Tidligere vinnere av innovasjonsprisen er REC, Bionor Immuno og DiaGenic.

 – Årets vinner er et strålende eksempel på hvordan forskning bidrar til å gjøre livet bedre for mange. I tillegg til at Abilias produkter har stor samfunnsnytte, tjener bedriften også penger, sier fungerende divisjonsdirektør Eirik Normann i Forskningsrådets Divisjon for innovasjon.

 – Abilia jobber med ekstremversjonen av sluttbrukerdrevet innovasjon. Denne typen innovasjon kommer til å bli stadig viktig i årene som kommer med de utfordringene vi vil oppleve for eksempel med en stadig større prosentandel eldre i befolkningen, sier han.

Abilia har vist stor innovasjonsevne gjennom flere år og har blant annet konstruert verdens første øyestyrte kjøresystem for rullestoler. Bedriften deltok også i utviklingen av verdens første tankestyrte kjøresystem for rullestoler sammen med blant annet Brown University og Massachusetts General Hospital i Boston. Da Microsoft-sjef Bill Gates fikk demonstrert programvaren i Rolltalk utbrøt han: – This is the best example of the magic of software I have ever seen.

  • Kontaktperson Abilia:

Øystein Johnsen, Kreativ direktør (CCO)

906 00 523

oystein.johnsen@abilia.no

 

  • Kontaktperson Forskningsrådet:

Andreas B. Johansen

90 60 34 96

abj@forskningsradet.no