Forskningsdagene 2010: Forskerne går til scenen

Vil du vite hvordan minnene dine lages og forsvinner igjen? Hva som er sammenhengen mellom fotlengde og høyde? Eller hvordan man lager en hitlåt? Vil du sjekke om det er miljøgifter i klærne dine, eller se hvordan cellene dine ser ut? Og hvordan er egentlig hummerens sexliv?

Fredag 24. september åpner forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland den nasjonale festivalen, på Festplassen i Bergen. Om kvelden er det premiere på et helt nytt arrangement – Forsker Grand Prix, hvor unge forskere går på scenen for å fortelle om forskningen sin på fire minutter. Den beste formidleren vinner.

Og så er det fritt frem for forskere på alle slags scener, når de tar med seg arbeidet sitt ut til folk flest. Til torg og gater, kjøpesentre, telt, kafeer og utesteder, biblioteker, til alle Hurtigruteskipene på samme dag, til scener og lunsjbord over hele landet. Forskningsdagene arrangeres i år for 16. gang. Tema for årets festival er forskningens verktøy.

 I Tromsø blir det maratonforskning, med korte foredrag en hel dag. I Stavanger og Kristiansand kan du møte stand-up-forskere på sene kafékvelder. I Volda blir Jane Austen sett nærmere etter i sømmene, i Oslo kan du få se hvordan fly kan unngå askeskyene, og i Alta kan du teste fasadeklatring mens forskerne måler hvordan kroppen din reagerer på utfordringen. Mange låner bort forskerne sine denne uken, til lunsjforedrag eller skoletimer.

Forskningstorg med mange aktiviteter er populært. Det blir Forskningstorg i alle de store byene, i tillegg til mindre steder som Arendal, Hamar, Finnsnes og Alta. De aller fleste arrangementene er gratis og åpne for alle. Fullstendig oversikt finnes på Forskningsdagenes nettsider. Forskningsrådet står bak festivalen.

Kontaktperson i Forskningsdagenes sekretariat:

Sidsel Flock Bachmann, telefon 22 03 75 76/977 555 66, sfb@forskningsradet.no

Forskningsdagene 2010 - FAKTA

  • Forskningsdagene arrangeres i år for 16. gang
  • Tid: 24. september – 3. oktober
  • Årlig, tverrfaglig festival som skal skape begeistring og forståelse for forskning
  • Festivalen foregår over hele landet
  • Årets tittel ”Veien til viten” spiller på det overordnede temaet; forskningens verktøy
  • Norges forskningsråd står bak festivalen, i samarbeid med universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter, biblioteker, museer og næringsliv
  • Åpningsdagen for festivaluken faller samtidig med Researchers’ Night, hvor forskning presenteres for folk flest samme kveld over hele Europa
  • Du kan besøke utstillinger, demonstrasjoner, åpne hus, forskningstorg, debatter, eksperimentshow, kafé-foredrag, teater, Forsker Grand Prix og mer til under Forskningsdagene
  • De aller fleste arrangementene er gratis og åpne for alle
  • Søk etter lokale arrangementer på www.forskningsdagene.no