CERN: To knappenåler skal kollidere midt over Atlanteren

Nå sirkulerer strålene i Large Hadron Collider med en energi høyere enn stråler noensinne har hatt i en partikkelaksellerator. De første forsøkene på å få de høyenergetiske strålene til å kollidere skjer tirsdag 30. mars.

Det jobbes intenst i verdens største laboratorium disse siste dagene før kollisjonene. Å styre strålene riktig er en utfordring i presisjonsarbeid.

– Omtrent som å skyte to knappenåler over Atlanteren og få dem til å kollidere på halvveien, sier Steve Myers, CERNs direktør for akselleratorer og teknologi.

 - Fysikere verden over har ventet på dette. Endelig kommer vi i gang med det maskinen er bygget for: å finne naturens aller minste byggeklosser og få en bedre forståelse av hva som skjedde umiddelbart etter Universets tilblivelse, sier professor Farid Ould-Saada ved Universitetet i Oslo.

 - CERN er et godt eksempel på betydningen av internasjonalt samarbeid om stor forskningsinfrastruktur. De banebrytende LHC-eksperimentene som nå finner sted vil gjøre CERN til en av de viktigste arenaene for avansert grunnforskning i mange år fremover. Jeg er glad og stolt over at norske forskere er aktivt involvert i dette samarbeidet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

 CERNs generaldirektør Rolf Heuer presiserer at LHC er ikke en maskin der man bare skrur på knappen. - Jeg må få minne om at dette er de første forsøkene på å få til en kollisjon. Det kan ta timer eller dager å få det til, sier han. Forrige gang CERN startet en ny aksellerator var i 1989. Da tok det tre dager fra første forsøk på kollisjon til man kunne registrere de første kollisjonene.

 Hver stråle har en energi på 3,5 terraelektronvolt (TeV), slik at kollisjonen blir på 7 TeV. 1 TeV tilsvarer omtrent bevegelsesenerigen i en mygg i lufta. Det høres ikke imponerende ut. Poenget er at energien i kollisjonen blir konsentrert på et ekstremt lite område - rundt en million million ganger mindre enn en mygg. Dermed er det nok til å knuse partikler.

 Forskningsrådet forvalter norsk medlemsskap i CERN på vegne av Kunnskapsdepartmentet.

Kontakt:

  • I Oslo 30. mars: Post doc. Bjørn Samset, 920 51 998
  • På CERN 30.mars: Professor Farid Ould-Saada, 948 61 474
  • Bjørn Jacobsen (Norsk delegat til CERNs råd), 406 38 266
  • Thomas Evensen (Mediekontakt), 91 75 37 60