Nysgjerrigperprisen 2009: Luringer fra Lurøy vant forskerkonkurranse

Småskoletrinnet ved Onøy/Lurøy skole i Nordland er Årets Nysgjerrigper 2009. Elevene sikret seg førsteprisen i Norges største forskerkonkurranse for skolebarn ved å lage en serie med matematikkspill for barnehagen.

I hard konkurranse med 2000 skoleelever fra hele landet har de 21 Nordlandselevene i alderen 7 til 11 år forsket seg til førsteprisen med prosjektet ”Hvordan kan vi lage et mattespill som passer for barna i barnehagen?”. Prisen ble delt ut av forskningsminister Tora Aasland mandag 15/5.

Andre prosjekter som nådde lang opp i konkurransen var "Hvorfor er vi mørkeredd?" (Hillestad skole, Holmestrand), "Er smil smittsomt?" (Skåredalen skole, Haugesund) og Hvorfor blir kyllinger gule når moren og faren ikke er gule og det ikke er noen god kamuflasje?" (Bolteløkka skole, Oslo)

 

I vinnerprosjektet startet elevene forskning på hvilke spill som kunne være lærerike for barn mellom 3 og 6 år. I arbeidet observerte de barn og testet ut ulike spill de selv har lagd.  I alt har klassen utviklet 11 nye mattespill for barnehagebarn.

 

  – Juryen berømmer elevene for et kreativt og originalt prosjekt, og for å ha utført grundig forskning, forteller prosjektleder Kate Furøy i Forskningsrådet, som står bak prisen. Det er 20. gang Forskningsrådet arrangerer Årets Nysgjerrigper.

 

I barnas forskningskonkurranse inviteres elever i barneskolen til å bruke enkle, vitenskapelige metoder når de skal forske på ting de lurer på.  –Barn skal oppmuntres til å jobbe systematisk med å finne svar på spørsmål. Det er dette som er forskning og vi vil gjerne at mange barn blir interessert i forsking, fordi det er morsomt, og fordi vi trenger mange flinke forskere i framtiden, sier adm. direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén.

 

Nordlandselevene har også vunnet to andre priser i konkuransen: Teknologi- og designprisen gitt av NITO og Matematikkprisen gitt av Matematikksenteret, hver av prisene til en verdi av 5000 kroner.

 

Les prosjektsammendrag og se pdf av rapportene på www.nysgjerrigper.no

 

Andre vinnere i konkurransen:

  2. pris for småskoletrinnet: 2. klasse ved Hillestad skole i Holmestrand for prosjektet "Hvorfor er vi mørkeredd?"

 

2. pris for mellomtrinnet: 5A ved Skåredalen skole i Haugesund med "Er smil smittsomt?"

 

3. pris for småskoletrinnet: 4. klasse ved Eik skole i Tønsberg med "Arkeologisk funn på Eik: Når levde mannen?"

 

3. pris for mellomtrinnet:  5A og 5B ved Bolteløkka skole, Oslo med prosjektet "Hvorfor blir kyllinger gule når moren og faren ikke er gule og det ikke er noen god kamuflasje? "