Forskning på fredagskvelden

Glem pizza i sofakroken fredagskvelden. Da er det nemlig forskning på menyen!

Forskere er vanlige mennesker som har en uvanlig spennende jobb. Det er budskapet fredag den 25. september. Da inviteres alle til å møte forskere og forskningen deres utover kvelden og natten, under et arrangement som kalles Researchers' Night og finner sted samtidig i 25 europeiske land.

I hele Europa tilbys det hundretalls aktiviteter som skal vise allmennheten hvor spennende og hverdagsnær forskning er. 15 av arrangementene skjer her i Norge, fra Tromsø til Kristiansand, i forbindelse med festivalen Forskningsdagene.

I Trondheim kan publikum som oppsøker Teaterhuset Avant Garden på fredagskvelden få svar på hvor realistisk TV-serien CSI   (Crime Scene Investigation )   er. Ved NTNU satses det mye på medisinsk teknologi. Nå kan interesserte få et innblikk i hvordan moderne teknologi bidrar til å løse krimgåter. Patologer og rettsmedisinere vil ta publikum med seg inn i et av de spennende forskningsfeltene som finnes, nemlig rettsmedisinen.

På VilVite, Vitensenteret i Bergen, forteller forsker Anders Goksøyr at vi mennesker daglig eksperimenterer med vår egen helse og naturen gjennom å bruke en rekke stoffer med både kjente og ukjente skadevirkninger.

Hva skjedde da universet ble født? Matematikeren Sigbjørn Hervik vil denne fredagen beskrive ”Big Bang”. De som vil høre mer om det, må komme til Vitensfabrikken i Sandnes.

Forskere ved Havforskningsinstituttet i Tromsø og Univeristetet i Tromsø ønsker å vise publikum noe av artsmangfoldet som finnes på havbunnen under Researchers Night. Alle som ønsker, kan komme til Kullkrankaia for å få vite hvor fort fisk vokser, hva den spiser, se bunndyr i lupe og lære hvordan havforskere bruker genetikk som forskningsverktøy.

Midt under elgjakta inviterer Høgskolen i Hedmark publikum til en uformell innføring i Darwins evolusjonsteori. De som møter opp på Hydranten på Hamar fredag kveld, kan blant annet høre forsker Torstein Storaas fortelle om elgjakt ut fra evolusjonsteorien. Han tar opp et tema som burde bekymre enhver ivrig elgjeger: Hva skjer når vi skyter de største elgene? Blir storelgen til slutt borte fra skogen?

  Flere Researchers’ Night-arrangementer i Norge fredag 25. september :

 I Darwins fotspor – fortellinger fra Darwinekspedisjonen.  Tre unge, norske biologer reiste sist vinter på kryss og tvers i Sør-Amerika, langs den samme ruten Charles Darwin fulgte 170 år siden. Fredag kveld forteller de om sine opplevelser.
Litteraturhuset i Oslo, kl. 18.00 – 20.00

 • Gründercamp i Harstad
  100 elever fra skoler i Harstadområdet skal bruke to dager på å løse problemstillinger innen klima og energi, innovasjon og nyskapning.
  24.9. kl.0800 – 25.9 kl. 20.00
 • Forskernatt på Gløshaugen
  NTNU åpner dørene for elever fra videregående skoler i Trøndelag for femte år på rad i realfagbygget på Gløshaugen.
  kl. 20.00 – 00.00
 • Oppdrett av torsk
  Det handler om torsk og ”fra egg til matfisk”. Polaria inviterer til foredrag og aktiviteter.
    kl. 17.30 – 20.30
 • Møt en polarforsker på forskningskafé . Forskningskafé og spørretime for ungdom. Møt en polarfosker som forsker for det Internasjonale Polaråret.
  Polaria kafé, kl. 19.30 – 23.00

Gjør et søk på www.forskningsdagene.no for å finne ut mer om arrangementer i ditt hjemdistrikt.