Forskning fenger folket

I dag foretar forskningsminister Tora Aasland den nasjonale åpningen av Forskningsdagene 2008. Årets arrangement er det 14. i rekken. Forskningsdagene foregår over hele Norge i 10 dager, 19. – 28. september

Vil du se på snegleveddeløp eller kanskje heller smake på hagens skrekk? Dissekering av ekte grisehjerner er en mulighet – eller du kan kjenne på grønn guffe som sparer miljøet. Lær om matematikk og fysikk i akrobatikk, hvordan avfall kan bli til gourmetmat, arkeologiske utgravninger på Stiklestad eller sjekk om du skriver som Wergeland.

 

Interessert? Dette er bare en mikroskopisk del av alt som skjer under Forskningsdagene i år. Tema for festivalen er miljøvennlig energi, og i tillegg er det et spesielt fokus på kunst og vitenskap. Det finnes derfor mange arrangementer over hele landet innenfor disse kategoriene.


Klimavennlige løsninger

Forskningen på klimaendringer og miljøvennlig energi viser at vi har mange utfordringer, men det finnes også mange løsninger. Selv om utslippene fra bestemors hårspray henger i lufta fortsatt, er ikke situasjonen helt svart. Dette kan du blant annet få vite mer om på mange forskningstorgene rundt omkring i landet.

Eksempler fra Oslo:

Sjekk om du er en klimagangster eller en klimahelt
Velg om du vil ha vann, vind, sol, gass eller kull som din strømkilde. Valget spiller en rolle ikke bare for strømregningen din, men også for klimaet. På Forskningstorget i Oslo kan du prøve BIs fremtidsspill og finne ut om du hører hjemme i kategorien klimahelt eller klimagangster.

Vannverk i verdensrommet
På romstasjonene bor det mennesker hele året, og de trenger selvsagt mat og vann for å overleve. Men hver eneste liter vann som skal fraktes fra jorda til romstasjonen koster 30 000 kroner, så her er hvert eneste vannmolekyl dyrebart. Vanndråper fra astronautenes pust, vaskevann og tiss blir renset og resirkulert, og dette vannet er renere enn det som kommer ut av kjøkkenkranen hjemme. Lær mer om dette hos Norsk Romsenter på Forskningstorget i Oslo.

Forskere på scenen:
”Miljøfarlige stoffer og annen metervare” eller ”fra blomsterplukking til molekylmekking”
Klarer du å holde konsentrasjonen i ti minutter om gangen kan du få med deg små drypp fra fem forskningsfelt i løpet av denne festkvelden på Frokostkjelleren i Oslo.
 
De siste 200 millioner år har jorden opplevd global oppvarming seks ganger. Var årsaken meteoritter, gassutslipp eller vulkaner? På ti minutter vil Henrik Svensen gi deg ti forskeres tilnærminger til spørsmålet. Slik vil UiO-forskeren sørge for at alle og enhver som kan holde konsentrasjonen i ti minutter, får med seg hovedrekkene i diskusjonene i siste internasjonale forskerseminar på feltet.

 

Fakta Forskningsdagene 2008

  • Arrangeres i år for 14. gang

  • Tid: 19. - 28. september

  • Tema i år: Miljøvennlig energi. Deltema: Kunst og vitenskap og Wergelandåret. Alle andre fagfelt er representert.

  • Over 1000 arrangementer i regi av 200 arrangører over hele landet

  • I fjor var det omtrent 2000 timer med arrangementer som presenterte forskning på utradisjonelt vis for folk flest

  • Norges forskningsråd står bak Forskningsdagene i samarbeid med universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter, biblioteker, muséer og næringsliv

  • Arrangementene er gratis

,