Vaksine produsenter er mest innovative

Forskningsrådet har kåret Bionor Immuno AS til Norges mest innovative bedrift. Selskapet er et bioteknologiselskap som utvikler vaksiner mot infeksjonssykdommer. Selskapets flaggskip er en behandlende vaksine for å styrke HIV-smittedes immunforsvar. Bionor Immunos forskning kan bety store endringer og håp for verdens mer enn 40 millioner HIV-smittede.

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.5pt; mso-bidi-font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

- Vi er svært stolte over denne prisen, sier administrerende direktør Birger Sørensen i Bionor Immuno.   - Det har lenge vært forsket på en ren vaksine mot hiv og aids uten at man så langt har lykkes. Vi angriper problemet på en annen måte, som skiller seg markant fra konvensjonell vaksineutvikling. Vår behandlende vaksine vil ikke beskytte mot HIV-smitte, men stimulere immunsystemet hos mennesker som allerede er smittet. Så langt har vi fått meget gode resultater. Dette er imidlertid bare første skritt på veien til å utvikle en forebyggende vaksine - den som verden venter på,

 

Livet til HIV-smittede er sterkt preget av medisinbruk. En rekke ulike såkalte antivirale medikamenter må til for å holde sykdommen i sjakk. Medikamentene må tas hver eneste dag, i riktig dose, til riktig tid og på riktig måte. Bivirkningene er mange – hodepine, diaré, kvalme, vekttap og munntørrhet er bare noen av dem. I tillegg kommer problemet med at hiv-viruset stadig utvikler resistens mot medisinene.

            Den behandlende vaksinen som Bionor Immuno har utviklet stimulerer kroppens eget immunforsvar til å bekjempe HIV-viruset. Dette gjør at pasientene i stand til å ta medisinfrie perioder på ett til to år.  

 

Selskapet som er basert i Skien utgjør sammen med selskapene Bionor Laboratories, Telelab og Mericon Telemark Biomedisinske Senter (TBC) med til sammen rundt 80 ansatte. Innovasjonen som ligger bak HIV-vaksinen kan også brukes i utviklingen av andre typer vaksiner. Bionor Immuno utvikler også en universell influensavaksine i samarbeid med Folkehelseinstituttet og St. Georges Hospital Medical School i England. Selskapet har også arbeidet med behandling av kreft forårsaket av virus.  

 

Kåringen er gjort av et panel av 3500 næringslivsledere   gjennom en webspørring utført av analyseselskapet Perduco.