Fire forskere får Advanced Grant fra ERC

Fire norske forskere får det høythengende stipendet Advanced Grant fra Det europeiske forskningsrådet (ERC). Alle fire arbeider innenfor samfunnsfag og humaniora.

Portrettfoto av fire forskere
Øystein Linnebo, Håvard Hegre, Jan Helge Solbakk og Bård Harstad får Advanced Grant fra ERC. Foto: Senter for grunnforskning - CAS, Julie Lunde Lillesæter/PRIO, UiO, Ola Sæther/UiO

Horisont Europa lyser ut midler gjennom Det europeiske forskningsrådet (ERC) for å styrke den aller beste nysgjerrighetsdrevne forskningen. Dette er arenaen der forskerne konkurrerer om forskningsmidler på grunnlag vitenskapelig kvalitet alene.

Internasjonal toppforskning

ERC har ordninger for forskere på ulike stadier av karrieren, og Advanced Grants er ordningen for de mest erfarne forskningslederne.

— Gratulerer så mye til de fire forskerne, dette er en stor prestasjon. Det er svært positivt at vi nå lykkes så godt innenfor humaniora og samfunnsvitenskap. ERC Advanced Grants henger svært høyt, og tildelingen viser at norske forskere hevder seg i verdenstoppen, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.

De fire som mottar Advanced Grants fra ERC jobber alle innenfor samfunnsvitenskap og humaniora:

  • Håvard Hegre, Institutt for fredsforskning (PRIO): Anticipating the impact of armed conflict on human development
  • Øystein Linnebo, Universitetet i Oslo: Construction in the Formal Sciences
  • Bård Harstad, Universitetet i Oslo: Environmental exploitation of political economics
  • Jan Helge Solbakk, Universitetet i Oslo: Moral residue – epistemological ramifications, ethical implications and didactic opportunities

Flere på reserveliste

14,6 % av søkerne totalt fikk innvilget søknadene sine. Av de norske søknadene er 10, 5 % innvilget.

Universitetet i Oslo ligger på en femteplass når gjelder samlede ERC-resultater i 2021-utlysningene med sine 12 stipender i år. CNRS i Frankrike og Max Planck i Tyskland troner på toppen med 48 og 28 stipender. Forskere ved universitetet i Cambridge fikk tilslag på 23 søknader og den tekniske høyskolen i Zurich på 15.

Det kan imidlertid bli endringer i den endelige tildelingslista. Tre norske søkere står foreløpig på venteliste sammen med drøyt 70 andre. Hvis avtalen om Storbritannias assosiering til Horisont Europa ikke blir ratifisert innen noen få måneder, så må britiske mottakere enten si fra seg bevilgningen eller flytte til et land som deltar i Horisont Europa.

Til sammen søkte 38 norske forskere ERC til fristen i august i fjor. Det er litt færre enn året før, da det også var fire nordmenn som sikret seg stipendet.

Søknadserfaring gir uttelling

ERC har karantenebestemmelser som bidrar til å holde søkertallene nede fra år til år. Likevel viser statistikk om tildelingene at sjansen for å nå opp i konkurransen er høyere for dem som har søkt tidligere, enn for dem som søker første gang.

— Det å skrive søknader bidrar ofte til å skjerpe og utvikle prosjektideen, og gjør deg til en stadig bedre søknadsskriver. Det er ikke uvanlig å måtte søke både to, tre og fire ganger før man lykkes, sier nasjonale kontaktperson for ERC i Forskningsrådet Berit Sundby Avset.

Få hjelp med søknaden

Forskningsrådet har flere tiltak som skal bidra til å kvalifisere norske søkere av ERC:

Meldinger ved utskriftstidspunkt 20. april 2024, kl. 02:22 CEST

Viktig informasjon

Til utlysingane med søknadsfrist 24. april betener vi vakttelefonen +47 22 03 72 00 måndag 22. april og tysdag 23. april kl. 08.00–15.45 og onsdag 24. april kl. 08.00–13.00.