EURATOM – EUs forskningsprogram for nukleær teknologi og strålevern

Norge er definert som et tredjeland i EURATOM-programmet. Dette betyr at norske aktører kan delta i prosjekter som lyses ut fra EURATOM og partnerskap under dette programmet, men uten å motta prosjektfinansiering fra EU. Norske prosjektdeltakere må derfor delta i prosjektene for egen regning.

Norsk deltakelse i EURATOM er viktig for å ivareta norsk kompetanse på dette fagfeltet. Godkjente forskningsorganisasjoner som deltar i EURATOM-prosjekter kan derfor søke om å få dekket prosjektkostnader fra Forskningsrådet. Fram til 2024 var støtten begrenset til prosjekter innen strålevern, dekommisjonering og håndtering av radioaktivt avfall. Fra 2024 øker Forskningsrådets årlige budsjett for dette formålet til 20 millioner kroner og vi utvider med dette det tematiske omfanget av utlysningen.  

I utgangspunktet dekker Forskningsrådet det budsjettet norske FoU-aktører har lagt inn i søknaden til EURATOM/partnerskapet, begrenset til budsjettrammen Forskningsrådet disponerer. 

 Norske FoU-aktører oppfordres til å kontakte Forskningsrådet så snart prosjektkontrakten med EURATOM/partnerskapet er på plass slik at formaliteter for å få støtte fra Forskningsrådet kan avtales.   

PIANOFORTE- et partnerskap i regi av EURATOM  

Det tverrfaglige internasjonale partnerskapet PIANOFORTE - “Partnership for European research in radiation protection and detection of ionising radiation: towards a safer use and improved protection of the environment and human health (2022-2027)", ble opprettet i regi av EURATOM-programmet for å støtte felles forskning innen fagfeltet strålevern.  

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har formelt mandat til å koordinere norske aktiviteter i dette partnerskapet. DSA er en av 58 partnere fra 26 europeiske land og deltar aktivt i flere arbeidspakker. Fra Norge deltar også Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). 

Partnerskapet gir DSA, NMBU og andre norske interessenter en gylden mulighet til å være med å påvirke framtidens forskning innen strålevernsområdet. Dette vil kunne tilføre ny kunnskap til norske miljøer innen aktuelle temaer som for eksempel protonterapi og beredskap. 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 2. mai 2024, kl. 19:03 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.