Prosjekter fra offentlig sektor
Mange aktører i offentlig sektor sender prosjektforslag til Forskningsrådet. Noen får tilslag, andre får avslag. Hva kjennetegner dem som lykkes?
- Artikkel23. mai 2024
Vil gi kreftpasientar rehabiliteringa dei treng gjennom digitale avgjerdsverktøy
Forskarane bak prosjektet CareScreen vil utvikle eit digitalt avgjerdsstøtteverktøy for å sikre at kreftpasientar får tilgang til meir effektiv rehabilitering. Vi inviterte dei til studio for å lære meir om prosjektet.
- Artikkel16. feb. 2024
Nytt program for digital læring styrker elevers motivasjon
Elever som har brukt U-Say-programmet har vist tendenser til å velge mer krevende realfag og matematikk. Dette er et lovende tegn på at det digitale læringsprogrammet har reell effekt.
- Artikkel11. jan. 2024
Oslo kommune bruker forskning for å styrke samfunnssikkerheten
Den digitale utviklingen skjer fort, og kunstig intelligens er blitt en del av hverdagen vår. For å sikre at teknologien ikke går forbi oss, kan offentlig sektor bruke forskning, utvikling og kontinuerlig læring.
- Artikkel27. nov. 2023
Vil styrke folkehelsen og løse depresjonsgåten
Promentasenteret forsker på kilden til det gode liv. Med seg har de 46 kommuner som jobber for å fremme god livskvalitet og psykisk helse i befolkningen.
- Artikkel20. okt. 2023
Forskning kan redde havets viktigste rovdyr
Haien har en sentral rolle i økosystemet vårt, men de tre norske haiartene er utrydningstruet. Forskere jobber på spreng for å avdekke atferden deres for å kunne forvalte bestandene på riktig måte. Gevinsten er avgjørende kunnskap om havets mest karismatiske rovdyr, og balanse i det maritime økosystemet.
- Artikkel23. aug. 2022
Grønn kai skal gi grønn fjord
Geirangerfjorden er et av de mest besøkte turistmålene i Norge. Mange som vil oppleve verdensarvfjorden kommer sjøveien i cruiseskip. I 2022 er det planlagt over 153 anløp av cruiseskip i Geiranger, og inntekten fra tilreisende er livsgrunnlaget for mange av de rundt 200 fastboende i bygda.
- Artikkel8. jun. 2022
Kommuner er en gullgruve for forskere
Kommunene i Norge kan dra stor nytte av et forskningssamarbeid, men også forskerne får noe ut av det. Oslo kommune er med i to forskningsprosjekter som skal se på språk- og skriveutviklingen til de yngste barna.
- Artikkel26. apr. 2022
Flomvarsling med sensorer og kunstig intelligens: et innovativt prosjekt i Nord-Gudbrandsdalen
Sensorer og kunstig intelligens skal gi innbyggerne i Nord-Gudbrandsdalen noen livsviktige timers forsprang når flommen kommer.
- Artikkel21. apr. 2022
Bedre folkehelse gjennom effektiv håndtering av helsedata i Bergen kommune
Bergen kommune vil bruke helsedata fra innbyggerne til å utvikle mer faktabaserte og målrettede folkehelsetiltak.
- Artikkel1. apr. 2022
Nye perspektiv på høgkonflikt-skilsmisser
Fleire skilsmisser endar med konflikt om bustad og samvær. Korleis kan det offentlege hjelpeapparatet forstå og hjelpe desse para betre, spør psykolog Bård Bertelsen ved Familievernkontoret i Agder i doktoravhandlinga si.
- Artikkel18. mars 2022
Gir unge en stemme med hjelp fra forskere
Hvordan kan kommuner gi ungdommene sine gode steder å være på fritiden? Dette forskningsprosjektet om ung brukermedvirkning har gjort tips og triks tilgjengelig for alle.
- Artikkel16. mars 2022
Skal gjøre kollektivprisene mer rettferdige
Kan vi lage et mer rettferdig prissystem for kollektivreiser og samtidig belønne bærekraftige reisevalg, spør kollektivselskapet Kolumbus i Rogaland sammen med Viken fylkeskommune, Ruter og forskere fra Transportøkonomisk Institutt.
- Artikkel7. mars 2022
Forskar seg til betre veg
Med hjelp frå forskarar skal Innlandet fylkeskommune erstatte kostbart manuelt ettersyn av fylkesvegane med videokamera og kunstig intelligens.
- Artikkel3. mars 2022
Kommune fikk millionbeløp til å klimatilpasse avløpssystemet
Det betalte seg for Gjøvik kommune å være med på en forskningssøknad til EU. Forskningssamarbeidet gir dem nå mulighet til å teste ut avansert teknologi på avløpssystemet sitt og bygge kompetanse blant egne ansatte.
- Artikkel2. jul. 2021
Forskning for fremtidens nullutslippsgård
De vil ligge i front med nye klimaløsninger og bli landets første nullutslippsgård. Derfor samarbeider Mære landbruksskole med forskere i sitt nye innovasjonsprosjekt.
- Artikkel25. mai 2021
Marked og politikk sentralt i maritim omstilling
Sjøfart er en viktig næring for Norge. Men maritim sektor står for store utslipp. Tre forskningsprosjekter fra SINTEF har undersøkt hva som skal til for at sektoren kan bli mer bærekraftig.
- Artikkel25. mai 2021
Smart bruk av tre kan kutte store utslipp
Bedre bruk av skogens ressurser kan bidra til å nå lavutslippsmålene. Men da må vi utvikle nye måter å bruke råmaterialet på, og vi må ha mer nøyaktige målinger av effektene. Tre forskningsprosjekter skal sørge for dette.
- Artikkel9. apr. 2021
– Forskningsrådet har gitt meg mange muligheter
I jakten på å sikre norsk drikkevann for generasjoner framover har Stian Bruaset tatt i bruk en rekke av Forskningsrådets virkemidler. – Doktorgraden ga meg verdifull kompetanse i tillegg til et nettverk jeg har stor nytte av i nye prosjekter, sier SINTEF-forskeren.
- Artikkel19. feb. 2021
19 tips for å lykkast med innovasjon i offentleg sektor
Korleis skape den beste innovasjonen? Aktørar i offentleg sektor samarbeider med forskarar for å få til nettopp det. Her får du dei beste tipsa frå tre prosjekt som ser inn i framtida.
- Artikkel4. des. 2020
Jakter nytt verktøy for mer effektiv miljøovervåking
For å redde natur og spare store summer vil Miljødirektoratet automatisere miljøovervåkingen. De har derfor invitert leverandører til en konkurranse om de beste innovative løsningene.
- Artikkel4. des. 2020
Verifiseringsprosjekt for tryggere kreftoperasjoner
Ved kreft i mage-tarmkanalen fjernes oftest svulsten kirurgisk og deretter skjøtes tarmen sammen. I dag får opptil 10 prosent av pasientene alvorlige komplikasjoner på grunn av lekkasje fra skjøten. Oppfinnere fra St. Olavs Hospital har utviklet en tryggere løsning med den kirurgiske stiftemaskinen, Koppler. Med et verifiseringsprosjekt fra Forskningsrådet er målet å få i havn en lisensavtale.
- Artikkel4. des. 2020
– Vi bygger fremtidens helsetjeneste
Kommunene i Agder vil gi kronisk syke pasienter bedre livskvalitet og samtidig bli mer effektive. Løsningen er telemedisinkonseptet TELMA. – Du får bedre innovasjon når du setter deg i førersetet selv, sier prosjekteier Wenche P. Dehli.
- Artikkel4. des. 2020
Bruker psykologi for å heve skoleprestasjoner
Et dataprogram skal gi elever styrket tro på egne evner til å lære. Rogaland fylkeskommune står i spissen for prosjektet som skal øke graden av gjennomføring i videregående skole.
- Artikkel4. des. 2020
Får innblikk i en ny verden med offentlig sektor-ph.d.
– Har du en utfordring i jobben som du ikke får tid å skikkelig dykke ned i, så søk offentlig sektor ph.d., oppfordrer stipendiat Kristin Jenssen Sola. Asker kommune mener ordningen er en vinn-vinn situasjon både for kommune og stipendiat.
- Artikkel3. des. 2020
Forskere og barnevern: Samarbeidsprosjekt gir et gjensidig løft
Forskere ved Høgskolen i Innlandet samarbeider med Barnevernet for å finne ut hvilken tematikk som er mest nyttig for dem. – Slik treffer vi bedre med velferdsforskningen, sier Astrid Halsa ved Høgskolen i Innlandet.
- Artikkel3. des. 2020
Åpne data er fremtidens gull
Statens vegvesen og SINTEF vil gjøre Norge og verden bedre med såkalte "åpne data". – Vi har kartlagt hva som må til for at verdifulle data lettere kan deles og skape innovasjon, sier Hilde Austlid i Vegvesenet.
- Artikkel30. nov. 2020
Forskningssenter knuser myter om flerspråklighet
Nyere forskning viser at språklig mangfold er en ressurs. Likevel blir flerspråklighet gjerne sett på som et problem og som et hinder for integrering og norskinnlæring. Forskningssenteret MultiLing bidrar med forskningsbasert kunnskap om flerspråklighet til politikere og allmenheten, slik at vi ikke tar beslutninger på feil grunnlag.
- Artikkel13. nov. 2020
Følger forsoningen mellom den norske stat og minoritetene
Stortinget har bedt en egen kommisjon ta for seg norske myndigheters gjennomgripende fornorskingspolitikk overfor samer, kvener og norskfinner. – Vi har den spennende oppgaven å analysere sannhets- og forsoningskommisjonens arbeid, sier forsker Eva Josefsen ved UiT.
- Artikkel30. okt. 2020
Norsk forskning er i verdensfronten med e-infrastruktur
Stadig flere forskningsfelt produserer eller bruker store mengder data. For å holde tritt med utviklingen har norske forskere behov for mer regnekapasitet. Gjennom den nasjonale infrastruktur for tungregning får de tilgang til regnekraft i verdensklassen.
- Artikkel19. okt. 2020
Trondheim utvikler smarte energiløsninger med Horisont-prosjekt
– Det handler om å finne innovative energiløsninger for en bærekraftig byutvikling som innbyggerne forstår og naturlig vil være en del av, ifølge Silja Rønningsen. Hun er prosjektleder for Horisont 2020-prosjektet +CityxChange, hvor Trondheim spiller en sentral rolle.
- Artikkel18. des. 2019
– Offentlig sektor ph.d. gir mange muligheter
Nysgjerrighet, livsfase og motivasjon fikk Tromsø-rektoren Vegard Olsen Yttergård til å søke en stilling som offentlig sektor-ph.d., da Tromsø kommune lyste ut to slike stillinger. De satser offensivt på forskningsbasert kunnskap.
- Artikkel16. des. 2019
Bygger egen landsby: Hva er livskvalitet for personer med demens?
Med tjenestedesign og brukerinvolvering som verktøy skal Bærum kommune skape et godt liv for personer med demens i en egen landsby som åpner sommeren 2020.
- Artikkel4. nov. 2019
Liten kommune fikk millioner fra EU til lokalt prosjekt
Modum kommune skal finne formelen til den gode skolen. Ved å delta i et EU-finansiert forskningsprosjekt får de både økonomisk støtte og tilgang til nyskapende løsninger og forskningsmiljøer på internasjonalt toppnivå.
- Artikkel30. okt. 2019
Sikrere cruisetrafikk i nord med EU-midler
Hovedredningssentralen i Nord-Norge har fått støtte fra Horisont 2020 for å bedre beredskapen i nordområdene gjennom ARCSAR-prosjektet.
- Artikkel23. okt. 2019
Bodø løser flyplass-utfordringer med H2020-midler
Bodø skal bli best på gjenbruk, med hjelp fra EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020. Flyplassen i Bodø skal flyttes og gi rom for å bygge en helt ny bydel. En stor utfordring er å bli kvitt forurensede jordmasser på det tidligere flyplassområdet.
- Artikkel11. sep. 2019
Smart transport i distriktene
Kan effektiv samkjøring av vare- og persontransport gjøre distriktene mer bærekraftige og attraktive for næringsliv og befolkning? Er det mulig å få til et effektivt transportsystem for alle, med lave kostnader og lav miljøbelastning?
- Artikkel21. feb. 2019
- Det er bare å sette seg i førersetet og trøkke på
Nesten så langt nord du kan komme i Fastlands-Norge, vil EU prøve ut hvordan vindkraft kan brukes smartere til å produsere og lagre hydrogen. Hvordan klarte den lille kommunen Berlevåg å sikre Finnmark et EU-prosjekt til 50 millioner kroner?