Debatt om økte sosiale forskjeller

Har mange ungdommer i Oslo mistet tilliten til samfunn og politikere? Nye forskerstemmer kommer til når Forskningsrådet sammen med Fritt Ord, Ferd og Amedia arrangerte debattmøte om Oslo som den klassedelte byen. Se hele debatten her.

Bilde fra opptak av debatt med panel og utsikt over Oslo i bakgrunnen.
De sosiale forskjellene i Oslo vokser, særlig blant ungdom. Se debatten om Oslo - den klassedelte byen.

I samarbeid med Fritt Ord, Amedia og Ferd arrangerer Forskningsrådet en serie med debatter om Norges fremtid. Dette er den tredje debatten i serien, og denne gangen så vi på Oslo og ungdoms oppvekstsvilkår i byen: Hva vet vi om ungdom og sosiale forskjeller? Hva kan forskerne si om realitetene i den klassedelte byen? Hva betyr relasjoner og miljøet rundt for barn og ungdoms sjanser i livet? Forskere og politikere møtte ungdommer fra Oslo øst og vest til debatt på Tårnhuset på Økern.

– Det er en gryende tillitskrise blant unge i Oslo, poengterte Jørn Ljunggren fra OsloMet under debatten. Satt på spissen er det jenter med majoritetsbakgrunn fra Oslo vest som går på studieforberedende, som har høyest tillit til samfunn og myndigheter, inkludert politi. De som har lavest tillit er gutter fra Oslo øst med minoritetsbakgrunn som går på yrkesfag. Spørsmålet er i hvilken grad disse gruppene tar med seg disse holdningene inn i voksenlivet, det vet vi ikke, understreket Ljunggren.

Se hele debatten her:

Debattredaktør Fawad Ashraf fra AvisaOslo ledet debatten sammen med Bente E. Engesland. På scenen var blant annet Jørn Ljunggren fra OsloMet som snakket om sosiale forskjeller og ulike sjanser for ungdom i Oslo, og Julia Orupabo fra Institutt for samfunnsforskning som snakket om kulturelle stereotypier og etnisk diskriminering på skole og jobb. Andre deltakere var blant annet Shahid Rasool fra Fighters Gym, Marco Elsafadi, relasjonshøvding UNIFY og Faisa Wasame fra Håp Kompetanse, Tøyen Unlimited.

– Samarbeidet med Fritt Ord, Ferd og Amedia gir en mulighet for å løfte frem nye forskerstemmer i samfunnsdebatten og belyse ulike temaer som er viktig for de store veivalgene fremover, sier avdelingsdirektør Christian Haug-Moberg i Avdeling for samfunnsdialog og media. – Det er viktigere enn noensinne å trekke inn nye stemmer i møtet mellom forskning og samfunn, fremholder han. – Vi har hatt en pilotperiode siden i fjor sommer, men ser at det nå åpner seg flere spennende muligheter fremover.

Les mer om prosjektet og se flere debatter på norgesfremtid.com.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 26. april 2024, kl. 07:43 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.