Norges forskningsråds samarbeid med Kina videreføres under ny handligsplan

Forskningsrådet har nylig vært vert for en delegasjon fra Kina, ledet av Kinas vitenskaps- og teknologidepartement (MOST). Delegasjonen inkluderte også representanter fra National Natural Science Foundation of China (NSFC), Chinese Academy of Sciences (CAS) og China Science and Technology Exchange Centre (CSTEC).

Formålet med besøket til Forskningsrådet var å oppsummere samarbeidet under den forrige handlingsplanen på forskning- og innovasjonområdet. I perioden 2018-2021 gjennomførte Kina og Norge fire bilaterale utlysninger. I forkant av møtet avholdt Forskningsrådet, i samarbeid med NSFC og CSTEC to digitale møter hvor rundt 100 forskere og ansatte fra prosjektene i fellesutlysningene presenterte resultater og diskuterte utfordringer. 

Videre orienterte delegasjonen om nylige endringer i Kinas forskningssystem og Forskningsrådet ønsket å forklare hvordan vi jobber internasjonalt.  

Den kinesiske delegasjonen undertegnet en ny handlingsplan for forskningssamarbeid med Kunnskapsdepartementet. Dette samarbeidet har som mål å takle globale utfordringer, forstå klimaendringene bedre, og bidra til å nå FNs bærekraftsmål. 

Partene har kommet til enighet om å fokusere fremtidige forskningssamarbeid på disse kritiske områdene. Norges Forskningsråd vil samarbeide tett med NSFC og MOST for å identifisere og følge opp tiltak. Målet er å levere en felles plan til Kunnskapsdepartementet og MOST mot slutten av året. 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 9. mai 2024, kl. 05:19 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.